Dodaj do ulubionych

Problemy komunikacyjne w Ząbkach

07.12.10, 10:04
po tym co dzisiaj przeżyłem w drodze do Warszawy postanowiłem napisać do burmistrza Perkowskiego swoje uwagi z prośbą o wyrażenie opini na temat Kolei Mazowieckich oraz linii X a także problemu nieodśnieżonych chodników w Ząbkach. Sówj list publikuje poniżej i czekam na odpowieź Pana Perkowskiego

"Chciałem zwrócić Pańską uwagę na dwa problemy dotyczące transportu w naszym mieście. Wiem że problem ogólnie jest Panu znany ale uważam że szczegóły również przydadzą się przy podejmowaniu decyzji związacych z komunikacją w naszym mieście.

Pierwszy problem dotyczy Kolei Mazowieckich. Wczoraj zauważyłem że pociągi odchodzące z Dworca Wileńskiego są bardzo krótkie przez co już na kilka minut przed odjazdem ludzie stoją w drzwiach i nie ma możliwości żeby wszyscy się zmieścili. Identyczna sytyacja miała miejsce dzisiaj rano na stacji w Ząbkach. Kilkadzieciąt osób które chciały wsiąść do pociągu o 8:07 musiały zrezygnować bo nie było fizycznej możliwości żeby dostać się do pociągu. Skutek jest taki że żeby dostać się do Dworca Wileńskiego z ul. Powstańców konieczne było skorzystanie z 3 środków transportu ( najpier X, następnie po nieudanej próbie skorzystania z pociągu autobus linii 199 i kolejny autobus 190). Z tego co wiem Koleje Mazowieckie podniosły opłaty za korzystanie ze wspólnego biletu więc pytanie czy ta podwyżka jest uzasadniona? Rozumiem że miasto Ząbki nie może bezpośrednio wprowadzić zmian w KM ale jako podmiot wpłacający środki finansowe do tej firmy uważam że taka sytuacja powinna spotkać się z reakcją władz Ząbek.
Kolejna sprawa to linia X obsługiwana przez PKS Grodzisk Mazowiecki. W lutym mija umowa podpisana z tą firmą więc uważam że czas aby rozpocząć duskusję na temat jakości obsługi. Przeszło rok temu gdy PKS grodzisk rozpoczeło obsługę linii X sytuacja była dramatyczna. Na jakiś czas zrezygnowałem z usług tego przewożnika. Na okres zimowy postanowiłem wrócić i widzę że sytuacja przez przeszło rok wcale się nie zmieniła. Od tygodnia ani razu autobus nie odjechał o czasie z ul. Powstańców. Rozumiem że w okresie dużych opadów śniegu mogą być problemy z dotrzymaniem rozkładu ale od kilku dni ulice są czarne o przewoźnik i tak jeździ jak chce. Przykłady? Wczorak autobus planowo odjeżdżający o 18:36 z Dworca Wileńskeigo zjawił się 20 minut później. Kilka dni temu autbus z Ząbek odjeżdzający z Powstańców o 19:42 o tej godzinie odjeżdzał dopiero spod lasu po czym zatrzymał się koło sklepu z warzywami a kierowca zaczął konsumcję oranżdy w sklpei. Czy to nie są kpiny. Rozumiem że miasto Ząbki wywiązuje się z płatności więc dlaczego przewożnik nie wywiązuje się z umowy? Czy nie można zawrzeć w niej zapisu o karach? Może przed rozpisaniem przetargu warto przeprowadzić ankietę wśród pasażerów aby poznać ich opinię? Chętnie pomogę w takiej akcji.
Wspomnę jeszcze o transporcie pieszym. Czy miał Pan okazję spacerować po ul. Gen. Maczka i ul. Powstańców? Na chodnikach w okolicah przystanku autobusowego przy skrzyżowaniu tych ulic od początku zimy żaden centymetr chodnika nie był odśnieżony. Osoby wysiadające z autobusu muszą brnąć po kostki w śniegu i błocie. Podobnie jest przy stacji PKP i pewnie w innych miejscach tego miasta. Czy w tej sprawie może Pan podjąć interwencję?
Liczę że wyrazi Pan swoją opinię na podniesione przeze mnie problemy.
Aby Pana zdanie mogło poznać wielu mieszkańców Ząbek list ten opublikuję na forum gazeta.pl ( link poniżej) i tam też prosiłbym o Pana odpowiedż"
Obserwuj wątek
    • malezeby Re: Problemy komunikacyjne w Ząbkach 07.12.10, 10:32
      Popieram i jestem bardzo ciekawa odpowiedzi :)

Od kiedy tu zamieszkałam kupowałam regularnie bilet miesięczny na iksa, teraz przestałam, uważam, że nie warto, szkoda moich nerwów i czasu.
      • kriis.borowski Re: Problemy komunikacyjne w Ząbkach 07.12.10, 12:58
        Też wysłałem dziś maila do Burmistrza w tej sprawie (KM). Wiecej na moim blogu miastozabki.blogspot.com
        • meggy.kotka Re: Problemy komunikacyjne w Ząbkach 07.12.10, 19:30
          Nie wiem jak jest z KM i X'em ale ja np jeżdżę 145 i to dopiero jest porażka. Średnio rano spędzam na przystanku między 20-30min za nim cokolwiek podjedzie.
          Ostatnio nawet wychodzę "na czuja" bo rozkład jazdy jest tylko dla picu - przyjeżdza co 2-3 autobus
    • rocco_waw Re: Problemy komunikacyjne w Ząbkach 07.12.10, 20:22
      wszystko co piszecie jest znane od lat i się tylko nasila
    • awawawaw Re: Problemy komunikacyjne w Ząbkach 07.12.10, 20:42
      paulwent napisał:

> Czy nie można zawrzeć w niej zapisu o karach?

Przecież taki zapis jest, cytuję:

3. Przewoźnik zapłaci Zamawiającemu karę umowną:
      1) za każdy niezrealizowany przewóz z przyczyn leżących po stronie Przewoźnika - w wysokości 0,1 % wynagrodzenia miesięcznego brutto ustalonego zgodnie z § 6 ust. 1 za miesiąc poprzedzający miesiąc, w którym nastąpiło niezrealizowanie przewozu; jeżeli niezrealizowanie przewozu nastąpiło w pierwszym miesiącu obowiązywania umowy – Przewoźnik zobowiązany jest zapłacić karę umowną w wysokości 70,00 zł za każdy niezrealizowany przewóz,

2) za opóźnienie rozpoczęcia danego przewozu przekraczające 5 minut z przyczyn leżących po stronie Przewoźnika - w wysokości 0,04 % wynagrodzenia miesięcznego brutto ustalonego zgodnie z § 6 ust. 1 za miesiąc poprzedzający miesiąc, w którym nastąpiło opóźnienie w rozpoczęciu przewozu, jeżeli opóźnienie nastąpiło w pierwszym miesiącu obowiązywania umowy – Przewoźnik zobowiązany jest zapłacić karę umowną w wysokości 25,00 zł za każde opóźnienie w rozpoczęciu przewozu.
      • paulwent Re: Problemy komunikacyjne w Ząbkach 08.12.10, 10:26
        To w takim razie chyba jest zapis martwy. Gdyby za kązde opóżnienie i niezrealizowanie kursu PKS Grodzisk płaciłby karę to miałby niezły minus w kasie.
        Żeby nie być gołosłowny i żeby nie wyszło że jestem pieniaczem i uwziąłem się na przewożnika przykład z dzisiaj autobus 7:45 z Powstańców odjechał sporo po 8. Na Wileniaku był o 8:50. Mam nadzieję że Burmistrz jak już ochłonie po wyniku wyborów pofatyguje się na to forum i udzieli mieszkańcom odpowiedzi jak ma zamiar zrealizowac jeden ze swoich wyborczych postulatów
        • awawawaw Re: Problemy komunikacyjne w Ząbkach 08.12.10, 11:59
          Jechałem dziś kursem 7:01, autobus rezerwowy, przejazd gratis. Odjechał o czasie, dalej niestety masakra. Korek do McDonalda zaczynał się już na ostatnim przystanku w Ząbkach (Bortnowskiego?). Do Wileniaka doturlaliśmy się po ósmej. Domyślam się, że cały jeden kurs wypadł, bo widziałem że kurs o 7:50 (z W-wy) wykonał autobus który powinien jechać o 7:30.
          • paulwent Re: Problemy komunikacyjne w Ząbkach 08.12.10, 12:06
            ja wszystko rozumiem że korki że to że tamto ale przecież kierowcy mogą przekazywać informację że nie ma możliwości żeby być o czasie i przewoźnik mógłby podstawić dodatkowe autobusy. PRzynajmniej ja jako klient tej firmy tego oczekuje. Co do darmowych przejazdów to co mają poiwiedzieć Ci którzy mają bilety miesięczne. Czy im PKS grodzisk będzie zwracał pieniądze? No bo jeżeli ktoś jedzie za darmo to osoby z kartą powinny od kierowcy rządać zwrotu już wpłaconych pieniędzy.
            • awawawaw Re: Problemy komunikacyjne w Ząbkach 08.12.10, 13:05
              paulwent napisał:

> ja wszystko rozumiem że korki że to że tamto ale przecież kierowcy mogą przekaz
              > ywać informację że nie ma możliwości żeby być o czasie i przewoźnik mógłby pods
              > tawić dodatkowe autobusy. PRzynajmniej ja jako klient tej firmy tego oczekuje.
              Owszem, zgadzam się. Tak było np. od lutego co najmniej do kwietnia. Na pętli w Ząbkach cały czas stał dodatkowy wóz który wyruszał w razie potrzeby.

> Co do darmowych przejazdów to co mają poiwiedzieć Ci którzy mają bilety miesięc
              > zne. Czy im PKS grodzisk będzie zwracał pieniądze? No bo jeżeli ktoś jedzie za
              > darmo to osoby z kartą powinny od kierowcy rządać zwrotu już wpłaconych pienięd
              > zy.
              Przesadzasz
              Na miesięcznym masz nieograniczoną ilość przejazdów.
              Polecę matematyką: nieskończoność minus jeden równa się nieskończoność.
              • paulwent Re: Problemy komunikacyjne w Ząbkach 08.12.10, 13:21
                Nie przesadzam tylko czuje że mnie ktoś dyma. Daje komuś kasę za to za usługe którą ma wykonać a on to zlewa i jej nie wykonuje więc nie wywiązuje się z umowy.
                Nieskończoność by była jeżeli jeżdził bym 24godziny na dobę x a kupująć bilet zakładam dwa przejazdy dziennie w dni powszednie co daje około 100 przejazdów miesięcznie więc 1,66zł za przejazd w związku.
                • awawawaw Re: Problemy komunikacyjne w Ząbkach 08.12.10, 13:49
                  Rozumiem że wolałbyś żeby ten kurs nie został wykonany z powodu braku sprawnej kasy fiskalnej.
    • awawawaw Re: Problemy komunikacyjne w Ząbkach 07.12.10, 20:45
      A tak poza tym, to przecież niedługo X ma zostać zlikwidowany.
    • n.obrebski Re: Problemy komunikacyjne w Ząbkach 07.12.10, 23:14
      Ja także po przejściach z linią X w zeszłym tygodniu, napisałem obszerną skargę do Burmistrza.... zobaczymy... Im więcej osób będzie pisać, tym lepiej, a jest nas napewno wielu znerwicowanych pasażerów przez "wspaniałego" przewoźnika PKS Grodzisk Maz. :I
      p.s. skąd informacja, że "X" ma niedługo nie być? pierwsze słyszę ?/?
      • awawawaw Re: Problemy komunikacyjne w Ząbkach 07.12.10, 23:25
        X ma być zlikwidowany, w jego miejsce ma kursować linia "na dowód".
        • corrida_pl Re: Problemy komunikacyjne w Ząbkach 08.12.10, 00:05
          Ktoś tę linię "na dowód' będzie i tak musiał obsługiwać...

W każdym bądź razie jak okaże się, że linia jest "na dowód" - z pominięciem osób płacących podatki w Wołominie a nie zameldowanych w Ząbkach - to zamelduje się ochoczo w Ząbkach i NIP -3 złoże w Warszawie.

Ot taki mój protest przeciwko bareizacji życia codziennego...
          • michal0510 Re: Problemy komunikacyjne w Ząbkach 08.12.10, 08:57
            > W każdym bądź razie jak okaże się, że linia jest "na dowód" - z pominięciem osó
            > b płacących podatki w Wołominie a nie zameldowanych w Ząbkach - to zamelduje si
            > ę ochoczo w Ząbkach i NIP -3 złoże w Warszawie.

Takie rozwiązanie dyskryminuje nie tylko osoby niezameldowane, a zarejestrowane w US.
            Ale także osoby prowadzące w Ząbkach działalność gospodarczą. Miasto ma przecież udziały nie tylko w PIT, ale i w CIT. Albo osoby, które w Ząbkach pracują, a nie mieszkają.
            Większość mieszkańców Ząbek pracuje w Warszawie. Więc to taka trochę moralność Kalego: "Nie płacę podatków w Warszawie, ale żądam żeby Warszawa zapewniła Ząbkom komunikację miejską i wybudowała dobre drogi dojazdowe, bo muszę mieć dobry dojazd do pracy. Ale jak ktoś nie jest w Ząbkach zameldowany to wynocha, bo to jest miasto nur fur.... i my tu nie chcemy obcych".
            Zachęty do płacenia podatków są dobre, ale nie można tego robić w taki sposób, że zachęcając jednych do meldunku zniechęca się pozostałych.
            • netgater Re: Problemy komunikacyjne w Ząbkach 08.12.10, 09:18
              Łatwiej jest sprawdzić miejsce zameldowania niż miejsce składania NIP - ot cała zapewne logika pomysłu. Dowód można z sobą wozić, ale przecież kierowca nie będzie sprawdzał NIP-3.
              Możnaby wprowadzić pewne udogodnienie - tzn. dostać z UM jakieś zaświadczenie o uprawnieniu do zniżki, po okazaniu urzędnikom deklaracji NIP-3. Jeśli komuś by się chciało po to przychodzić, to może to jest zdrowy kompromis.

--------------------------------------------------------------
              • kriis.borowski Re: Problemy komunikacyjne w Ząbkach 08.12.10, 10:06
                Jeżeli za odwiedzenie UM raz w miesiącu miałbym darmowy przejazd to bym się pofatygował. W późniejszym terminie można by pomyśleć o weryfikacji bardziej przyjaznej dla mieszkańca.
              • rtef Re: Problemy komunikacyjne w Ząbkach 08.12.10, 10:49
                Jak to sobie wyobrażasz te okazanie urzędnikom NIP-3 przez osoby mieszkające w Ząbkach od kilku lat, więcej niż np. 5 lat?
                • netgater Re: Problemy komunikacyjne w Ząbkach 08.12.10, 11:46
                  masz lepszy pomysł?

• kriis.borowski Re: Problemy komunikacyjne w Ząbkach 08.12.10, 10:08
              A kto żąda od Warszawy aby budowała drogi dla mieszkańców Ząbek? Tutaj bardziej chodzi o wyegzekwowanie tego za co się płaci vide przejazdy KM czy linia X.
          • netgater Re: Problemy komunikacyjne w Ząbkach 08.12.10, 11:51
            Żeby Cię jakoś "pocieszyć" co do tego plątania zameldowania i płacenia podatków, to W-wa też zaczyna stosować te same rozwiązania...
            Szkoły rodzenia tylko dla zameldowanych - TVN Warszawa

• rtef Re: Problemy komunikacyjne w Ząbkach 08.12.10, 12:23
              Oczekuję konkretnych rozwiązań a nie pocieszania. Czy ja mam lepszy pomysł? A czy ja jestem burmistrzem czy radnym? Od czego płacimy burmistrzowi, radnym - po co ich wybraliśmy? To oni mają rozwiązywać problemy w sposób najmniej uciążliwy dla mieszkańców. Ja zwracam uwagę na tę uciążliwość, który ma rozwiązać burmistrz wespół z radnymi.
              Wymaganie meldunku idąc do szkoły rodzenia a korzystania z komunikacji to inne poziomy logistyczne.
              • netgater Re: Problemy komunikacyjne w Ząbkach 08.12.10, 12:51
                > Czy ja mam lepszy pomysł?
                > A czy ja jestem burmistrzem czy radnym? Od czego płacimy burmistrzowi, radnym
                > - po co ich wybraliśmy? To oni mają rozwiązywać problemy w sposób najmniej uciążliwy
                > dla mieszkańców.

Ale nikt Ci nie broni mieć własne pomysły. Może to i wygodne być "misiem" (od "mi-siem należy"), ale chyba mało konstruktywne.

• rtef Re: Problemy komunikacyjne w Ząbkach 08.12.10, 15:34
                  Kpisz sobie? Głosowałem. Rada i burmistrz są wybrani? Ja swoje zrobiłem. Od tego płacimy burmistrzowi i Radzie aby to ona rozwiązywała problemy. Nie jest to dla Ciebie jasne? A może burmistrza i Radę wybieramy, im płacimy i sami zgłaszamy pomysły, może jeszcze niedługo sami będziemy wskazywać finansowanie? Więc po co nam taka Rada i taki burmistrz? Dla samych zaszczytów i apanaży ich wybieramy? Więc nie wyjeżdżaj mi z tym "mi-się", tym bardziej że nigdzie nie napisałem, że "mi-się należy" tylko widzę trudność takiej realizacji. Chodzi o to aby były jak najmniej uciążliwe dla mieszkańców. Ale tobie pomysłów zabrakło więc wyjeżdżasz z "mi-się". Jeśli masz tylko tyle do zaoferowania, że na zwrócenie uwagi tak reagujesz, to współczuję. To nie ja wyjechałem z pomysłem że zameldowanym mieszkańcom "się należy".

Wiesz, odsłuchałem trochę sesji. I mam takie wielkie wrażenie, że tobie myli sie forum Rady Miasta z tym forum gazety. Gadasz jak radny do radnych - "A masz jakiś lepszy pomysł?" lub"konstruktywny pomysł"- tak to może powiedzieć radny radnemu, jeden i drugi zostali wybrani aby rozwiązywać problemy tego miasta. Ja nie jestem radnym. Ja tego oczekuję od radnych.
                  W jednym masz rację. Kandydaci na radnych i burmistrza zachwalali się jako energiczne skuteczne osoby z pomysłami zrealizowanymi albo do zrealizowania. Z pomysłami na lepsze Ząbki. I teraz po wyborach "mi-się należy" aby taki radny czy burmistrz sypał pomysłami, a nie ja!!
      • lucknow Dojazdy z Ząbek Radzymińską 08.12.10, 10:20
        Można dojeżdżać jeszcze komunikacją miejską "warszawską" - tj. 190 Radzymińską. Też niestety nie wygląda to różowo - oto dwa świeże artykuły na ten temat:

warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95190,8777526,40_minut_w_autobusie___najgorsza_chwila_dnia.html
        warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95190,8784341,Centrum_handlowe_vs__kierowcy__Parkuj__nie_jedz__kupuj.html
        • n.obrebski Re: Dojazdy z Ząbek Radzymińską 08.12.10, 11:52
          A moze bedzie to wygladało na zasadzie wydawania jakiegos identyfikatora w UM dla zameldowanych mieszkańców. Taki identyfikator będzie sie pokazywało przy wejsciu do autobusu kierowcy.
          • awawawaw Re: Dojazdy z Ząbek Radzymińską 08.12.10, 12:00
            Wg mnie bilet bedzie kodowany na karcie (tak jak jest to obecnie)
          • anka.1984 Re: Dojazdy z Ząbek Radzymińską 08.12.10, 12:09
            Oj już widzę ten optymizm Pani Urzędniczki z UM która będzie musiała wydawać identyfikatory, sprawdzać czy ktoś jest zameldowany i nadzorować to wszystko.
            Myślę że będzie niezły burdel..
            A kto będzie sprawdzał dowody? Bo jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić- kierowca na każdym przystanku będzie wczytywał się w dowód każdego obywatela?
            Wtedy to dopiero będą jeździć autobusy wg rozkładu...
            A ktoś pomyślał o ochronie danych osobowych? Pamiętam że w Wawie jak wydawali karty miejskie to mieli duży problem z Peselem.
            Nie chce siać tutaj pesymizmem, ale wydaje mi się że ten autobus to była kiełbasa wyborcza, którą dobrze się częstowało ludzi. Już grudzień, autobus miał być w lutym a w tej sprawie nie ma żadnych ustaleń. Wydaje mi się że autobusu i zorganizowania całości nie da się wykonać w ciągu tygodnia... Ale obym się myliła..
          • kriis.borowski Re: Dojazdy z Ząbek Radzymińską 08.12.10, 12:29
            Trafiłeś w 10 :)
            W uchwale w sprawie opłat za usługi przewozowe środkami lokalnego transportu zbiorowego na linii autobusowej Marki Centrum Handlowe – Ząbki Powstańców. źródło paragraf 2: osoby zameldowane na pobyt stały na terenie Miasta Ząbki są zwolnione z opłat o których mowa w par. 1, na podstawie biletów okresowych wydanych przez Urząd Miasta Ząbki
    • paulwent Re: Problemy komunikacyjne w Ząbkach 08.12.10, 17:18
      Dzisiaj po 16 nie przyjechały dwa kolejne autobusy. dobrze się zaczyna popołudnie dla wracających X. Niestety nie mogę poznać przyczyn bo PKS grodzisk nie odbiera telefonu
    • kosmiczny1 Komunikacja miejska w Grodzisku... 09.12.10, 08:54
      ...obsługiwana przez PKS Grodzisk Maz. to masakra:
      - kierowcy jacyś nastawieni wrogo do pasażerów
      - kursują zupełnie jak chcą - dziś 9 minut opóźnienia na moim przystanku linii 5 - niby nic, ale codziennie trzeba stać w nerwach i zimnie na przystanku. Czy nie można im się do tyłka dobrać?!
    • paulwent Re: Problemy komunikacyjne w Ząbkach 09.12.10, 09:03
      Zasłyszane rozmowa z kierowcą linii X:
      - Dlaczego się Pan spóźnił?
      - Proszę Pani dopiero pierszy kurs robię a i tak nie wiem czy dojedziemy tym złomem do Warszawy.
      • awawawaw Re: Problemy komunikacyjne w Ząbkach 09.12.10, 09:27
        Hehe dobre, który kurs?
        • rtef Re: Problemy komunikacyjne w Ząbkach 09.12.10, 11:39
          tekst nie do wyjęcia.
      • forumowy_wyjadacz Re: Problemy komunikacyjne w Ząbkach 09.12.10, 09:35
        paulwent napisał:

> Zasłyszane rozmowa z kierowcą linii X:
        > - Dlaczego się Pan spóźnił?
        > - Proszę Pani dopiero pierszy kurs robię a i tak nie wiem czy dojedziemy tym zł
        > omem do Warszawy.

A505 czy A647? ;]
    • paulwent Re: Problemy komunikacyjne w Ząbkach 14.12.10, 20:08
      No niestety Pan Burmistrz widocznie nadal nie może dojśc do siebie po wyborczym sukcesie i nie ma czasu żeby odpowiedziec mieszkańcom co ma zamiar zrobi z problemami w mieście. Może jak dostanie kilkadziesiąt maili w tej sprawie to poświęci 5 minut ze swojego cennego czasu na pisanie o basenie jakoś znalazł czas.
      • kriis.borowski Re: Problemy komunikacyjne w Ząbkach 15.12.10, 11:30
        dzisiaj ciąg dalszy "KM - saga"...
        miastozabki.blogspot.com/2010/12/km-saga-odcinek-1437.html
        • tomkrt Re: Problemy komunikacyjne w Ząbkach 17.12.10, 09:34
          Kolejny kwiatek
          www.tvnwarszawa.pl/stolica,news,koleje-przeprosily-i-co-dalej,27388.html
          Nowy rozkład został tak wyśróbowany, że praktycznie nie ma rezerw taborowych (te co są może na lato by starczyły), a stary tabor sypie się w zimie i efektem jest cięcie pociągów po długości :(
          • paulwent Re: Problemy komunikacyjne w Ząbkach 17.12.10, 10:42
            Na szczęście mamy burmistrza który może nie potrafi odpowiedzieć mieszkańców którzy piszą do niego maile z prośba o interwencję w sprawach nas dotyczących ale za to potrafi nas pocieszyć:
            "Dziś byłem świadkiem następującego zdarzenia. Kilka minut przed zdjęciem odjechał pociąg, który nie zabrał wszystkich pasażerów... Pocieszające może być tylko to, że w autobusach i samochodach było jeszcze gorzej"
            • aguszak Re: Problemy komunikacyjne w Ząbkach 17.12.10, 11:51
              ja cie....
              Dobrze, że jest jeszcze coś co naszego pana Prezydenta pociesza, bo mieszkańców nic tak nie pociesza, jak pocieszone władze nasze...
              To powyższe się nadaje na złotą czcionkę do teleekspresu, albo inną bardziej prestiżową nagrodę! ;-)
    • paulwent Re: Problemy komunikacyjne w Ząbkach 23.12.10, 12:15
      Mam dość ciągłego wk....ania się na PKS Grodzisk. Jawnie dymają nas i nikt nic z tym nie robi. Przez cały grudzień jeden raz autobus odjechał o czasie nieważne czy z Ząbek czy z Warszawy zawsze jest tak samo. czy są korki czy nie czy pada śnieg czy jest sucho nigdy nie ma odjazdu na czas. Dzisiaj o 8:07 autobus powienien odjechać z Gen. Maczka a dopiero o 8:08 wyjechał spod lasu wiec na drugim przystanku miał już 4 minuty opóźnienia. Ktoś powie to tylko 4 minuty ale dzięki temu już nie było możliwości wyrobić się na pociąg o 8:19. Kierowca jak zapytałem dlaczego nie przyjechał na czas odpowiedział" no i stało się coś?" No nóż się w kieszeni otwiera. Nikt za nic nie ponosi odpowiedzialności. Dyspozytora PKS Grodzisk nie ma szans się dodzwonić. Jak maja tak jeździć to niech wogóle nie jeżdzą
      • cocteau99 Re: Problemy komunikacyjne w Ząbkach 23.12.10, 20:31
        paulwent napisał:

> Mam dość ciągłego wk....ania się na PKS Grodzisk. Jawnie dymają nas i nikt nic
        > z tym nie robi.

A kogo mają się bać? Nieudolnego Perkowskiego? Śmiechu warte. Wybaczcie, ale skoro wybieracie sobie na burmistrza gó...arza, to teraz macie.
      • awawawaw Re: Problemy komunikacyjne w Ząbkach 24.12.10, 12:10
        paulwent napisał:
        > czy są korki czy nie czy pad
        > a śnieg czy jest sucho nigdy nie ma odjazdu na czas.
        Najzwyczajniej w świecie kłamiesz.

> Dzisiaj o 8:07 autobus pow
        > ienien odjechać z Gen. Maczka a dopiero o 8:08 wyjechał spod lasu
        Zakładając że masz dobrze ustawiony zegarek - 2 minuty opóźnienia, czyli nie ma podstaw do nałożenia kary.

> wiec na drugi
        > m przystanku miał już 4 minuty opóźnienia. Ktoś powie to tylko 4 minuty ale dzi
        > ęki temu już nie było możliwości wyrobić się na pociąg o 8:19. Kierowca jak zap
        > ytałem dlaczego nie przyjechał na czas odpowiedział" no i stało się coś?" No nó
        > ż się w kieszeni otwiera. Nikt za nic nie ponosi odpowiedzialności. Dyspozytora
        > PKS Grodzisk nie ma szans się dodzwonić. Jak maja tak jeździć to niech wogóle
        > nie jeżdzą

Zgodnie z umową na przystanku początkowym dopuszczalne jest opóźnienie max .5 minut, więc pretensje do Urzędu Miasta.

Polecam lekturę, jak takie przetargi robi się w Warszawie:
        www.ztm.waw.pl/zamowieniapubliczne.php?c=94&i=110&l=1
        w szczególności zasady organizacji i rozliczania - www.ztm.waw.pl/download.php?z=1539&i=110&l=1&m=5
        i wzór umowy - www.ztm.waw.pl/download.php?z=1538&i=110&l=1&m=5
        • paulwent Re: Problemy komunikacyjne w Ząbkach 24.12.10, 13:28
          awawawaw jezeli tyle wiesz o umowie miasta z przewoźnikiem ( a z Twoich wpisów wynika że wiesz i bardzo dobrze) to może poza suchym komentowaniem możesz zrobić coś więcej? Jak sam będę pisał zapytania i wylewa l swoje żale to to pewnie nic nie da ale przynajmniej będę spokojniejszy ale jak swoje uwagi zacznie zgłaszać więcej osób to coś się może zmieni? To uwaga również do innych. Jeżeli Wam sie coś nie podoba uważacie że można coś zmienić na lepsze to kierujcie uwagi bezpośrednio do burmistrza, radnych etc. Niech się zabiorą do roboty
          • awawawaw Re: Problemy komunikacyjne w Ząbkach 24.12.10, 15:59
            paulwent napisał:

> awawawaw jezeli tyle wiesz o umowie miasta z przewoźnikiem ( a z Twoich wpisów
            > wynika że wiesz i bardzo dobrze) to może poza suchym komentowaniem możesz zrobi
            > ć coś więcej? Jak sam będę pisał zapytania i wylewa l swoje żale to to pewnie n
            > ic nie da ale przynajmniej będę spokojniejszy ale jak swoje uwagi zacznie zgłas
            > zać więcej osób to coś się może zmieni? To uwaga również do innych. Jeżeli Wam
            > sie coś nie podoba uważacie że można coś zmienić na lepsze to kierujcie uwagi b
            > ezpośrednio do burmistrza, radnych etc. Niech się zabiorą do roboty

Swego czasu byłem wk..y na Tandem podobnie jak Ty teraz na PKS, niestety rok temu przegapiłem ogłoszenie przetargu i nie napisałem do Urzędu Miasta, co myślę o postawionych warunkach. Wzór umowy oraz SIWZ skopiowałem sobie z ząbkowskiego BIPu i stąd moja wiedza m.in. o karach.
            Np. wątpię czy ktokolwiek zdawał sobie sprawę z tego, że Tandem prawie wszystkie kursy wykonywał autobusami nie spełniającymi wymogów umowy. Urząd Miasta to tolerował.

Mam nadzieję, że przetarg na "dowodobusa" będzie zorganizowany lepiej. Czekam z niecierpliwością na SIWZ, mam nadzieję że nie będę musiał się na nim wyżywać.
    • mpw_3 Re: Problemy komunikacyjne w Ząbkach 23.12.10, 20:09
      W grudniu Koleje Mazowieckie pobiły rekord nieudolności. Chyba nie było dnia w którym pociągi jeździły zgodnie z rozkładem jazdy. 14 grudnia wracałem pociągiem 22:38 i był on ciasny!!!. Jeżdżę pociągiem na trasie W-wa Wil - Ząbki od 20 lat i pierwszy raz w życiu widziałem, aby pociąg o tak późnej porze był ciasny tak samo jak w godzinach szczytu. Oczywiście był krótki.

Korzystanie z ich usług zależy wyłącznie od mnie. Jak zechcę to zrezygnuję. Ale płacić i tak będę, ponieważ zostaliśmy uszczęśliwieni tzw. wspólnym biletem i w podatkach płacimy haracz na rzecz KM - niezależnie od tego czy z ich usług korzystamy, czy nie. A burmistrz, który w naszym imieniu zawarł umowę o wspólny bilet i reklamował to jako swój sukces, robi telefonem fotki ludziom czekającym na kolejny opóźniony pociąg.

Czasami mam wrażenie, że Jaruzelski i Urban w latach osiemdziesiątych wykazywali więcej wyczucia dla potrzeb ludzi aniżeli dzisiaj Perkowski i Struzik (formalnie "właściciel" KM).

• awawawaw Re: Problemy komunikacyjne w Ząbkach 29.12.10, 00:22
      A tyle mieli do powiedzenia radni na sesji:
      umzabki.bip.org.pl/pliki/umzabki/ii_sesja_14_12_2010_006.mp3
      umzabki.bip.org.pl/pliki/umzabki/ii_sesja_14_12_2010_007.mp3
      • paulwent Re: Problemy komunikacyjne w Ząbkach 29.12.10, 08:57
        bla bla bla bla bla. Radni swoje druga strona swoje i koniec końców do niczego nie dochodzą.
        Wybieram się na następną sesję żeby zadać im kilka pytań bo mimo że po raz kolejny wysłałem maila do burmistrza oczywiście po raz kolejny nie dostałęm odpowiedzi. Postanowiłem więc zadać pytania osobiście. Zapraszam innych do obecności jeżeli będziecie mieli taką możliwość ( ja juz poświęcę jeden dzień urlopu). Ewentualnie jeżeli macie jakies pytania do rady miasta lub samego burmistrza mogę je przekazać.
        www.blogbronek.blogspot.com
    • aguszak Re: Problemy komunikacyjne w Ząbkach 29.12.10, 10:34
      Wczoraj ok. 16.40 widziałam na przystanku pod Wileńskim pana, który spisywał godziny przyjazdów X i wyglądał na jakiegoś kontrolera z nadzoru ruchu - być może to po skargach na godzinny czas oczekiwania w poniedziałek na autobus (między 16.00 a 17.00 nie przyjechał żaden X). Albo to rzeczywiście "jaskółka" zmian na lepsze, albo tylko pic na wodę, żeby trochę ludzi uspokoić...
      • paulwent Re: Problemy komunikacyjne w Ząbkach 29.12.10, 12:05
        Wczoraj dostałem nr telefonu do dyrektora w PKS Grodzisk któremu przekazałem uwagi na temat realizowania przez jego firmę przewozów na linii X. Zdziwił się, że sytuacja tak wygląda. Stwierdził, że było kilka sytuacji kiedy autobusy trochę się spóźniały ale skala problemu chyba go zaskoczyła. Może to efekt jego działań i iskierka nadziei, że pisanie skarg i wniosków i próby poprawy sytuacji nie idą na marne.
        • zaza4.4 Re: Problemy komunikacyjne w Ząbkach 29.12.10, 18:11
          no to sytuację mamy jasną, tylko sami mieszkańcy są w stanie coś zdziałać, bo wybrane władze spokojnie sobie siedzą w zaciszu gabinetów. Jak mi to przypomina seriale "Alternatywy" oraz trochę nowszy "Ranczo", tylko z tych absurdów można się było pośmiać, bo z góry wiadomo, że to komedia, natomiast z tego co nas w Ząbkach dotyka to śmiać się chyba trzeba przez łzy. Ale na wiosnę burmistrz zapewne obudzi się ze swojego snu i poopowiada ile to zaoszczędziliśmy na jego nic nie robieniu :(
          • pi0trw Re: Problemy komunikacyjne w Ząbkach 29.12.10, 18:39
            Ależ skąd. Burmistrz na swoim blogu bardzo aktywnie chwali się czynionymi nieustannie inwestycjami - basen, nowe ulice, tunel, kurs samoobrony dla kobiet... Tylko co z tego skoro pilnej interwencji wymagają już istniejące obiekty - na chodnikach, jezdniach i latarniach począwszy, a na bałaganie z komunikacją publiczną skończywszy. Ale w końcu liczy się rozwój, a nie dłubanie w starych śmieciach...
            • ratatuj.1 Re: Problemy komunikacyjne w Ząbkach 30.12.10, 13:35
              pi0trw napisał:

> Ależ skąd. Burmistrz na swoim blogu bardzo aktywnie chwali się czynionymi nieus
              > tannie inwestycjami - basen, nowe ulice, tunel, kurs samoobrony dla kobiet... T
              > ylko co z tego skoro pilnej interwencji wymagają już istniejące obiekty - na ch
              > odnikach, jezdniach i latarniach począwszy, a na bałaganie z komunikacją public
              > zną skończywszy. Ale w końcu liczy się rozwój, a nie dłubanie w starych śmiecia
              > ch...

To jest chyba problem tego Burmistrza. W pogoni za rozwojem miasta czyli budowie dróg i innych obiektów zapomina o drobnych sprawach nurtujących zwykłych ludzi.
              Co do spóźniających się pociągów to myślę, że Burmistrz może co najwyżej popłakać w PKP, bo jak pokazały ostatnie wydarzenia instytucje kolejowe jest odporne na wszystko, ale na spóźniający się X można było już coś zaradzić. Szkoda, że co w tej sprawie Pan Perkowski zrobił już nie napisze na swojej stronie.
              • zaza4.4 Re: Problemy komunikacyjne w Ząbkach 30.12.10, 20:05
                jak na budowie: taki zapierdziel, że nie ma czasu taczek załadować ;)

może by tak zamiast bujać w obłokach zszedł na ziemię i zaczał od prozaicznych spraw, miotły i łopat na śnieg, koszów na śmieci oraz piasku i soli na posypanie oblodzonych jezdni.
      • pi0trw Re: Problemy komunikacyjne w Ząbkach 29.12.10, 14:49
        > Wczoraj ok. 16.40 widziałam na przystanku pod Wileńskim pana, który spisywał go
        > dziny przyjazdów X i wyglądał na jakiegoś kontrolera z nadzoru ruchu - być może
        > to po skargach na godzinny czas oczekiwania w poniedziałek na autobus (między
        > 16.00 a 17.00 nie przyjechał żaden X). Albo to rzeczywiście "jaskółka" zmian na
        > lepsze, albo tylko pic na wodę, żeby trochę ludzi uspokoić...

Przed 10 samochód nadzoru ruchu stał na "pętli" przy Powstańców. Może to jednak nie pic na wodę...
        • awawawaw Re: Problemy komunikacyjne w Ząbkach 30.12.10, 16:30
          Nadzór ruchu stoi teraz pod lasem na Powstańców.
          Pracownicy z zajezdni przy Klementowickiej dostali chyba porządnie po uszach.
          • paulwent Re: Problemy komunikacyjne w Ząbkach 30.12.10, 20:52
            Trzeba podziękowac Pani w sekretariacie PKS która dała mi nr. tel do jakiegoś dyrektora w tejże firmie. Dowidział się że od miesiąca nie można się dodzwonic do dyspozytora kierowcy olewają rozkład nawet jeżeli nie ma korków to może się poczuł
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka