02.05.11, 10:17
Czy ktoś się orientuje od kiedy zaczynają budowę tunelu przy torach? Kolejny remont i utrudnienia będą koszmarem.
Obserwuj wątek
    • netgater Re: Tunel? 07.05.11, 15:07
      Nie prędko.
      Parę dni temu otwarto oferty na ich wykonanie, ale najniższa cena jest i tak o 9 mln większa niż kwota zaplanowana w budżecie (24 mln), podaję za blogiem Świętkiewicza. To oznacza, że trzeba przyciąć wymagania (standard wykonania, zakres robót, wydłużyć czas realizacji) i do tego modlić się żeby oferty były niższe. W moim odczuciu, trzeba przyciąć zakres całości, albo podzielić prace na mniejsze dwa przetargi, bo tak to cena nie wyjdzie niska. To wszystko to jednak kolejne długie miesiące oczekiwania. W tym roku moim zdaniem nic się nie wydarzy.

--------------------------------------------------------------
    • mat-go Re: Tunel? 30.06.11, 11:28
      Czy wiadomo już coś w sprawie tunelu? Burmistrz kiedyś chwalił się tą inwestycją praktycznie cały czas, a teraz sprawa przycichła.
    • zabkiadam Re: Tunel? 30.06.11, 15:04
      Sprawa z tunel przeciagnie sie w czasie tak samo jak z basen, wynika to z tego iż są to naprawde duże i dość skomplikowane inwestycje, co do tunelu to kazda ze spolek ktora chce podjac sie temu wyzwaniu i zbudowac nam tunel obawia sie wspolpracy z PKP i stad te kosztorysy wyzsze od zakladanego budzetu przez miasto. Co do basenu to tez powstanie, jest juz pozwolenie na budowe, zatwierdzone plany itd. ale akurat z tym obiektem moze byc pod tym wzgledem ciezko ze gmina Zabki nie ma za bardzo juz skad wziasc kase na realizacji tej inwestycji. Jak widzimy w Zabkach duzo sie dzieje pod katem inwestycyjnym i ciezko znalezc kazda nowa zlotowke pod kolejna inwestycje.
      Co do slownosci Pana Perkowskiego to nie spotkalem jeszcze z tak slownym urzednikiem. Nie obawialbym sie o jego slowa i obietnice.
      • cocteau99 Re: Tunel? 30.06.11, 15:52
        zabkiadam napisał:

> Co do slownosci Pana Perkowskiego to nie spotkalem jeszcze z tak slownym urzedn
        > ikiem. Nie obawialbym sie o jego slowa i obietnice.

A to dopiero dowcip na początek wakacji! A niespełnione zupełnie obietnice linii autobusowej 170 na Powstańców "przemianowane" potem na II-strefowy 770 potem tuż przed wyborami nawet na "darmobus" - to jest przykład słownego urzędnika?
        forum.gazeta.pl/forum/w,97,118081772,126495405,Re_Kto_jest_winny_opoznieniom_.html
        Są granice śmieszności...
        • rotot Re: Tunel? 05.07.11, 11:16
          Już niedługo wybory i wtedy będzie się budowało, uruchamiało linie autobusowe, tramwajowe, koleje linowe.... może jakieś metro kieszonkowe. A co? Naobiecywać każdy może.
          Gdyby wybory były co roku to dopiero mielibyśmy inwestycji....... naobiecywanych.
          • mieszkanieczabek-5 Re: Tunel? 06.07.11, 15:51
            Tak czy inaczej porównajcie poprzednich burmistrzów , wypadają bardzo blado porównując obecnego. Żaden z poprzedników nie załatwił miejskiego autobusu a teraz mamy 199. Tunel uważam że jest potrzebny, oczywiście będą problemy komunikacyjne ale jak się buduje to tak już jest,
            • meggy.kotka Re: Tunel? 06.07.11, 16:24
              Statystyki wypadają bardzo blado ale na rzecz Perkowskiego:
              -już je kiedyś ktoś przedstawił na forum i wyszło że jeszcze kilka lat temu mieliśmy jedną linię autobusową więcej :/ za to teraz mamy darmobus i podniebny tramwaj...
              -kiedyś były też mniejsze wpływy do budżetu a Ząbki nie miały długu publicznego sięgającego praktycznie do maximum jakiego tylko gmina moze mieć
              -nie wspominajac o przepelnionych przedszkolach i szkolach
              -i o tym że sprzedano prawie większość gminnych terenów pod budowę więc kolejny budynek publiczny bedzie musiał stać na kurzej nóżce
              ale oczywiście nic nie można było na to poradzić w ciągu ponad 5 lat, to jest za mało przy wpływach do budżetu rzędu ponad 100mln zł.....
              • mieszkanieczabek-5 Re: Tunel? 06.07.11, 20:16
                mieszkam w Ząbkach ponad 30lat i nie przypominam sobie abyśmy wcześniej mieli autobus no może ten który jeździł jak miałem 5 lat w latach 80tych. Nie licząc 145 i 445 któte już jeżdżą od 30 lat. Przedszkola są przepełnione ale to problem całej polski. A w Ząbkach ile przedszkoli zostało zbudowanych w ciągu ostatnich 20 lat?? Za Perkowskiego i to jedne z największych w województwie. A przepełnione szkoły, jakie? kiedy ja chodziłem do dwójki tyle samo dzieci chodziło co teraz a jednak liczba mieszkańców wzrosła ale dzieci coraz mniej się rodzi. pamiętam poprzednich burmistrzów i kompletnie nic się nie działo tylko grzali stołeczek aby do emerytury no może tylko ta nieszczęsna kanalizacja którą kazdy burmistrz "kopie"
                • cocteau99 Re: Tunel? 06.07.11, 23:49
                  mieszkanieczabek-5 napisał:

> mieszkam w Ząbkach ponad 30lat i nie przypominam sobie abyśmy wcześniej mieli a
                  > utobus no może ten który jeździł jak miałem 5 lat w latach 80tych. Nie licząc 1
                  > 45 i 445 któte już jeżdżą od 30 lat.

Wiecznie na kacu?
                  Kiedy w okolicach Szwoleżerów i Powstańców hulał wiatr (np. 1988 rok), w Ząbkach już kursowały linie: 145, 445 oraz podmiejska 709! Jeszcze dodatkowo 127 z pętlą tuż za granicą administracyjną w okolicach dzisiejszego osiedla Vital Park! Później doszły jeszcze linie typu A, X jeżdżące do samego centrum (w okolice Emilii Plater), a nie tak jak dzisiaj tylko do Wileniaka.
                  Teraz - ZA PERKOWSKIEGO - mamy tylko 145 i 199. Żadnego 445 dawno nie widziano, więc nie pisz bzdur. 145 jeździ po opłotkach, bo służy głównie warszawiakom łącząc 2 dzielnice i przy okazji najkrótszą trasą turlając się po Piłsudskiego. 199 szerokim łukiem omija cały obszar Powstańców i Andersena, gdzie ostatnio przybyło najwięcej bloków. A na linii X (która i tak bez sensu dubluje się z kolejką i wymaga wykupienia dodatkowego biletu) włodarze miasta - pod przewodem PERKOWSKIEGO - zmniejszyły liczbę kursów. Do 32 dziennie! Brawo!! To jest wyjście naprzeciw tym wielkim osiedlom mieszkaniowym (LC Corp m.in - kilkanaście bloków), które dodatkowo się tam wybudują. Nie wspominając o tym, że brak normalnej pętli dla X-a, mimo olbrzymiego terenu do wykorzystania, to po prostu żenada. Ale od wzywania do płacenia podatków - bez elementarnej wiedzy na ten temat - gęby się nie zamykają.
                  Perkowski przede wszystkim nie dotrzymał słowa w sprawie przedłużenia 170, utworzenia linii 770, a potem uruchomienia tego kuriozalnego darmobusu. Czy to jest kłamstwo, bezczelność, podłość czy coś innego - niech każdy odpowie sobie sam.

• mieszkanieczabek-5 Re: Tunel? 07.07.11, 08:52
                    Dlatego się pytam kto po 1989r uruchomił linie autubusowe , jakie i gdzie?? chodzi mi o miejskie a nie prywatne. Chyba tylko Perkowski te 199
                    • cocteau99 Re: Tunel? 07.07.11, 09:27
                      Pod wodzą Perkowskiego zmniejszono liczbę kursów na X i to wtedy, kiedy południowe dzielnice nie mają innego połączenia a bloki wyrastają jeden po drugim. Jak to się ma do "uruchomienia 199"?
                      199 uruchomił ZTM, aby zapewnić studentom z Pragi Północ dojazd do Akademii Obrony Narodowej i połączenie Targówka z Rembertowem. A przez Ząbki była najkrótsza trasa. Prawda czy fałsz?
                      • mieszkanieczabek-5 Re: Tunel? 07.07.11, 16:11
                        Teraz to mnie ubawiłeś hahaha, czyli co Akademia ta powstała cztery lata temu czy istnieje troszkę dłużej a i studentów na Targówku nigdy wczejśniej nie było tylko teraz się pojawili?? Gdyby tak było to owy autobus pojechałby Łodygową, Piłsudskiego a potem Żołnierską z jednym przystankiem w Ząbkach :-)
                        • zaza4.4 Re: Tunel? 07.07.11, 16:26
                          mieszkanieczabek-5 napisał: Teraz to mnie ubawiłeś hahaha
                          aby innych wytykać palcami, to samemu trzeba być bez skazy. Autobusy jeżdzą tędy, bo łaczą części Warszawy lub też centra handlowe lub wyjątkowo dojeżdzają do Marek, to że zatrzymują się w Zabkach wynika tylko z praw ekonomii, skoro i tak tędy jadą, to warto dostać dodatkową kasę także od "miejscowych frajerów". Skoro jesteś tak obeznany z komunikacją miejską, to podaj ile rzeczywiście wynosi koszt obsługi 199 i ile dopłacają do tego Ząbki.
                          Aha możesz się tego dowiedzieć od doradcy burmistrza pana Kreta, co jak co, ale chyba za to kasę bierze, aby takie informacje mieć w jednym palcu.

• cocteau99 Re: Tunel? 07.07.11, 16:50

> Teraz to mnie ubawiłeś hahaha,

No co ty. A jak Perkowski "uruchomił 199"? Znienacka wpadł do autobusu, przekręcił kluczyki w stacyjce i - brum brum - podjechał na przystanek w Ząbkach? A tam już czekał ksiądz proboszcz z kropidłem i przypadkiem przechodzący fotoreporter z "Co słychać"?

• mieszkanieczabek-5 Re: Tunel? 07.07.11, 18:09
                            Tylko zauważyłem że ludzie jednak "dupy" wożą w tym 199 i to ząbkowianie. jak Perkowski taki zły to z miłą chęcią posłucham w czym byli lepsi jego poprzednicy i co zrobili. Czekam na konkretne fakty wiem że będzie trudno ale może coś :-) Czekam. Bo narzekać na wszystkich i na wszystko to szkoda czasu lepiej od razu czystą i pod płot
                            • cocteau99 Re: Tunel? 07.07.11, 18:47

Nie wiem co zrobili, ale autobusów kiedyś było więcej, a mieszkańców 1/3 tego, co dzisiaj.
                              Z drugiej strony, tak brudnego i tak nieudolnie zarządzanego miasteczka nie widziałem (a przemierzam Polskę wzdłuż i wszerz) - a Perkowski rządzi już 5 lat! Na łopatę do tego piachu na ulicach już chyba zarobił.

> Tylko zauważyłem że ludzie jednak "dupy" wożą w tym 199 i to ząbkowianie. jak P
                              > erkowski taki zły to z miłą chęcią posłucham w czym byli lepsi jego poprzednicy
                              > i co zrobili. Czekam na konkretne fakty wiem że będzie trudno ale może coś :-)
                              > Czekam. Bo narzekać na wszystkich i na wszystko to szkoda czasu lepiej od razu
                              > czystą i pod płot
                              • mieszkanieczabek-5 Re: Tunel? 07.07.11, 23:06
                                Tak myślałem, ciężko napisać co poprzednicy zrobili ale narzekać łatwo czyli zero faktów. Tak kiedyś było więcej autobusów ponad 20 lat temu za komuny, pociągów także było więcej a i milicjantów , czystości, porządku i ładu i partii , widzę ża pan tęskni za tamtymi rynsztokowymi czasami, polecam Korea Północna, Kuba....
                                • cocteau99 Re: Tunel? 07.07.11, 23:57

> Tak myślałem, ciężko napisać co poprzednicy zrobili ale narzekać łatwo czyli ze
                                  > ro faktów. Tak kiedyś było więcej autobusów ponad 20 lat temu za komuny, pociąg
                                  > ów także było więcej a i milicjantów , czystości, porządku i ładu i partii , wi
                                  > dzę ża pan tęskni za tamtymi rynsztokowymi czasami, polecam Korea Północna, Kub
                                  > a....

Bla, bla, bla... Odpocznij trochę.
                                  • alidziubek Re: Tunel? 14.07.11, 12:36
                                    W pełni zgadzam się z mieszkanieczabek-5.Mieszkam w Ząbkach od urodzenia i wiem czego "dokonali" poprzednicy Perkowskiego.W porownaniu z nim to zrobili mniej niż zero.Ktoś napisał ,że Ząbki są zadłużone po uszy.To za kadencji pana Boksznajdera,który skonfliktował się z MPWiK w sprawie rozliczeń za kanalizację.I mimo,że Perkowski nie jest moim kandydatem to trzeba mu oddać sprawiedliwość ,że widać,że coś się jednak robi w tych Ząbkach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka