Dodaj do ulubionych

Wyniki hormonów tarczycy.

27.02.17, 14:44
Witam
Czy ktoś mógłby pomóc mi rozszyfrować wyniki 16 letniej córki?dodam że zrobiliśmy te wyniki ponieważ córka bardzo dużo trenuje ok 10 treningów tygodniowo (szkola sportowa) ma do zgubienia kilka kg a wszystko stoi jak zaczarowane do tego łapie tkankę tłuszczową narzeka na bolace kolano (miała badania pod tym kątem i na oko ortopedy nic złego się tam nie dzieje,zasugerował problemy hormonalne) do tego dochodzi zmęczenie rozdraznienie i problemy ze skórą (wypryski na twarzy)
Tsh 2.9
Ft3 3.49 (2.53-5.01 )38.71%
Ft4 1.14 (0.98-1.63)24.61%
Bardzo proszę o pomoc w interpretacji bo lekarz rodzinny patrząc na normy twierdzi że wszystko jest w porządku.
Obserwuj wątek
    • laura.phys Re: Wyniki hormonów tarczycy. 27.02.17, 17:13
      Hormony sa niskie, intensywne treningi niestety nie pomagaja w takiej sytuacji, a moga powodowac efekt odwrotny, zapuchniecie. Czy corka miala inne badania hormonalne: kortyzol, insulina? Poziom glukozy?

Warto sprawdzic czy nie ma nieddoborow, anemii: ferrytyna, morfologia, wiitamina b12, witamina d25oh warto tez wykonac usg tarczycy i nalezy sie skonsultowac z endokrynologiem.
      • ssssss111 Re: Wyniki hormonów tarczycy. 27.02.17, 17:37
        Cukier 86
        Kortyzol 19.57
        Ferrytyna była bardzo niska około 3 miesięcy temu i brała żelazo przez ten czas.
        Jutro zrobi jeszcze wynik przeciwciał .

• ssssss111 Re: Wyniki hormonów tarczycy. 27.02.17, 17:47
          Norma kortyzol 4.3-22.4
          Ferrytyna 5.25 (13-150)
          Żelazo 41 (33-193)
          Te wyniki robione były w listopadzie i od tamtej pory uzupełniala żelazo.
          • laura.phys Re: Wyniki hormonów tarczycy. 27.02.17, 18:39
            a w jakiej dawce?
            • ssssss111 Re: Wyniki hormonów tarczycy. 27.02.17, 20:03
              Ferro-tardyferon(247.25mg-0.35mg) 2xdziennie

• ssssss111 Re: Wyniki hormonów tarczycy. 27.02.17, 20:17
                Jeszcze jedno pytanie :czy przeciwciala atpo występują u zdrowej osoby?czytałam że nie powinny występować,więc po co podawane są normy?
              • laura.phys Re: Wyniki hormonów tarczycy. 27.02.17, 21:56
                jestes pewna tej dawki, bo jest przeogromna?
                • ssssss111 Re: Wyniki hormonów tarczycy. 27.02.17, 22:24
                  To jest tak ze córka mieszka w innym mieście i mam zdjęcie blistra i na nim jest to napisane ,a ma to brać rano i wieczorem po jednej tabletce
              • mama_dorota Re: Wyniki hormonów tarczycy. 28.02.17, 09:42
                Na tabletkach często podana jest masa preparatu i dodatkowo masa substancji czynnej.

Tardyferon to znany lek i dobry do uzupełniania niedoborów żelaza, natomiast ferro-tardyferon w polskiej bazie raczej nie występuje.

Mam córkę 15-letnią, która rozpoczęła leczenie hormonami tarczycy. Sytuacja rozwijała się przez lata. Możesz zajrzeć do mojego wątku o niej, tam są też podane inne badania, które robiłam.
                forum.gazeta.pl/forum/w,94641,163153219,163153219,15_latka_i_coraz_nizsze_ft4.html
                ssssss111 napisał(a):

> Ferro-tardyferon(247.25mg-0.35mg) 2xdziennie
                >
                >
                • mama_dorota Re: Wyniki hormonów tarczycy. 28.02.17, 09:47
                  Dodam jeszcze, ze twoja córka ma za wysokie TSH i to wymaga głębszej diagnozy. Żeby nie było problemów z wyszukaniem informacji, to podam ci badania: anty-TPO i anty-TG w kierunku choroby Hashimoto, ale jeszcze ważniejsze to USG tarczycy. Dzieciaki w tym wieku często miewają anemię, a ta z kolei powoduje, że tarczyca źle funkcjonuje, z drugiej strony problemy z tarczycą mogą być najpierw, a wtedy powikłaniem jest anemia. Stąd potrzeba, aby zrobić te badania. I anemia i niedoczynność tarczycy powodują, ze człowiek się szybko męczy.

I nasz test objawów - świetne narzędzie do oceny samopoczucia:
                  www.chorobytarczycy.eu/test/test.html#0
                  • ssssss111 Re: Wyniki hormonów tarczycy. 28.02.17, 10:16
                    Dziękuję bardzo za odpowiedź . poczytam
                    Czy mogłabyś mi jeszcze powiedzieć czy te przeciwciała występują i u zdrowej osoby?ja mam te przeciwciała akurat w normie ale mam też przeciwciala przeciwjadrowe więc może i u mnie coś się kluje. Pozdrawiam
                  • ssssss111 Re: Wyniki hormonów tarczycy. 28.02.17, 10:26
                    Dziękuję bardzo,zaraz poczytam.
                    Czy zdrowa osoba może mieć przeciwciala tarczycowe ?
                    Dodam że ja mam je w normie ale mam też przeciwciala przeciwjadrowe w wysokim mianie więc jest możliwość choroby autoimmunologicznej choć diagnozy jeszcze nie mam. Pozdrawiam
                    • mama_dorota Re: Wyniki hormonów tarczycy. 28.02.17, 11:30
                      Zdrowa osoba może je mieć w normie. Nie jestem lekarze, bazuję na tym, co wiem od mojego lekarza i obserwuję na forum. Jeśli są wątpliwości dotyczące przeciwciał, to rozstrzygające może być USG, ale czasem nie tak od razu.

U mnie to wyglądało tak:
                      najpierw po porodzie wiele osób mi zwracało uwagę na tarczycę,że coś jest nie halo
                      zrobiłam więc USG i wyszło, że jest mocno niesymetryczna, ale to nic takiego
                      po około 4 latach z powodu złego samopoczucia trafiłam do endokrynologa, który zbadał mi TSH i ft4 plus magnez i uznał, ze jest ok z tarczycą i nie tutaj problem
                      podczas zestawu badań w luxmedzie trafiło mi się USG tarczycy i radiolog zwróciła uwagę, że moja jest mała
                      6 lat później djpa podsunęła mi test na niedoczynność i liczba objawów niedoczynności mnie zaskoczyła, szczególnie takie dość nietypowe i intymne, które u siebie obserwowałam, test "zalecał" wizytę u endo
                      znów poszłam do tego samego endo, który wyśmiał test, ale zbadał mi TSH, ft4, anty-TPO, anty-TG i prolaktynę - wszystko było dobrze, tylko anty-TPO przy normie do 5 miałam na poziomie 132
                      zaskoczony endo prawie nie wierzył oczom, ale uznał, ze aparat jest bardzo czuły i nie może być mowy o pomyłce, zapytał, czy robiłam USG
                      na wiadomość, że jest mała stwierdził, że wynik anty-TPO i USG dają spójny obraz - Hashimoto i wypisał mi euthyrox

Dodam, ze w tym USG, gdzie okazała się mała, była ona jednorodna, wszystko ok tylko za mała (11,5 ml), a po 2 latach miała około 6 ml i była niejednorodna echogenicznie.

Dlatego najlepiej zrobić najpierw USG, a jeśli ono nie da pełnego obrazu, to anty-TPO, ale ponieważ powinnaś jej zbadać także ferrytynę (i inne badania zasugerowane przez laura.phys), a mieszka w innym mieście, to zrobić od razu przeciwciała.
                    • laura.phys Re: Wyniki hormonów tarczycy. 28.02.17, 14:18
                      Macie badanie ANA-1 czy tez bardziej szczegolowe ANA-2?
                      • ssssss111 Re: Wyniki hormonów tarczycy. 28.02.17, 14:34
                        Mam zrobione Ana 2 rok temu było miano 1:2560 typ świecenia homogenny.Ale ja generalnie nie mam problemu z tarczyca .mam niskie przeciwciala atpo.
                        Hormony tarczycy badalam córce
                        • laura.phys Re: Wyniki hormonów tarczycy. 28.02.17, 17:44
                          miano wysokie, konsultowalas z reumatologiem.
                          • ssssss111 Re: Wyniki hormonów tarczycy. 28.02.17, 18:10
                            Tak jestem pod kontrolą.Póki co nie ma jednoznacznych symptomów i reszta wynikow jest w porządku więc czekamy czy cos się wykluje w maju idę do szpitala na dalszą diagnostykę
                            • ssssss111 Re: Wyniki hormonów tarczycy. 04.03.17, 09:24
                              Wyniki córki
                              atpo <9 (0-34)
                              Atg 11.5 (0-115)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka