Dodaj do ulubionych

Interpretacja wyników

16.12.21, 17:03
Witam czy te wyniki są prawidłowe? Dziękuję za odpowiedzi
TSH 1,1900 Norma (0,2700-4,2000)
Ft3 3,26 Norma (2,04-4,40)
Ft4 1,19 Norma (0,93-1,71)
Obserwuj wątek
    • artur11111111 Re: Interpretacja wyników 16.12.21, 18:09
      Masz ft3 wyższe od ft4 i to już jest źle ft4 musi być wyższe od ft3 czyli idź do endokrynologa który patrzy na hormony które są dla nas najważniejsze a nie tylko na TSH ale ciężko takiego znaleźć
      • justtt223 Re: Interpretacja wyników 16.12.21, 18:29
        Dziękuję za odpowiedź, ale dlaczego musi być większe? To wtedy źle tarczyca pracuje? Trzeba brać jakieś leki na to żeby się unormowało? Przepraszam za tyle pytań ale kompletnie się na tym nie znam . Zrobiłam te badania z względu na to że często jestem zmęczona, strasznie wypadają Mi włosy, mam suchą skórę na buzi
        • artur11111111 Re: Interpretacja wyników 16.12.21, 18:46
          Brak ft4 daje właśnie takie objawy a hormony ft3ift4 powinny być blisko siebie ale ft4 powinno być troszkę wyższe tarczyca produkuje ft4 z którego powstaje ft3 co do pytania tak bierze się eutyrox to jest T4 i wtedy ft4 będzie rosło i wtedy ustala się dawkę tak żeby ft3ift4 były na poziomie 65%-75%normy wtedy objawy znikają ale ciężko znaleźć lekarza który na to zwróci uwagę powie ci że są w normie to jest dobrze a za parę miesięcy lub lat jak już tarczyca będzie produkowała mało T4 wtedy TSH już będzie ponad normę a hormony będą bardzo nisko bądź poniżej normy i wtedy jest już jazda z całym organizmem i wtedy dopiero będą cię leczyć ale wtedy będziesz się już czuła bardzo źle więc szukaj takiego lekarza który zacznie cię leczyć wybór należy do ciebie
          • justtt223 Re: Interpretacja wyników 16.12.21, 18:52
            Oczywiście chce to leczyć, nawet mogłabym iść prywatnie do lekarza , ale boję się że wyłożę pieniądze aa lekarz Mi powie ze wszystko ok i mogę iść do domu
            • artur11111111 Re: Interpretacja wyników 16.12.21, 19:16
              Tak bywa ja i dużo osób tu na forum to przerabiało ja byłem chyba u 10endokrynologow chodząc po ścianach mówili że wszystko dobrze żeby szukać innej choroby albo iść do psychiatry musisz się nauczyć tej choroby czytać np to forum tu jest bardzo dużo wiedzy której lekarze ci nie powiedzą dziewczyny tutaj opisują swoje objawy leczenie dawkowanie będziesz czytać sama zobaczysz sama będziesz sobie dawkować leki powodzenia
              • justtt223 Re: Interpretacja wyników 16.12.21, 19:20
                Tylko najpierw muszę znaleźć lekarza który nie zbagatelizuje mojego problemu i przepisze jakieś leki . Aa Ty znalazłeś dobrego lekarza ? Jak się czujesz po lekach? I jak mogę się dowiedzieć jakie miałeś objawy ?
                • artur11111111 Re: Interpretacja wyników 16.12.21, 19:49
                  Ja się leczę już 25lat ale dopiero od paru lat gdy znalazłem to forum odkryłem że cały czas byłem źle leczony i oto mam wielki żal do lekarzy bo byłem już w takim stanie że żona woziła mnie do lekarza bo nie byłem wstanie sam funkcjonować a oni kazali zrobić badania oczywiście były w normie i mówili że jestem zdrowy gdybym wtedy wiedział to co teraz to moje życie było by o dużo lepsze teraz też jestem przy ustalaniu dawki ale u mnie jest inna sprawa nie mam przemiany ft4w ft3 to dla mnie też była nowość ale cóż trzeba się leczyć samemu
                  • justtt223 Re: Interpretacja wyników 16.12.21, 19:56
                    Rozumiem o co chodzi , aa czy po takich lekach ma się dużo skutków ubocznych ?
                    • artur11111111 Re: Interpretacja wyników 16.12.21, 20:30
                      Zależy jak podnosisz dawkę powoli to możesz nawet nic nie odczuć to jest tak każdy organizm jest inny jeden parę dni się czuje źle a drugi nic nie odczuje ale gdy organizm się już dostosuje to jest lepiej później robisz wyniki za cztery tygodnie i widzisz po wynikach i samopoczuciu czy trzeba jeszcze dołożyć tabletki czy ująć czy zostawić i tyle
                      • justtt223 Re: Interpretacja wyników 16.12.21, 20:35
                        Rozumiem, dziękuję bardzo za odpowiedź

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka