Dodaj do ulubionych

Cena luksusu

14.02.12, 10:05
No i stało się.
Otrzymałem rachunek za wodę i kanalizację. Pierwszy raz żałuję, że nie mam studni wierconej. W skali roku pozwoliło by to na całkiem pokaźne oszczędności.
Sprawdziłam na rachunku, i płacę około 15 zł/m3 .
Na stronie www.igwp.org.pl widnieją zestawienia opłat.Średnia opłat dla woj. mazowieckiego, dla gospodarstw domowych wynosi 7,36 zł/m3 razem z VAT. Średnia jest dwa razy niższa niż opłaty Ząbek.
OK piszą, żw warszawa uszczęśliwia nas nie tylko wzrostem opłat za komunikację, ale też za wodę i ścieki. Na stronie www.mpwik.com.pl podają, że opłaty dla Warszawy łacznie wynoszą 9,97 zł/m3.
O co tu chodzi?
Obserwuj wątek
    • paulwent Re: Cena luksusu 14.02.12, 10:14
      Wczoraj na radzie miasta była dyskusja na ten temat. Dyskusja to za dużo powiedziane bo na każde pytanie dlaczego jest drogo zarówno prezes PGK jak i burmistrz przez kilka minut opowiadali historie które miały niewiele wspólnego z pytaniem ( burmistrz nawet przeszedł przez proces obróbki ziemniaka w restauracji). Przed wyjściem udało się w końcu dowiedzieć że jeżeli chodzi o ścieki taniej nie będzie ( stan kanalizacji jest średni, wymiana jest dużo droższa niż straty wynikające z nieszczelnośći a wszelkie prace naprawcze mają sprawić żeby nie było drożej). Jest szansa że woda w bliżej nieokreślonym czasie będzie tańsza ale dopiero w momencie w którym Ząbki będą miały własne ujęcie wody. Na tą chwilę są prowadzone negocjacje z MPWiK w Warszawie która chce podnieść ceny wody. Reasumując lepiej nie będzie, oby nie było dużo gorzej. Wcześniej ceny były niższe podobno dlatego że było dofinansowanie z urzędu miasta. No ale trzeba było kase na basen znaleźć więc małymi kroczkami przez likwidację I strefy w PKP, linii X, dopłat za wodę się znalazły.
      • pi0trw Re: Cena luksusu 14.02.12, 10:45
        Mistrzowskie zarządzanie i troska o obywateli. Czy dobrze rozumiem, że miasto nie zamierza naprawiać instalacji ściekowej, bo się to nie opłaca? Czy to jest równoważne stwierdzeniu, że władze nie zamierzają przeciwdziałać wyciekaniu ścieków - a to nie tylko odpady biologiczne, także chemia - do gleby?
      • bezkitu3.0 Re: Cena luksusu 14.02.12, 11:26
        paulwent napisał:

> Wczoraj na radzie miasta była dyskusja na ten temat. Dyskusja to za dużo powied
        > ziane bo na każde pytanie dlaczego jest drogo zarówno prezes PGK jak i burmistr
        > z przez kilka minut opowiadali historie które miały niewiele wspólnego z pytani
        > em ( burmistrz nawet przeszedł przez proces obróbki ziemniaka w restauracji). P

Szkoda, że nie odpowiedziałeś w wątkach które tego tematu i spotkania specjalnie dotyczyły...
        • paulwent Re: Cena luksusu 14.02.12, 14:43
          jak znajdę dłuższą chwilę to dokładnie opowiem czego się dowiedziałem.
      • attiya Re: Cena luksusu 14.02.12, 14:57
        paulwent napisał:

> ( burmistrz nawet przeszedł przez proces obróbki ziemniaka w restauracji).

cudne :D

> Przed wyjściem udało się w końcu dowiedzieć że jeżeli chodzi o ścieki taniej nie
        > będzie ( stan kanalizacji jest średni, wymiana jest dużo droższa niż straty wy
        > nikające z nieszczelnośći a wszelkie prace naprawcze mają sprawić żeby nie było
        > drożej). Jest szansa że woda w bliżej nieokreślonym czasie będzie tańsza ale d
        > opiero w momencie w którym Ząbki będą miały własne ujęcie wody.

jak sobie przypomnę te obietnice pewnych osób sprzed założenia tych nowych wodomierzy jak to będzie pięknie, tanio i wspaniale, to niemal łezka mi się w oku kręci :d boższzze jaka ja naiwna wtedy byłam :D

Na tą chwilę są
        > prowadzone negocjacje z MPWiK w Warszawie która chce podnieść ceny wody.

jakie negocjacje? przecież jakis wynajętny negocjator już raz prowadził takowe, co z tego wyszło, to wystarczy rzucić okiem na f-rę

Reasu
        > mując lepiej nie będzie, oby nie było dużo gorzej. Wcześniej ceny były niższe p
        > odobno dlatego że było dofinansowanie z urzędu miasta. No ale trzeba było kase
        > na basen znaleźć więc małymi kroczkami przez likwidację I strefy w PKP, linii X
        > , dopłat za wodę się znalazły.

tak, tak, zapewnić durnemu ludowi igrzyska - czytaj basen - oraz dowóz za free na ten basen i lud zamknie swe szanowne buzie
        :D
    • jacuo Re: Cena luksusu 14.02.12, 12:09
      Zważywszy, że PGK płaci Warszawie 9,97 zł/m3 na wyjściu, to z samej definicji w Ząbkach będzie drożej. Można dyskutować o ile,, ale oczywiste jest, że bezie drożej. Gdyby niejaki Donek T zamiast sie obijac wyprodukował z siebie dawno obiecywaną ustawe i powstała by metropolia warszawska, to by zapewne było lepiej.
      • etam2.0 Re: Cena luksusu 14.02.12, 16:24
        Ustawa aglomeracyjna rozwiązała / ułatwiła by wiele rzeczy. Niestety PSL przeciwne.
    • ekian Re: Cena luksusu 14.02.12, 14:01
      Studnia Panu nie pomoże. Dojdzie opłata stała, a jak się mieszkańcy "przerzucą" na studnie, to się zrobi pokaźny podatek, bo przecież kasę trzeba wyciągnąć nie mniejszą.

Według mnie najlepszy jest "odczyt wodomierz głównego" 4,37zł netto i "rozliczenie należności woda lub ścieki" a 5,85zł netto. Może jeszcze należy coś ciekawego dodać? Paranoja...
      Miało być taniej po zamontowaniu liczników przesyłających odczyt, bo przecież nie trzeba chodzić od domu do domu, ale jest jak jest. Bo chyba jeszcze te liczniki się nie spłacają?
      • zaza4.4 Re: Cena luksusu 14.02.12, 14:45
        te inteligentne liczniki nie były wprowadzone, żeby było taniej dla mieszkańców, tylko żeby było łatwiej dla spółki wodociagowej, zatem choć pracownik nie chodzi co miesiąc dla odczytu zużycia, to i tak trzeba zapłacić za jego pensje.

pozostanie przerzucić sie na ryczałt, wypadnie 3 m wody na osobę i odpadną odpłaty stałe

ps.
        tymi ziemniakami to mnie ubawiłeś, jak burmistrz zacznie jeszcze opowiadać o swoich doświadczeniach z więzienia, to daj znać abym mogła odsłuchać te brednie ;)
        • robert8882 Re: Cena luksusu 14.02.12, 22:28
          Dochodzimy do sedna.
          Miasto płaci Warszawie 10 zł/ m3 wody, pobiera 15 zł/m3. Czyli zysk wynosi 5zł3. Licząc 2m3 wody na osobę miesięcznie x 40 000 osób daje 80 000 m3 wody co daje 400 000 zł zysku.
          Jak miasto (czyli spółka) zainwestuje te pieniądze. Za 5 mln rocznie można sporo zbudować. Ciekaw jestem jakie są priorytety inwestycyjne spółki?
          • luzka13 Re: Cena luksusu 15.02.12, 07:30
            > Jak miasto (czyli spółka) zainwestuje te pieniądze. Za 5 mln rocznie można spor
            > o zbudować. Ciekaw jestem jakie są priorytety inwestycyjne spółki?

Jak to jak? NA PREMIE!!!!!!!!
            • robert8882 Re: Cena luksusu 15.02.12, 12:51
              Właśnie ukazało się sprawozdanie z sesji Rady Miasta. Wyjaśniono tam, że płacimy drożej za kanalizację gdyż:
              - rury sa nieszczelne i wpływa woda gruntowa oraz wykonano nielegalne przyłacza. Słyszałem już tą infornacje kilka lat temu, więc dziwi mnie, że nikt nie wykonał kamerowania. Wpuszcza się szczura na sznurku z kamerą do rury i szczur ten pokazuje co dzieje się w środku. Koszt niewielki, a przy okazji można sprawdzić stan i ilość przyłączy, oraz czy wszystkie sa legalne).
              - ryczałtowcy (budynki bez przyłącza do wodociągu, natomiast ze studnią) mają za niskie opłaty w stosunku do ilości produkowanych ścieków. I tu też nie wiem czemu nie podniesie się opłat ryczałtowych, a tym którzy płacą za realne zużycie nie naliczy się realnych stawek. Czemu mam być karany za to, że mam licznik na wodę? Podniesienie ryczałtu zmobilizuje ludzi do wykonania przyłącza wody, bo obecnie ci, którzy mają studnię ani myślą z niej rezygnować.
          • ratatuj.1 Re: Cena luksusu 15.02.12, 14:31
            robert8882 napisał:

> Dochodzimy do sedna.
            > Miasto płaci Warszawie 10 zł/ m3 wody, pobiera 15 zł/m3. Czyli zysk wynosi 5zł3
            > .
            Raczej to te 5 zł zostaje im na pokrycie wszystkich innych kosztów. Przecież muszą płacić ludziom pobory, naprawiać uszkodzenia, zapłacić podatki, za prąd, gaz i ten barak na tyłach urzędu.
            A może tak sprzedać ząbkowskie wodociągi Warszawie? Może wtedy będzie cena jak w Wawce czyli te 10 zł?

• pi0trw Re: Cena luksusu 15.02.12, 15:03

> A może tak sprzedać ząbkowskie wodociągi Warszawie? Może wtedy będzie cena jak
              > w Wawce czyli te 10 zł?

A co ze stanowiskami zarządu?
              • attiya Re: Cena luksusu 15.02.12, 15:15
                właśnie :D
                i pani prezes pracę straci :D
              • ratatuj.1 Re: Cena luksusu 15.02.12, 15:33
                pi0trw napisał:

>
                > > A może tak sprzedać ząbkowskie wodociągi Warszawie? Może wtedy będzie cen
                > a jak
                > > w Wawce czyli te 10 zł?
                >
                > A co ze stanowiskami zarządu?

jest chyba jedno stanowisko?
            • netgater Re: Cena luksusu 15.02.12, 16:38
              Proponowałem już kiedyś przekazanie naszych wodociągów do MPWiK:
              tutaj.

Podtrzymuję wcześniejszą propozycję - to jedyne rozsądne rozwiązanie. Poczytajcie tamten wątek i zobaczcie przykład np. Pruszkowa, który nie ma takich zmartwień, bo jego sieć jest już własnością MPWiK.

--------------------------------------------------------------
              • rotot Re: Cena luksusu 15.02.12, 17:35
                Wszystko prowadzi do secesji z powiatu wołomińskiego.
                Co trzeba zrobić (w punktach).
                1. Utworzenie Niezależnego Księstwa Ząbkowskiego.
                2. Wypowiedzieć wojnę HGW i natychmiast się poddać zanim nas zaatakują legioniści.
                3. Przyjąć zwierzchnictwo wawy.

ps. poziom postu dostosowany do poziomu forum.

• e-olenka Re: Cena luksusu 16.02.12, 08:45
                netgater napisał:
                Proponowałem już kiedyś przekazanie naszych wodociągów do MPWiK:

Byłoby fajnie :), ale nie wiem czy MPWiK chciałoby wziąć wspaniałą, dziurawą i nieinwestowana sieć wod-kan.. Dla nich to żaden biznes tylko kłopot. Tak mi się wydaje. Zgodnie z ustawą jest to mozliwe, trzebaby było podpisać porozumienie, a to po wojnie z HGW nie wiem czy by sie udało. Tu cytat z ustawy:

USTAWA
                z dnia 7 czerwca 2001 r. z późn. Zm. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków
                Art. 3.
                1. Zbiorowe zaopatrzenie w wodę i zbiorowe odprowadzanie ścieków jest zadaniem
                własnym gminy.

2. W razie wspólnego wykonywania przez gminy zadania, o którym mowa w ust. 1,
                określone w ustawie prawa i obowiązki organów gminy wykonują odpowiednio
                właściwe organy:
                1) związku międzygminnego;
                2) gminy wskazanej w porozumieniu międzygminnym.

Art. 9. pkt.3. Przedsiębiorstwo wodociągowo-kanalizacyjne jest obowiązane do prowadzenia regularnej kontroli ilości i jakości odprowadzanych ścieków bytowych i ścieków przemysłowych oraz kontroli przestrzegania warunków wprowadzania ścieków do urządzeń kanalizacyjnych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka