diabollo
17.07.13, 08:15
Ja, antysemita!
Jarosław Makowski
Zostałem antysemitą. Dlaczego? Bo sprzeciwiam się ubojowi rytualnemu.
1.
Naczelny Rabin Polski, Michael Schudrich, broniąc uboju rytualnego, sięgnął po najcięższą armatę sugerując, że uchwalona w piątek przez Sejm ustawa zakazująca uboju jest przejawem antysemityzmu.
2.
Po pierwsze, posłowie chcieli zrobić dla mniejszości religijnych – żydowskiej i muzułmańskiej – wyjątek, dając możliwość uboju rytualnego na użytek religijny. Sęk w tym, że wspólnota żydowska, jak się dziś okazuje, nie była tym zainteresowana.
Po drugie, rabin Schudrich stosuje emocjonalny szantaż, chodząc teraz po mediach i głosząc: „jak tak, to ja się z Polski wyprowadzam”. Zamiast szukania kompromisu, mamy oto postawę: „albo wszystko, albo nic”.
Celem demokracji jest rozmowa tak, by rozwiązywać problemy, respektować prawa mniejszości, a nie się po prostu demonstracyjnie oburzać.
3.
Jednak najsmutniejsze w tym oburzaniu jest to, że zarzucając przeciwnikom uboju rytualnego antysemityzm, rabin Schudrich strzela sobie w kolano.
W ten sposób leje wodę na młyn tym środowiskom antyżydowskim i antysemickim w Polsce, które od zawsze powtarzały, że Żydzi instrumentalnie i interesownie traktują etykietę „antysemityzmu”. Jak środowiska żydowskie chcą kogoś ucieszyć – słyszeliśmy tylekroć z ust „prawdziwych Polaków”, za jakiego na pewno uważa się Leszek Bubel – to zarzucają takiej osobie antysemityzm.
Dziś prawdziwi antysemici w Polsce mogą otwierać butelki szampana, gdyż rabin Schudrich swoją postawą i stylem argumentacji potwierdza ich obsesje. Nie jeden antysemita dziś powie: „a nie mówiłem!”.
4.
Na szczęście wspólnoty muzułmańskie powstrzymały się przed wydaniem oświadczenia, iż ustawa zakazująca uboju rytualnego to przejaw islamofobii. I mam nadzieję, że tak zostanie.
Piętna antysemity i islamofoba jednocześnie mógłbym po prostu nie udźwignąć…
makowski.blog.polityka.pl/2013/07/15/ja-antysemita/