Dodaj do ulubionych

kratki wentylacyjne

15.07.11, 11:40
Kratki wentylacyjne w kuchni, a zwłaszcza w łazience, służą tylko do nawiewania kurzu. Była o tym mowa zimą, kiedy zimne powietrze wlatywało kratkami, mieli podwyższyć komin, ale jak zwykle cisza w tej sprawie.
Obserwuj wątek
    • cocteau99 Re: kratki wentylacyjne 15.07.11, 12:46
      To jest pięta achillesowa wszystkich nowych bloków. Zgodnie ze znowelizowanym prawem w tej materii, każdy lokal ma swój osobny wyciąg / komin. Niestety, za krótki dla powstania dobrego ciągu (kiedyś były wspólne zapachy, ale za to komin był długi). Nie wiem, dlaczego budowlańcy nie mogą nic na to w końcu poradzić...
      • kruq_1 Re: kratki wentylacyjne 15.07.11, 13:04
        Pewności nie mam ale chyba się mylisz, przynajmniej w przypadku naszych bloków. Z tego co mi wiadomo to kominy tworzą u nas piony i we wszystkich lokalach przebiegają w tym samym miejscu. Zerknąłem też na plany mieszkań i faktycznie tak jest (chyba, że przesunięcie wynosi 40-50 cm i jest niezauważalne). Przesunięcie jest jednak wątpliwą sprawą z tego względu, że razem z kominami w kuchniach czy łazienkach przebiegają też piony wodno-kanalizacyjne a nie sądzę aby na każdym piętrze "zakręcały"
        • setif Re: kratki wentylacyjne 15.07.11, 13:10
          Z rozmowy (jeszcze zimą) z przedstawicielem VP wynikało, że mają wydłużyć komin, ale kiedy to będzie i czy w ogóle kiedyś to nastąpi tego nikt nie wie. W każdym razie kratka w moim staruteńkim mieszkaniu jest w lepszym stanie aniżeli obecna po roku użytkowania. A poza tym ten zbity kurz zwisa mi z kratki, w końcu opada na podłogę. O pyle to nawet nie wspominam.
        • coswstylunicka Re: kratki wentylacyjne 15.07.11, 15:50
          Własnie, że piony wentylacyjne "zakręcają" - u nas było robione przesunięcie. Piony kanalizacyjne nie idą razem z wentylacyjnymi, a przynajmniej nie wszędzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka