jedyny-michal 09.11.10, 13:31 Część z was pewnie mnie skrytykuje ale ja uważam że dużo zostanie z tego programu zrealizowane jak podczas tej kadencji warto przeczytać: robertperkowski.pl/?co=show&nom=1210. Wygłoście sami swoje opinie na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
robert8882 Re: Program w pigułce 09.11.10, 17:34 Dla mnie rewelacja. Mam tylko jedno zastrzeżenie co do edukacji... Wyniki szkół są na poziomie powiatu - owszem, ale daleko im do Warszawy. Jeśli młodzież ma się kształcić w Warszawie, to powinna mieć możliwość dostania się do tamtejszych szkół. Miłe było by przeanalizowanie wyników uczniów w egzaminach końcowych i wyciągnięcie wniosków jakie przedmioty wypadają najgorzej, jacy nauczyciele najlepiej i wspomagać tych pierwszych oraz nagradzać drugich. Szkoła średnia jest dziwnym pomysłem. Ząbki są bardzo blisko Warszawy, więc lepiej skupić się na stworzeniu możliwości zdania i dojazdu do dobrej tamtejszej szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
robert8882 Re: Program w pigułce 09.11.10, 21:35 Jeszcze jedna uwaga. Tym razem co do punktu "frontem do przedsiębiorczości" Ja jako drobny przedsiębiorca byłbym bardzo wdzięczny, gdybym mógł zasięgnąć porady u specjalistów z naszego Urzędu Miasta w zakresie możliwości dofinansowania z funduszy UE zakupu oprogramowania, czy urządzeń niezbędnych do pracy. To była by prawdziwa i wymierna pomoc dla lokalnych przedsiębiorców. "Poniedziałkowe porady jak wypełnić wnioski o dofinansowanie z UE. W dniu 15 grudnia zapraszamy ... np właścicieli serwisów samochodowych. Szkolenie poprowadzi...." Odpowiedz Link Zgłoś
ronickier Re: Program w pigułce 09.11.10, 22:27 A ja zaproponowałem mojej Żonie, aby za radą Burmistrzowej, jak się zestresuje poprasowała koszule męża i posprzątała mieszkanie. Odpowiedz Link Zgłoś
norrischucknorris Re: Program w pigułce 10.11.10, 10:02 > A ja zaproponowałem mojej Żonie, aby za radą Burmistrzowej, jak się zestresuje > poprasowała koszule męża i posprzątała mieszkanie. Ale się uśmiałem z rana. Marian ty też poprasuj z żoną to ciśnienie Ci zejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
marian_zarzeczynski Re: Program w pigułce 10.11.10, 09:24 Lepiej dokładniej przyjrzyj się programowi Wspólnoty Samorządowej Ząbkowskiej. Jak mają oni zamiar zrealizować ten program? Jest bardzo ogólny. Odpowiedz Link Zgłoś
norrischucknorris Re: Program w pigułce 10.11.10, 10:07 A tak poważnie, liceum gdzie się ma mieścić? Coś zbudujemy? Bo lokalu chyba nie ma, na taką szkołę? Kiedy planowane jest otwarcie? Pytam bo mam chrapkę na becikowe ale planować trzeba już dziś. Podstawówkę i studia mam już zaklepane zostaje liceum:) Odpowiedz Link Zgłoś
jas198 Czy PIS to partia Uścińskich??? 11.11.10, 14:49 Jak to mozliwe, ze na liscie PiSu sa trzy osoby o nazwisku Uścińsk-i,a ?? nepotyzm, brak taktu , lekcewaznie wyborców? życie na koszt miasta jest az tak slodkie?? Odpowiedz Link Zgłoś
rtef Re: Program w pigułce 11.11.10, 19:52 To jest program na przyszłość czy autoreklama? Ja już zgłupiałem Gdyby z tego przedstawionego programu wypompować lansowanie się to niewiele by z niego zostało. Obiecuje nam - liceum PODSTAWOWE PYTANIE - CZY BURMISTRZ ZAMIERZA TE ZAMIARY REALIZOWAĆ JAK ZA OBECNEJ KADENCJI JAK W PRZYPADKU PLACÓWKI OŚWIATOWEJ PRZY KOŚCIELNEJ? Jak będzie zagwarantowana neutralność światopoglądowa publicznej placówki? Obiecuje nam - bezpośrednie dla inwestycji wsparcie z Brukseli, m. in. na tramwaj. Pytanie - Czyżby Ząbki zamierzały utworzyć przedstawicielstwo w Brukseli? Kto będzie rezydentem i wykłócał się o fundusze dla Ząbek? tak skutecznie Ząbki pozyskały środki w kraju, że już pozostaje nam tylko Bruksela? Gdzie jest rozliczenie tych środków? Ile wpłynęło ich do rozliczenia inwestycji? Nieśmiertelny temat tramwaju, a może niebawem i gondoli wraca w nowej odnowie. Obiecuje nam - dobre wykorzystanie pieniędzy ze schetynówki na ul Powstańców. Pytanie - Czy przetarg i prace nie zostaną rozpoczęte w okresie wyborczym? Czy wykonawcy nie wykorzystają tego okresu i podbiją cenę? Przecież dobrze wiemy, że okres przedwyborczy i wyborczy to żniwa dla firm, to one dyktują ceny. Czy Ząbki dobrze wykorzystują pieniądze gminne rozpoczynając inwestycje w okresie wyborczym? Czy efektywnie wykorzystywane fundusze to ogłaszanie przetargu na ul Mazowiecką w okresie wyborów samorządowych. A może się liczy efekt wyborczy? Obiecuje nam Park&Ride i uzgodnienia z PKP? Pytanie 1. - parking pomieści ludzi, nie auta? Rozumiem, że auta będą jeżdzić z PKP jak sardynki do Wawy, a ludzie będą czekać. Pytanie 2. Nie mogą uzgodnić tak prostej sprawy z PKP kto i jak ma dbać o czystość na terenie wokół PKP. Konkrety proszę, co to za uzgodnienia? Ile miasto będzie za nie płacić? Obiecuje nam zwiększenie estetyki miast, więcej ławek, koszy, szalety miejskie? Pytanie - Takie proste prace, nie za kosztowne, można w kadencję zrobić. Ile trzeba do tego kadencji? Czemu akcja "pokaż umowę na wywóz śmieci" nie wypaliła? Co grubszego i kosztownego w tym zakresie jest do tego przygotowywane przez całą kadencję? Obiecuje nam - miasto musi żyć, zapewnić atrakcje, wyciągnąć z domu.... Pytanie - Miasto nie żyje? Czyżby dotychczasowe działania władz miasta były monotematyczne i schematyczne? Obiecuje nam - zwiększenie dostępności MPZ przez dojazd busem i darmową linię dla zameldowanych Ząbek Pytanie - Jak będzie jeżdził ten bus? Tak już słyszeliśmy o tej linii. Jak jest taka super to dlaczego obiecuje nam to pod koniec kadencji z realizacją na przyszłą. Za Boksznajdera uruchomiono i sfinalizowano co najmnej jedną linię X. Co to znaczy - nie wybierzecie mnie to nie będzie? Obiecuje nam - budownictwo komunalne? Pytanie - czy będzie tak jak w tej kadencji? Odpowiedz Link Zgłoś
ratatuj.1 pigułka w pigułce 11.11.10, 20:51 Ten program Perkowskiego ciężko się czyta. Konkretne hasła i projekty są poprzeplatane wolnymi wypowiedziami. Jak na program wyborczy to czyta to się słabo. Właściwie nowością która nie przewinęła się w necie jest liceum, inkubator przedsiębiorczości i zlewnia ścieków. Aby można było odnieść program Perkowskiego do propozycji Platformy i Wspólnoty ujętych w hasła trzeba sprowadzić tekst Burmistrza do wspólnego mianownika. SiS dla mnie nic nie proponuje oprócz negacji i nowej stacji kolejowej, więc traktuję ich jako miejscowy folklor. www.zabki.platforma.org/index.php?option=com_content&view=article&id=65&Itemid=35 www.słomka.pl/node/4 www.sis.waw.pl/ www.wspolnota-samorzadowa-zabki.pl/nasz_program.html W sumie można przyjąć taki program obecnego Burmistrza: 1. Rozbudowa Szkoły Podstawowej nr 3 w Ząbkach, 2. Rozbudową Gimnazjum Publicznego nr 1. 3. Kontynuacja budowy boisk ze sztucznej nawierzchni. 4. Utworzenie liceum. 5. Organizowanie przedstawień teatralnych, wystaw i koncertów w trybunie sportowej. 6. Realizacja za przyznane środki unijne basenu, tunelu, kilkunastu ulic, 7. Pozyskiwanie środków unijnych na rozwój komunikacji, budowę centrum miasta i innych inwestycji centrotwórczych. 8. Pozyskiwanie środków z Funduszu Rozwoju Kultury Fizycznej i Sportu. 9. Utwardzenie wszystkich ulic w ciągu najbliższych 6 lat. 10. Budowa Schetynówki w 2011 r 11. Budowa ścieżek rowerowych. 12. Budowa przy stacji PKP parkingu typu Park&Ride. 13. Więcej ławek, koszy na śmieci, miejsc na rodzinne spacery, miejski plac na festyny czy więcej lokali usługowych. 14. Budowa szaletów miejskich. 15. Dokończenie budowy wielofunkcyjnego obiektu sportowego z trybuną główną (siłownia, sauna, fitness, ring bokserski, sala do sportów kontaktowych, sala widowiskowa, restauracja, pomieszczenia stanowiące zaplecze dla boisk piłkarskich) 16. Budowa basenu wraz z częścią rekreacyjną, 40-metrową zjeżdżalnią, odnową biologiczną, brodzikiem do nauki pływania, jacuzzi, dwoma salami do squash, kręgielnią, gastronomia 17. Pozyskiwanie środków unijnych na powstanie ząbkowskiego inkubatora przedsiębiorczości, wirtualnego biura oraz innych nowości pobudzających przedsiębiorczość i wzrost gospodarczy. 18. Promocja sportu wśród naszych dzieci i młodzieży. 19. Zwiększenie dostępności Miejskiej Przychodni Zdrowia poprzez zorganizowanie dojazdu publicznym autobusem oraz zwiększenie ilości przyjmujących specjalistów. 20. Organizacja usług rehabilitacyjnych NFZ w budowanym basenie oraz trybunie sportowej. 21. Rozwój komunikacji zbiorowej. Uruchomienie darmowej linię dla zameldowanych mieszkańców Ząbek, w tym dla dzieci, młodzieży i osób starszych. 22. Uruchomienie kolejnej „czerwonej” linię łączącej południowe ząbki z północnymi i dowożącą do Warszawy. 23. Pozyskiwanie środków na budowę tramwaju, bezpośrednio w Brukseli. 24. Elektroniczny Urząd - projekt eAdministracja. 25. Darmowe Punkty Dostępu do Internetu oraz tzw. hotspot’y. 26. Zakończenie budowy sieci wodociągowej na terenie Miasta Ząbki. 27. Budowa Miejskiej Stacji Uzdatniania Wody (SUW). 28. Zmiana MPZP i przeniesienie uciążliwej Zlewni Ścieków na tereny leśne, w pobliże przejazdu kolejowego na Drodze Wojewódzkiej 631. Odpowiedz Link Zgłoś
mjwpu Re: pigułka w pigułce - słowo o szkołach 12.11.10, 17:51 Pozwoliłem sobie napiać na pańskim poście ponieważ jest w nim program JNPPanaBurmistrzaRobertaPerkowskiego ratatuj.1 napisał: > Ten program Perkowskiego ciężko się czyta. ...> > 1. Rozbudowa Szkoły Podstawowej nr 3 w Ząbkach, > 2. Rozbudową Gimnazjum Publicznego nr 1. > 3. Kontynuacja budowy boisk ze sztucznej nawierzchni. > 4. Utworzenie liceum. I tak naprawdę chodzi mi o sprawy szkoły. Mieszkam w Ząbkach od siedmiu lat i trafiłem do SP nr 1. Napiszę krótko ( wtedy) ta szkoła to był koszmar.Nie zajmowała się edukacją raczej resocjalizacją. Problemem były kradzieże w klasach, wszawica i przerośnięci uczniowie terroryzujący klasę i nauczycieli oraz obmacujący koleżanki. W ciągu jednego semestru rodzice zaniepokojeni moimi postępami w angielskim i ogólnie całością kształcenia - matka wracała z wywiadówek jak po walce bokserskiej.mama chciała dodatkowe lekcje angielskiego a rodzice chcieli nie przemęczać dzieci. skończyłem SP, gimnazjum a teraz jestem w III kl LO w Warszawie i powiem jedno różnica poziomu SP, gimnazjum pomiędzy Zabkami a Warszawą to jest różnica między niebem a ziemią. Z tego co wiem wiele osób odpuszcza sobie gimnazjum w Zabkach, wiele osób jeździ juz do podstawówki w Wa-wie a powodem jest NISKI poziom nauczania, czego dowodem są wyniki egzaminów po VI klasie i po gimnazjum. Wiem , zaraz odezwie się ktoś i napisze - skończyłem szkoły w Zabkach a potem studia i tra la la la... Ale fakty mówią za siebie wyniki ząbkowskich szkół są gorsze niż wyniki najgorszych szkół warszawskich. lepiej podnieść poziom szkół, niz budować i organizować liceum jak wspomnę swoich kolegów z podstawówki to raczej zawodówkę wybudować dorki ale takie są fakty. Odpowiedz Link Zgłoś
ratatuj.1 Re: pigułka w pigułce - słowo o szkołach 12.11.10, 21:52 mjwpu napisał: > > lepiej podnieść poziom szkół, niz budować i organizować liceum > jak wspomnę swoich kolegów z podstawówki to raczej zawodówkę wybudować > > dorki ale takie są fakty. Chyba najlepiej robić jedno i drugie. Podobna nowa szkoła na Kościelnej już pęka w szwach, więc Burmistrz ten czy inny, niech ją rozbudowuje. Jak dla mnie to o poziom szkół powinni dbać ich dyrektorzy. To są wykwalifikowani nauczyciele którzy na tym się znają. Wątpię czy kandydaci na Burmistrza mają pojęcie o prowadzeniu szkoły. Burmistrz niech dba o to żeby dzieci mogły uczyć się w przyzwoitych warunkach, zaś dyrektorzy szkół nie zatrudniają dobrych nauczycieli, którzy podniosą poziom nauczania. Odpowiedz Link Zgłoś
lucknow Re: pigułka w pigułce - słowo o szkołach 12.11.10, 22:55 Kandydaci nie muszą wiedzieć wszystkiego o prowadzeniu szkoły, oczywiście. Poziom szkół zależy w dużym stopniu od poziomu zatrudnionych nauczycieli, ale w jeszcze większym od poziomu umysłowego mieszkańców i w pełni się zgadzam z mjwpu. To się trudno reguluje na poziomie władz, ale ja widzę mimo wszystko pewne pola do działania odgórnego. Po pierwsze - powinny zostać dofinansowane świetlice środowiskowe, istniejące w na szczęście w Ząbkach, pracujące z młodzieżą trudną, tak aby maksymalnie zmniejszyć ilość "ogonów" zaniżające średnią. Powinny mieć dobre warunki lokalowe i bogatą ofertę zajęć, aby dzieci mogły jak najwięcej skorzystać z przebywania tam. Po drugie - mogłaby być wzbogacona oferta zajęć pozalekcyjnych w szkołach podstawowych, w szczególności dotyczy to klas 1-3, kiedy dzieci mają stosunkowo mało nauki, a dużo czasu. Choć wiem, że prawdopodobnie to trudne, bo dzieciaki i tak uczą się na dwie zmiany i w szkole brakuje pomieszczeń na te zajęcia, tak by mogły się odbywać zaraz po lekcjach. W tych klasach dzieci powinny mieć o wiele więcej zajęć muzycznych i plastycznych - bo to co oferuje program nauczania zintegrowanego - to zdecydowanie za mało. Po trzecie - można także rozbudować ofertę skierowaną z kolei do uczniów zdolnych, poprzez dofinansowanie tego typu zajęć, bo co tu dużo mówić - nikt , albo prawie nikt, nie będzie siedział po godzinach z dziećmi za darmo. W wyjątkowych przypadkach pewnie tak - ale takie kwestie warto rozwiązywać systemowo. Na przykład - zachęca się dzieci do startowania w Kangurku - świetnie - to zorganizować im jedną lub dwie godziny w tygodniu lekcji przygotowujących do tego konkursu. Myślę, że efekty będą lepsze. Zjawisko opisane przez mjwpu powoduje zaś taki efekt, iż im więcej dzieci będzie jeździć do Warszawy do szkoły, tym poziom szkół w Ząbkach będzie gorszy. To jest zamknięte koło. Dla licealisty dojechanie do Warszawy nie jest problemem - targanie zaś sześciolatka dwie godziny samochodem w korkach lub w zatłoczonej komunikacji jest odrobinę problematyczne. Dlatego ja także uważam, że przede wszystkim należy inwestować w podstawówki. Odpowiedz Link Zgłoś
robert8882 Re: pigułka w pigułce - słowo o szkołach 12.11.10, 23:41 Spotkałem się z taką postawą, że rodzice po przeanalizowaniu wyników lokalnych szkół postanowili zapisać dziecko do szkoły w Warszawie. Postawa taka wydaje się uzasadniona, zwłaszcza że rodzice i tak dojeżdżają codziennie do pracy. Dziecko zamiast siedzieć na świetlicy spędza czas z rodzicami w samochodzie. Żeby nie być gołosłowny przytoczę wyszperane przeze mnie wyniki z ostatniego testu szóstoklasisty: Ząbki - SP1 = 26,88 Ząbki - SP2 - 25,87 Warszawa 29,06 Ursynów (31,76), Żoliborz (30,49), Wesoła (30,19) i Bemowo (30,03) Białołęka (29,97), w Wawer (29,59) Ochota (29,8) Praga-Północ (25,05), Wola (27,42) Wilanów (28,02), Targówek (28,07) Ursus z Rembertowem (po 28,36) Śródmieście (28,72), Mokotów (28,73), Włochy (28,85), Bielany (28,86) Praga-Południe (28,99). W sytuacji gdy nie jesteśmy w stanie wyprowadzić na prostą szkół podstawowych i gimnazjów, nie powinniśmy chyba budować szkół średnich. Odpowiedz Link Zgłoś
mjwpu Re: pigułka w pigułce - słowo o szkołach 13.11.10, 08:32 Dziękuję za cytowane wyniki, powiem że wyniki po szkole podstawowej nie są tak ważne jak po gimnazjum. Poniewważ po SP najczęściej idzie się do szkoły rejonowej, lub fikcyjnie melduje się dziecko w rejonie niezłego gimnazjum. A ząbkowskie gimnazja a moi koledzy chodzili do jedynki i dwójki są po prostu słabe. Ponieważ co bardziej ambitni uciekają do Warszawy. Faktycznie macie rację pisząc że to nie zadanie burmistrza, ale on powinien wybrać sensownego dyrektora, a ten dobrać rozsądnych nauczycieli. Kto będąc dobrym belfrem będzie dojeżdzał do Ząbek? Pozostają nam nauczyciele którzy nie znaleźli pracy w Wa-wie oraz mieszkańcy Ząbek i okolicy. Na szczęście ja mam inne problemy i zastanawiam się nad studiami. Odpowiedz Link Zgłoś
tedglen Re: pigułka w pigułce - słowo o szkołach 13.11.10, 10:13 mjwpu napisał: > Dziękuję za cytowane wyniki, powiem że wyniki po szkole podstawowej nie są tak > ważne jak po gimnazjum. Poniewważ po SP najczęściej idzie się do szkoły rejonow > ej, lub fikcyjnie melduje się dziecko w rejonie niezłego gimnazjum. > A ząbkowskie gimnazja a moi koledzy chodzili do jedynki i dwójki są po prostu > słabe. Ponieważ co bardziej ambitni uciekają do Warszawy. Dzięki za ten głos. Faktycznie jest co robić aby znacząco zmniejszyć różnice w poziomie edukacji między szkołami naszymi a warszawskimi. To powinien być priorytet na najbliższe lata. Czy kandydaci na Radnych/Burmistrza widzą ten problem i zamierzają coś robić w tym kierunku? Co konkretnie? Proszę o szczegóły. Odpowiedz Link Zgłoś
marian_zarzeczynski Re: Program w pigułce 12.11.10, 13:42 Zamiast grzecznie odpowiedzieć na pytania jakie ja zadałem w stosunku do programu Wspólnoty to mnie zarzucasz jakimiś wydumamymi pytaniami co do programu na PRZYSZŁOŚĆ ZĄBEK PRZEDSTAWIONYMI PRZEZ BURMISTRZA ROBERTA PERKOWSKIEGO. PAN BURMISTRZ ROBERT PERKOWSKI ma najlepszy program dla Ząbek. To co proponuje Wspólnota nic dla mnie nie prezentuje, gdyż ani razu nie uzyskałem odpowiedzi na moje pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
mariapolo Re: Program w pigułce 13.11.10, 08:14 rtef, o ile pamietam to chyba ze 2 lata temu n problem parkingow przy ul 3 maja oraz po 2 stronie wojska polskiego byl juz maglowany przez obecnego burmistrza parkingi mialy powstac na czesci pasa zieleni ktory znajduje sie miedzy w/w ulicami a torowskiem podobno PKP bo ten teren nalezy do nich kszyknol sobie taka cene za dzierzawe ze inicjatywa jest nieoplacalna tak mozna bylo sobie wyczytac w gazetce miejskiej Odpowiedz Link Zgłoś
rtef Re: Program w pigułce 14.11.10, 19:20 Najlepszy program ma Wspólnota. Tyle czasu minęło i jak na razie nikt nie odpowiedział sensownie na większość moich pytań co do programu PiSu i to jest dla mnie dyskwalifikujące. Przedstawiają programy w internecie i na tym kończy się. Za to co niektórzy tu trzepią pianę. Odpowiedz Link Zgłoś
robert_swiatkiewicz mój program wyborczy 14.11.10, 20:47 Szanowni Państwo Zachęcam do zapoznania się z moim programem wyborczym opublikowanym na stronie internetowej swiatkiewicz.blog.onet.pl/moj-program-wyborczy-Zabki-201,2,ID416298757,n Na moim blogu znajduje się równie wiele innych artykułów dotyczących różnych problemów naszego miasta. Każdy z Państwa będzie mógł znaleźć dla siebie coś interesującego. Zapraszam na swiatkiewicz.blog.onet.pl/ Robert Świątkiewicz Odpowiedz Link Zgłoś
ratatuj.1 Re: Program w pigułce 15.11.10, 15:30 Mam pytanie do kandydatów PiS. Czy w ciągu 4 lat zostanie wybudowana ulica Andersena oraz wyremontowana ulica Kopernika? Odpowiedz Link Zgłoś
rtef Re: Program w pigułce 16.11.10, 15:27 Ja też zadałem i to niejedno pytanie. I do tej pory nie doczekałem się odpowiedzi. A tak swoją drogą, to bardzo ciekawe, jak tam było na spotkaniach PiSu z mieszkańcami? Już trochę czasu od nich minęło. Nigdzie nie spotkałem informacji ilu mieszkańców przyszło. Jakie tematy były poruszane? Co ustalono? Nawet w ich gazetce, nie było o tym miejsca. Może ja coś przegapiłem? Odpowiedz Link Zgłoś
marian_zarzeczynski Re: Program w pigułce 17.11.10, 11:57 Było przyjść na te spotkania posłuchałbyś dowiedział się wszystkiego. A teraz na forum trzepać pianę. Odpowiedz Link Zgłoś