Dodaj do ulubionych

Pozew zbiorowy

10.05.11, 10:48
Witam
Jestem przed podpisaniem aktu notarialnego z developerem, nie zgadzam sie z proponowaną rekompensata. Szukam 12 osób do pozwu zbiorowego.
Proszę o kontakt osoby zainteresowane: matrix-met@wp.pl
Obserwuj wątek
    • smile53 Re: Pozew zbiorowy 10.05.11, 17:31
      POWODZENIA
      • rat.med Re: Pozew zbiorowy 10.05.11, 17:41
        Jest szansa.
        Trzeba sie uzbroic w cierpliwosc, ale mozna cos "ugrac".
        Pozdrawiam.
    • zuzialalkaniezaduza Re: Pozew zbiorowy 11.05.11, 10:13
      Zamiast pozwu zbiorowego proponuję uderzyć się porządnie w głowę.
    • morpheus33 Re: Pozew zbiorowy 11.05.11, 11:30
      jakiś czas temu pisałem odnośnie rekompensat.
      generalnie prawnicy (doświadczeni) zgodnie twierdzą że jeśli developer jest w stanie udowodnic że opóźniania spowodowane sąsiłą wyższą to nic nie można domagać się rekompensaty za opóźniania.
      czyli:
      - sprawa z wywaleniem budmaru
      - inwentaryzacja towaru na budowie po wywalenie budmaru
      - problemy z windami (byly montowane aż do połowy grudnia)
      - problem z uzyskaniem pozwolenia, po jednej z wizyt PINB stwierdzono że na osiedlu niby mieszkają ludzie
      - zaginięcie dokumentów w zakładzie energetycznym

w rezultacie pozwolenie zostało wydane 1 marca 2011
      a od 20 kwietnia są podpisywane akty norarialne.

w umowie masz wzmiankę o wypłacie tzw odsetek ustawowych od kwoty za mieszkanie. super, od 300 000 tyś przy obecnych stawkach tych odsetek to jest jakieś 130 do 160 zł na dzień. super, ale... pod warunkiem :) :) że uplyneło 60 dni od ostatecznego teminu w umowie oraz jeżeli podczas trwania budowania inwestycji nie wystąpiły inne problemy tzw siła wyższa. jak jak nam wiadomo to było sporo problemów,

w praktyce tak to wyglada:
      ostateczny termin zakończenie inwestycji (czyli podpisanie aktów) np na 30 września 2010 roku, do tej daty nalezy dodać następujące czynniki:
      - sprawa z wywaleniem budmaru
      - inwentaryzacja towaru na budowie po wywalenie budmaru
      - problemy z windami (byly montowane aż do połowy grudnia)
      - problem z uzyskaniem pozwolenia, po jednej z wizyt PINB stwierdzono że na osiedlu niby mieszkają ludzie
      - zaginięcie dokumentów w zakładzie energetycznym

wymienione powyżej opóżnienia dają więcej jak 6 miesięcy opóżnień, do tego dodaj 60 dni z umowy, wniosek wygląda następująco: data zakńczenia na 30 września do tego + ok 8 miesiecy to daje niekorzystny dla nas wynik: zakończenie inwestycji zostało opóźnione z niezależnych od developera czynników zewnętrznych,

czyli ostateczny termin oddania osiedla został znacznie opóźniony, a dokładnie że termin zostanie przeniesiony o te parę miesięcy i do tego 60 dni z umowy, czyli developer jest czysty.
      wiem że to jest nie fer ale każdy z nas podpisał umowę i zgodzil się na te warunki

możesz iść do sądu ale wiedz że taka duża firma ma własnych zapewne dobrze opłacancyh prawników.

tak na koniec: pójdziesz do sądu o odszkodowanie np 15 000, odbędzie się kilka rozpraw (wiadomo jak działają polskie sądy), ty nie będziesz miała aktu, będziesz płaciła wiekszy kredyt i w przypadku przegranej zapłacisz koszty sądu.

jeśli uważasz że to ci się opłaca to twoja sprawa ale nie pogrążaj innych. Żyj i daj zyć innym.
      przez takie osoby które ciagle układają kłody pod nogi developerowi ta budowa ciągle się przeciąga, a do końca zostało jeszcze trochę do zrobienia

torchę na mieszałem i sory za byki, ci którzy mieli doczynienia z podobnymi sprawani i polskimi sądami wiedzą o co chodzi
      • pablowskixxx Re: Pozew zbiorowy 11.05.11, 13:00
        Problem w tym, że wszystko to co opisałeś to nie jest siła wyższa ...
        • morpheus33 Re: Pozew zbiorowy 11.05.11, 13:33
          rarówno ja, ty i reszta doskonale o tym wie,
          ale nalezy wziąść pod uwagę że mieszkamy w polsce a tu prawo jest przeciwne dla poszkodowanego.

przepisy prawa itp itd są tak napisane że developer podczas tworzenia umowy ujął w niej ewentualne oskarżenia miaszkańców, a podpisując umowę automatycznie godzimy się na warunki developera.

tak swoją drogą, w sądzie po dłuzszym czasie można by wygrać tą sprawę ale należy zadać sobie pytanie czy warto,
          szkoda czasu, zachodu, problemów i pieniędzy na to wszystko. dlatego ludzie odpuszczają,
          stracilem na tym biznesie ok 15 000 zł które mogę udokumentować ale mój prawnik powiedział że to odszkodowanie które uzyskałem nie jest może równowartością tego co straciłem ale lepsze to niż nic.
          owszem mogłem iść do sądu i postawić wszysko na jedną kartę ale na to szkoda zdrowia, mam ważniejsze zmartwienia niż ta rekompensta.

do sądu może sobie iść ktoś kto chce się bawić w takie zabawy, mi już zabrakło sił na to wszystko, cieszę się że udało się doprowadzić do podpisania aktów not.

to jest już parawie koniec tego koszmaru

pozostaje tylko kosmetyka osiedla .....

i czas rozpocząć nowy etap w życiu :) :) :) :)
          • hoogan Re: Pozew zbiorowy 11.05.11, 13:38
            piękne słowa:

> pozostaje tylko kosmetyka osiedla .....
            >
            > i czas rozpocząć nowy etap w życiu :) :) :) :)

nadchodzi koniec tego koszmaru
            jeszcze tylko zieleń i kilka drobnych poprawek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka