Dodaj do ulubionych

Gospodarni jak Zielonka

27.10.11, 09:48
www.bip.zielonka.pl/upload/doc/1081_20111019_104135.pdf

W Zielonce za ponad 800 000 zł zakupiono 35 komputerów dla 35 gospodarstw domowych.
Na jeden komputer wraz z 5 letnim dostępem do internetu wydano prawie 23 000 zł.
Zakładając rynkową cenę komputera jako 3000 zł + internet 500 zł/rok cena łącznie wynosi 5 500 zł. x 35 szt Powinni zamknąć się w 200 000 zł.
Nie dziwi więc, że Zielonka jako jedna z najbardziej zadłużonych gmin nie realizuje praktycznie żadnych inwestycji. Ma po prostu za mało pieniedzy.
Obserwuj wątek
    • extreme78 Re: Gospodarni jak Zielonka 27.10.11, 10:44
      Za to u nas jest świetnie. Inwestycje może i są ale nie takie jak być powinny. Będzie inwestycja "pierwszej potrzeby" czyli basen tylko nie będzie po czym do niego dojechać. Zadłużenie jest takie, że nawet na łatanie dziur w mieście nie ma kasy i szanowne władze miejskie postanowiły pociągnąć nas wszystkich po kieszeni fundując jedne z najwyższych cen wody w kraju. Tylko tak dalej to na taczkach wyjadą z urzędu.
      • pi0trw Re: Gospodarni jak Zielonka 27.10.11, 11:43
        No i co z tego, że wyjadą na taczkach? Co im grozi nawet za rekordowe zadłużenie i wyrzucanie kasy na inwestycje wizerunkowe zamiast tych pierwszej potrzeby? Z doświadczeniem w zarządzaniu miastem znajdą przecież kolejną, lepszą fuchę...
    • riflej Re: Gospodarni jak Zielonka 27.10.11, 11:30
      Unia zapłaci?
      • robert8882 Re: Gospodarni jak Zielonka 27.10.11, 12:51
        Akurat Ząbki są wśród okolicznych gmin pokazywane jako pozytywny przykład zarządzana i pozyskiwania środków unijnych.
        A co do basenu, to uważam, że moje podatki zdecydowanie mogą iść na ten cel.
        Dla wszystkich, którzy prowadzą siedzący tryb życia basen jest optymalną formą ćwiczeń, a dojeżdżanie na zatłoczoną do granic rozdądku muszelkę mija się z celem.
        Gdyby Burmistrz za moje pieniądze kupował mieszkańcom komputery, to by mnie chyba szlak trafił.
        • attiya Re: Gospodarni jak Zielonka 27.10.11, 14:47
          i tylko patrzeć jak będą cenę pompowania wody do basenu wrzucać w nasze r-ki za wodę i ścieki....już mam podwyżkę około 90 procent, co będzie później?
    • attiya Re: Gospodarni jak Zielonka 27.10.11, 14:46
      ciekawe kto sobie "wziął" te 600 tysięcy :-/
      • extreme78 Re: Gospodarni jak Zielonka 27.10.11, 18:01
        robert8882 napisał:

> Akurat Ząbki są wśród okolicznych gmin pokazywane jako pozytywny przykład zarzą
        > dzana i pozyskiwania środków unijnych.

Tak, tak. Obserwuje aktywność szanownego pana robert8882 i jakoś zawsze pochlebnie się wypowiada o naszych szanownych władzach miejskich ;-) No i może jeszcze szanowny kolega doda jakiś komentarz do cen wody i niełatanych dziur na ulicach?
        • robert8882 Re: Gospodarni jak Zielonka 27.10.11, 19:54
          Bardzo mi przykro mi, że rozczarowałem.
          Na prawdę.
          No bo co ja mogę poradzić, że bardziej cenię darmobus niż 35 komputerów rozdanych mieszkańcom.
          • attiya Re: Gospodarni jak Zielonka 28.10.11, 07:03
            robert8882 napisał:

> Bardzo mi przykro mi, że rozczarowałem.
            > Na prawdę.
            > No bo co ja mogę poradzić, że bardziej cenię darmobus niż 35 komputerów rozdany
            > ch mieszkańcom.

a jak bardzo cenisz sobie podwyżki wody i ścieków?
            • robert8882 Re: Gospodarni jak Zielonka 28.10.11, 09:06
              Uważem, że przeginają.
              Skala podwyżek jest nieproporcjonalna do przedstawionych uzasadnień.
              Swoją drogą tłumaczenie (w Zielonce) że miasto nie ma pieniędzy na inwestycje gdyż dopłaca do wody i kanalizacji też jest irracjonalne. Opłaty powinny być ustalone na minimalnym poziomie zapewniającym sprawne funkcjonowanie sieci.
    • fuks0 Re: Gospodarni jak Zielonka 27.10.11, 19:23
      Nowe komputery można i by było spokojnie za 1500 zł kupić. Nieźle ktoś musiał w łapę wziąć.
      • husky_ Re: Gospodarni jak Zielonka 27.10.11, 19:59
        Na allegro kupisz nawet po 100zł.
        Zapominacie o kosztach oprogramowania i serwisu.
        • fuks0 Re: Gospodarni jak Zielonka 27.10.11, 20:12
          Jeżeli Windows musi być to 200-300 zł. pakiet biurowy: darmowy open office.

Nowy komputer w komputroniku 789 złotych: komputer do tego monitor za 349 zł. monitor
          Oczywiście w nowe gierki sobie na nim nie pograsz, ale chyba nie takie jest przeznaczenie tych komputerów?
          • robert8882 Re: Gospodarni jak Zielonka 27.10.11, 21:59
            Za te pieniądze mogli by kupić 32 fiaty Panda dla 32 gospodarstw domowych.
            lub
            220 notebooków Dell z 5-letnim internetem bezprzewodowym w Play dla 220 gospodarstw domowych
            lub
            400 notebooków Dell dla 400 gospodarstw domowych
            Warto płacić podatki w Zielonce :)
        • attiya Re: Gospodarni jak Zielonka 28.10.11, 07:04
          husky_ napisał:

> Na allegro kupisz nawet po 100zł.
          > Zapominacie o kosztach oprogramowania i serwisu.

600 tysięcy za oprogramowanie i serwis? Boję się pomyśleć co to za oprogramowanie.... :-/
          znaczy się jak bardzo cenne
    • xxyyzzetka Re: Gospodarni jak Zielonka 31.10.11, 00:13
      Ludzie.. nikt niczego nie kupił, dopiero wniosek złożyli :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka