Dodaj do ulubionych

Budżet 2012

23.11.11, 13:26
Na stronie radnego Świątkiewicza jest artykuł o budżecie miasta na 2012. Kilka moich spostrzeżeń i (pewno dyskusyjnych) wniosków.

1. Czy warto budować tunel?
Tunel okazuje się droższy niż zakładano, a środki w budżecie (nie pamiętam dokładnych kwot z poprzedniego budżetu) wydaje mi się że zmalały do 10 mln... Ciekawe. Mimo wszystko uważam, że wcześniej czy później tunel powinien powstać, dlatego warto go wybudować, być może odpuścić sobie windy na chwilę obecną (i tak zdewastują), zostawić tylko szyb.

2. Basen będzie budowany, bo już wykonawca jest wybrany, klamka zapadła. Ciekawi mnie tylko dlaczego na stronie Radengo jest że 10 mln to wydatek "na rozpoczęcie" skoro całość kosztuje 22,9 mln, a ponad połowę daje Unia?
Osobiście uważam budowę basenu za pomyłkę. Wiem, że fajnie byłoby mieć taki obiekt, ale zabije nas koszt utrzymania takiego obiektu w kolejnych latach, będziemy dopłacać do niego kupę kasy, a bilety będą musiały być drogie. Trzeba będzie jeść tą żabę.

3. Czy warto budować nowe szkoły?
Jeśli spojrzeć że budżet Państwa daje 17,1 mln na oświatę, a miasto musi dołożyć do tego z własnej kasy jeszcze 20 mln... to wniosek jest prosty - z budową nowych szkół nie powinniśmy się spieszyć. Wiem jak to okrutnie brzmi, ale "przeludnienie" szkół ząbkowskich będzie powodować eksport tego problemu do ościennych gmin - głównie W-wy, co da nam trochę czasu na złapanie oddechu inwestycyjnego. Twarde fakty.
A już budowa liceum - co było przed ostatnimi wyborami podnoszone - to już jak widać szalony pomysł w tym świetle.

4. Walczmy o meldowanie się w Ząbkach.
Przychody z podatku PIT i CIT stanowią 46% wszystkich przychodów gminy. Im więcej zameldowanych - tym więcej kasy w budżecie miasta. Nękanie o meldowanie (no dobra, żeby uspokoić czujnych adwersarzy - deklaracje zamieszkania podaną w NIP-3), trzeba nieustannie podejmować publicznie. Ostatnio W-wa ogłaszała zasady przyjęć do przedszkoli w następnym roku i jako jedno z kryteriów tam wskazanych podano wpisanie odpowiedniego miejsca zamieszkania w deklaracji NIP-3. Tego typu "preferencje" trzeba stosować gdzie się da, bo to są kolejne pieniądze.

5. A co inwestycjami PGK?
W budżecie nie ma nic o inwestycjach PGK - pewno dlatego, że to samodzielna spółka - więc nie wiemy czy i kiedy powstanie własne ujęcie wody, które mogłoby spowodować obniżkę cen za wodę. Czy PGK nadal będzie robić te inwestycje w wodociągi, dla bardzo nielicznej grupy chętnych? Co z remontami kanalizacji (zamulenia głównego kolektora, przecieki wód gruntowych)? Czy PGK chce to wszystko robić tylko za pieniądze pozyskane z opłat od mieszkańców?

--------------------------------------------------------------
Obserwuj wątek
    • rukwiak Re: Budżet 2012 23.11.11, 14:32
      Witam
      A wiesz może gdzie można znaleźć szczegółowy budżet 2012?
      • netgater Re: Budżet 2012 23.11.11, 15:15
        Ponieważ jest to projekt, więc na stronach BIP'u tego pewno nie ma.
        Może jak radni dostaną tablety i projekt budżetu w formie elektronicznej, to tego typu informacje znajdą się też w sieci ;)
        Pozostaje blog Świątkiewicza (niestety burmistrz i radny Kalata zaprzestali prowadzenie swoich blogów).

• widow Re: Budżet 2012 23.11.11, 14:52
      Tylko spójrz na jedno: w punkcie 3 jak dobrze ująłeś "okrutnie", ale że trzeba by się wstrzymać z budową nowych szkół, a ewentualne przeludnienie rozłoży się na gminy ościenne i Warszawę, OK. Ale w 4 punkcie już piszesz o walce o zameldowanie.
      Nie uważasz, że jest to nie w porządku:)? Jest to wypychanie problemu po za Ząbki.
      Ja nie jestem zameldowany w Ząbkach i nie mam zamiaru. Moje dziecko nie korzysta z edukacji w Ząbkach, ale w Wawie co jest oczywiste:) Podatki za chatę płacę tutaj i tyle, a wiesz dlaczego? Ząbki kompletnie nie dają nic w zamian, oprócz chorych podwyżek za wodę, kiepskiej komunikacji zbiorowej (X- no jest, ale płacić trzeba oddzielnie), fatalnego stanu dróg, itp, itd. Tylko patrzeć jak ktoś napisze, że potrafię tylko narzekać i nikt nie karze mi tu mieszkać. Pardon: primo - kogo to obchodzi gdzie mieszkam, secundo - ja nie narzekam, a wyciągam wnioski z tego dziadostwa, które mnie i innych otacza, bloki-domy jednorodzinne-bloki, jeden wielki pierd...ik. A nowych osiedli przybywa, a nikt z włodarzy nie wpadł na pomysł: budujesz osiedle, to wybuduj i drogę (patrz Białołęka).
      Daje się ludziom substytut polepszenia bytu w postaci np. budowy basenu. Po diabła? Jak i tak wielu jeździ do Wawy na basen, robić zakupy, do pracy.
      Dlatego jestem za tym żeby w Wawie wprowadzać kolejne ograniczenia dla niezameldowanych, które ja już mam tutaj w Ząbkach. Brzmi to okrutnie, ale w tym tkwi sedno problemu, że ludzie najczęściej wybiorą to co dla nich samych jest dobre, a nie to co władza sugeruje.
      • jedyny-mar Re: Budżet 2012 23.11.11, 15:07
        Ja mieszkam z Zabkach dwa lata i muszę stwiedzic ze jest coraz lepiej, oczywiscie nie jest idealnie. Nie rozumiem takich ludzi co tu mieszkają korzystają z dróg gminnych itp. a uwazają ze miasto im nic nie daję., więc nie muszę skladac deklaracji NIP-3.
        Pewnie ze jeszcze jest wiele do zrobienia w Ząbkach ale nie od razu Rzym zbudowano.
        • widow Re: Budżet 2012 23.11.11, 15:21
          Zaraz zaraz a jeździsz do Wawy? Zatem korzystasz z dróg utrzymywanych z budżetu Wawy:) Jeżeli już się czepiasz szczegółów to ja też. Podobnie robi to tysiące mieszkańców Ząbek, którzy każdego dnia dojeżdżają do pracy. Takie myślenie prowadzi do chorych wniosków. Problem tkwi gdzie indziej, o czym wcześniej pisałem.
          Tak nawiasem mieszkam w Ząbkach sporo dłużej od Ciebie i widzę jak się to wszystko zmienia i nie jest to jakaś rewelacja. Ja wiem, że nie od razu Rzym zbudowano, ale moim zdaniem Ząbki kiesko radzą sobie z infrastrukturą drogową, komunikacją.
          • rukwiak Re: Budżet 2012 23.11.11, 15:43
            Trochę mylisz i mieszasz kilka spraw.
            Bardzo duża część mieszkańców Ząbek nie jest zameldowana ani w Ząbkach ani w Warszawie. Problem z płaceniem podatku w Ząbkach jest taki, że do Wawy jeździsz do pracy, dużo ludzi robi tam zakupy, korzysta z kin/teatrów/pubów itd. a co za tym idzie nakręca gospodarkę miasta dzięki czemu w efekcie i miasto ma z tego więcej. A Ząbki to taka sypialnia dla dużej części ludzi. Narzekasz, że jest źle i nie będziesz na to płacił ale powiedz mi jak ma być lepiej jak nie płacisz podatków tutaj? To tak jakbyś mieszkał mieszkaniu w fatalnym stanie (nadającym się do generalnego remontu) i pracowałbyś w ładnym biurze w Wawie i zamiast dawać kasę na remont mieszkania to dawałbyś kasę na remont i rozbudowę biura... Ot takie proste porównanie ale na mniejszym przykładzie pokazuje mechanizm Twojego (jak i wielu innych ludzi) działania.
            Oczywiście Ząbkom bardzo dużo brakuje do tego by nazwać to miejsce fajnym ale jest dużo też fajnego (choćby komunikacja na którą narzekasz) jak sobie porównasz to choćby z Białołęką, o której wspomniałeś to ja z Ząbek jadę połowę szybciej do centrum niż znajomi z Białołęki…
            • widow Re: Budżet 2012 23.11.11, 23:25
              > Trochę mylisz i mieszasz kilka spraw.
              > Bardzo duża część mieszkańców Ząbek nie jest zameldowana ani w Ząbkach ani w Wa
              > rszawie. Problem z płaceniem podatku w Ząbkach jest taki, że do Wawy jeździsz d
              > o pracy, dużo ludzi robi tam zakupy, korzysta z kin/teatrów/pubów itd. a co za
              > tym idzie nakręca gospodarkę miasta dzięki czemu w efekcie i miasto ma z tego w
              > ięcej. A Ząbki to taka sypialnia dla dużej części ludzi. Narzekasz, że jest źle
              > i nie będziesz na to płacił ale powiedz mi jak ma być lepiej jak nie płacisz p
              > odatków tutaj?

Jak nie płacę?
              Płacę podatki od nieruchomości (podobnie jak tysiące niezameldowanych), robiąc zakupy w sklepie przyczyniam się do tego, że ktoś ma pracę, wpłaca do US konkretne kwoty podatku :]

> To tak jakbyś mieszkał mieszkaniu w fatalnym stanie (nadającym s
              > ię do generalnego remontu) i pracowałbyś w ładnym biurze w Wawie i zamiast dawa
              > ć kasę na remont mieszkania to dawałbyś kasę na remont i rozbudowę biura... Ot
              > takie proste porównanie ale na mniejszym przykładzie pokazuje mechanizm Twojego
              > (jak i wielu innych ludzi) działania.

Z całym szacunkiem, ale Twój przykład zupełnie niczego nie obrazuje:] Ja Tobie piszę o sklepie (to Ząbki) i sprzedawcy (to władza Ząbek), który powinien wyjść z konkretną ofertą do mieszkańca, a Ty mi piszesz o dwóch nieruchomościach, ehh... Widziałeś kogoś kto by inwestował w biuro, a mieszkał w norze :)))?

> Oczywiście Ząbkom bardzo dużo brakuje do tego by nazwać to miejsce fajnym ale j
              > est dużo też fajnego (choćby komunikacja na którą narzekasz) jak sobie porównas
              > z to choćby z Białołęką, o której wspomniałeś to ja z Ząbek jadę połowę szybcie
              > j do centrum niż znajomi z Białołęki…

Haha noo fajna ta komunikacja taaa:P
              Permanetne korki, jedna linia ZTM 145, która tak na prawdę spina Targówek (dostęp do wileniaka) z Wawrem (dostęp do trasy siekierkowskiej i trasy łazienkowskiej), kiedyś było również 345 wbrew pozorom super sprawa. I sławetny X, za który trzeba oddzielnie płacić. Aa i teraz chyba jeszcze nowa linia dla zameldowanych jak się nie mylę.
              I proszę nie piszcie, że ZTM drogi, że Ząbki nie miały kasy, prawda jest taka, że władze Ząbek nie potrafiły się dogadać co do wspólnej komunikacji zbiorowej.
              • rukwiak Re: Budżet 2012 24.11.11, 08:48
                > Jak nie płacę?
                > Płacę podatki od nieruchomości (podobnie jak tysiące niezameldowanych), robiąc
                > zakupy w sklepie przyczyniam się do tego, że ktoś ma pracę, wpłaca do US konkre
                > tne kwoty podatku :]

Tylko dlatego, że tego nie możesz uniknąć. Ale dalej pozostaje reszta podatków, które mogłby trafić do kasy miasta.

> Z całym szacunkiem, ale Twój przykład zupełnie niczego nie obrazuje:] Ja Tobie
                > piszę o sklepie (to Ząbki) i sprzedawcy (to władza Ząbek), który powinien wyjść
                > z konkretną ofertą do mieszkańca, a Ty mi piszesz o dwóch nieruchomościach, eh
                > h... Widziałeś kogoś kto by inwestował w biuro, a mieszkał w norze :)))?
                W wątku, gdzie pisałeś o sklepie powiedziałem czemu Twój przykład nie odnosi sie do sytuacji o której mówisz.
                A co do tego czy widziałem kogoś kto by inwestował w biuro, a mieszkał w norze - to tak widziałem Ciebie :))) Ty płacisz podatki w Wawie (biuro) a mieszkasz w norze (Ząbki).

> Haha noo fajna ta komunikacja taaa:P
                > Permanetne korki, jedna linia ZTM 145, która tak na prawdę spina Targówek (dost
                > ęp do wileniaka) z Wawrem (dostęp do trasy siekierkowskiej i trasy łazienkowski
                > ej), kiedyś było również 345 wbrew pozorom super sprawa. I sławetny X, za który
                > trzeba oddzielnie płacić. Aa i teraz chyba jeszcze nowa linia dla zameldowanyc
                > h jak się nie mylę.
                > I proszę nie piszcie, że ZTM drogi, że Ząbki nie miały kasy, prawda jest taka,
                > że władze Ząbek nie potrafiły się dogadać co do wspólnej komunikacji zbiorowej.
                Po za 145 jest jeszcze 199, X i ten Darmobus oraz to o czym nie można zapominać to Kolej Mazowiecka. To jest ciekawe, że ludzie z Warszawy zazdroszczą mi tego, że ja do roboty jadę 35 minut a oni jak zejdą poniżej godziny to się cieszą (mówie tutaj np. o Białołęce czy Tarchominie).
                • michal0510 Re: Budżet 2012 25.11.11, 09:50
                  rukwiak napisał:

> Po za 145 jest jeszcze 199, X i ten Darmobus oraz to o czym nie można zapominać
                  > to Kolej Mazowiecka. To jest ciekawe, że ludzie z Warszawy zazdroszczą mi tego
                  > , że ja do roboty jadę 35 minut a oni jak zejdą poniżej godziny to się cieszą (
                  > mówie tutaj np. o Białołęce czy Tarchominie).

Białołęka i Tarchomin to nie Warszawa, no chyba że administracyjnie :)
                  • rukwiak Re: Budżet 2012 25.11.11, 10:50
                    > Białołęka i Tarchomin to nie Warszawa, no chyba że administracyjnie :)
                    No to Ursynów, Ursus, Włochy, Gocław itd. też nie idąc tym torem......
                • fuks0 Re: Budżet 2012 25.11.11, 10:23
                  Ty 35, a ja minimum 50, jeżeli nie jadę w godzinach szczytu (gdy kursy są w miarę częste), to czasami i dwa razy tyle.
                  • rukwiak Re: Budżet 2012 25.11.11, 10:51
                    No coż, ja uwzlędniłem przy zakupie mieszkania dostęp do komunikacji miejskiej. Nie wiń miasta, za to że Ty tego nie zrobiłeś...
                    • fuks0 Re: Budżet 2012 25.11.11, 21:54
                      Ty także do końca nie wziąłeś, mogłeś w końcu kupić np. w centrum Warszawy, nie?
                • ats31 Re: Budżet 2012 25.11.11, 20:14
                  To poczekaj jak otworzą most północny i S-kę do Marek.Oni będą jechać 15 min ,a ty dalej razem z Wołominem będziesz stał w korku.Bo tak naprawdę to Ząbkom potrzebny jest tunel ,ale na Chełmżyńskiej a nie w Ząbkach.
                  • rukwiak Re: Budżet 2012 28.11.11, 09:05
                    15 minut jak już uda im się do tego dojechać, na Białołęce wyjechanie z uliczek osiedlowych to koszmar, dalej nawet teraz nie ma takiej tragedii.
                    Zreszta jak korzystam z komunikacji miejskiej w tygodniu, po co sie pchac samochodem? Ja juz mialem serdecznie dosc korków.
      • etam2.0 Re: Budżet 2012 23.11.11, 15:11
        Hmm i nie widzisz związku między mniejszym wpływem pieniędzy z podatków do budżetu Ząbek a stanem ząbkowskiej infrastruktury, transportu itp.?
        • widow Re: Budżet 2012 23.11.11, 15:29
          Skupiasz się na istocie wpływu pieniądze do kasy Miasta, a jednocześnie nie starasz się zastanowić, dlaczego mieszkańcy nie chcą się meldować. Może podam Tobie lepszy przykład: otwierasz sklep ,np. spożywczy, prawie nikt nie nic w nim nie kupuje. Co robisz? Czekasz dalej, że ktoś przyjdzie? A może podejmujesz inicjatywę i starasz się coś zmienić, wprowadzić nowy asortyment i reagujesz na to co oczekuje klient?
          • netgater Re: Budżet 2012 23.11.11, 15:34
            Naiwnym byłoby myślenie, że mieszkańcy się zameldują jak będą lepsze drogi, szkoły itp.
            Niby dlaczego?

Natomiast istnieje związek przyczynowy w drugą stronę - jak się zameldują, to jest większa szansa na nowe drogi i szkoły.

• rukwiak Re: Budżet 2012 23.11.11, 15:46
            Trochę nietrafiony przykład. Ja ten przykład ze sklepem widzę tak:
            Sytuacja taka jak jest teraz w Ząbkach czyli mało zameldowanych mieszkańców to tak jak sklep na odludziu gdzie nikogo prawie nie ma kto by mógł w nim coś kupić (w przypadku miasta - wpłacić podatek).
            Jak chcesz dobry przykłąd to zerknij na mój post powyżej.
        • jedyny-mar Re: Budżet 2012 24.11.11, 13:57
          zawsze mozna narzekac, a jak się komus nie podoba to przeciez nie musi tu mieszkać, moze wybrac np. Białołęke :), ale dla mnie to jest obciach i wstyt przyznawac sie do tego ze mieszkam ale nie płac podatatków. Przeciez nie trzeba się meldowac, wystarczy tylko zlozyc odpowedni formularz w Urzedzie Skarbowym. Moim zdaniem miasto powinno własnie tą możlwość bardziej nagłaśniać.
      • netgater Re: Budżet 2012 23.11.11, 15:30
        Chciałbym Ci zwrócić uwagę na jedną bardzo ważną rzecz: miasto żyje z podatku PIT i CIT. Nawet jeśli nie jestem zameldowany w W-wie, to pracując w W-wie mam swój udzial w podatku CIT. W W-wie jest mnóstwo osób niezameldowanych, to prawda, ale jest to w dużej mierze rekompensowane tym, że W-wa jest siedzibą firm, w których pracują niezameldowani i pracownicy w "terenie" (często w odległych częściach kraju!) i de facto przyczyniają się do wzrostu wpływów tego miasta z tytułu podatku CIT, mimo że może nawet nigdy tu nie byli!

Tak więc o ile nie będąc zameldowanym w W-wie, finansuje się pośrednio W-wę z tytułu podatku CIT jeśli się pracuje w W-wie, to o tyle nie będąc zameldowanym w Ząbkach (i pracując też poza nimi) co jest najczęstszym przypadkiem - nie "dokłada się" ani grosza do kasy Ząbek (no, poza podatkiem gruntowym). Oczywiście możesz mówić, że tu jest pier...k itp. masz prawo oceny, ale z pewnością w takim układzie kiedy nie dokładasz do wspólnej kasy nie masz raczej prawa domagać się czegokolwiek od miasta. Tu się chyba zgadzamy?

• widow Re: Budżet 2012 23.11.11, 23:09
          Moment, moment, a kto zabrania zatrudniać się mieszkańcom Ząbek na terenie tego miasta? Nie tłumacz prawa wolnego wyboru każdego z nas do miejsca zatrudnienia. To jest tłumaczenie nieudolnej władzy Ząbek. Nie patrz na Warszawę tylko z punktu widzenia dużego miasta, ale ze względu na dzielnice, z których każda ma przydzielany oddzielny budżet (tak, oczywiście jest on ze wspólnego wora, ale zobacz ile też Wawa oddaje janosikowego!) i różnie bywa z ich wysokością. Można by porównać każdą z dzielnic do miasta Ząbki. Jedna spełnia bardziej funkcję przemysłowo/usługowo/biurową, a np. inna typowo sypialnianą, tak jak nasze Ząbki. Oczywiście, że dysproporcje między dzielnicami występują, ale do cholery tam też coś w zamian konkretnego ludziom się oferuje: komunikację, dostęp do rozrywki, szkół, przedszkoli.
          Nie oszukujmy się, Ząbki są uzależnione od Wawy, czy się to komuś podoba czy nie. Kwestia jest taka, czy władze będą potrafiły udowodnić obecnym jak i nowym mieszkańcom, że warto się tutaj meldować. Moim zdaniem obecnie tego nie robią, chociażby ze względu na drastyczną podwyżkę ceny wody, za brak scalonej komunikacji zbiorowej z Wawą (X-to taki produkt czekoladopodobny).
          Myślisz, że ktoś z władz Ząbek pofatygował się i postarał dowiedzieć jaki wpływ na komunikację indywidualną i zbiorową dla Ząbek będzie mieć budowa metra w Wawie (na wileńskim)? Myślisz, że ktoś poszedł, żeby wspólnie lobbować z dzielnicą Rembertów przebudowę skrzyżowania Chełmżyńska/Strażacka? Nikt bo po co, przecież najlepiej powiedzieć co mnie obchodzi co się dzieje za płotem.
          Nigdzie nie napisałem, że czegoś wymagam, ale z drugiej strony chyba też powinienem, gdyż między innymi z moich podatków które płacę w Wawie, niektórzy mieszkańcy Ząbek jeżdżą chociażby po wyfrezowanej Chełmżyńskiej - to tak na złość, niektórym;) ale w rzeczywistości daleki jestem od tego typu podziałów.
          • rukwiak Re: Budżet 2012 24.11.11, 08:52
            > Myślisz, że ktoś z władz Ząbek pofatygował się i postarał dowiedzieć jaki wpływ
            > na komunikację indywidualną i zbiorową dla Ząbek będzie mieć budowa metra w Wa
            > wie (na wileńskim)?

No taki wpływ, że będziemy mieli 1 stację pociągiem do tetra (6 minut) myślę, że jest to całkiem przyjemny wynik zwłaszcza jak by się porównało ceny mieszkań w Warszawie oddalonych o 6 minut drogi od metra.....
            • widow Re: Budżet 2012 24.11.11, 22:12
              > No taki wpływ, że będziemy mieli 1 stację pociągiem do tetra (6 minut) myślę, ż
              > e jest to całkiem przyjemny wynik zwłaszcza jak by się porównało ceny mieszkań
              > w Warszawie oddalonych o 6 minut drogi od metra.....

Halo? Czy przeczytałeś dokładnie co napisałem? Odnoszę się do utrudnień w komunikacji w okresie >BUDOWY METRA< szczególnie dot. pl. Wileńskiego. Nie zauważyłeś przypadkiem jak się zwiększyły ostatnio korki na Żołnierskiej, Chełmżyńskiej, Strażackiej?
              • rukwiak Re: Budżet 2012 25.11.11, 08:33
                No ale co to ma do Ząbek!? Ten sam problem maja mieszkańcy Warszawy, korki są większe wszędzie (weź choćby ul. Ząbkowska->Radzymińska).
            • fuks0 Re: Budżet 2012 25.11.11, 10:31
              > No taki wpływ, że będziemy mieli 1 stację pociągiem do tetra (6 minut) myślę, ż
              > e jest to całkiem przyjemny wynik zwłaszcza jak by się porównało ceny mieszkań
              > w Warszawie oddalonych o 6 minut drogi od metra.....

Tylko, że do tego pociągu trzeba jeszcze jakoś się dostać, nie? Autobusy kursują zdecydowanie za rzadko, a pociągi są zatłoczone i często niepunktualne.
              • rukwiak Re: Budżet 2012 25.11.11, 10:52
                No są trochę zatłoczone, ale na pewno nie bardziej niż autobusy czy tramwaje na Wileńskim.
                A dotrzeć? Można spacerkiem :)
                • fuks0 Re: Budżet 2012 25.11.11, 21:52
                  Ile procent mieszkańców Ząbek może się w sensownym czasie (powiedzmy do 10 minut) dostać na stację PKP spacerkiem?

> No są trochę zatłoczone, ale na pewno nie bardziej niż autobusy czy tramwaje na
                  > Wileńskim.

Po puszczeniu 460-tki tragedii już nie ma. W najgorszym wypadku są porównywalne. niemniej bywało niemało przypadków, że ludzie się do owych pociągów zmieścić nie mogli, a autobusy spod wielniaka jednak nieco częściej odjeżdżają niż pociągi jeżdżą przez Ząbki.

W godzinach porannego szczytu linie X, 199 i Ząbki - 1 (darmobus) są przepełnione w zbliżonym stopniu.
          • netgater Re: Budżet 2012 24.11.11, 09:03
            Napisałem, że każdy kto pracuje w W-wie ma udział w podatku CIT - nie polemizujesz z tym, tylko piszesz "kto zabrania zatrudniać się mieszkańcom Ząbek na terenie tego miasta" - pomijając że odpowiadasz nie na temat, to kpisz czy o drogę pytasz?

Potem odkrywasz, np. że można "porównać każdą z dzielnic do miasta Ząbki" albo że "Ząbki są uzależnione od Wawy" - jak to się ma do tego co komentujesz?

• widow Re: Budżet 2012 24.11.11, 22:23
              netgater napisał:

> Napisałem, że każdy kto pracuje w W-wie ma udział w podatku CIT - nie polemizuj
              > esz z tym, tylko piszesz "kto zabrania zatrudniać się mieszkańcom Ząbek na tere
              > nie tego miasta" - pomijając że odpowiadasz nie na temat, to kpisz czy o drogę
              > pytasz?

Chyba nie do końca mnie zrozumiałeś, miałem na myśli to, że nikomu nie zabrania się zatrudniać na terenie Ząbek, sprawa CIT wówczas jest chyba jasna?
              Po za tym nie bądź sarkastyczny.

> Potem odkrywasz, np. że można "porównać każdą z dzielnic do miasta Ząbki" albo
              > że "Ząbki są uzależnione od Wawy" - jak to się ma do tego co komentujesz?

Nie obraź się, ale ściemniasz albo rzeczywiście nie potrafisz zrozumieć co wnosi moja wypowiedź do tego wątku, mam wrażenie, że chcesz przeczytać to co jest dla Ciebie wygodne.
              Jak nie potrafisz mojej wypowiedzi powiązać z Twoim wątkiem to przepraszam, ale nie będę tego Tobie tłumaczyć:) Tylko miej na uwadze, że jak z jednej strony nawołujesz do meldowania w Ząbkach, a z drugiej zrzucasz problem edukacji na szkoły w Wawie, to jak możesz podejmować się krytyki innych za to, że się nie meldują w Ząbkach?
              EOT
              • netgater Re: Budżet 2012 25.11.11, 09:50
                > jak z jednej strony nawołujesz do meldowania w Ząbkach, a z drugiej zrzucasz problem
                > edukacji na szkoły w Wawie, to jak możesz podejmować się krytyki innych za to, że się nie
                > meldują w Ząbkach?

Nie widzę w tym sprzeczności. Gminy między sobą konkurują: są ciągłe problemy kto i ile ma płacić za komunikację w aglomeracji (patrz tu), jak się rozliczać za wodę, ścieki (poczytaj o konflikcie Zielonka-Ząbki za przesył ścieków), inwestycje ponadgminne, etc. To chyba oczywiste, że wolałbym, żeby Ząbki miały jak najlepsze warunki we współpracy np. z W-wą. Jeśli ktoś kto tu mieszka i myśli inaczej, to znaczy że mentalnie nie jest związany z tym miastem, nie planuje tu swojej przyszłości i mu "wisi". I ja o to nie mam pretensji, stwierdzam fakt. Tylko gadanie takiej osoby ma taką wartość, jak moje wypowiedzi o problemach gminy Klembów, czyli żadnej. Jeśli zaś uważasz że to krytyka - to znaczy że sam taką postawę postrzegasz negatywnie, może dostrzegasz w tym jakąś swoją nielojalność wobec miejsca w którym mieszkasz, nie wiem. W każdym razie nie pozuj na obiektywnego obserwatora.

• michal0510 Re: Budżet 2012 25.11.11, 08:58
          > Tak więc o ile nie będąc zameldowanym w W-wie, finansuje się pośrednio W-wę z t
          > ytułu podatku CIT jeśli się pracuje w W-wie, to o tyle nie będąc zameldowanym w
          > Ząbkach (i pracując też poza nimi) co jest najczęstszym przypadkiem - nie "dok
          > łada się" ani grosza do kasy Ząbek (no, poza podatkiem gruntowym).

Dlaczego ani grosza? Działa dokładnie taki sam mechanizm jak opisałeś w przypadku budżetu Warszawy. Mieszkańcy nakręcają popyt na rynku lokalnym co przekłada się na wpływy do budżetu miasta z tytułu udziału w CIT i innych podatków/opłat płaconych sektor sprzedaży i usług.
      • michal0510 Re: Budżet 2012 25.11.11, 09:33
        widow napisał:
        > Dlatego jestem za tym żeby w Wawie wprowadzać kolejne ograniczenia dla niezamel
        > dowanych, które ja już mam tutaj w Ząbkach. Brzmi to okrutnie, ale w tym tkwi s
        > edno problemu, że ludzie najczęściej wybiorą to co dla nich samych jest dobre,
        > a nie to co władza sugeruje.

Dokładnie. Fakty są takie: ok 50% samochodów na nowych osiedlach ma rejestracje warszawskie, ok. 25% rejestracje wołomińskie no i reszta pozostałych.
        Czy to się zmieni. Raczej nie. Większy dostęp do edukacji dla dzieci i urzędów ma się będąc zameldowanym w Warszawie, a nie w Ząbkach.
        Dlatego moim zdaniem miasto powinno dbać przede wszystkim o rozwój sektora handlu i usług, bo pieniądze, których nie otrzymuje w postaci udziału w PIT, wrócą jako udział w CIT.
    • etam2.0 Re: Budżet 2012 23.11.11, 14:52
      Nie wiem jak można wytłumaczyć dlaczego buduje się basen (pieniądze są) a nie buduje się tunelu (pieniędzyn nie ma). Bilety wstępu na basen na pewno będą nietanie - ale zapewne będą rozległe zniżki, dla kółek różańcowych itp.. :)
      • ratatuj.1 Re: Budżet 2012 23.11.11, 15:38
        etam2.0 napisał:

> Nie wiem jak można wytłumaczyć dlaczego buduje się basen (pieniądze są) a nie b
        > uduje się tunelu (pieniędzyn nie ma). Bilety wstępu na basen na pewno będą niet
        > anie - ale zapewne będą rozległe zniżki, dla kółek różańcowych itp.. :)

A może tak zróżnicować bilety za basen, żeby dla zameldowanych kosztował powiedzmy 10 zł a dla niezameldowanych 20 zł ? Wejście może być na tę kartę od darmobusa.
        • rtef Re: Budżet a finansowanie darmobusu 24.11.11, 13:44
          Świetny pomysł. Ty o zniżce na podstawie karty na darmobusa - która miała już dawno działać i zachęcać do meldowania się, a życie sobie. Świetnie, wszyscy nadal mogą jeździć darmobusem finansowanym z podatków zameldowanych. A miało być tak pięknie. Gdzie tu zachęta do meldowania się, a w konsekwencji do większego wpływu podatków?

Jak w takiej konsekwencji ocenić działania Urzędu? Idea darmobusu została wypaczona. Oby wprowadzona karta na darmobusa, na podstawie której ludzie będą się meldować, tylko zwróciła koszty funkcjonowania linii za "darmookres", który się wydłuża. Nomem omen - już dawno temu pisałem, że karta jest bez sensu, a na dodatek jeszcze Urząd ma z tym problem.
      • netgater Re: Budżet 2012 23.11.11, 15:41
        Wyceny w przetargu basenu i tunelu przekroczyły zakładane w budżecie kwoty.
        Na basen znalazł się wykonawca któremu dorzucono większą kwotę z budżetu.
        Na tunel różnica była większa i nie były już z czego dorzucać.

• rukwiak Re: Budżet 2012 23.11.11, 15:48
          Co nie zmienia faktu, że basen to ekstrawagancja :/
          • piotr2506 Re: Budżet 2012 23.11.11, 17:15
            basen to ekstrawagancja ?????
            Skąd wy jesteście??? Wiele lat mieszkałem w minejszej miescinie niz Zabki i basen był i miał się dobrze.
            W warszawie i okolicach basenów jest jak na lekarstwo, także nie sądzę żeby nie było chętnych w odpowiedniej ilości.
            • rotot Re: Budżet 2012 23.11.11, 21:43
              Basen jak basen ale squash? Czemu nie curling, albo sztuczny stok narciarski pod dachem. Mnie wygląda to jak budowanie tunelu wzdłuż Wisły.
              Burmistrz wymyśla ekstrawagancje, a na potrzebne rzeczy jak tunel nie ma pieniędzy. No ale w tunelu to sobie nie popyka.
              Swoją drogą gość ma wyobraźnię, kto pamięta jeszcze tramwaj do ul. Skorupki, wagoniki latające nad głowami lub centrum treningowe na Euro 2012?
              • rukwiak Re: Budżet 2012 24.11.11, 08:54
                Squash to żaden koszt dla miasta, 1 pomieszczenie a do utrzymania tylko oświetlenie jest potrzebne. A utrzymanie basenu to olbrzymi koszt.
                A czemu ekstrawagancja? Już kiedyś mówiłem, na początek trzeba się zabrać za sprawy pilniejsze (np. drogi) a później tego typu obiekty budować...
                • e-olenka Re: Budżet 2012 24.11.11, 09:26
                  Basen nie jest ekstrawagancją i moim zdaniem będzie się miał całkiem dobrze. W tej chwili nasz "powiatowy" basen w Wołominie NIE przyjmuje dzieci z poza Wołomina, bo jest przepełniony, dzieci z powatu jeżdżą na basen do Warszawy, a gdy będzie w Ząbkach to na pewno te z Zielonki czy Kobyłki przyjadą do nas bo podróż będzie tańsza i krótsza. Myślę, że basen będzie bardzo oblężony, same ząbkowskie szkoły, które w tej chwili jeżdżą na na basen do Warszawy dadzą dość dużo klientów.
                  • piotr2506 Re: Budżet 2012 24.11.11, 10:36
                    Moim zdaniem z 3 dużych inwestycji: trybuna, basen, tunel najmniej istotna jest trybuna, która jest w całości finansowana ze środków miejskich. Decyzja o jej budowie była zbyt pochopna.
                    Gdyby nie to, nie byłoby problemu z kasą na tunel i basen a i na kilka ważnych dróg by starczyło. Przypominam koszt trybuny to kilkanaście milionów zł.
                    • ratatuj.1 Re: Budżet 2012 24.11.11, 10:41
                      piotr2506 napisał:

> Moim zdaniem z 3 dużych inwestycji: trybuna, basen, tunel najmniej istotna jest
                      > trybuna, która jest w całości finansowana ze środków miejskich. Decyzja o jej
                      > budowie była zbyt pochopna.
                      > Gdyby nie to, nie byłoby problemu z kasą na tunel i basen a i na kilka ważnych
                      > dróg by starczyło. Przypominam koszt trybuny to kilkanaście milionów zł.

Widocznie w radzie miasta jest silne lobby sportowe i burmistrz wymiękł. Co nie zmienia faktu, że trybuna ładnie wygląda i pewnie postoi kilkadziesiąt lat służąc kilku pokoleniom mieszkańców.
                    • fuks0 Re: Budżet 2012 25.11.11, 10:14
                      Moim z kolei zdaniem zdecydowanie najmniej ważny jest basen.
                  • ratatuj.1 Re: Budżet 2012 24.11.11, 10:37
                    e-olenka napisała:

Myślę, że basen będzie bardzo oblężony, same ząbkows
                    > kie szkoły, które w tej chwili jeżdżą na na basen do Warszawy dadzą dość dużo k
                    > lientów.

Pewnie szkoły napędzą basenowi klientów. Tylko czy dla szkół wejście na basen będzie płatne czy za darmo? Nie wiem dlaczego miejskie szkoły miałyby płacić miejskiemu basenowi?
                    • fuks0 Re: Budżet 2012 24.11.11, 21:15
                      Nie miejskie szkoły, tylko rodzice dzieci uczących się w miejskich szkołach.
                • ratatuj.1 Re: Budżet 2012 24.11.11, 10:34
                  rukwiak napisał:

> A czemu ekstrawagancja? Już kiedyś mówiłem, na początek trzeba się zabrać za sp
                  > rawy pilniejsze (np. drogi) a później tego typu obiekty budować...

Problem sprowadza się do tego, że kasa unijna na basen jest tu i teraz. Drugi raz pieniędzy na basen nikt nam nie da. Tymczasem drogi osiedlowe możemy sobie wybudować sami za pewien czas.
                  • rotot Re: Budżet 2012 24.11.11, 11:26
                    rukwiak napisał:
                    > > A czemu ekstrawagancja? Już kiedyś mówiłem, na początek trzeba się zabrać
                    > za sp
                    > > rawy pilniejsze (np. drogi) a później tego typu obiekty budować...
                    odp.
                    > Problem sprowadza się do tego, że kasa unijna na basen jest tu i teraz. Drugi r
                    > az pieniędzy na basen nikt nam nie da. Tymczasem drogi osiedlowe możemy sobie w
                    > ybudować sami za pewien czas.

Nie osiedlowe, a tunel łączący dwie połowy miasta. To najpotrzebniejsza inwestycja drogowa dla Ząbek (oprócz WOW i trasy Olszynki) Wolałbym, żeby kasy brakło na którąś z unijnych dróg niż na tunel.

> Squash to żaden koszt dla miasta, 1 pomieszczenie a do utrzymania tylko oświetlenie jest potrzebne.
                    A kto w to gra oprócz burmistrza i może kilku fascynatów? Sam sobie buduje? Na skatepark dla dzieciaków kasy nie starczyło? A tyle o tym było mówienia.
                    Jeśli jest tak jak piszesz to czemu szkołę nr 3 zbudowano taką mała. Wystarczyło kilka klas więcej, żaden koszt, tylko trochę oświetlenia, a tymczasem dzieci upycha się jak śledzie.
                    I nie piszcie mi tutaj, że można zaoszczędzić bo rodzice zabiorą dzieci, które się nie zmieszczą do Warszawy. Ktoś kto tak pisze jest ...... sam wie kim.

www.tvn24.pl/0,1725461,0,1,15-tys-budowlancow-moze-stracic-prace,wiadomosc.html
                    Może takie wiadomości sprawią, że za kilka miesięcy zmieścimy się w cenie.

A basen jest potrzebny tylko, że będziemy za niego słono płacić.
                    • rukwiak Re: Budżet 2012 24.11.11, 12:34
                      > > Squash to żaden koszt dla miasta, 1 pomieszczenie a do utrzymania tylko o
                      > świetlenie jest potrzebne.
                      > A kto w to gra oprócz burmistrza i może kilku fascynatów? Sam sobie buduje? Na
                      > skatepark dla dzieciaków kasy nie starczyło? A tyle o tym było mówienia
                      Jak już budują ten basen (którego budwa popierasz) to zrobienie 2 czy 3 salek do squasza to nie problem w tak dużym budynku, więc to niewielki koszt.

> www.tvn24.pl/0,1725461,0,1,15-tys-budowlancow-moze-stracic-prace,wiadomosc.html
                      > Może takie wiadomości sprawią, że za kilka miesięcy zmieścimy się w cenie.
                      Oby.

> A basen jest potrzebny tylko, że będziemy za niego słono płacić.
                      Ja jednak preferuje lepsze warunki życia (lepsze drogi, komunikacja miejska, czystość miasta) niż basen na który można się udać do Warszawy albo Wołomina.
                      • rotot Re: Budżet 2012 24.11.11, 14:10
                        > Jak już budują ten basen (którego budwa popierasz) to zrobienie 2 czy 3 salek d
                        > o squasza to nie problem w tak dużym budynku, więc to niewielki koszt.

Jak budynek jest taki duży, jak piszesz, to powinni z 10 salek przeznaczyć na 4 SP. :) Szkoła + basen. A jak braknie miejsca to jeszcze kilka salek z trybuny i ze dwa pokoje z UM. Szkoła jak ta lala nie.
                        Chyba, że zamiast nauki dzieci będą sobie pykać z burmistrzem.

> Ja jednak preferuje lepsze warunki życia (lepsze drogi, komunikacja miejska, cz
                        > ystość miasta) niż basen na który można się udać do Warszawy albo Wołomina.

To chyba każdy normalny preferuje.

• rukwiak Re: Budżet 2012 24.11.11, 14:17
                          No to ja juz nie rozumiem czego Ty w koncu chcesz, z jednej strony mowisz o tym ze Basen OK a za chwile ze nie OK bo szkoly nie pobudowane itd. Jak sie zdecydujesz to daj znac.
                          • rotot Re: Budżet 2012 24.11.11, 19:05
                            rukwiak napisał:
                            1)Co nie zmienia faktu, że basen to ekstrawagancja :/
                            2)Squash to żaden koszt dla miasta, 1 pomieszczenie a do utrzymania tylko oświetlenie jest potrzebne. A utrzymanie basenu to olbrzymi koszt.
                            2)ak już budują ten basen (którego budwa popierasz) to zrobienie 2 czy 3 salek d
                            > o squasza to nie problem w tak dużym budynku, więc to niewielki koszt.

Według Ciebie budowa basenu za grube miliony to ekstrawagancja, ale jak burmistrzunio dokłada do tego jeszcze swoje hobby "squash-a " w co nikt z resztą nie gra, to już nie jest ekstrawagancja.
                            Jak piszesz takie bzdury to odpisałem, że mogli dołożyć "trochę oświetlenia" (cytat z ciebie) i zbudować kompleks basenu ze szkołą, a nie bzdurne zaplecze dla próżności włodarzy.
                            Jak nie łapiesz to mogę ten tekst przepisać z dużych liter albo jak tam chcesz.
                            Te inwestycje są potrzebne ale powinna być gradacja potrzeb.
                            • rukwiak Re: Budżet 2012 25.11.11, 08:38
                              > Według Ciebie budowa basenu za grube miliony to ekstrawagancja, ale jak burmist
                              > rzunio dokłada do tego jeszcze swoje hobby "squash-a " w co nikt z resztą nie g
                              > ra, to już nie jest ekstrawagancja.
                              Basen to ekstrawagancja i tego zdania nic nie zmieni.
                              Ale jak Ty chcesz porównywać salki do squasha z do budowy szkoły to chyba coś nie tak z liczeniem kasy u Ciebie. Budowa szkoły nie była by wiele tańsza od samego basen a i miejsce do tego potrzebne większe.
                              2 czy 3 nieduże salki w dużym budynku to nie problem i w sumie żaden koszt a jedynie zysk bo na 100% znajdą się ludzie chętni do gry (choćby ja i paru moich znajomych).
                              Kolejny humanista co chce z 2+2 zrobic 30.
                              • rotot Re: Budżet 2012 25.11.11, 10:32
                                Sam sobie przeczysz. Basen nie ale w squash-a sobie chętnie pograsz?
                                To się zdecyduj.
                                Jak się buduje basen, żeby można było pograć w picipolo (przypomne Ci, że nie chcesz basenu) to można też zbudować szkołę, np zamiast basenu a do tego w piwnicy zrobić salkę do picipolo.
                                Myślenie masz zryte jak burmistrz (chyba, że to te same osoby?)
                                A teraz cyferki:
                                basen koszt 22,9 mln Ząbki
                                tunel 33 mln Ząbki
                                szkoła - gimnazjum (2010) 14 mln:
                                www.grebocice.com.pl/portal/index.php?option=com_content&view=article&id=329
                                szkoła izabelin 4,5 mln (2009):
                                nieporet.pl/index.php?cmd=zawartosc&opt=pokaz&id=392
                                A tu najciekawsza pozycj. Szkoła na 1200 uczniów z full zapleczem, gdzie ten nasz basen to pikuś, za ..........uwaga 30 mln. (2010):
                                www.wieliczkacity.pl/dzialy/artykuly/budowa-kompleksu-oswiatowego-w-wieliczce/
                                www.wieliczkacity.pl/dzialy/aktualnosci/wieliczka-bedzie-miala-najwieksza-szkole-w-malopolsce/
                                I salka do squasha dla Ciebie gratis.:)

A teraz koszty basenu ze salką do squasha:
                                www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20111124/REGION06/490261374
                                nakielskiczas.pl/home/gmina-nako/2529-gmina-naklo-doplacac-bedzie-2-3-miliony-zlotych-rocznie.html
                                www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110124/INNEMIASTA13/419856185
                                Fajnie jest popływać i pograć w ulubioną grę ale jak patrzę jak uczą się dzieci i to na 2 zmiany, jakie korki są do przejazdu, a przy tym jak wyrzucana jest kasa na "najpotrzebniejsze" rzeczy takie jak trybuna sportowa i inne mrzonki, to przyszłość tego miasta nie jawi się piękna.

ps. dla słabszych "picipolo" użyłem zamiennie ze "squas".

• rukwiak Re: Budżet 2012 25.11.11, 10:49
                                  Ja sobie przecze?
                                  Ja od samego początku piszę, że basen to głupota i ani razu zdania nie zmieniłem.
                                  A Ty raz piszesz, że popierasz budowe basenu a później, że jednak wolisz szkołę niż basen.

Jak ja mówie o sqashu to zakładam sytuację, że ten basen poprostu powstanie. Dodatkowe atrakcje jedynie mogą mu pomóc. Co do cholery nie zmienia faktu, że cały projekt basenu jest zbędny i wolałbym inne inwestycje (choćby tunel).
                                  • rotot Re: Budżet 2012 25.11.11, 16:34
                                    Tak. Albo się coś popiera albo nie. To tak jakby moja żona kupiła sobie samolot na który nas nie stać, a ja bym się cieszył, że nie jest różowy i ma kino domowe.

forum.gazeta.pl/forum/w,97,130945467,130987655,Re_Budzet_2012.html
                                    Ostatnia linijka powinna byś wytłuszczona.

A salka do squasha mu nie pomoże bo będziemy dopłacać. Pan, Pani i Pan też.

• netgater Szkoła średnia w Ząbkach - nowe fakty 25.11.11, 17:17
      Dopiero co wyraziłem się dosyć sceptycznie o budowie nowych szkół w Ząbkach, a tymczasem, oczom nie wierzę, w najnowszym "Życie powiatu" wywiad z burmistrzem Perkowski o ... budowie szkoły średniej. Współpraca z PAN, Politechniką, itd. itp.
      Tyle dobrze, że to pod patronatem Powiatu, ale pewno i tak by się skończyło dofinansowaniem ze strony Ząbek.
      Panie burmistrzu, a skąd pieniążki na to? Czy my musimy wszystko robić, na co akurat jest "promocja" bo Unia się dokłada? Proponowałbym kupować to co jest nam najbardziej potrzebne, a nie rzeczy na które akurat jest przecena. A już na pewno nie lecieć na wszystko co się trafia, bo tego żaden budżet nie wytrzyma.

• etam2.0 Re: Szkoła średnia w Ząbkach - nowe fakty 25.11.11, 17:30
        Tunel może poczekać :) Liceum w Ząbkach? Od razu uniwersytet i politechnikę. Bez sensu. I LO im. Marii i Lecha Kaczyńskich w Ząbkach.
        • netgater Re: Szkoła średnia w Ząbkach - nowe fakty 25.11.11, 17:58
          Dla zainteresowanych:
          www.zyciepw.pl/szkola-srednia-na-miare-czasu
          • rukwiak Re: Szkoła średnia w Ząbkach - nowe fakty 28.11.11, 09:09
            Ehh chyba burmistrz nie chce wygrac kolejnych wyborów bo jak tak dalej będzie działał (basen, szkoła) to daleko nie zajedzie, ludzie nie są chyba aż tak ślepi...
      • e-olenka Re: Szkoła średnia w Ząbkach - nowe fakty 28.11.11, 09:35
        W Ząbkach potzrebne są inwestycje w oświate, ale w szkoły PODSTAWOWE i GIMNAZJA oraz ewentualnie w przedszkola, dzieic w szkołach są upchnięte na 2 zmiany, klasy przepełnione, a najblizsza przyszłość rysuje się jeszcze gorzej .... Miejsc w przedszkolach tez brakuje .... Niestety priorytetem w oświacie powinny być szkoły podstawowe
        • rotot Re: Szkoła średnia w Ząbkach - nowe fakty 28.11.11, 10:01
          Popieram.

Tymczasem w Warszawie na Bielanach dwie szkoły będą zlikwidowane. Powód- brak dzieci.

A może te wagoniki latające burmistrza poprowadzić na Bielany? Podrzucimy dzieciaki, a my po cichutku na basen, saunę......
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka