Dodaj do ulubionych

Ząbkowska Polityka Fotoradarowa

24.02.12, 22:55
zaczne od cytatu z lokalnego portalu satyrycznego www.perkowski.pl:
"Zgodnie z obowiązującymi przepisami, radaru można się spodziewać wszędzie tam, gdzie istnieją znaki ostrzegawcze na ten temat, co nie oznacza, że tam zawsze jest. Te oznaczone miejsca zostały ustalone wspólnie z Policją oraz uwzględniają inne miejsca wskazane przez mieszkańców lub samą Straż Miejską. Są to najczęściej okolice szkół, niektórych przedszkoli ale również miejsc, gdzie kierowcy lubią jechać zbyt szybko a z tego powodu dochodziło do kolizji lub innych niebezpiecznych sytuacji. "

Jaki mamy zatem stan: na każdym możliwym odcinku gdzie tylko dało się postawić znak "Fororadar", taki znak stoi. Innymi słowy, całe Ząbki usiane są takimi znakami. No wszedzie! Strasznie niebezpieczne te Ząbki, pomyśleć by mozna!

No to rozłóżmy temat na części pierwsze:
Wymyślił sobie P. że skoro można doić mieszkańców/przejeżdżających z fotek to będzie doił gdzie się tylko da. Bo przecież o to chodzi w fotoradarach, nieprawdaż? Co tam bezpieczeństwo, kasa miasta woła "jeść"! No więc P. nastawiał tych znaków wszedzie, co by ludzie byli gotowi na zdojenie i nie mieli argumentu że dojeni są bezprawnie (więc znaki być muszą!).
Niestety chytry plan chyba nie do końca taki chytry jest - bo fotki obsługuje SM. A SM nie pracuje całodobowo (przynajmniej z tego co udało mi sie znaleźć w sieci tak wynika). Tym samym będą cykać fotki najpewniej w porannych korkach, a może w popołudniowych? Brawo Panie P.! Genialne! Kasa miasta spuchnie od tego! Ale co tam bezpieczeństwo...

No właśnie - bezpieczeństwo - we wszystkich NORMALNYCH krajach (a i na szczęście coraz częściej w naszym) fotoradary stosuje sie DLA POPRAWY BEZPIECZEŃSTWA, PREWENCYJNIE.
Czy jest szansa na poprawę bezpieczeństwa rozrzucając znaki informujące o kontroli radarowej jak grzyby po deszczu? Otóż nie, Szanowny Panie P.

Ależ jak to?! - krzykną oburzeni klakierzy, skandal!

Bla bla bla - gdyby znaki stały w faktycznie zasłużonych lokalizacjach, w miejscach faktycznie niebezpiecznych i tylko tam - miały by wiekszy zasieg oddziaływania niż gdy sa na każdym kroku. A to dlatego, że jak coś sie opatrzy to się na to nie zwraca uwagi...i się pędzi...ale zaraz zaraz, jak sie na to nie zwraca uwagi, to wiecej fotek, kasa miasta spuchnie! Taki cel!
Ile już badań zrobiono, przez multum różnych od siebie niezależnych instytucji (i nawet "legendy Warszawskiej dorgówki, insp. Pasiecznego swego czasu), które potwierdziły jasno: to co motywuje do przestrzegania prawa i przepisów ruchu drogowego (i nie tylko) najlepiej to NIEUCHRONNOŚĆ KARY. Jaki jest poziom nieuchronności jak prawdopododobieństwo zapłacenia mandatu podczas przejazdu przez "obstawione" oznakowaniem miasto jest praktycznie żadne w stosunku do ilości tych znaków? Uuuh, jakiż postrach sieje to oznakowanie. Właśnie miałem okazje tego doświadczyć na Skrajnej/Zycha: Jadąc 50km/h zostałem wyprzedzony przez 3 samochody, w tym ciężarówke z naczepą. Niewiele lepiej było jak wracałem, tym razem Batorego. No faktycznie, sieją postrach te znaki...

A teraz nieco mniej sarkastycznie, a bardziej merytorycznie.
Absolutnie, uważam, że fotoradary są w Ząbkach potrzebne. Tyle że nie po to by łatać budżet a po to, żeby poprawić bezpieczeństwo - na Powstańców powinny ładowac fotki na stałe każdemu matołowi co przekracza 60kmh, w jedną czy w drugą stronę. Podobnie na wspomnianego Batorego, ze względu na szkołe i przejścia dla pieszych. Wariatów tam szarzujących nie mało. I rozumiem, że na stały fotoradar miasta może nie być stać, ale do jasnej ciasnej - są miejsca i są miejsca. Po kiego grzyba wrzucać fotoradar na odcinku prostym bez przejść dla pieszych gdzie stłuczki jeśli są to nie wiecej niż w innych tego typu lokalizacjach. Naćkał P. tego tyle, że za chwilę na nikim te znaki nie będą robiły wrażenia. Może SM gdzieś "natrzaska" fotek, ale Szanowny Urzędasie, z poprawą bezpieczeństwa to ma wspólnego tyle co nic. Nawet tak prostej rzeczy jak wykorzystanie fotoradarów dla zwiększenia bezpieczeństwa w Ząbkach ów Pan nie potrafi ogarnąć...masakra.

To tyle, mozecie mnie zlinczowac teraz.

Obserwuj wątek
    • bezkitu3.0 Re: Ząbkowska Polityka Fotoradarowa 24.02.12, 23:25
      route67 napisał:

> zaczne od cytatu z lokalnego portalu satyrycznego

dobre!!!

> Jaki mamy zatem stan: na każdym możliwym odcinku gdzie tylko dało się postawić
      > znak "Fororadar", taki znak stoi. Innymi słowy, całe Ząbki usiane są takimi zna
      > kami. No wszedzie! Strasznie niebezpieczne te Ząbki, pomyśleć by mozna!
      >

Ostatnio śmiałem się z sąsiadem, że jedyne co naprawdę jest porządnej jakości w Ząbkach, to te nowe znaki o kontroli radarowej. Ładne, dobra blacha, niezła folia odblaskowa (chyba markowa: 3M) :))) I na tym dobre rzeczy się kończą...
      • route67 Re: Ząbkowska Polityka Fotoradarowa 24.02.12, 23:26
        bezkitu3.0 napisał:

> Ostatnio śmiałem się z sąsiadem, że jedyne co naprawdę jest porządnej jakości w
        > Ząbkach, to te nowe znaki o kontroli radarowej. Ładne, dobra blacha, niezła fo
        > lia odblaskowa (chyba markowa: 3M) :))) I na tym dobre rzeczy się kończą...

spokojnie, złomiarze się zajmą.
        • xr5 Re: Ząbkowska Polityka Fotoradarowa 24.02.12, 23:30
          Czyli ktoś będzie zadowolony to chyba dobra informacja :)))))
    • raptor73 Re: Ząbkowska Polityka Fotoradarowa 25.02.12, 00:37
      Popieram Twoją wypowiedź. Pytanie tylko np. na obwodnicy (chyba ul. Zycha) ustawione znaki jak tam pusto, teren prawie niezabudowany aż do Skrajnej - jedyne do jest to wylewający rów... Założę się że jak się zrobi cieplej to tam najczęściej będą się ustawiać z fotoradarem. Na takich ulicach jak Powstańców, Szwoleżerów czy Batorego ich nie będzie za często - przecież maszynka do robienia kasy musi w końcu zacząć pracować, a tamtędy nawet ciężarówki jadą 70-80 km/h.
      • forumowy_wyjadacz Re: Ząbkowska Polityka Fotoradarowa 25.02.12, 15:10
        Ale jazda Wolności prawie 90km/h nie jest normalna. Jechałem za gościem, dobiłem do 70km/h, ale odpuściłem. Na Zycha też da się ładnie rozpędzić. Teren jest zabudowany? Jest! Stawiać radar, cykać fotki, pobierać pieniążki. ;-)
    • etam2.0 Re: Ząbkowska Polityka Fotoradarowa 25.02.12, 15:25
      Chciałbym radar na swojej ulicy. Prosty odcinek + równa droga = jazda grubo ponad 50-60 km/h. Wypadku nie było - i dobrze, chciałbym aby tak zostało.
      Szkoda, że nie ma masztów - strażnicy będą pochłonięci nadzorowaniem radaru. I to jest minus. Wielu strażników nie ma - też szkoda. I nie pracują poza normalnymi godzinami pracy - szkoda. Wszystko kosztuje. Szkoda, że nie ma na to więcej funduszy.
      • jarek982 Re: Ząbkowska Polityka Fotoradarowa 25.02.12, 19:56
        Nie miałem jeszcze czasu poczytać zapisów ustawy o fotoradarach ale z tego co pamiętam to znak ostrzegający o kontroli powinien stać tylko wówczas, gdy fotoradar lub przynajmniej jego atrapa (w żółtych barwach) faktycznie stoi za znakiem. Czyli Ząbki stawiając znaki o kontroli na każdej ulicy łamią ustawę. Już nie mówiąc o tym że np. na Szwoleżerów mamy po 4 znaki w obie strony co jest kompletnym absurdem, niezły interes zrobiła firma JD Inżynieria Ruchu z Zielonki.
        • szeszol Re: Ząbkowska Polityka Fotoradarowa 25.02.12, 21:22
          > Nie miałem jeszcze czasu poczytać zapisów ustawy o fotoradarach ale z tego co p
          > amiętam to znak ostrzegający o kontroli powinien stać tylko wówczas, gdy fotora
          > dar lub przynajmniej jego atrapa (w żółtych barwach) faktycznie stoi za znakiem

Taki cytat znalazłem:
          "Przepis na który wiele osób się powołuje dotyczy tylko rejestratorów umieszczonych na masztach. (szare skrzynki - puszki to najczęściej ZURAD). Urządzenia straży miejskich/ gminnych itd. dalej będą użytkowane ponieważ w większości są one w tzw śmietnikach lub na statywach ( Zurad, multanowa 6f) dodam, że one nie muszą być " żółte". "

> . Czyli Ząbki stawiając znaki o kontroli na każdej ulicy łamią ustawę.
          Czyli raczej nie łamią.

> Już nie mówiąc o tym że np. na Szwoleżerów mamy po 4 znaki w obie strony co jest komple
          > tnym absurdem, niezły interes zrobiła firma JD Inżynieria Ruchu z Zielonki.

Kolejny cytat:
          "Straże nie będą mogły ustawiać swoich "maszynek do zarabiania pieniędzy" w dowolnym miejscu. Zawsze będą to punkty jasno określone (w terenie zabudowanym - ustalone przez policję)"

Czyli ku rozpaczy przeciwników władz swoje żale należało by kierować pod 997 chyba.

• szeszol Re: Ząbkowska Polityka Fotoradarowa 25.02.12, 21:23
            I jeszcze dodatek
            "Pieniądze z mandatów nie będą wydawane na dowolne inwestycje miast lub gmin. Wszystkie zostaną przeznaczone na modernizację lub remont sieci drogowej, utrzymania infrastruktury drogowej oraz na działania związane z poprawą bezpieczeństwa ruchu drogowego. Znikają również mandaty za przekroczenie prędkości o 2 km/h, bo ustawodawca zadbał o zapis w przepisach, że jeżeli złapią nas na prędkości wyższej do 10 km/h niż dozwolona, to mandatu nie zapłacimy."
          • el_caminino Kierowcy unikną mandatów? Jest luka w prawie 26.02.12, 16:24
            Kierowcy unikną mandatów? Jest luka w prawie
            Źródło: TVP
            Strażnicy miejscy mają poważny problem. Zgodnie z nowelizacją kodeksu postępowania karnego, żeby skierować do sądu wniosek o ukaranie sprawcy niedozwolonego czynu, muszą obecnie podać jego dokładne dane w tym m.in. numer PESEL, NIP, a nawet wykształcenie. Jak się okazuje, wystarczy nie przyjąć mandatu i nie podać kompletu danych strażnikowi, żeby być całkowicie bezkarnym. Wcześniej takie wnioski nie wymagały dokładnych danych, teraz jest to konieczność. Po tym jak nowelizacja weszła w życie otwiera się szansa dla kierowców, którzy próbują uniknąć mandatów drogowych - informuje TVP.

• hania_1976 Re: Ząbkowska Polityka Fotoradarowa 25.02.12, 20:43
      tiaaa radary. Na Szwoleżerów kilka dni temu stały dwa samochody straży miejskiej przy radarze, znaczy chłopaki opowiadali sobie coś na wesoło a tymczasem po Powstańców, gdzie dwie szkoły, pędzili wariaci i zwyczajowo parkowały samochody na zakazie zatrzymywania się i w ogóle nikt im nie przeszkadzał w tym :(
      • vendetta.faweks Re: Ząbkowska Polityka Fotoradarowa 26.02.12, 14:24
        Straży Miejskiej w Ząbkach potrafi tyko wyjechać z maszynką do robienie pieniędzy (Fotoradar) natomiast nie potrafią innych rzeczy. Nie potrafią opanować parkowania na ulicy Targowej, mieszkańcy i przyjezdni parkują jak chcą wolna amerykanka. Przy Biedronce jest miejsce dla inwalidy i jak jest tylko tam miejsce to prawie wszyscy parkują. Handel poza bazarem kwitnie (dla nie wtajemniczonych Straż Miejska otrzymała nowy artykuł za który mogą karać handlarzy art 60 z trójeczka u góry kodeksu wykroczeń). Oraz innych zadań do których zostali powołania - można by tu wymienić ich baz liku. Powołanie straży miejskiej na pewno było słuszne ale czy aby w takiej formie - tylko do fotoradaru. Zima się kończy strażnicy miejscy niedługo się obudzą z zimowego snu i może ich zobaczymy na ulicy. Przynajmniej mam taka nadzieję. A pro po czy ktoś wie jaki jest do nich numer telefonu i jaką liczebność ma ta formacja w Ząbkach. Bo słyszałem ze jest ich 10 w tym 2 komendntów.
    • izawh Re: Ząbkowska Polityka Fotoradarowa 08.03.12, 21:51
      Chyba nie 60 km/h ale 50 :) Wielu kierowców niestety ma przepisy,ze nie wspomnę o ludziach/pieszych itp gdzieś. Ja mieszkam przy jednej z nowych ulic i niestety obserwuję to na co dzień:(Jak nie dostana po kieszeniach ,to się nie nauczą:(
      • route67 Re: Ząbkowska Polityka Fotoradarowa 08.03.12, 22:58
        izawh napisała:

> Chyba nie 60 km/h ale 50 :) Wielu kierowców niestety ma przepisy,ze nie wspomnę
        > o ludziach/pieszych itp gdzieś. Ja mieszkam przy jednej z nowych ulic i nieste
        > ty obserwuję to na co dzień:(Jak nie dostana po kieszeniach ,to się nie nauczą:
        > (

60, 60, miałem na mysli 60. Wg ostatnich zmian w przepisach nie można karać przekroczenia do 10km/h z tego co sie orientuje.
        • sportif Re: Ząbkowska Polityka Fotoradarowa 09.03.12, 16:25
          tylko z fotoradarów automatycznych nie ma kary. Jak będzie ręczna suszarka, to mandat 50zł, ale bez punktów karnych
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka