Dodaj do ulubionych

podsumowanie kampanii wyborczej i pracy Burmistrza

19.11.10, 18:17
Obecna kampania wyborcza, która dobiega końca okazała się zupełnie inna niż poprzednia przed 4 laty. Wtedy była dyskusja na argumenty, programy, wiele dyskutowaliśmy o obecnie zapomnianej Nowoziemowita, parku leśnym przy Gajowej, czystości w mieście, nowych drogach, placach zabaw itd. Teraz właściwie tego nie ma, zaś kandydaci wolą wzajemnie się atakować... Aczkolwiek 4 lata temu też to było, ale nie w takiej ilości.

Wybór jest trudny jeśli chodzi o stanowisko burmistrza. Mamy 4 kandydatów:
- Janusz Chibowski,
- Robert Perkowski,
- Marek Połomski,
- Krzysztof Słomka.

Wybór nie jest niestety duży. Krzysztofa Słomki kompletnie nie znam i sądzę, że wielu mieszkańców go nie zna. Nie podał swojego pomysłu na zarządzanie miastem, przynajmniej ja nie odebrałem takiego przesłania z jego strony.

Marek Połomski wywodzący się z tego samego ugrupowania do Jerzy Boksznajder? Sądzę, że nie ma mowy aby przebił Boksznajdera, ale jednak istnieje ryzyko, że poziom zarządzania miastem będzie podobny do tego sprzed 4 lat i wcześniej. Poza tym mimo wszystko kandydat mało znany, szczególnie wśród nowych mieszkańców. I nie zaprezentował moim zdaniem swojego pomysłu na Ząbki.

Janusz Chibowski... Nie znam kompletnie i nie wiem co chciałby zrobić dla miasta.

Obecny Burmistrz Robert Perkowski notuje zaś na swoim koncie wielkie sukcesy i niestety wpadki :( Udało mu się dużo osiągnąć, zrobił wiele dobrego dla miasta, ja nawet nie jestem w stanie tego wszystkiego wymienić (np. budowa wielu dróg, przedszkola, pozyskanie ogromnych funduszy na inwestycje, perspektywa powstania tunelu i basenu i wiele, wiele innych mniejszych lub większych sukcesów). Za to wszystko należą się wielkie słowa podziękowania. Bezsprzecznie, żyje się lepiej, widać, że miasto się rozwija. Aczkolwiek zmiany mogłyby następować nieco szybciej...

Jednak są sprawy, które nie pozwalają bezkrytycznie spojrzeć na mijającą kadencję:
- kolesiostwo i obsadzanie stanowiskami swoich kolegów (może i Pan Uściński jest wybitnym fachowcem specjalizującym się w gospodarce komunalnej, ale mnie jakoś nie przekonał, a może jestem bezpodstawnie uprzedzony do niego?),
- odpuszczenie spraw drobnych i niemedialnych, zaś skupienie się na tym co przynosi rozgłos i można się pochwalić w mediach,
- jakość wykonywanych inwestycji, szczególnie drogowych - można niektóre było zrobić o wiele lepiej, niektóre są niedokończone (np. ul. Reymonta, Zycha),
- niepokojące są rewelacje SiS, np. o pobieraniu od mieszkańców wyższych opłat za ścieki aniżeli są odprowadzane do MPWiK (liczę, że to zostanie wyjaśnione i nie jest to prawda),
- przejrzystość urzędu - wiele informacji jest nieopublikowanych (podoba mi się obietnica SiS o publikowaniu w internecie informacji o wszystkich kosztach poniesionych przez urząd),
- słaby kontakt z mieszkańcami - brak możliwości zadawania pytań przez stronę internetową (jedna z obietnic Burmistrza poprzedniej kampanii wyborczej),
- wolna reakcja (albo jej brak) na problemy mieszkańców - czasami mam wrażenie, że Burmistrz nie pojawia się tygodniami w niektórych częściach miasta i nie widzi dziury w jezdni, złego oznakowania skrzyżowania, wyrzuconych śmieci itd.,
- nierozwiązana sprawa śmieci w mieście (koszy na śmieci jest za mało), zieleni przy drogach.

Jest więc sporo plusów ale i minusów... Generalnie jednak mijającą kadencję należy ocenić pozytywnie, nawet bardzo pozytywnie, szczególnie po kadencjach wcześniejszych, kiedy działo się bardzo źle. Miasto się rozwija, powstają nowe inwestycje, dużo się dzieje i żyje się lepiej z roku na rok.

I bądź teraz człowieku mądry i wskaż osobę, która powinna zostać burmistrzem na kolejne 4 lata... Czy wybrać osobę nową, niewiadomą czy też sprawdzoną, przewidywalną? Grać va banque z nadzieją, że nowy burmistrz będzie lepszy czy postawić na obecnego, który jednak dużo potrafi aczkolwiek nie jest idealny? Jaki wybór będzie najbardziej korzystny dla nas i dla miasta? Każdy musi sam sobie odpowiedź na to pytanie i zdecydować tak jak mu rozum i serce podpowiada...

Ja już wybrałem i mam nadzieję, że będzie to dobry wybór :)

Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • el_caminino Re: podsumowanie kampanii wyborczej i pracy Burmi 19.11.10, 18:35
      tedglen napisał:
      niepokojące są rewelacje SiS, np. o pobieraniu od mieszkańców wyższych opłat za ścieki aniżeli są odprowadzane do MPWiK (liczę, że to zostanie wyjaśnione i nie jest to prawda),

Tedglen, gdyby to była nieprawda, juz dawno byś o tym wiedział. Na stronach pp. Perkowskiego i Uścińskiego roiłoby się od triumfalnych okrzyków typu: SiS kłamie. A tu nic, cisza.

Ja jednak nie będę głosować na tych, którzy w moim odczuciu okłamują mnie i okradają. A ty zrobisz jak zechcesz oczywiście.
    • walach2 komentarz ostatnich wydarzeń z e-maila 19.11.10, 19:17
      poniżej link do informacji rozsyłanej ostatnio pocztą e-mail
      podpisanej przez obecnego Burmistrza Ząbek

www.walach2.webpark.pl/komentarz_ostatnich_wydarzen.pdf
      • robert8882 Re: komentarz ostatnich wydarzeń z e-maila 19.11.10, 20:18
        Co do programu PO podoba mi się park&ride budowany w partnerstwie publiczno - prywatnym.
        Oznacza to, że albo parking będzie płatny (co jest bez sensu) albo dadzą komuś jakiś plac, w zamian za wybudowanie parkingu. Zwykle tylko jeden partner w takim związku odnosi korzyści, i nie jest to gmina.
        Co do SIS, to program można by streścić słowami jednego polityka: "Żeby nie było bandyctwa, żeby nie było złodziejstwa, żeby nie było niczego."
        • wasyl1978 Re: komentarz ostatnich wydarzeń z e-maila 19.11.10, 20:41
          > Co do SIS, to program można by streścić słowami jednego polityka: "Żeby nie był
          > o bandyctwa, żeby nie było złodziejstwa, żeby nie było niczego
          • 199_plac_hallera Re: komentarz ostatnich wydarzeń z e-maila 19.11.10, 22:39
            Nie rzeczywiście warto robić za pieniądze rzeczy, które można osiągnąć nieodpłatnie. To dobrze wygląda jak kilka milionów zostaje wydane "dla przyzwoitości". Jak kasa leci to pan Mic**ł Wasil*wski jest zadowolony. Mam wątpliwość, więc wolę zapytać - za kim byli rodzice w 1988 i 1989?
    • netgater Re: podsumowanie kampanii wyborczej i pracy Burmi 19.11.10, 20:39
      Ja się cieszę, że kampania dobiega końca - od jakiegoś czasu zmęczyły mnie te wszystkie krzyki na forum. Nagle pojawia się cała wataha jakiś zagorzałych zwolenników jednej czy drugiej opcji i nagle, akurat przed wyborami, mają tyle do powiedzenia (właściwie: tyle razy to samo do powiedzenia). No jakoś mi tak się wierzyć nie chce, że takie zaangażowanie wzięło się nagle osobom niewłączonym w jakiś sposób w te wybory...

Uzupełniając trochę Twoje podsumowanie, pozwól że dorzucę swoje dwa grosze na temat pozostałych 3 kandydatów, bo Perkowskiego opisałeś dosyć dokładnie i mam w sumie zbliżone odczucia.

Chibowski wydawał się dosyć mocnym kandydatem, zaczął kampanię Gońcem Ząbkowskim bardzo wcześnie. Wobec ostrego ataku na Perkowskiego ze strony SiS, moim zdaniem zyskał, jako osoba spokojniejsza, mniej agresywna i bardziej wyważona. Nie ma co kryć, że wsparcie partii która ma rekordowe poparcie też pomaga, bo część ludzi wogóle nie zna kandydatów i zagłosuje niestety na partie a nie ludzi. Bardzo udane zdjęcia na ulotkach wzmacniają taki obraz "statecznego inteligenta". Dlatego trochę się zdziwiłem ostatnim wydaniem GZ, bo przyjęto w nim trochę retorykę SiS, co moim zdaniem jest drogą donikąd, bo nie przebiją SiS w takich wypowiedziach. Program PO jest bardzo zbliżony do tego co realizuje PiS - jak dla mnie to powinni być naturalni koalicjanci po wyborach. Taki lokalny POPiS. Ale to chyba mrzonki, animozje między tymi ugrupowaniami schodzą nawet na gminny poziom...

Słomka - kandydat którego nie ma. To wygląda tak, jakby Stachera powiedział Słomce - "zrobię Cię burmistrzem", bo zaangażowania samego kandydata jakoś nie zauważyłem. Ulotki robił Stachera - to widać jak na dłoni. Spotkań wyborczych nie było - coś przeoczyłem? Zawisły tylko billboardy. Słomka to były działacz PO i UW (jeśli dobrze pamiętam), który chyba trochę wypadł poza krąg i teraz próbuje wrócić do gry. Ale najgorsze, że poza tym nieszczęsnym peronem na Łodygowej (swoją teorię co do powstania pomysłu przedstawiłem tu) i chęcią publikowania wszystkich faktur w necie (kto to będzie czytał...), nie było w zasadzie nic godnego uwagi w programie wyborczym, żadnych propozycji poza przesłaniem "będziemy rządzić lepiej".

Połomski to człowiek inteligenty, poczciwy, powiedziałbym "ideowy", ale moim zdaniem zupełnie bez politycznego zacięcia i co gorsza bez aspiracji do podjęcia pracy menedżerskiej. To kandydat dobry na przewodniczącego rady, ale nie burmistrza. Zjedliby go żywcem - pracownicy, dyrektorzy szkół, a na końcu radni... Tak mi się wydaje.
      W pierwszej radzie burmistrzem został Zabłudowski, ale to Boksznajder rządził z fotela vice. Połomskiemu bliżej do Zabłudowskiego niż Boksznajdera, więc musiałby również znaleźć sobie kogoś takiego, kto faktycznie trzymałby to w kupie.

Reasumując kampanię:
      - nie odnotowałem wogóle (może ślepy jestem) spotkań wyborczych
      - ton kampanii nadawał SiS
      - nie jest tak cudownie jaki pisze burmistrz, ale nie jest też tak tragicznie jak pisze SiS
      - moim zdaniem nie będzie II tury, a rozkład głosów w Radzie będzie zbliżony do tego co teraz

--------------------------------------------------------------
      • marian_zarzeczynski Re: podsumowanie kampanii wyborczej i pracy Burmi 19.11.10, 21:06
        To jest jedyna wykładnia jaką podał kolega netgater. Po tej analizie należy jak nic podjąć właściwą decyzję.
    • wasyl1978 Re: podsumowanie kampanii wyborczej i pracy Burmi 19.11.10, 20:42
      Wybór nie jest niestety duży. Krzysztofa Słomki kompletnie nie znam i sądzę, że wielu mieszkańców go nie zna. Nie podał swojego pomysłu na zarządzanie miastem, przynajmniej ja nie odebrałem takiego przesłania z jego strony.

podał - oczernianie innych :(
      a resztę wytłumaczy Ci Pan Stachera lub el_caminino ...
    • mpw_3 Re: podsumowanie kampanii wyborczej i pracy Burmi 19.11.10, 22:07
      Ciekawe i wyważone podsumowanie. Cztery lata temu głosowałem na p. Perkowskiego. W tym roku tego nie zrobię, chociaż doceniam to co zrobił przez cztery lata. Ale obserwując sposób w jaki prowadzi ona swoją działalność polityczną, nie mam najmniejszych wątpliwości, że z biegiem czasu zmieni się w drugiego Boksznajdera - z powodów które wymienił Tedglen. Dlatego dla Ząbek najlepiej byłoby, aby ktoś go jak najszybciej zastąpił. Niestety w tych wyborach to nie jest możliwe, ponieważ konkurenci są po prostu od niego gorsi.

Pozostaje nadzieja, że PIS nie będzie miał większości w radzie miasta i radni będą w stanie skutecznie kontrolować burmistrza. Jest to jednak nikła nadzieja, ponieważ wszystko wskazuje na to, że po wyborach będziemy mieli, albo kontynuację obecnej koalicji (czyli maszynki do głosowania bezwzględnie służącej burmistrzowi), albo - jeżeli Wspólnota i PIS nie będą miały większości - powstanie cicha koalicja PO-PIS. Nie zdziwiłbym się, gdy okaże się, że w miejskim przedsiębiorstwie potrzebny jest jeszcze jeden wiceprezes i najbardziej kompetentnym kandydatem będzie ktoś rekomendowany przez PO. A może p. Uściński pójdzie do góry (powiat) i będzie wolny fotel prezesa?

Realną opozycją będzie p. Stachera. Praktycznie to dzięki niemu dowiadujemy się o pewnych sprawach w urzędzie miasta, które bez niego nigdy nie ujrzałby światła dziennego. Jednak ugrupowanie z którego on kandyduje nie budzi mojego zaufania, szczególnie ze względu na sposób jego finansowania, oraz z uwagi na p. Słomkę. Po przeczytaniu kilku wywiadów z nim dochodzę do wniosku, że nie sposób traktować go poważnie.

Podsumowując: w wyborach na burmistrza nie oddam swojego głosu, w wyborach do rady miasta poprę chyba SIS, ponieważ ich obecność w radzie miasta daję pewną szansę na dostęp do informacji o poczynaniach burmistrza z innego źródła niż strona internetowa samego burmistrza.
      • wstachera Re: podsumowanie kampanii wyborczej i pracy Burmi 19.11.10, 23:04
        mpw_3 napisał:

> Realną opozycją będzie p. Stachera. Praktycznie to dzięki niemu dowiadujemy się
        > o pewnych sprawach w urzędzie miasta, które bez niego nigdy nie ujrzałby świat
        > ła dziennego. Jednak ugrupowanie z którego on kandyduje nie budzi mojego zaufan
        > ia, szczególnie ze względu na sposób jego finansowania, oraz z uwagi na p. Słom
        > kę. Po przeczytaniu kilku wywiadów z nim dochodzę do wniosku, że nie sposób tra
        > ktować go poważnie.
        >
        > Podsumowując: w wyborach na burmistrza nie oddam swojego głosu, w wyborach do r
        > ady miasta poprę chyba SIS, ponieważ ich obecność w radzie miasta daję pewną sz
        > ansę na dostęp do informacji o poczynaniach burmistrza z innego źródła niż stro
        > na internetowa samego burmistrza.

Dziękuje Panu za pozytywne słowa o mnie.

Taka mała dygresja. Jeżeli wygra Słomka i SiS wprowadzimy pełną jawność finansów.
        To co robię jako firma administrująca na osiedlach. To się na prawdę sprawdza.
        Wtedy będzie miał Pan jawność bez konieczności Stachery w opozycji.

Pozdrawiam
        Waldemar Stachera
        • slawomir_ziemski to ile zarabia rzecznik w Zielonce .... 19.11.10, 23:08
          Panie Waldemarze,

Może Pan powiedzieć ile zarabia rzecznik w UM Zielonce ?

pzdr
          SZ
        • zombie_ppp Re: podsumowanie kampanii wyborczej i pracy Burmi 19.11.10, 23:22
          wstachera napisał:

a
          > Taka mała dygresja. Jeżeli wygra Słomka i SiS wprowadzimy pełną jawność finansó
          > w.
          > > n
          > To co robię jako firma administrująca na osiedlach. To się na prawdę sprawdza.
          > Wtedy będzie miał Pan jawność bez konieczności Stachery w opozycji.
          >
          To zacznijcie od siebie. Niech Pan powie ile pieniędzy na kampanię wyborczą wydał komitet wyborczy Słomki a ile wydało wspierające go jawnie stowarzyszenie. Przecież razem przekroczyliście dopuszczalne limity. Szkoda że Słomka nie wisi u mnie w kiblu. Robicie sobie w kampanii wyborczej jaja w żywe oczy.
          • el_caminino Re: podsumowanie kampanii wyborczej i pracy Burmi 19.11.10, 23:33
            zombie_bzdury_trąbi napisał:
            Szkoda że Słomka nie wisi u mnie w kiblu.

Robisz się coraz bardziej wulgarny zombi. Kiedyś opowiadałeś farmazony, a teraz zaczynasz rzucać mięsem. Tylko patrzeć jak pojawią się wyrazy na k.. i na h... Na szczęście jedyną osobą, jakiej jesteś w stanie w ten sposób zaszkodzić jesteś ty sam i twój guru Robert P.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka