Dodaj do ulubionych

Problemy z sercem, nerwowość interpretacja wyników

01.10.16, 21:28
Witam Mógłbym prosić o interpretację wyników hormonów tarczycy.
Anty-tpo 7,63 IU/ml <34
ft3 5,79 pmol/l norma 3,1-6,8
ft4 20,53 n 12-22
tsh 2,57 ulU/ml 0,27-4,2
Mężczyzna lat 25 Badania wykonałem ponieważ czuje dolegliwości ze strony serca oraz nerwowość (lęki itp.) Dodam że cały lipiec i sierpień spędziłem nad morzem północnym gdzie podobno występuje duże stężenie jodu. Przeglądając moją dokumentacje medyczną znalazłem badanie z 2006 r gdzie TSH wynosiło 3,04 uUI/ml Wiem że wyniki mieszczą się w widełkach ale czytałem że normy są zawyżone i dużo zależy od wieku, dodatkowa zastanawia mnie fakt że oba hormony ft3 i ft4 są blisko górnej granicy. Proszę o pomoc i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • djpa Re: Problemy z sercem, nerwowość interpretacja wy 02.10.16, 20:57
      Twoje wyniki tarczycowe nie powinny dawać takich dolegliwości. Wolne hormony masz wysoko, ale w normie.
      Spróbuj pójść w innym kierunku: zbadaj poziom witaminy D3, kup i bierz dobry magnez: mleczan, cytrynian, w dużej dawce - nawet 3 razy większej niż piszą na opakowaniu, w dawce podzielonej na np. 3 razy dziennie. Grozi Ci co najwyżej biegunka - jeśli tak się stanie, to trochę zmniejsz dawkę. Dodatkowo coś ziołowego by też pomogło, np. Nervosol?
      Jeśli nie pomoże w ciągu 10 dni, to zrób usg tarczycy, choć ja bym stawiała na ten magnez. Poczytaj o tężyczce utajonej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka