Dodaj do ulubionych

nowa, super siłownia

20.06.11, 18:05
Witam serdecznie wszystkich mieszkańców Ząbek i okolic.
Od dawna noszę się z zamiarem rozkręcenia własnego biznesu, jednak cały czas zastanawiam się w jakiego rodzaju działalność warto zainwestować...
Coraz częściej chodzi mi po głowie biznes związany z otwarciem nowej, super siłowni, fitnessu. Czegoś związanego z promocją zdrowia i rozwojem fizycznym.
Chciałabym jednak aby było to miejsce godne uwagi, atrakcyjne.
Jako mieszkanka Ząbek, widzę co się dzieje w naszym mieści, słyszę opinie innych ludzi, zastanawiam się co tak naprawdę jest potrzebne naszemu miastu...
W mieście mamy już dwie siłownie, jednak wielokrotnie słyszałam o nich takie sobie opinie. Nie twierdzę, że ludzie skarżą się ale mam wrażenie, że tym miejscom brakuje czegoś, nie do końca spełniają oczekiwania klientów...
Zanim jednak podejmę jakiekolwiek działania w tym kierunku, chciałabym poznać Państwa opinię na ten temat.
Czy nowy obiekt tego typu jest potrzebny w Ząbkach?
Jakie są Państwa preferencje odnośnie lokalizacji.

Może mają Państwo jakieś inne preferencje dotyczące nowego miejsca w naszym mieście.
Bardzo proszę o sugestie i opinie.

Pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • fuks0 Re: nowa, super siłownia 20.06.11, 19:25
      Jeżeli chodzi o lokalizację to z mojej perspektywy na Powstańców. Na chwilę obecną jest to jeden z najgęściej zamieszkanych terenów Ząbek, a w niedługim czasie będzie jeszcze bardziej (jest realizowanych kilka inwestycji deweloperskich).
      Wg. mnie przypadałaby się.

Jeżeli chodzi o samą siłownię, to:

- sporo sprzętu tzw. "wolnych ciężarów" jak i jakichś atlasów (z krótkimi instrukcjami jak wykonywać poprawnie ćwiczenia), czy np. suwnic, rowerków, steperów.
      - możliwość z korzystania z kart multisport , fitprofit
      - możliwość uzyskania pewnych wskazówek od instruktora w ramach zajęć, ostatecznie płatne w granicach rozsądku (a nie ~100 zł za kilka luźnych porad)

Dodatkowo może jakaś salka do gry w tenis stołowy, bilard, piłkarzyki (?).
    • malezeby Re: nowa, super siłownia 20.06.11, 21:50
      Marzę o porządnej siłowni / fitnessie na Powstańców. I o kimś, kto będzie potrafił "zaopiekować" się początkującym i przygotować porządny indywidualny plan ćwiczeń. Plus atrakcyjne karnety, promocje etc.
      • zabki2010 Re: nowa, super siłownia 20.06.11, 22:39
        Z tym, że prowadzić takie przedsięwzięcie powinien prawdziwy fachowiec, trener, żeby rzeczywiście klient mógł się czegoś dowiedzieć na temat prawidłowego treningu.
        Ale nie wiem, czy rzeczywiście w Ząbkach potrzebna jest kolejna siłownia. Do profesjonalnych miejsc w Warszawie niedaleko.
        • rocco_waw Re: nowa, super siłownia 21.06.11, 12:11
          Ogólnie fajny pomysł, faktycznie lokalizacja gdzieś na powstańców były by niezła, powstaje tam wiele nowych inwestycji. Sama siłownia ,fajnie jakby były "duża" nic mnie tak nie denerwuje jak nieduże pomieszczenia i sprzęt na sprzęcie!Ruszyć się nie da. Promocje,zniżki czy akceptacja karty multisport itp
          Urządzenia do Aerobów typu rowerek,bieżnie itp umieszczone na przeciwko plazmy ...
          Dobry ,dyspozycyjny ,darmowy instruktor szczególnie dla początkujących. Barek gdzie można bybyło zakupić napój,wodę, batonika proteinowego ,czy napić się odżywki przyrządzonej przez jakaś sympatyczną panią
          • corrida_pl Re: nowa, super siłownia 21.06.11, 12:37
            Na siłowni powinny być przede wszystkim wolne ciężary, musisz się zdecydować czy otworzyć siłownie przez duże S czy klub różowej sztangielki ;)

Poza tym kadra, po której widać że wiedzę umie przełożyć na efekty a nie Pan/i instruktor po kursie teoretycznym...

Do tego bieżnia, rowerek, wiosło i powinno być ok.
            • damasek Re: nowa, super siłownia 21.06.11, 17:00
              Popieram Twoj post w kwestii wyposazenia, musi być także duuuzo miejsca, aby było komfortowo i bezpieczenie. I KLIMATYZACJA! Podstawa w trakcie upałów. Ale chciałbym również zwrócić uwagę na jedną rzecz: moim zdaniem tego typu biznes powinna otwierac osoba, która w jakis sposób była lub jest ze sportem związana. To nie jest kiosk ruchu czy sklep z odzieżą. Tutaj prowadzić musi to człowiek, który będzie miał do tego odpowiednie kwalifikacje. Kiedys sam myslałem o otworzeniu siłowni w Ząbkach, cwiczę parę lat, wczesniej grałem w piłkę, ale to wszystko jest na poziomie amatorskim. Na swojej starej siłowni rozmawiałem z właścicielem klubu nt mozliwosci naszej współpracy w Ząbkach, tylko tak chciałem wybadac jego zainteresowanie. Powiedziałem mu, że zamierzam zapisac się na kurs trenera kulturystyki i co mysli o ewentualnej współpracy. Odpowiedział w ten spośób: przychodzą czasem do mnie ludzie, którzy w piłkę pokopali na podwórku, pograli trochę w szkole, od wielu lat nic nie robili i myślą, żeby otworzyć klub fitness, siłownie. Zobacz - mówi - ja cwiczyłem kickboxing przez ponad 20 lat, miałem wyniki w Polsce, moimi kolegami są olipijczycy, mistrzowie europy w kulturystyce czy sportach walki. Pracowałem na to wszystko wiele lat. Najważniesza jest wiedza, doswiadczenie, musisz wiedziec, o czym z Klietami rozmawiac . Facet ma naprawdę swietny kontakt z ludzmi, wszystko mozna było z nim załatwic. Pyta się mnie, ile podnoszę na raz na klatkę, to on to podniesie 10 razy, bez treningu (bo facet juz tylko prowadził klub, nie cwiczyl podnoszenia cieżarów). Patrzę się na niego (a to facet 165 cm wzrostu), i mówię: niemożliwe, podnoszę 90 kg i zakładam się o dobry browar, że nie dasz rady. Jak stał tak poszedł i nigdy nie widziałem gościa, co tak szybko machał sztangą 90 kg 10 razy. I w ten oto inteligentny i miły spósób wyjasnił mi, że nie mam czego bez doswiadczenia w sporcie szukac w tym biznesie, bynajmniej na pewno nie z nim. Aczkolwiek wcale się nie zniechęciłem, marzę o otworzeniu kiedyś klubu, ale na pewno nie sam, potrzebujesz kogos, kto Cie w tym wszystkim odpowiednio poprowadzi.

Pozdrawiam i powiedzenia w biznesie!
          • amika233 Re: nowa, super siłownia 18.03.12, 14:02
            Sama siłownia to jedno,natomiast do tego aby osiągnąć efekt, potrzebujemy jeszcze dobrej diety oraz odżywek,suplementów. Te polecam ze strony
            www.dso.pl/ gdzie fachowo doradzili i jestem bardzo zadowolony z efektu.
    • michal0510 Re: nowa, super siłownia 21.06.11, 12:55
      > Czy nowy obiekt tego typu jest potrzebny w Ząbkach?

Jak najbardziej. Potrzebna jest duża siłownia/fitness club z prawdziwego zdarzenia z sauną i odnową biologiczną.

Lokalizacja?
      Może być problem, bo tego typu przedsięwzięcie wymaga sporej powierzchni, żeby nie była to kolejna "dziupla", a w Ząbkach takich obiektów jak na lekarstwo. Proponuję dowiedzieć się u developerów, którzy dopiero zaczynają realizować inwestycje, czy nie planują w budowanych blokach powierzchni handlowo - usługowych.
    • magfas Re: nowa, super siłownia 21.06.11, 16:32
      Bardzo proszę o jak najwięcej komentarzy. Każda uwaga i rada jest dla mnie cenna.

Dziękuję
    • zabkiadam Re: nowa, super siłownia 28.06.11, 09:58
      Profesjonalna siłownia by sie przydała, ale co myślicie o SQUASHu ??
      • drugidundy Re: nowa, super siłownia 21.03.12, 11:50
        Squash - super pomysł, jestem za, na pewno bym skorzystała. Siłownia to tak trochę nudą wieje. Ja tam wolę sobie z kimś pograć.
    • milowit2005 Re: nowa, super siłownia 28.06.11, 17:35
      Tak, siłownia jest bardzo potrzebna.
      1. Zamawiaj dobry sprzęt może być HES, Technogym lub Marbosport, ten ostatni polecam.
      2. Siłownia musi być przestronna, najlepiej jedna duża powierzchnia.
      3. Otwarta 7 dni w tygodniu, w szczególności w weekend, nie każdy ma czas ćwiczyć w tygodniu.
      4. Zaplecze typu więcej niż dwie małe kabiny prysznicowe, duża szatnia, tego brakuje na siłowniach w Ząbkach
      5. Przydał się sauna.
      Jeśli coś takiego powstanie to masz klientów, którzy będą w Ciebie ćwiczyć, a nie jeździć gdzieś na Targówek, do Marek, czy Zielonki.

• abc.321 Re: nowa, super siłownia 28.06.11, 19:56
        Super sprawa jestem za. Lokalizacja okolice powstańców
        • patryk_01 Re: nowa, super siłownia 29.06.11, 08:22
          Jestem za - okolice Powstańców:))
    • madzi_czer Re: nowa, super siłownia 29.06.11, 12:28
      Witam,
      podobnie jak wszyscy popieram pomysł super siłowni na Powstańców.
      Jednak chodzi mi po głowie też inna myśl - kawiarnia z nastawieniem na mamy z dziećmi! Nie mówię, żeby to była druga Kalimba czy MamaMia, ale fajne, klimatyczne i przyjazne miejsce, gdzie można wpaść z drugą mamuśką i poplotkować przy pysznym caffe late a dzieci w tym czasie bawią się :D Oczywiście lokalizacja na Powstańców :)
      • raptor73 Re: nowa, super siłownia 29.06.11, 23:43
        No z mamuśkami można nie tylko poplotkować :) żart..
        Ale tak na serio przydałby się obiek z prawdziwego zdarzenia gdzie ćwiczący ludzie by sobie nie przeszkadzali... i do tego sporo aerobów - powiedzmy coś pokroju saturna na targówku.
        Do tego solar, masaże czy coś więcej, kosmetyczka itd..
        Miejsce gdzie w koncu miejscowi mogliby sie spotkać pogadać i poćwiczyć i miałbyś pewność że nie trafisz tylko na miejsowych pakerów czy dresów...
        • monika24.24 Re: nowa, super siłownia 30.06.11, 08:54
          trudno wszystkim dogodzić
          • corrida_pl Re: nowa, super siłownia 30.06.11, 11:43
            lepszy "dres/paker" niż lanser...
            od pierwszego można się czegoś nauczyć, od tego drugiego nie
            poza tym pozory mogą mylić, nie jeden "dres"paker" ma lepiej poukładane pod sufitem niż lanser...
            • raptor73 Re: nowa, super siłownia 30.06.11, 22:53
              No właśnie pozory zawsze mogą mylić :) Czy wg Ciebie do takich miejsc chodzą tylko pakerzy i lanserzy? Wg mnie to miejsca dla wszystkich, po prostu pewna kultura organizacyjna klubu wymaga czegoś od trenerów i właścicieli. Może przyjść tam każdy, byleby swoim zachowaniem nie odstraszał innych ćwiczących, a jeżeli tak robi to po prostu ktoś reaguje.

Możliwe, że poczułeś się osobiście urażony i zrobiłeś sobie osobistą wycieczkę w moją stronę.:) Nie uważam się ani za lansera tylko za człowieka który nie wyobraża sobie życia bez sportu i jak już mam ochotę poćwiczyć to w miłej przyjaznej atmosferze. Używając pewnych potocznie używanych nazw chciałem zwrócić uwagę na zachowania a nie kogoś konkretnego oceniać czy tym bardziej obrażać. Sam mam wielu kolegów którzy wyglądają na zabijaków a to naprawdę spokojni ludzie.
              • corrida_pl Re: nowa, super siłownia 01.07.11, 12:30
                Nie poczułem się osobiście urażony, ani nie robię wycieczek osobistych.
                Po prostu wymieniłeś w swoim poście dresów/pakerów, a pominąłeś najbardziej wnerwiająca grupę tj lanserów, chodzących najczęściej grupami i okupującymi sprzęt...

Jest to o wiele bardziej wnerwiające niż dres/paker (niekoniecznie wystepuje ta konfiguracja w połączeniu) który czasami sobie krzyknie...siłownia to miejsce, w którym czasami się krzyczy, czasami rzuci sztangą itp itd...

Jeśli ktoś tego nie akceptuje i się nie podoba trudno... siłownia rządzi się swoimi prawami.
                • raptor73 Re: nowa, super siłownia 04.07.11, 14:14
                  A widzisz - to pomyliliśmy pojęcia ale ogólnie chodziło nam o to samo :)

To że jest wysiłek i ktoś krzyknie czy nawet więcej z wysiłku zrobi coś więcej ;) - to ok , ale właśnie ekipy okupujące sprzęt... a każdy z nich z twarzą myślą nieskażoną :) Aż strach podejść i zapytać się o to czy maszyna wolna, bo nie wiadomo czy Cię zrozumie.

Trzeba też pamiętać że to nie tylko sporty siłowe w klubie - aeroby w dobrej ilości to też podstawa.
                  • magfas Re: nowa, super siłownia 14.07.11, 17:56
                    Bardzo proszę o kolejne opinie na temat, który poruszyłam.

Zależy mi na Państwa zdaniu, ponieważ nie wiem czy warto pchać się w biznes, który przyniesie same straty.
                    • magdazabki Re: nowa, super siłownia 15.07.11, 23:30
                      Pomysł fajny, tylko, że moim zdaniem nie utrzymasz się dłużej niż rok max 2 lata.
                      Duża przestrzeń - jak wszyscy tutaj piszą to duży czynsz, bardzo duży :)
                      Instruktorów w Ząbkavch nie ma raczej, a z Warszawy chcą większe stawki za przyjazd do Ząbek - już to przerabiałam.
                      Klienci kupują 2-3 karnety i koniec, bo zapał znika.
                      Benefit nie chce podpisywać tak łatwo umów. Lepiej się wcześniej tak zgłosić i dowiedzieć na jakie warunki możesz liczyć.
                      Każdy w Ząbkach uważa, że ceny powinny być niższe, bo to przecież nie Warszawa, a ty będziesz miała takie same jak w stolicy koszty.
                      Jestem szczera bo przerabiałam własny biznes w Ząbkach i wiem jak to jest.
                      Sama musisz zrobić kalkulacje i podjąć decyzje, czy warto? bo to duża inwestycja.
                      pozdrawiam
                      M
                      • martutita Re: nowa, super siłownia 18.03.12, 18:07
                        Witam,
                        od 1 kwietnia rusza na Powstańców salonik z urządzeniami Vacu, rollmasażem oraz platformą wibracyjną. Oferta bedzie skierowana szczególnie dla mam z dziećmi i dla nich własnie fajne rabaty!! Ale każdy będzie mile widziany!!! Miejsce dla dzieci do kolorowania i zabawy, podczas treningu mamy. Porady dietetyczne i pomiary składu ciała. Miła, kameralna atmosfera:) Więcej informacji wkrótce!!
                        • weinmann Re: nowa, super siłownia 21.03.12, 12:15
                          Urządzenia Vacu, rollmasaż oraz platforma wibracyjna, to jedynie opcja dla leniwych którzy myślą że nic nie robiąc można mieć szczupłą sylwetkę.
                          Jeśli chodzi o siłownie to (mówię tylko za siebie) jestem za. Lecz jeżeli siłownia to obowiązkowo sale do fitness i może jakiś instruktor tańca się znajdzie
                          PS Kiedy otwarcie?
                          Lecz prawdę mówiąc jesteśmy bardzo leniwym narodem więc nie wiem czy zyski z takiej działalności będą w 100% satysfakcjonujące. Mimo to trzymam kciuki.
                          • bam_bino Re: nowa, super siłownia 24.03.12, 17:38
                            Czy Ząbki to tylko ulica Powstańców? Czemu wszystko dzieje się tam? Czemu mieszkańcom ulicy Powstańców nie chce się tyłka ruszyć i przejść się gdzieś dalej tylko chcieliby mieć wszystko pod nosem???
                            • weinmann Re: nowa, super siłownia 24.03.12, 20:15
                              Może zamiast narzekania konstruktywna krytyka?
                    • komisarz_ryba Re: nowa, super siłownia 25.03.12, 19:15
                      Niebawem powstanie na pewno siłownia przy basenie - basen oddadzą na koniec 2013 roku.
                      Przybędzie więc mocny konkurent, będzie tam też squash i kręgielnia ( takie są plany).
                      Ja sama mieszkając w Ząbkach korzystam z siłowni w Warszawie, wszystkie sąsiadki też - jeżdżą do CH Targówek, a ja na Grochowską - osobiście uważam, że to risky business, Ząbki to sypialnia, jak już tu ludzie zjadą z Warszawy po pracy, to im się odechciewa wszystkiego...
                      osobiście uważam, że siłownia przy basenie bedzie miała wzięcie - najpierw ćwiczenia, potem sauna i basen - i jest komplet.
                      • corrida_pl Re: nowa, super siłownia 25.03.12, 20:21
                        Z tego co wiem "przy" basenie nie ma w planach siłowni.

No i kwestia czy będzie to siłownia czy klub różowej sztangielki ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka