Dodaj do ulubionych

Wpisy do KW - macie info?

26.09.11, 14:10
Cześć :-) Czy ktoś z Was w ostatnim czasie dopytywał w Sądzie o szacunkowy termin wpisu do KW? Może w tym roku zaczniemy wreszcie płacić już niższe raty kredytu po wpisach do KW.
Macie informacje świeże?
Obserwuj wątek
    • morpheus33 Re: Wpisy do KW - macie info? 26.09.11, 14:39
      w sądzie pani powioedziała mi i wyraźnie dała do zrozumienia że na KW czeka się ok 8 miesięcy. jeżeli ktoś chce przyspieszyć ten termin, może złozyć pisemną prośbę do sędziego o szybsze rozpatrzenie sprawy, jednak tych spraw jest tyle że mimo pism i tak to nie wiele pomoże, chyba że komuś udało się coś więcej zdziałać ...
      • malborcio Re: Wpisy do KW - macie info? 21.11.11, 18:51
        Hej. Czy już ktoś ma info o wpisach ?? Coś czarno na białym??
        Dzięki..
        • setif Re: Wpisy do KW - macie info? 21.11.11, 19:30
          W czwartek dostałam wyciąg z KW (podobno). niestety jestem poza domem, więc nie wiem jak to wygląda. Wiem tylko, że jest wpisany "mój" bank jako właściciel. Czekałam na ten wpis ponad pół roku (sama nic nie nie przyspieszałam).
          • onaion_a3 Re: Wpisy do KW - macie info? 21.11.11, 19:47
            Ja dostałam jakiś tydzień temu zawiadomienia, że księga została założona, a dziś w sądzie byłam pod odpis.
            Więc w końcu sąd zaczął działać.
            Pozdrawiam
            • grzegorz.gwiazda Re: Wpisy do KW - macie info? 22.11.11, 07:57
              Potwierdzam. Sąd zaczął działać. My też dostaliśmy już pocztą zawiadomienie z Sądu o dokonaniu wpisu. Pozostaje kwestia odebrania i przekazania do Banku - będzie namiastka mini ratki :-)
              • annaw100 Re: Wpisy do KW - macie info? 22.11.11, 09:21
                Witam
                Do osób, które otrzymały zwiadomienie o założeniu kw i wpisie do hipoteki do kw. Czy wszystko u Was w porządku z tymi dokumentami i czy bank nie robi problemów z obniżeniem oprocentowania ?
                • kerajm Re: Wpisy do KW - macie info? 22.11.11, 15:57
                  My również dostaliśmy pismo z wydziału KW o wpisie, wcześniej byliśmy złożyć dokumenty o wpis na rzecz banku i pani powiedziała że czeka się około 3-4 miesięcy (opłata 200 zł)
              • gordonblue3 Re: Wpisy do KW - macie info? 22.11.11, 18:20
                większość banków wymaga odpisu a nie zawiadomienia, które już wiekszość z nas dostała pocztą...
                trzeba udac sie do wołomina, zlożyć podanie o odpis z ksiąg, zapłacic 30 złotych, odebrać osobiście lub mogą wyslać pocztą i dopiero do banku ( my już złozyliśmy odpis, bank "niczego" się nie czepiał i mała obniżka kredytu już jest..)pzdr
                • danek64 Re: Wpisy do KW - macie info? 22.11.11, 18:43
                  witam, ja tez odebrałem już wpis w KW, złożyłem go w banku i oczywiście ratka poszła do dołu. Choć nie jest to nadal mini-ratka to obniżenie jej jest odczuwalne i satysfakcjonujące... pozdrawiam.
                  • annaw100 Re: Wpisy do KW - macie info? 22.11.11, 19:04
                    Ja mam dostarczyś do banku tylko zawiadomienie w wpisie do hipoteki, resztę bank sam wydrukuje
                    • morpheus33 Re: Wpisy do KW - macie info? mam już od miesiąca 23.11.11, 13:29
                      witam.
                      nie mam pojęcia skąd ta rozbieżność, ale ja dostałem odpis aktu w zeszłym miesącu.
                      wg daty na odpisie, księga wieczysta została założona jakos ok 10 października :)
                      z poczty odebrałem ok 17 pażdziernika. Na odpisie napisane jest że ten dokument uprawomocni się w ciągu tygodnia od momentu odebrania go z poczty. Jeżeli nikt nie wniesie zastrzeżeń co do tego pisma to tydzień po odebraniu nalezy zanieść to do banku. w tym odpisie podane są dane: nr KW, data założenia. w normalnym banku osobaq odpowiedzialna za kredyty hip. zaloguje się na stronie i zobaczy treśćutworzonej KW.

instrukcja dla tych co bralki kredyt:
                      bank już dawno temu powinien wam przekazać dokumenty dot. "wpisu hipoteki",
                      czyli nic innego jak wpisanie hipoteki do KW - wpisanie czegokolwiek do KW kosztuje 200 zł (nawet jeżeli nie ma założonej ksiegi - takie dok z banku można było złożyć (wpisaując w tytule składanyej dokumentacji np nr aktu not lub nr sprawy :)

kserokopię zrobienia takiego wpisu do KW (nawet jeżeli nie istnieje KW), nalezy dostarczyć do banku.
                      teraz trzeba czekać na założenie KW :)
                      o założeniu KW zostaniecie poinformowani listownie - przyjdzie do was list w odpisem KW,i jednocześnie przyjdzie drugi list w odpisem KW dot. wpisania hipoteki.
                      trzeba poczekać tydzień na uprawomocnienie się tych wpisów.
                      następnie nalezy udać się do banku, dać do skserowania te odpisy, podpisać oświadczenie o utworzeniu KW i tyle :) od następnego dnia będzie mniejszy procent w kredycie.

dla upewnienia się nalezy skontaktować się z bankiem kilka dni później i upewnić się czy pani Krysia wpisała dane do systemu i oprocentowanie faktycznie jest mniejsze :)
                      • bronik4 Re: Wpisy do KW - macie info? mam już od miesiąca 23.11.11, 17:57
                        Mam takie pytanie. Czy przytrafiło się komuś z was taka sytuacja, że został zwrócony wniosek o założenie KW?? Powód niedopłata 20zl przez kancelarie... WTF?!! Normalnie ręce mi opadły...
                        • violet03 Re: Wpisy do KW - zwrot wniosku 24.11.11, 10:54
                          Mi się to przytrafiło, mam minimalnie większą niedopłatę. Niestety nie mogę się połączyć z Sądem telefonicznie. Będę musiała jechać tam osobiście :(
                      • zweig7 Re: Wpisy do KW - macie info? mam już od miesiąca 24.11.11, 14:18
                        Witam,

To co otrzymujemy poczta po utworzeniu naszej KW i dokonaniu wpisów na nasz wniosek czyli hipoteki chociażby to są ZAŚWIADCZENIA a nie odpisy. Żaden bank o ile mi wiadomo nie dokona zwolnienia marży podwyższonej (czyt pomostówki) dopóki nie dostarczymy mu ODPISU z naszej KW. Żeby nie było wątpliwości nie musicie po taki odpis udawać się do Wołomina, ale możecie zrobić go w paru miejscach w stolicy (nasze KW są w systemie ewidencji elektronicznej) wiec w jakimkolwiek wydziale KW przy sadzie lub w Centralnym Rejestrze KW (Czerniakowska 100) taki odpis wydadzą nam na miejscu za 30 PLN. Formularze (czerwone) pt. Wniosek o wydanie odpisu z KW są na miejscu lub można go sicągnąć z ms.gov z netu.

Co do tego kto powinien dokonać ujawnienia Hipoteki w KW mam wrażenie, że są rozbieżne stanowiska. Proszę tych co maja podpisane akty, aby dokładnie przeczytali w nich czy obowiązek zgłoszenia hipoteki lub jego wyłączenie mają w którymś z punktów w którym notariusz przenosi na nich prawo do własności lokalu z dewelopera. na mnie notariusz przenosił wszystkie prawa do lokalu z cyt. "z włączeniem hipoteki" W praktyce wyglądało to ta, że po przekazaniu aktu do banku sam występowałem do sądu na odpowiednim formularzu, który wypełnił mi bank zgodnie z wymaganymi przepisami. Sam odstałem swoje w Wołominie i uiściłem 200 złotych ze ten wniosek. Data jego wpłynięcia 19 maja data wpisu 21 październik. Data wysłania zawiadomienia z sądu 4.11 data doręczenia avisa 15.11. Tak to wygląda w praktyce. Aha i jeszcze jedna uwaga. Banki do wypełniania wniosku podchodzą rożnie, jedni dają gotowy wniosek w 3 egz. 1 wraca do banku 1 w sadzie zostaje jeden dla Was. Ale byłem świadkiem jak klient bodajże PKO BP gimnastykował się z tym wnioskiem sam na podstawie jakiejś instrukcji. mam nadzieję, że tym wyczerpuję wątpliwości niektórych. :)
                        • morpheus33 Re: Wpisy do KW - macie info? mam już od miesiąca 24.11.11, 14:58
                          tak jak widać: co bank to inne zasady ??!??!??

w moim przypadku wystarczyło przyniesienie i pokaania zawiadomienia o KW i tyle.
                          mój mank to PeKaO SA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka