25.01.17, 17:57
Dziewczyny czy ktoras z Was miala problem z przyswajalnoscia wit.12 ?
Moja corka robila teraz morfologie wszystkie wyniki dobre oprocz B12 tzn jest za wysoki -norma chyba 700 a u niej wyszlo 1100.Naczytalam sie strasznych rzeczy i teraz panikuje.Ktos mi powiedzial,ze tak naprawde moze miec problem z absorpcja i tej witaminy bardzo malo w komorkach.
Macie jakies doswiadczenia z wysoka b12 ?
i jeszcze jedno- ona lyka mulltiwitamine,badanie nie bylo na czczo,poza tym wiem,ze w ubieglym roku brala codziennie wit 12 bo wydawalo jej sie ,ze jej brakuje (zmeczenie,,)

Ps.ona nie ma problemu z tarczyca ale pewnie macie duza wiedze w temacie witaminwink
Obserwuj wątek
    • a_imie_moje Re: B12 25.01.17, 21:34
      Miałam ostatnio badanie B12, miałam po zastrzykach 4000, i lekarz powiedział, że mam się nie martwić, bo B12 nie jest toksyczna, a jej nadmiar usuwany jest z moczem.
      Czy to, że badanie nie było na czczo, oznacza, że wzięła przed nim witaminy?
      Ogólnie większość badań krwi powinno się robić na czczo, do około godziny dziewiątej... Inaczej wyniki mogą nie wskazywać tego, co się dzieje w organizmie.
      • flanelka.5 Re: B12 26.01.17, 11:21
        Wg mnie taki wysoki poziom oznacza, że b12 z jakiegoś powodu nie wchodzi do komórki i buduje się we krwi. Być może winą jest zła forma witaminy. najlepsza jest ponoć metylokobalamina.
        • a_imie_moje Re: B12 26.01.17, 16:23
          Brałam jeszcze lepszą - hydroksykobolaminę.
          Lekarz powiedział (a jest bardzo dobry), że przy zastrzykach może tak być, i dopiero po kilku miesiącach od ostatniego mam sprawdzić poziom tej witaminy w organizmie.
    • marro89 Re: B12 29.01.17, 14:59
      polecam brać pierzgę pszczelą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka