wiecznie_zmeczona
18.03.22, 12:20
Dzień dobry,
Zwracam się z prośbą o interpretację wyników, zrobionych wczoraj.
TSH 1,140 (zakres 0,270-4,200)
FT3 3,29 (zakres 2,00-4,40)
FT4 0,96 (0,93-1,70)
T3 1,03 (0,80-2,00)
T4 0,97 (0,93-1,70)
Anty-TPO 90 (0-34)
Anty-TG 74,30 (0,00-115)
TRAB <0,8 (0,00-1,22)
Ferrytyna 30 (13-150)
Badania zrobione miesiąc temu:
TSH 0,793
Cholesterol 197 (115-190)
USG:
Jednorodna, normoechogeniczna, wielkości na dolnej granicy normy. Cieśń szerokości 3mm
Prawy płat 14x15x34mm V-3,6ml
Lewy płat 11x18x33 V-3,4ml
USG z marca 2021
Tarczyca niepowiększona o typowym położeniu, gładkich obrysach, prawidłowej echostrukturze i prawidłowej echogeniczności. Cieść nieposzerzona.
Prawy płat 16x15x53ml V-6ml
Lewy płat 15x14x54mm V-5,6ml
Objawy są od kilkunastu lat, miałam badane killa razy TSH i zrobione USG w wieku 18 lat - usłyszałam że tarczyca wygląda idealnie i wszystko gra. Od roku próbuję "walczyć". Objawy:
-krwotoki z nosa od małego
- bardzo niskie ciśnienie krwi, średnia 88x53
-zimne dłonie i stopy
- ostatnio miałam 3 razy z rzędy objaw Raynauda
- od lat lecą mi włosy, są okresy lepsze i gorsze. Obecnie gorszy- kilka razy dziennie wyciągam nie mało włosów, do tego zaczęły się okropnie łamać i wokół biurka znajduję dywan z moich włosów
- paznokcie łamiące się, rozdwajające, roztrajające...
- suche usta, szczególnie dolna warga
- sucha skóra? Mocno się nawilżam, więc nawet nie zauważam, ale dziś drapiąc się kolanie zobaczyłam odpadające drobinki, często miewałam uczucie suchych łydek
- rok temu popsuł mi się nagle wzrok - zrzuciłam na wiek 32 lata i pracę przy komputerze
- od 16 r.ż. mam wzdęcia, problemy jelitowe
- suche oczy
- ostatnio bóle w oczodołach, szczególnie rano
- jestem wiecznie zmęczona, nie mogę się dobudzić i rano czuję się jakbym pracowała w kamieniołomach, a nie spała. Jestem słaba, nie mam sił, jstem bez życia
-mogłabym spać całymi dniami
- wchodząc na 2gie piętro, stojąc w autobusie, czy idąc i mówiac się męczę
- po silnym wysiłku fizycznym czuję się patologicznie zmęczona. Po słabym czuję się zdrowo zmęczona
- mam ogromne problemy ze skupieniem i koncentracją
- zrobiłam się "zakręcona", rozkojarzona, wypowiadam się chaotycznie, dziwnie składam słowa
- cierpię na nadpotliwość od ok 15r.ż. poci mi się całe ciało, pachy, stopy, dłonie, plecy, twarz czy głowa szczególnie. Potrafię leżac w łóżku rano, pijąc ciepłą (nie gorącą) herbatę spocic się
- mam bóle karku i ramion, promieniujące do głowy
-dawniej bolały mnie kolana i kostki, kilka razy prawie upadłam nagle biegnąc
- ostatnio zauważyłam na zajęciach pilates, że bolą mnie nadgarstki, a także zdążyło mi się kilka razy w ciągu kilku miesięcy zatoczyć
- miesiączki ok, co 23-27 dni
- w wieku 31 lat nagle dostałam trądziku, który zniknął po ok 3 miesiącach i pojawił się rok później też na ok 3 miesiące
- 2 lata temu miałam ekg holtera z wynikiem dobrym ze wzg na kołatania serca - raz, dwa razy dziennie serce mi na ułamek sekundy przyspieszało tak, że musiałam zakasłać...
- wahania nastroju
Zrzucałam wiele objawów na niskie ciśnienie (bo taka moja uroda), na cięższe chwile w życiu i stres, czy genetykę. Chciałabym się upewnić, czy aby na pewno z moją tarczycą jest wszystko ok. Może któraś z Was ma podobnie, z chęcią poznam Wasze opinie i historie
Z góry dziękuję na pomoc i wyrozumiałość!