Dodaj do ulubionych

Stan ząbkowskiego lasu

25.04.11, 18:55
Witam!
Dziś wybrałam się na spacer do ząbkowskiego lasu od strony ulicy Sikorskiego i moim oczom ukazał się okropny widok, a mianowicie tony śmieci i wszechogarniające błoto, wręcz bagno. Nie sposób przejść ani przejechać rowerem. Dróżki są rozjeżdżone (quadem - nie wiem?), a woda miejscami stoi po kostki. Jestem ciekawa jaka jest tego przyczyna. Las wygląda jak po przejściu powodzi... Nie polecam spacerów do lasku.
Obserwuj wątek
    • 1woj24 Re: Stan ząbkowskiego lasu 25.04.11, 21:12
      Przyczyna banalna, dużo bloków, a więc dużo ludzi muszą gdzieś wybrać się na spacer, a śmieci leża, bo brak koszy natomiast woda rzecz normalna to są tereny podmokłe po ubiegłorocznych opadach wody gruntowe trzymają wodę.
    • husky_ Re: Stan ząbkowskiego lasu 25.04.11, 21:29
      Śmieci w lesie są głównie dzięki imprezom młodzieży. Nie wystarczają już im sławne "kręgi". Zaczyna się samowolna wycinka lasu i budowanie zadaszeń i ziemianek w głębi lasu. Wkrótce zaczną się wieczorne ogniska...
      Może plaga komarów odstraszy ich od nocnych imprez.
    • agnie-ssia Re: Stan ząbkowskiego lasu 25.04.11, 21:46
      tak zwłaszcza te worki to wina młodzieży
      zatrzymują się samochodami i wyrzucają te zbędne śmiecie...
      a woda widzę stoi od 2 msc przy drogach
      • ratatuj.1 Re: Stan ząbkowskiego lasu 26.04.11, 09:25
        I znów się kłania temat czystości miasta. Budują się nowe ulice, ale za to mamy całą masę śmieci. Czy naprawdę nie można tego tematu ogarnąć? Może mniej budować a więcej sprzątać.
        Czy tutejszy Urząd nie stać na człowieka który na bieżąco kontrolowałby miasto? Czy nie stać na kilku lub kilkunastu ludzi którzy codziennie zbierają śmieci?
        • fuks0 Re: Stan ząbkowskiego lasu 26.04.11, 18:57
          Stać? Osoby, które korzystają z opieki społecznej powinny sprzątać.
          • husky_ Re: Stan ząbkowskiego lasu 26.04.11, 21:35
            Pojawiły się w lesie ogłoszenia o akcji sprzątania lasu - sobota od godziny 9,00
            • husky_ Re: Stan ząbkowskiego lasu 28.04.11, 09:54
              Ogłoszenie dotyczące sprzątania lasu dotyczyło soboty 21 stycznia.
              • husky_ Re: Stan ząbkowskiego lasu 28.04.11, 09:55
                Miało być 21 MAJ. Skąd mi się wziął ten styczeń???
    • madameblanka Re: Stan ząbkowskiego lasu 26.04.11, 11:54

śmieci jest ogrom, chyba dawno nie widziałam tylu worków śmieci. Oczywiście worki porozrywane a co z zawartością to nie muszę pisać. I nie jest to wina braku śmietników. Nikt normalny ( a wręcz menda i burak) nie wyrzuca swoich śmieci do lasu.
      Powiem tak, jakby kary były dotkliwe, nieuchronne, ludzie mieliby odwagę reagować na widok wyrzucanych śmieci - to problemu by nie było. No i nie wspominając o mentalności ludzi, wynosi taki jeden z drugim wory bo inaczej będzie musiał dopłacić te głupie 20zł żeby śmieciarka przyjeżdżała nie raz w miesiącu tylko dwa...;

• agness_paz Re: Stan ząbkowskiego lasu 26.04.11, 12:29
        Ja właśnie dzisiaj weszłam z dzieckiem do lasku od strony ulicy Gajowej i przeraził mnie syf tam panujący!!! Nawet moje 3-letnie dziecko powiedziało, że w lesie jest brudno i nie chciało juz dalej iść. Przeszłam kilka metrów ścieżką leśną i zawróciłam, bo samej robiło mi się niedobrze od tych śmieci!!! A już widok zużytych pampersów porozrzucanych wkoło doprowadził mnie do szału... Ludzie jak tak można??? To już na wsi w obejściu zwierząt jest czyściej...
    • zabkiadam Re: Stan ząbkowskiego lasu 26.04.11, 14:38
      do lasów w Ząbkach Urząd Miasta nic nie ma.... za lasy odpowiada Nadleśnictwo Drewnica
    • toja_zab Re: Stan ząbkowskiego lasu 26.04.11, 14:57
      Mam nadzieję, że problem czystości miasta może rozwiązać nowa ustawa o odpadach, nad którą pracuje sejm. Każdy mieszkaniec płacić będzie podatek śmieciowy a gmina zobowiązana będzie do odbioru jego prywatnych śmieci (teraz każdy sam podpisuje umowę z firmą odbierającą z jego posesji śmieci). Powinno to ograniczyć ilość wyrzucanych gdzie popadnie śmieci. Mam nadzieję, że w ramach obowiązków w tej ustawie zostanie narzucony obowiązek utrzymania przez gminę czystości na ulicach, parkach, itp. Rozwiązanie o tyle dobre, że to, czy ktoś jest czy nie zameldowany nie będzie miało znaczenia, bo podatek płacić będą właściciele mieszkań. Niestety problem chamstwa i prostactwa korzystających z tzw. przestrzeni publicznych nie zostanie rozwiązany (tu przydałaby się bardziej skuteczna straż miejska) – jak znam życie śmiecić będą dalej bez względu na to czy będą kosze czy też nie… . No i nie wiem czy w ramach tego podatku miasto czyścić będzie las na Gajowej (własność nie miasta ale Nadleśnictwa)…
      • raptor73 Re: Stan ząbkowskiego lasu 28.04.11, 01:18
        Straż miejska to postawi kosz na śmieci... a w nim fotoradar :)
        • madameblanka Re: Stan ząbkowskiego lasu 28.04.11, 09:31

heh, zastanawiałam się czy nie zainstalować ze dwie - trzy kamerki, w miejscach intensywnie nawiedzanych przez tych bydlaków z workami. Słyszałam ze kamerka była zainstalowana na drzewie na działkach przy Warszawskiej.
          • e_zabki.pl Re: Stan ząbkowskiego lasu 04.05.11, 15:51
            I to nic nie da ...
            podobna akcja była swojego czasu zorganizowana w centrum Ząbek ...
            Nagrywanie osoby bez jej zgody jest karalne .... chyba że ... ktoś z balkonu postawi kamerę z "widokiem na las" i puści to online :))) ... ot tak ;-) i będzie całemu światu pokazywał piękno ząbkowskiego lasu :))
            • kerajm Re: Stan ząbkowskiego lasu 04.05.11, 17:28
              ...hmmm to czemu pewne nadlesnictwo umieściło kamery nad nielegalnymi wysypiskami i udało im się namierzyć debili. Myślę, że jeśli właścicielem lasu jest nadlesnictwo drewnica to oni mają pełne prawo do montowania kamery jak i w słusznym celu mieszkańcy. Trzeba Nam czekać na nowe przepisy o odpadach.
            • kriis.borowski Re: Stan ząbkowskiego lasu 04.05.11, 18:26
              Zależy od interpretacji, przecież kamerki mogły nagrywać przyrodę, a że w obiektyw napatoczył się przypadkiem osobnik/osobniczka wyrzucająca śmieci... :)
            • husky_ Re: Stan ząbkowskiego lasu 04.05.11, 18:30
              e_zabki.pl napisał:
              > Nagrywanie osoby bez jej zgody jest karalne ....

Nagrywanie lub fotografowanie nie jest karalne. Publiczne rozpowszechnianie wizerunku czasami wymaga zgody.

O kamerach stosowanych przez leśniczych:
              Kliknij TUTAJ
              • madameblanka Re: Stan ząbkowskiego lasu 04.05.11, 18:45

takich delikwentów to trzeba by było traktować, jak w pamiętnej scenie z Gajosem w sklepie spożywczym ("Co mi zrobisz jak mnie złapiesz"), złapać za ryło i strzelić fotkę:)
                Po czym umieścić w galerii na stronie urzędu miasta - "tych panów nie obsługujemy", hehh

• husky_ Re: Stan ząbkowskiego lasu 04.05.11, 21:40
                  Właśnie wróciłem ze spaceru. Minął mnie mężczyzna na rowerze z foliowymi workami.
                  Za kilka minut spotkałem te worki na ścieżce...
    • jagodzianka1979 Re: Stan ząbkowskiego lasu 03.05.11, 16:44
      Proszę się nie martwić nie bawem lasu nie bedzie bo tyle tam smieci.
    • toja_zab Re: Stan ząbkowskiego lasu 04.05.11, 12:33
      W lesie na Gajowej wiszą już ogłoszenia o społecznym sprzątaniu lasu. Ma to mieć miejsce 14 maja w sobotę. Można oczywiście tylko narzekać na czystość lasu, ale można również spróbować wziąć inicjatywę w swoje ręce i coś zrobić bardziej twórczego niż wieczne narzekanie - choć wiem, że za utrzymanie czystości w lesie pewnie ktoś jest formalnie odpowiedzialny. Oczywiście również gratulacje i podziękowanie dla organizatora(ów) akcji. A jest to organizowane już od ładnych paru lat ....
      • e_zabki.pl Re: Stan ząbkowskiego lasu 04.05.11, 15:53
        Witam jest o tym jakieś info w sieci ... bo z chęcią bym się wybrał ;-)
        • toja_zab Re: Stan ząbkowskiego lasu 06.05.11, 07:43
          W sieci jeszcze niczego nie znalazłem. Na ogłoszeniach jest informacja, że jest to już siódma akcja czyszczenia lasu na Gajowej, że tegoroczna zaczyna się 14 maja o godz. 9.00. Jest prośba organizatorów o zabezpieczenie we własnym zakresie rękawic ochronnych. Worki oraz wywóz śmieci zapewnia Urząd Miasta. Sami organizatorzy pewnie napiszą coś na forum.
          • husky_ Re: Stan ząbkowskiego lasu 06.05.11, 20:06
            STOP! dla zaśmiecających polskie lasy
            KLIKNIJ TUTAJ

Pokażmy, że jest dla nas ważny stan czystości polskich lasów! Czekamy na Wasze zdjęcia i filmy, nie tylko porzuconych śmieci, ale przede wszystkim ludzi którzy śmiecą. Każdy z nas może być strażnikiem i zadbać o to, by lasy przestały być cuchnącym śmietnikiem...
            Czekamy na Wasze maile pod adresem: twojauwaga@tvn.pl!

Może pochwalić tam organizatora akcji sprzątania naszego lasu?
      • jagodzianka1979 Re: Stan ząbkowskiego lasu 05.05.11, 11:29
        Ja sie w to angazuje w sprzatanie lasu ale wypowiadajac problem zuważam stan jaki mamy w Ząbkowskich lesie.
        Jeste fatalnie!!!!!!!!!!!!!!!!!
        Formalnie ten kto za czystosc w lesie odpowiada powinien poniesc za to karę!!!
        • meggy.kotka Re: Stan ząbkowskiego lasu 16.05.11, 19:19
          Za totalny syf w lesie odpowiadają właściciele DOMKÓW. W blokach płacisz za wywoz śmieci czy chcesz czy nie - więc nie opłaca się krążyć po Ząbkach w poszukiwaniu śmietników na przystankach czy kawałka lasu gdzie cię nikt nie zauważy.
          A takiemu tak bo wtedy nie zapłaci za wywóz kubła tylko zapakuje do samochodu. Rachunek jest prosty - benzyna 10zł, wywóz kubła przez śmieciarkę 20 czy 30zł bo nie wiem jaka jest tu stawka. Ale powiem wam coś lepszego, w zimie nie wywożą smieci do lasu, taniej dla nich jest je spalić...
          • kerajm Re: Stan ząbkowskiego lasu 16.05.11, 22:51
            naszęście Sejm przyjął tzw. ustawę śmieciową a to oznacza w skrócie, że mieszkańcy domków jednorodzinnych (potocznie w dużej częsci śmieciarzy) będą traktowani jak mieszkańcy bloków
            wiadomosci.wpr24.pl/poslowie_uchwalili_ustawe_smieciowa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka