Dodaj do ulubionych

Szwoeżerów oblodzona!!

06.12.10, 07:59
Rozumiem, że była awaria wodociągów. Rozumiem również, że jest zima i nawierzchnia dróg nie będzie pewnie taka jak latem. Ale czy kilkucentymetrowa warstwa lodku na odcinku ok. 100 metrów na Szwoleżerów będzie tak leżała do wiosny? Od 3 dni nikt nie ruszył swoich szanownych 4 liter i nie zrobił nic, aby skuć lód… Może tak weźcie się panowie urzędnicy do roboty! Co, po wyborach to już można sobie wszystko olać …?
Obserwuj wątek
    • corrida_pl Re: Szwoeżerów oblodzona!! 06.12.10, 08:27
      ... kilka kolizji chyba było dzisiaj na krzyżówce Szwoleżerów/Maczka
      • forumowy_wyjadacz Re: Szwoeżerów oblodzona!! 06.12.10, 08:51
        Ciekawe, jak kierowcy naciskają na pedał gazu, gdy jadą na ośnieżonej, oblodzonej lub innej, bardzo podobnej, drodze... :)
        • forumowy_wyjadacz Re: Szwoeżerów oblodzona!! 06.12.10, 08:51
          forumowy_wyjadacz napisał:

> Ciekawe, jak kierowcy naciskają na pedał gazu, gdy jadą na ośnieżonej, oblodzon
          > ej lub innej, bardzo podobnej, drodze... :)

Tfu, tfu. Chodziło o pedał HAMULCA. :)
          • komisarz_ryba Re: Szwoeżerów oblodzona!! 06.12.10, 09:51
            Tak to prawda, Szwoleżerów, ale też praktycznie wszystkie dojazdówki, to dzisiaj odcinek specjalny, dla amatorów mocnych wrażeń. Na krzyżówce z Maczka wyjątkowo kiepsko, bo zablokowana w dużej mierze przez kierowców oczekujących na interwencję policji. Osobiście postuluję, żeby chociaż udrożnić główne trakty komunikacyjne - tam, którędy jeżdżą autobusy - to już byłoby coś. Oprócz tego ruch blokują poparkowane bezmyślnie na poboczach samochody. Niektóre pokryte półmetrową czapą śnieżną na pewno od początku opadów, tj. od 30.11 nie ruszyły się ze swoich miejscówek.
            • toja_zab Re: Szwoeżerów oblodzona!! 06.12.10, 09:55
              Z tymi źle parkującymi pojazdami to fakt. Skrzyżowanie Pułaskiego/Szwoleżerów to dobry przykład, gdzie źle parkujące samochody to prawdziwa zmora i to przez cały rok. Straż miejska wie o tym, ale tak jakoś nie kwapi się do częstych interwencji ... .
              • ktosior Re: Szwoeżerów oblodzona!! 06.12.10, 13:42
                Mam pytanie do znawców.
                W niedziele wieczorem jechałem przez skrzyżowanie Maczka z Szwoleżerów, a właściwie prześlizgnąłem się przez nie.
                Chciałem zadzwonić do jakichś służb. i tu zaczął się problem. Do kogo w tym mieście dzwonić w niedzielę wieczór aby zajął się takim problemem?
                Inna sprawa, to jak można zostawić po sobie taką ślizgawicę?
                • jedyny-michal Re: Szwoeżerów oblodzona!! 06.12.10, 13:56
                  Fakt sam wczoraj chciałem skręcić w Maczka samochód odmówił posłuszeństwa pojechał prosto dobrze ze jechałem ok.20km/h a nie szybciej skasował bym komuś auto drugie też mogło ucierpieć. Na takim lodzie nic po zimówkach i ABS na śniegu da rade ale nie na lodzie niech coś te władze zrobią z tym! Jeśli ktoś z rady miasta(lub ktoś kto możne zainterweniować) przegląda to forum to niech się tym zainteresuje!
                  • rtef Re: Szwoeżerów oblodzona!! 06.12.10, 14:14
                    Kontaktujcie się do tych swoich byłych kandydatów, na których głosowaliście, a którzy zostali radnymi, oraz do swojego kandydata na burmistrza, który został burmistrzem. To wasi wybrańcy. W trakcie kampanii dość szybko zareagowano na post jednej pani - nie wiem, kto Urząd czy ktoś inny. Faktem jest, iż dokładnie przeglądane jest te forum. A może przeglądano na użytek wyborów?
                    • ktosior Re: Szwoeżerów oblodzona!! 06.12.10, 15:11
                      Wybory za nami i nie ma znaczenia, kto na kogo głosował.
                      Wysłałem maila do UM. Zobaczymy co odpowiedzą.
                  • mat-go Re: Szwoeżerów oblodzona!! 06.12.10, 15:28
                    A ja chciałem pogratulować Panu w srebrnym samochodzie, który koło godziny 8 stanął sobie na tej wysepce, co jest na skrzyżowaniu Maczka/Szwoleżerów. Na skrzyżowaniu się nie parkuje, a tym bardziej w miejscu, gdzie jezdnia była całkowicie oblodzona.
                    • corrida_pl Re: Szwoeżerów oblodzona!! 06.12.10, 15:34
                      mat-go napisał:

> A ja chciałem pogratulować Panu w srebrnym samochodzie, który koło godziny 8 st
                      > anął sobie na tej wysepce, co jest na skrzyżowaniu Maczka/Szwoleżerów. Na skrzy
                      > żowaniu się nie parkuje, a tym bardziej w miejscu, gdzie jezdnia była całkowici
                      > e oblodzona.

a tak było kilku takich asów co chyba stali po kolizji, ale w taki sposób że inne samochody ledwo ich omijały (np. dwa ciemne samochody ok 7.30 stały zaraz za skrętem na maczka, a w zasadzie stały na łuku jeszcze)
    • toja_zab Re: Szwoeżerów oblodzona!! 06.12.10, 19:27
      Kurcze, na stronach wwww UM Ząbkach próbowałem znaleźć informację Szwoleżereów zostanie doprowadzona do porządku. Znalazłem jedynie informację o III Turnieju Badmintona Amatorów. Jakość komunikacji z mieszkańcami jest żenująca.
      A na Szwoleżerów coraz lepsze lodowisko ...
      • pi0trw Re: Szwoeżerów oblodzona!! 06.12.10, 21:04
        To można wyłączyć ulicę z ruchu, na oblodzoną jezdnię wypuścić dzieci szkolne i ogłosić kolejny sukces... A latarnie chociaż świecą?
        • niemaly Re: Szwoeżerów oblodzona!! 06.12.10, 22:10
          tak czytam te jazdy i czytam i nie wiem czy tam wogóle znaków brakuje czy co?. Czy te skrzyzowania to sa takie puste jak kierowcy jeżdzący po ulicach? bez oznkowania? Chyba jak tam cos robią to może jakies oznakowanie zrobili czy nie? Bo tylko słysze że ślizgamy sie i już. Awaria pewnie nie skonczona skoro jeszcze lód sie tam jeszcze robi ? A może sie myle. Panowie kierwcy czy też kierownice pytam czy tam jest jakies oznakowanie? Jak jest oznakowanie to chyba coś mówią te znaki jak ich nie ma to mówią o nich przepisy kodeksu
          • ktosior Re: Szwoeżerów oblodzona!! 06.12.10, 22:53
            Nie wiesz o czym piszesz.
            To trzeba zobaczyć lub się poślizgnąć.
            W niedzielę ok 18.00 znaki były na Szwoleżerów za Maczka, a lodowisko zaczyna się przed skrzyżowaniem. Nie trzeba jechać szybko i tak się wpadnie w poślizg.
            Pozdrawiam Burmistrza
            Penie nie wy... przepraszam otrzeźwiał po wyborach.
    • awawawaw Re: Szwoeżerów oblodzona!! 30.12.10, 01:26
      Radni debatowali m.in o oblodzeniu Szwoleżerów:
      umzabki.bip.org.pl/pliki/umzabki/iii_sesja_28_12_2010_004b.mp3 (od 1:02 prawie do końca)

Postawa Pani Sekretarz - jak dla mnie żenada.
      • toja_zab Re: Szwoeżerów oblodzona!! 30.12.10, 13:18
        Posłuchałem sobie dyskusji naszych radnych i naszych szanownych p.t. urzędników. Po prostu jestem przerażony!!! Fakt, że przez kilka dni nikomu nie chciało się ruszyć do roboty i skuć kilkucentymetrowej warstwy lodu na Szwoleżerów i uliczkach z nią się krzyżujących to skandal. Tak dla formalności: skrzyżowanie Maczka i Szwoleżerów było pokryte lodem, który był skutkiem awarii wodociągu (tu nie mają racji niektórzy radni, w tym i p. Stachera, którzy twierdzili coś innego). Jeżeli chodzi o PGK to nasi włodarze jak widać martwią się głównie tym kogo znajomego wrzucić na prezesa a nie tym, że miernie wykonuje swoje obowiązki !!! Przecież kilka dni z lodem na nawierzchni ulic to skandal. Usuwanie w sumie prostej awarii wodociągu przez kilka dni to skandal!!! To, że wspomniany wcześniej lód jeszcze leży na niektórych uliczkach (proszę sprawdzić Pułaskiego przy skrzyżowaniu ze Szwoleżerów) do już mega skandal! Szanowni Państwo, weźcie się w końcu do roboty. Zaskoczcie nas kiedyś profesjonalnie wykonywanymi obowiązkami, co?

PS. Prowadzący obrady pop prostu nie radzi sobie ze swoją rolą… Trochę się musi jeszcze chłopina nauczyć. Na razie to każdy mówi to co chce i kiedy chce podczas obrad…
        • kriis.borowski Re: Szwoeżerów oblodzona!! 30.12.10, 13:48
          To że sobie nie radzi to jest ewidentne, ale to że radnym brak wychowania to też "oczywista oczywistość" :D, mimo iż trochę to smutne że tacy ludzie nas reprezentują...
        • zdich Re: Szwoeżerów oblodzona!! 31.12.10, 17:12
          Przy Maczka nie było żadnej awarii wodociągu. Rura pękła przy Pułaskiego, i oblodzenie pojawiło sie kiedy zamknięto Szwoleżerów w kierunku Żołnierskiej od skrzyżowania Maczka. Wtedy samochody zaczeły hamowac i jezdnie wyślizagały + autobusy zacżęły skrecać w Maczka. Tak że powiązanie ślizgawki przy Maczka z awarią wodociągu przy Pułaskiego jest ale nie bezpośrednie.
          • wstachera Re: Szwoeżerów oblodzona!! 03.01.11, 11:19
            zdich napisał:

> Przy Maczka nie było żadnej awarii wodociągu. Rura pękła przy Pułaskiego, i obl
            > odzenie pojawiło sie kiedy zamknięto Szwoleżerów w kierunku Żołnierskiej od skr
            > zyżowania Maczka. Wtedy samochody zaczeły hamowac i jezdnie wyślizagały + autob
            > usy zacżęły skrecać w Maczka. Tak że powiązanie ślizgawki przy Maczka z awarią
            > wodociągu przy Pułaskiego jest ale nie bezpośrednie.

Według mnie dokładnie taki był powód oblodzenia skrzyżowania.
            Szlaban w poprzek ulicy Szwoleżerów nie był oświetlony i kierowcy dopiero dojeżdzając do skrzyżowania z ul. Maczka go zauważali i gwałtownie hamowali, co przyczyniło się do zlodowacenia nawierzchni.

radny Waldemar Stachera
            • niemaly Re: Szwoeżerów oblodzona!! 03.01.11, 19:07
              Według mnie dokładnie taki był powód oblodzenia skrzyżowania.
              Szlaban w poprzek ulicy Szwoleżerów nie był oświetlony i kierowcy dopiero dojeżdzając do skrzyżowania z ul. Maczka go zauważali i gwałtownie hamowali, co przyczyniło się do zlodowacenia nawierzchni.

radny Waldemar Stachera

Pan radny to nie jest kierowcą to nie trzeba się dziwić i nie wie że na ul.Szwoleżerów jest oświetlenie?. To chyba znaki sa niewidoczne ale cóż lepiej dokładac oliwy niż ujmować, nie radzimy jak zrobic tylko!! OOOO znów coś zle zrobili i znów radany też zauważył, i słusznie moim zdaniem albo wg mnie. Że tam radny chodził i jak nie ma prawa jazdy to widział ślizgawke i nie zadzwonił gdzie trzeba tylko czekał aż sie zrobi slizgawka. Oczywiście służby powinny to wcześniej zauważyc. A może były zajęte awarią, która była chyba ważniejsza do wykonania. Tylko czemu i dalczego tak dużo tego jest, dlaczego tak wiele narzekań, dlaczego to sie tak roznosi i czemu to służy. Snieg to odpad-kiedys fajne snieżki. Zaspy nikomu nie przeszkadzały - poprostu ludzie wolniej chodzlili nawet po mało odśnieżonej ścieżce, samochody też. Ale tu sie coś ma dziać, tu trzeba by kogoś poskromić. O przepraszam my już w Europie, ale duże opady nikogo nie interesują. Pan Burmistrz powinien ogłosić od razu stan klęski żywiołowej. A nasze podatki to by znów trzeba by podnieść, bo na odśnieżanie wydamy wszystko, byle czarny asfat widzieć - może ograniczyc wogóle szybkość na tych ulicach w zimie? co wy na to? w lato też by sie przyzwyczaili do wolnej jazdy - radary przecież mamy - pewnie będzie wniosek radnych aby ograniczyć szybkość do minimum.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka