Dodaj do ulubionych

Wspolny bilet - nowe fakty

16.01.12, 13:12
Czy wiecie moze cos nowego na temat rozmow pomiedzy "nasza elyta samorzadowa" a ZTM. Osobiscie uwazam ze wypowiedzenie umowy to jedna z najgorszych rzeczy. Jak mozna byc tak krotkowzrocznym.
Moze ktos cos nieoficjalnie wie. Bylbym wdzieczny za info
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • jozef.balcerek Re: Wspolny bilet - nowe fakty 16.01.12, 22:36
      to ja mam takie pytanie czy jezeli z ztm kazaliby ci placic 300 zl za bilet miesieczny i jeszcze powiedzieli ze nie gwarantuja przejazdu oraz na pytanie o koszta przedstawiliby ci dziwne wyliczenia gdzie brakuje kasy to tez bys placil? a za rok stawka za miesieczny wynosilaby 400, a za dwa lataa 500... po drugie to czy sprawiedliwe jest placenie za podroznych z wolomina, zielonki, tluszcza i malkini na odcinku zabki -wawa? - bo taka metode przyjal ztm
      po trzecie to sa pieniadze podatnikow i nie mozna nimi szastac, a poza tym to nie jest to worek bez dna. czy byly robione jakies badania ile osob jezdzi km? moze lepiej doplacac dla kazdej osoby osobiscie (zwrot kosztow po udokumentowaniu)...
      • corrida_pl Re: Wspolny bilet - nowe fakty 17.01.12, 09:20
        tak to już lepiej Darmobusami (też z naszych podatków) wozić ludzi dookoła do Warszawy/Marek i problem z głowy...
        • planetyliscie Re: Wspolny bilet - nowe fakty 17.01.12, 13:18
          a ja nie rozumiem dlaczego Ząbki nie mogą być w II strefie - byłby problem z ZTMem z głowy
          • nunez_3 Re: Wspolny bilet - nowe fakty 17.01.12, 14:17
            Mnie sie wydaje, ze gdyby Ząbki były w 2 strefie, spadłaby raptownie ilość chętnych do korzystania z KM w Ząbkach - a przez to stanąłby pod znakiem zapytania sens płacenia za wspólny bilet.
            • corrida_pl Re: Wspolny bilet - nowe fakty 17.01.12, 14:34
              Niedługo w żadnej strefie nie będą Ząbki - mam na myśli KM.

Jak myślicie po co są Darmobusy wożące ludzi do 190 i - w przypadku D2 - do KM w Rembertowie (od 1 marca)?
      • yenefer39 Re: Wspolny bilet - nowe fakty 17.01.12, 15:10
        Badania? Wyjdz na peron rano lub po poludniu to ci nie bedzie trzeba zadnych badan zeby zobaczyc ze sa to setki osob. Miazdzaca wiekszosc jezdzi km. Po poludniu masz pociag srednio co 15 i z kazdego ile osob wysiada. Ty tego nie pojmiesz. A opowiadanie ze doplata do ZTM to z podatkow a doplta do autobusow to z czego? I przestan gadac jaki to ZTM zly bo ten bilet naprawde byl wielkim ulatwieniem dla nas. Choc korzystasz z km? ciekawe skoro tego tego nie widzisz.
        • rukwiak Re: Wspolny bilet - nowe fakty 18.01.12, 08:25

> Badania? Wyjdz na peron rano lub po poludniu to ci nie bedzie trzeba zadnych ba
          > dan zeby zobaczyc ze sa to setki osob. Miazdzaca wiekszosc jezdzi km.

Nie przesadzałbym z tą "miazdzaca wiekszoscia" ludzi korzystajacych z KM.

> . A opowiadanie ze doplata do ZTM to z podatkow a doplta do autobusow to z czego?

Zapewne jest spora różnica cenowa na korzyść autobusów jeżeli w to właśnie idzie miasto.

> I przestan gadac jaki to ZTM zly bo ten bilet naprawde byl wielkim ulatwieni
          > em dla nas. Choc korzystasz z km? ciekawe skoro tego tego nie widzisz.

Jasne, że ten bilet był dla ludzi z niego korzystających (w tym i mnie) bardzo fajną sprawą i jasne, że chciałbym z niego dalej korzystać. Ale wszystko ma swoje granice. ZTM to sciemaniacze, wystarczyło przeliczyć to co podali w odpowiedzi na zarzuty Ząbek pod ich adresem, to były jakieś bzdury. Do tego dochodzi brak poprawy komfortu podróży, zmniejszenie ilości pociągów (zamiast ich zwiększania), częsty ścisk itd.
          Ząbki powinny (i mam taką nadzieję) razem z pozostałymi gminami się dogadać i wymusić na ZTM i KM nowe warunki albo jak nie idzie się dogadać z ZTM to dogadać się z KM, tak żeby zrobić specjalny bilet dla mieszkańców tych miejscowości (mówiąc króto - TAŃSZY) i już.
          • nunez_3 Re: Wspolny bilet - nowe fakty 18.01.12, 11:50
            Oczywiscie masz rację, ale dla KM brak wspólnego biletu jest lepaszy - oznacza teoretycznie wieksze wpływy do kasy przy zachowaniu tej ilości pasażerów, pozdrawiam
            • jozef.balcerek Re: Wspolny bilet - nowe fakty 18.01.12, 13:07
              no wlasnie - teoretyczne wplywy, bo ja przesiadam sie na samochod jezeli w km nie bedzie obowiazywala karta miejska (nie mam zamiaru za bilet miesieczny w km placic ponad 100zl jezeli mnie pamiec nei myli)
        • jozef.balcerek Re: Wspolny bilet - nowe fakty 18.01.12, 11:21
          jasne tez jezdze km do wawy i wiem ze w szczycie porannym i popoludniowym duzo osob korzysta. pytanie czy sa to osoby z zabek, czy np przyjezdne z pobliskich miejscowosci bo przeciez tu zaczyna sie 1 strefa. po drugie tyle osob wsiadajacych/wysiadajacych w zabkach jest tylko w szczytach, bo kiedykolwiek poza szczytem bym nie jechal to pociagi i tak sa zawalone ale w zabkach wysiada niewiele osob.
          • ilonadw do jozef.balcerek 26.01.12, 14:31
            Czy Ty człowieku zastanawiasz się nad tym co piszesz??? Mam poważne obawy... Mieszkam w Kobyłce, wsiadam do pociągu na stacji Ossów i NIGDY do głowy mi nie przyszło żeby kupić sobie kartę miejską na I strefę i dojeżdżać samochodem do Ząbek i dopiero tam się przesiadać!!! Przejedź się pociągiem od Ząbek do Wołomina i zobacz ile samochodów stoi pod każdą ze stacji! No i pamiętaj, że zaraz za Ząbkami zaczyna się II strefa i my płacimy za bilet 156zł m-cznie, a nie tak jak Wy 90zł. Przejdźcie do II strefy, zmniejszą się Wam opłaty dla ZTM, a jak komuś nie będzie pasować nowa cena to nie będzie korzystał i po problemie. Tylko dzięki temu zyskają mieszańcy od Zielonki po Zagościniec. Nie można być tak krótkowzrocznym!!!
            • ilonadw Re: do jozef.balcerek 26.01.12, 14:35
              I jeszcze jedno: poza godzinami szczytu na każdej stacji wsiada znikoma ilość pasażerów. A że Ząbki są ostatnią stacją to trochę się ich uzbiera. To chyba zrozumiałe, ale widać nie dla każdego...

Ponadto pociąg z Wileńskiej znacząco się wyluźnia po stacji w Ząbkach - mam Ci to przeanalizować czy spróbujesz sam???
              • jozef.balcerek Re: do jozef.balcerek 29.01.12, 13:09
                ilonadw napisała:

> I jeszcze jedno: poza godzinami szczytu na każdej stacji wsiada znikoma ilość p
                > asażerów. A że Ząbki są ostatnią stacją to trochę się ich uzbiera. To chyba zro
                > zumiałe, ale widać nie dla każdego...

nie nadazam za twoim tokiem rozumowania... moglabys wytlumaczyc

a czy ja pisalem ze sie nie wyluznia? pisalem tylko ze na cene ktora placa zabki to komfort podrozy jest masakryczny, a poza tym to w druga strone (do warszawy) rano ciezko sie dostac wiec nie odwracaj kota ogonem
            • jozef.balcerek Re: do jozef.balcerek 29.01.12, 13:07
              ja dobrze wiem co pisze, co mam ci fotki jeszcze na maila wyslac ile samochodow rano i po poludniu w okolicy stacji pkp zabki stoi? po drugie jezeli zabki sie nie zgodza na doplate to wy nawet nie bedziecie miec 2 strefy. reasumujac, obecny podzial kosztow jest mocno niesprawiedliwy (bo w calosci sprawiedliwego nigdy nie uda sie osiagnac) i uwazam ze dobrze ze zabki wypowiedzialy umowe ztm.
              • corrida_pl Re: do jozef.balcerek 29.01.12, 14:25
                Władze Ząbek powinny mieć przede wszystkim na uwadze, że większość mieszkańców pracuje w Warszawie i to tam ma możliwość wygenerowania podatków, które są odprowadzane w Wołominie.

I UM zamiast ułatwiać komunikację to ją utrudnia poprzez:
                - wypowiedzenie umowy na bilet,
                - prawdopodobną na 99,9% likwidacje lini X,
                - wprowadzenie jakiś dziwnych Darmobusów (też z podatków).

A wszystko po to aby postawić ludzi pod ścianą i zmusić do meldowania - to przykład tzw zarządzania przez kopanie, coś w stylu wyłączmy prąd to wzrośnie sprzedaż lamp naftowych i wujek je produkujący zarobi...

Reasumując w du... mam miasto, które jest przeciwko mnie...

P.S. ostatnio chyba kogoś w UM oświeciło - szykują jakieś rozwiązanie aby dla nipowców tez była wydawana karta mieszkańca, ale to jak na razie mrzonki i to od chyba 1 maja miałoby obowiązywać
                • sportif Re: do jozef.balcerek 29.01.12, 23:13
                  tyle ile ty napiszesz pustych słów o meldunku, to ja bym w tym czasie 30 razy się zameldował i miał to z głowy
      • bezkitu3.0 Re: Wspolny bilet - nowe fakty 02.02.12, 13:43
        jozef.balcerek napisał:

> po trzecie to sa pieniadze podatnikow i nie mozna nimi szastac,

buhahahaha !!!!!!!!! I kto to mówi? To Perkowski niby "nie szasta"??

• jozef.balcerek Re: Wspolny bilet - nowe fakty 02.02.12, 15:34
          a szastaniem nie nazywasz cene ztm wyciagnieta z kapelusza za doplate do wspolnego biletu? spoko chcialbym miec taki gest zeby nie patrzec na budzet i lekka reka sponsorowac (chocby skaly sraly) doplaty do przewozu, moze od razu (jezeli ma lekka reke) niech placi 10mln za ten bilet, przeciez szasta....
    • ratatuj.1 Re: Wspolny bilet - nowe fakty 17.01.12, 18:36
      Ja wolałbym, żeby zamiast dopłat do kolei, z usług której korzysta 10-15% mieszkańców (nie wiem ile), Burmistrz robił to co do niego należy, czyli budował drogi, odśnieżał ulice, remontował szkoły. Bo z tego korzystają wszyscy mieszkańcy.
      • rukwiak Re: Wspolny bilet - nowe fakty 18.01.12, 08:27
        ratatuj.1 napisał:
        > Ja wolałbym, żeby zamiast dopłat do kolei, z usług której korzysta 10-15% miesz
        > kańców (nie wiem ile), Burmistrz robił to co do niego należy, czyli budował dro
        > gi, odśnieżał ulice, remontował szkoły. Bo z tego korzystają wszyscy mieszkańcy
        > .

Nie zgodzę się z Tobą. Nie wszyscy korzystają ze szkół i nie wszyscy korzystają ze wszystkich dróg - duża cześć jest tylko wykorzystywana przez mieszkających na danej ulicy ludzi.
        Zresztą to co wymieniłeś to są obowiązki gminy i tutaj nie ma "wybacz".
        • extreme78 Re: Wspolny bilet - nowe fakty 18.01.12, 11:06
          Ciekawią mnie skąd te wyliczenia, że z pociągu korzysta 10-15%? Wynikało by z tego że KM jeździ jakieś 2,5 tyś ludzi. Z moich obserwacji wynika, że taka ilość to w ciągu godziny z nadwyżka spokojnie jeździ (w godz. szczytu).
    • rukwiak Czy coś już wiadomo???? 01.02.12, 08:51
      Czy są jakieś nowe konkretne informacje na temat wspólnego biletu? Luta za pasem a my dalej nie wiemy czy i jak będziemy jeździli do pracy, za parę dni skończy mi się bilet 90 dniowy i teraz nie wiem czy kupić kolejny, bo jak się okaże, że od marca będziemy w II strefie to będzie problem...
      • yenefer39 Re: Czy coś już wiadomo???? 01.02.12, 09:01
        przez glupia decyzje burmistrza nie tylko ty masz ten problem ale wszyscy ludzie na calej trasie objetej wspolnym biletem. I dodatkowo jak zwykle w tej poje@#$%^ej polsce nie ma zadnych informacji.
        Z tego co mi wiadomo sa dwa ciekawe informacje:
        Pytanie:
        Szanowny Panie Starosto,
        Jak wygląda sytuacja w sprawie wspólnego biletu KM i ZTM na dojazd do Warszawy?

Odpowiedź:
        Szanowny Panie,
        Tak jak Starostwo informowało już uprzednio za pośrednictwem mediów, obecnie trwają rozmowy w tej sprawie. Bezzwłocznie, jeśli już zapadną konkretne ustalenia, poinformujemy o nich opinię publiczną, mieszkańców naszego powiatu.

Z poważaniem
        Starosta Wołomiński, Piotr Uściński
        Czy cos z tego wynika? nie wiem. Odpwoeidz na zasadzie cos powiedziec zeby nic nie powiedziec.

Druga sprawa
        Wysłany: 2012-01-30, 22:39
        W dniu dzisiejszym na sesji zapytałem Burmistrza o negocjacje w sprawie wspólnego biletu, przypominając, że 29 luty zbliża się, a mieszkańcy niecierpliwią się brakiem informacji.

W odpowiedzi usłyszałem, że starosta otrzymał od ZTM-u koszty wspólnego biletu i w dniu 01.02.2012 na spotkaniu z Burmistrzami będzie sprawa dyskutowana. Jeżeli Burmistrzowie dojdą do porozumienia to wspólny bilet będzie. Komunikat Burmistrza ma się ukazać na BIP-ie.
        Wypowiedz radnego z Zielonki.
        Bo zabkowscy JELENIE nawet geby nie uchyla.
        Jak widac wladze szczegolnie zabke maja wszytsko w du... nawet im sie nie chce informacji zadnej dac a to oni wypowiedzieli umowe.

• mdulniak Re: Czy coś już wiadomo???? 01.02.12, 12:42
          A ja myślę że gdzies w podtekście całej sytuacji mamy pseudorozwiązanie czyli planowaną stację PKP Wilno, pomiędzy Ząbkami i Warszawą.
          Developer - DDevelopment ma tą stację wybudować mieszkańcom nowego osiedla Wilno na Targówku. W prasie są informację że ta stacja powstanie w 2013 roku.
          Jesli tak mieszkańcy linii wołominskiej od tej stacji pojadą na bilecie ZTM a do niej kupimy sobie bileciki KM.
          • rukwiak Re: Czy coś już wiadomo???? 01.02.12, 12:58
            Jak wybudują tę stację (w co jakoś wątpię), to dla Ząbek oznaczałoby to mniejszy koszt korzystania z KM na bilecie ZTMu, ponieważ opłata liczy się do najbliższej stacji, więc jakby ta stacja była w połowie obecnej drogi, to koszt powinien spaść również o połowę... Tyle, jeżeli idzie o teorie na 2013. Bardziej mnie martwi obecny rok. No ale jak dziś jest jakieś spotkanie to może w końcu się dowiemy co i jak...
            • superjetziel Re: Czy coś już wiadomo???? 02.02.12, 11:17
              Ciekawe czy jeszcze debatują, czy też brak odpowiedzi jest najjaśniejszą odpowiedzią :)
              • szeszol Re: Czy coś już wiadomo???? 02.02.12, 11:57
                Gazeta dziś wypluła takie coś:

Artykuł
                • planetyliscie Re: Czy coś już wiadomo???? 02.02.12, 12:48
                  Ha ! czyli jednak Pan Burmistrz czyta forum i posłuchał mnie ;) w kwestii II strefy + 145 i 199 w I strefie - jak dla mnie rozwiązanie optymalne (bo idelanych nie ma)
                  • nunez_3 Re: Czy coś już wiadomo???? 02.02.12, 13:03
                    Dla mnie rozwiazanie znakomite, jest to jakis kompromis, będzie wybór - ale mimo wszystko system wspólnego biletu jest chory w rozliczeniach.
                  • bezkitu3.0 Re: Czy coś już wiadomo???? 02.02.12, 14:01
                    planetyliscie napisał:

> Ha ! czyli jednak Pan Burmistrz czyta forum i posłuchał mnie ;) w kwestii II s
                    > trefy + 145 i 199 w I strefie - jak dla mnie rozwiązanie optymalne (bo idelanyc
                    > h nie ma)

Ha! A piszesz z jego gabinetu czy z pokoju obok??
                    Co za zbieg okoliczności... Pan Kret na prawo i na lewo od dawna przygotowuje opinię publiczną do ogłoszenia nowego osiągnięcia super burmistrza - likwidacji I strefy na kolej w Ząbkach...
                    A tu nagle na forum wysyp prawie identycznych wpisów od "niby" różnych użytkowników, jakie to "świetne rozwiązanie", jak to się nie dał nasz bohater, jak sobie nie dał w kaszę dmuchać...
                    Naprawdę żal.pl!!!
                    Choć w rzeczywistości jest to gigantyczna porażka tego gościa, który kompletnie nie radzi sobie z zarządzaniem tą miejscowością... Brud, syf, dziury, lodowiska na drogach i chodnikach. Ale co tam... Z księdzem proboszczem obiad, spotkanie z miejscowym kołem gospodyń i parę innych zdjęć z przyklejonym uśmieszkiem - czyli jak to się mówi: Alleluja i do przodu!
                    A że do wyborów daleko? To żyć nie umierać... Czy się siedzi, czy się leży, pensyjka 11 kafli miesięcznie się należy...
                    • planetyliscie Re: Czy coś już wiadomo???? 02.02.12, 18:24
                      No to Cie zaskocze :
                      - nie glosowalem na tego Pana w wyborach samorzadowych
                      - nie glosowalem tez na kandydata PO bo nie wyznaje zasady gorszego zla
                      - jestem tu zameldowany i place podatki do gminy od 4 lat pomimo ze g.... z tego mam (no moze poza podwojnym becikowym po urodzeniu dziecka, co notabene bylo czynnikiem ktory spowodowal moje przemeldowanie) bo : nie korzystam z darmobusu, ze znizek na dowod, moje dziecko nie dostalo sie do przedszkola publicznego...
                      - tez mnie wkurzaja dziury jak leje po bombach kiedy wioze dziecko do prywatnego przedszkola, ale niestety drogi to problem calego kraju
                      - tez mnie ch.. strzela jak musze sie tloczyc w pociagach i napierac na pustakow z poprzednich stacji ktorzy stoja w przejsciu i maja wszystko w d.... bo przeciez oni sa juz w srodku

mozna tak wymieniac bez konca
                      druga strefa to i tak mniej nizbym zaplacil za miesieczny bilet wileniak <-> zabki + karta miejska i to jest plus, minus to ze zamiast 90 trzeba bedzie placic 160zl ale umowmy sie - Zabki byly ewenementem pod tym wzgledem i predzej czy pozniej to sie musialo skonczyc

teraz pytanie na co Pan Burmistrz wyda zaoszczedzone pieniazki - jak na basen to jestem przeciw, bo to inwestycja ktora pograzy ta gmine za klika-nascie lat (koszty) jak na tunel mnie to gila bo nie skorzystam, jak na poprawe drog to Mu szczerze podziekuje

aha, i Pan Burmistrz ma u mnie poteznego minusa za marnowanie pieniedzy poprzez ustawianie znakow "kontrola radarowa" - jesli tak ma wygladac latanie budzetu to przy nastepnych wyborach powaznie sie zastanowie czy nie glosowac za mniejszym zlem
                      • corrida_pl Re: Czy coś już wiadomo???? 02.02.12, 19:50
                        planetyliscie napisał:

> aha, i Pan Burmistrz ma u mnie poteznego minusa za marnowanie pieniedzy poprzez
                        > ustawianie znakow "kontrola radarowa" - jesli tak ma wygladac latanie budzetu
                        > to przy nastepnych wyborach powaznie sie zastanowie czy nie glosowac za mniejsz
                        > ym zlem

fakt, to co zrobili panowie z UM to lekkie przegięcie, na każdej "główniejszej" ulicy znak...
                        powinni jeszcze dla pociągu taki postawić :D
                        • corrida_pl fotoradar 02.02.12, 19:54
                          www.youtube.com/watch?v=uvYxXBMqEOM&feature=player_embedded
                          :D
                      • zaza4.4 Re: Czy coś już wiadomo???? 02.02.12, 20:02
                        planetyliscie napisał:
                        druga strefa to i tak mniej nizbym zaplacil za miesieczny bilet wileniak zabki + karta miejska i to jest plus, minus to ze zamiast 90 trzeba bedzie placic 160zl ale umowmy sie - Zabki byly ewenementem pod tym wzgledem i predzej czy pozniej to sie musialo skonczyc

nie wiem dlaczego uważasz, że wszystko musiało się tak stać jak się stało, jakiś Kuba fatalista czy co? Natomiast nie uważam, że mam się z czegoś cieszyć, jeśli zabierane są z mojej kieszeni kolejne pieniądze, który mam coraz mniej, bo cwaniaki z rządu - samorządu mają kolejne genialne pomysły. Zresztą nie tylko mnie, jesli choćby tylko 2000 osób korzystało z biletu (a twierdzi się, że miasto ma 50 tys osób) to rocznie na tej oszczędności burmistrza mieszkańcy bezpośrednio stracą na biletach 1680000 zł. Nie mam także żadnych wątpliwości znając burmistrza, że te oszczędności zostaną także przejedzone, czyli z NASZYCH kieszeni ubędzie lekko licząc tak ze 4 mln zł i nic nie będziemy mieli w zamian. A przepraszam w zamian będziemy mieli kolejną podwyżke wody i winietki na korzystanie z lokalnych dróg, fotoradary obok łapania piratów będą także sprawdzać czy są naklejone na szybach.

ps. panie Kret czy odpisze pan ile burmistrz płaci panu za doradzanie!!!
                        • szeszol Re: Czy coś już wiadomo???? 02.02.12, 21:22
                          > Natomiast nie uważam, że mam się z czegoś cieszyć

To co napisała gazeta to narazie domysły, ja bym poczekał z oficjalnym komunikatem, ale też uważam, że pociąg w II strefie to żaden kompromis ale raczej porażka...

Oszczędności trochę pozorne - bo gmina jako gmina dopłaci mniej, ale koszty przerzucone zostaną na mieszkańców ( w wariancie najtańszym - czyli 4x90 dniowy to koszt dodatkowy 600 PLN na rok). Taka trochę kreatywna księgowość,
                          • rukwiak Re: Czy coś już wiadomo???? 03.02.12, 08:21
                            Ja również uważam, że bilet w II strefie to porażka Pana Perkowskiego. Pewnie burmistrz liczy na to, że albo ludzie mu to wybaczą albo zapomną do kolejnych wyborów. Niech się Pan nie martwi, my przypomnimy i nie wybaczymy :-)
                          • michal0510 Re: Czy coś już wiadomo???? 03.02.12, 08:57
                            > To co napisała gazeta to narazie domysły, ja bym poczekał z oficjalnym komunika
                            > tem, ale też uważam, że pociąg w II strefie to żaden kompromis ale raczej poraż
                            > ka...

Dokładnie, porażka goni porażkę. Półtora roku temu upadły negocjacje w sprawie uruchomienia linii 770, burmistrz uznał, że nie można zgodzić się na II strefę.
                            Zamiast tego uruchomiony został darmobus, na który trzeba było czekać rok. Darmobus miał rozwiązać problemy komunikacyjne poprzez połączenie różnych części Ząbek ze stacją PKP.
                            A teraz okazuje się, że i tak darmobus dowiezie pasażerów do pociągu, który będzie w II strefie.
                            W dodatku za chwilę się okaże, że to że pociąg jest w II strefie wspólnego biletu to ogromny sukces, bo przecież wspólnego biletu mogło nie być wcale.
                            • extreme78 Re: Czy coś już wiadomo???? 03.02.12, 19:48
                              Powiem szczerze, że bilet w II strefie nie kalkuluje mi się specjalnie i chyba będę jeździł samochodem. Nie wiele więcej wydam a wygodniej i szybciej choć nie zawsze ;-)
                              Swoją drogą to burmistrz dał popis arogancji i całkowitego nieliczenia się z opinią ludzi. żadnych konsultacji. Jakieś bzdurne darmobusy którymi jeżdżą emeryci do M1, po co to?
                      • mipil Re: Czy coś już wiadomo???? 03.02.12, 10:18
                        Prostym rozwiązaniem na fotoradary jest proste przestrzeganie 50/60 km/h w mieście. Rozumiem, że jeździsz szybko ale bezpiecznie ale nie wszyscy są tak wyjątkowi jak Ty.
                        • corrida_pl Re: Czy coś już wiadomo???? 03.02.12, 20:36
                          stawianie znaku "uwaga fotoradar" na każdej prostej której długość przekracza 100 metrów to nie bezpieczeństwo tylko patologia

> Prostym rozwiązaniem na fotoradary jest proste przestrzeganie 50/60 km/h w mieś
                          > cie. Rozumiem, że jeździsz szybko ale bezpiecznie ale nie wszyscy są tak wyjątk
                          > owi jak Ty.

stwia
                          • corrida_pl Wspólny bilet, darmobus, linia X 03.02.12, 21:14
                            "Wspólny bilet, darmobus, linia X: Bieżące informacje dotyczące komunikacji zbiorowej w Ząbkach. Przewoźnik linii X nie jest dalej zainteresowany utrzymywaniem linii z uwagi na niską rentowność. Trwają przetargi na linię Zabki-1 i Zabki-2. Starosta negocjuje z warszawskim ZTM w zakresie wspólnego biletu na pociąg. Środków w budżecie zabraknie na wszystkie trzy tematy jednocześnie."
                            źródło: perkowski.pl
                            • planetyliscie Re: Wspólny bilet, darmobus, linia X 06.02.12, 08:48
                              No i za dwa dni konczy mi sie bbilet i dylemat - brac w ciemno na II strefe czy po staremu na pierwsza ? jesli kupie na I a od marca wskoczymy do II to czy bilet bedzie obowiazywal na starych zasadach do wygasniecia ostatniego doladowania ?

Panie Burmistrzu, konkretów na potrzeba, KONKRETÓW
                              • superjetziel Re: Wspólny bilet, darmobus, linia X 06.02.12, 10:22
                                planetyliscie napisał:

> No i za dwa dni konczy mi sie bbilet i dylemat - brac w ciemno na II strefe czy
                                > po staremu na pierwsza ? jesli kupie na I a od marca wskoczymy do II to czy bi
                                > let bedzie obowiazywal na starych zasadach do wygasniecia ostatniego doladowani
                                > a ?
                                >
                                > Panie Burmistrzu, konkretów na potrzeba, KONKRETÓW

Jak dla mnie to oczywistym jest, że bilet zakupiony na I strefę nie będzie ważny w II, chyba że wprowadzą jakieś nadzwyczajne regulacje, ale nie liczyłbym na to. Poza tym nie ma się co podpalać, bo jak na razie nie ma nawet mowy o II strefie. Zgodnie z obowiązującym oficjalnym stanowiskiem od 1 marca wspólny bilet nie działa.
                            • michal0510 Re: Wspólny bilet, darmobus, linia X 06.02.12, 10:42
                              > Trwają przetargi na linię Zabki-1 i Zabki-2.

Ciekawe kiedy okaże się, że 199 jest zbędne ze względu na linię Ząbki-2?
                              Co następne? Może 145? W końcu Piłsudskiego jeździ darmobus.
                              • corrida_pl Re: Wspólny bilet, darmobus, linia X 06.02.12, 10:57
                                niedługo prąd wyłączą i karierę zrobi ktoś produkujący lampy naftowe - to będzie sukces na skale całego kraju, co tam kraju świata...
                                • extreme78 Re: Wspólny bilet, darmobus, linia X 06.02.12, 13:21
                                  Ja po prostu nie mogę tego wszystkiego ostatnimi czasy ogarnąć. Burmistrz porwał się na inwestycje dofinansowane z UE tylko, że wkład własny jaki trzeba było ponieść spowodował totalną pustkę w kasie miasta i teraz nie ma na nic. Ostatnio obejrzałem jakąś wypowiedź p. Perkowskiego na youtube to jeszcze bardziej ręce mi opadły. Jakbym słuchał 13-latka, mniej więcej taki poziom argumentacji a nie człowieka rzekomo doktoryzującego się. Wylewane jakieś żale że nie ma kaski na nic, a kto kazał mu kandydować skoro wiedział dokładnie jak jest?
                                  W kwestii komunikacji miejskiej to już wogóle się ten pan kompromituje, po jakiego złamanego wydawać kasę na darmobusy, które jeżdżą z nikąd do nikąd zamiast te środki przeznaczyć na nową linię autobusową ZTM jadącą do Bankowego lub Centrum. Przecież 90% ludzi pracuje w Warszawie Panie Burmistrzu!!! Trochę logiki w działaniu nie zaszkodzi.
                                  Pozdrawiam
                                  • corrida_pl Re: Wspólny bilet, darmobus, linia X 08.02.12, 12:02
                                    ciąg dalszy żalów z perkowski.pl:

"Meldunek, podatek PIT, liczba policjantów i placówek poczty : Udział miasta w podatku PIT odprowadzanym jest niezwykle ważny, najważniejszy. Niestety meldunek pomimo wielokrotnych zapowiedzi Rządu o jego likwidacji, dalej ma się bardzo dobrze i chyba jeszcze kilka lat będzie funkcjonował.
                                    Miasta i gminy zabiegają o meldowanie się mieszkańców, gdyż ilość osób zameldowanych ma bezpośredni wpływ między innymi na:
                                    - wielkość subwencji (w tym oświatowej oraz wyrównawczej),
                                    - ilości placówek poczty polskiej w mieście,
                                    - ilości funkcjonariuszy w Komendzie Policji w Ząbkach."
                                    • bezkitu3.0 Re: Wspólny bilet, darmobus, linia X 08.02.12, 12:14
                                      corrida_pl napisał:

> ciąg dalszy żalów z perkowski.pl:
                                      >
                                      > "Meldunek, podatek PIT, liczba policjantów i placówek poczty : Udział miasta w
                                      > podatku PIT odprowadzanym jest niezwykle ważny, najważniejszy. Niestety meldune
                                      > k pomimo wielokrotnych zapowiedzi Rządu o jego likwidacji, dalej ma się bardzo
                                      > dobrze i chyba jeszcze kilka lat będzie funkcjonował.
                                      > Miasta i gminy zabiegają o meldowanie się mieszkańców, gdyż ilość osób zameldow
                                      > anych ma bezpośredni wpływ między innymi na:

Tak, tak, meldować się i płacić podatki, ale już!!! Tym, co posłuchali i się zameldowali (a ta liczba chyba powinna się zwiększać!) znacząco poprawiły się warunki bytowe:
                                      - podwyżkę ceny wody o 50% tylko w ciągu 1 roku!
                                      - zapowiadaną likwidację X-a
                                      - wypowiedzenie umowy na wspólny bilet ZTM - KM

Dość tej ściemy, przyłączajmy się do Warszawy, zanim burmistrz nie odgrodzi nas od niej chińskim murem...
                                    • michal0510 Re: Wspólny bilet, darmobus, linia X 08.02.12, 14:41
                                      > - ilości placówek poczty polskiej w mieście,

Biorąc pod uwagę, że za chwilę nastąpi uwolnienie rynku usług pocztowych i prywatni operatorzy będą otwierać placówki, gdzie będą chcieli, to argument mało trafiony.

> - ilości funkcjonariuszy w Komendzie Policji w Ząbkach."

W zarządzeniu Komendanta Głównego Policji dotyczącego naliczeń etatowych nigdzie nie ma mowy o liczbie zameldowanych mieszkańców. Jest o ludności faktycznie zamieszkałej i to jest jedno z kryteriów decydujących o liczbie etatów.
                                      Poza tym zgodnie z ustawą o policji na wniosek rady powiatu lub rady gminy liczba etatów Policji w rewirach dzielnicowych i posterunkach Policji na terenie powiatu lub gminy może ulec zwiększeniu ponad liczbę ustaloną (...) jeżeli organy te zapewnią pokrywanie kosztów utrzymania etatów Policji przez okres co najmniej 5 lat, na warunkach określonych w porozumieniu zawartym między organem powiatu lub gminy a właściwym komendantem wojewódzkim Policji i zatwierdzonym przez Komendanta Głównego Policji.
                                      Więc można zapewnić większą liczbę funkcjonariuszy bez oglądania się na liczbę zameldowanych.
                                      • ats31 Re: Wspólny bilet, darmobus, linia X 08.02.12, 16:08
                                        Po co ich więcej.Ostatnio jak tam byłem to trzech panów siedziało sobie w recepcji i nie można było uzyskać od nich nawet nazwiska mojego dzielnicowego ,bo według nich ja to powinienem wiedzieć ,a oni nie są od udzielanie takich informacji.
                                        • corrida_pl Re: Wspólny bilet, darmobus, linia X 08.02.12, 16:13
                                          no teraz będzie potrzeba więcej do obsługi fotoradarów :D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka