netgater
23.11.11, 13:26
Na stronie radnego Świątkiewicza jest artykuł o budżecie miasta na 2012. Kilka moich spostrzeżeń i (pewno dyskusyjnych) wniosków.
1. Czy warto budować tunel?
Tunel okazuje się droższy niż zakładano, a środki w budżecie (nie pamiętam dokładnych kwot z poprzedniego budżetu) wydaje mi się że zmalały do 10 mln... Ciekawe. Mimo wszystko uważam, że wcześniej czy później tunel powinien powstać, dlatego warto go wybudować, być może odpuścić sobie windy na chwilę obecną (i tak zdewastują), zostawić tylko szyb.
2. Basen będzie budowany, bo już wykonawca jest wybrany, klamka zapadła. Ciekawi mnie tylko dlaczego na stronie Radengo jest że 10 mln to wydatek "na rozpoczęcie" skoro całość kosztuje 22,9 mln, a ponad połowę daje Unia?
Osobiście uważam budowę basenu za pomyłkę. Wiem, że fajnie byłoby mieć taki obiekt, ale zabije nas koszt utrzymania takiego obiektu w kolejnych latach, będziemy dopłacać do niego kupę kasy, a bilety będą musiały być drogie. Trzeba będzie jeść tą żabę.
3. Czy warto budować nowe szkoły?
Jeśli spojrzeć że budżet Państwa daje 17,1 mln na oświatę, a miasto musi dołożyć do tego z własnej kasy jeszcze 20 mln... to wniosek jest prosty - z budową nowych szkół nie powinniśmy się spieszyć. Wiem jak to okrutnie brzmi, ale "przeludnienie" szkół ząbkowskich będzie powodować eksport tego problemu do ościennych gmin - głównie W-wy, co da nam trochę czasu na złapanie oddechu inwestycyjnego. Twarde fakty.
A już budowa liceum - co było przed ostatnimi wyborami podnoszone - to już jak widać szalony pomysł w tym świetle.
4. Walczmy o meldowanie się w Ząbkach.
Przychody z podatku PIT i CIT stanowią 46% wszystkich przychodów gminy. Im więcej zameldowanych - tym więcej kasy w budżecie miasta. Nękanie o meldowanie (no dobra, żeby uspokoić czujnych adwersarzy - deklaracje zamieszkania podaną w NIP-3), trzeba nieustannie podejmować publicznie. Ostatnio W-wa ogłaszała zasady przyjęć do przedszkoli w następnym roku i jako jedno z kryteriów tam wskazanych podano wpisanie odpowiedniego miejsca zamieszkania w deklaracji NIP-3. Tego typu "preferencje" trzeba stosować gdzie się da, bo to są kolejne pieniądze.
5. A co inwestycjami PGK?
W budżecie nie ma nic o inwestycjach PGK - pewno dlatego, że to samodzielna spółka - więc nie wiemy czy i kiedy powstanie własne ujęcie wody, które mogłoby spowodować obniżkę cen za wodę. Czy PGK nadal będzie robić te inwestycje w wodociągi, dla bardzo nielicznej grupy chętnych? Co z remontami kanalizacji (zamulenia głównego kolektora, przecieki wód gruntowych)? Czy PGK chce to wszystko robić tylko za pieniądze pozyskane z opłat od mieszkańców?
--------------------------------------------------------------