Dodaj do ulubionych

Wyniki - pomocy

18.08.16, 22:21
cześć,
Zrobiłam dziś pierwsze badania - tsh, ft3, ft4, wyniki są następujące:

Tsh - 2,52
ft3 - 41,59 %
ft4 - 40,23 %

Co prawda nie wyglądają źle, ale zrobiłam, bo od kilku miesięcy niepokoją mnie następujące objawy:
- ciągle zmęczenie,
- wybudzanie w nocy,
- coraz więcej leci mi włosów,
-wydłużyły mi się cykle o ok 14 dni,
-przytyłam - i nie bardzo widzę dlaczego, nie zmieniłam diety,
-straszne zaparcia ( a błonnika mam dużo w diecie, wody też),
- do tego doszedł zbadany dziś też wysoki cholesterol 220, a jestem weganką od 15 lat.

Z testu na niedoczynność wyszło mi 25 punktów. Do którego endo w Warszawie zwrócić się, kto mnie nie wyśmieje (jak mój internista, który uznaje, że jak tsh jest w widełkach z labu, to na pewno wszystko jest ok)?
Obserwuj wątek
    • flanelka.5 Re: Wyniki - pomocy 19.08.16, 10:59
      Jesteś weganką i to już dużo daje do myślenia. wit. b12 mamy tylko w królestwie zwierząt wink żelazo najlepiej przyswajalne w mięsie. zbadaj sobie ferrytynę i b12 bo to może być równie dobrze anemia.
      • allvo Re: Wyniki - pomocy 21.08.16, 09:10
        Teraz akurat nie badałam wit b12, bo tobię od lat co pół roku, wyniki zawsze bliżej górnej granicy normy, b12 suplementuję od lat.

Czy ferrytyna może wyjść niska, nawet jeśli hemoglobinę i resztę morfologii mam ok? Dwa miesiące temu oddawałam krew i przy okazji miałam robioną morfologię, wyniki bez zarzutu.

Jeszcze będę spraedzać witaminę D, bo dawno nie robiłam. Miałam kiedyś niedobory, od tego czasu suplementuję w zasadzie na stałe, poza urlopem, kiedy mam łapać słońce.
        • flanelka.5 Re: Wyniki - pomocy 21.08.16, 21:50
          B12 moze urosnac bardzo wysoko gdy nie wchodzi do komorki (np gdy bierzesz niedpowiednia forme np cyjanokobalamina) wowczas zamiast wchodzic do komorki bedzie sie budowac we krwi.
          Ja miałam piekna morfologie takze gdy mialam niska ferrytyne.
          • allvo Re: Wyniki - pomocy 21.08.16, 22:04
            Sprawdzę więc poziom ferrytyny

A b12 biorę metylokobalaminę
            • allvo Re: Wyniki - pomocy 30.08.16, 20:17
              Mam trochę dodatkowych badań - najbardziej zaskoczyło mnie zbyt wysokie żelazo surprised

Żelazo - 167 (37-145)
              Ferrytyna - 18,8 (10-291)
              Wit b12 - 326 (211-911)
              Wit D - 15,31 ng/mol

Wracam od razu do witaminy D, wcześniej brałam tylko październik-maj 2000 UI, nie wiem, jak zinterpretować resztę...czuję się beznadziejnie...
              • jurmik Re: Wyniki - pomocy 31.08.16, 00:00
                Wysokie żelazo we krwi idzie w parze z niską ferrytyną - oznacza to, że masz za mało żelaza w mięśniach, mózgu i innych częściach ciała czyli tzw. żelaza zapasowego, dlatego masz go za dużo we krwi. A żelazo działa tylko wtedy, gdy dostanie się do mózgu, mięśni, wątroby - bo wtedy wprowadza do nich tlen. Za mała ferrytyna (powinna być ok. 70-80) i za duże żelazo we krwi to potrzeba brania żelaza w tabletkach przez kilka miesięcy.
                Wit. D masz za mało czyli ta dawka, jaką brałaś jest za mała - bierz na razie 4 tys j i zbadaj po 3 miesiącach - jak wróci do normy, wtedy wystarczy brać 2 tys, ale przez cały rok.
                Wit. B12 może być.
                Po sobie wiem, że jak biorę żelazo i rośnie mi ferrytyna, wtedy spada TSH.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka