Dodaj do ulubionych

prawdziwia bezczelość !!!

05.07.13, 01:15
chciałbym przedstawić państwu obraz naprawdę szczytu bezczelności...
właściciel miejsca w małym garażu wynajął swoje miejsce (nr 13) a sam parkuje na miejscach dla gości. później parkował w małym garażu na miejscu nr 10, a to miejsce wg księgi wieczystej małego garażu (tu można znaleźć dużo rzeczy) należy do innego mieszkańca,
kilka osób to zauwazyło, nawet kiedyś kilka osób rozmawiało o tym przy placu zabaw.

od jakiegoś czasu pan już nie parkuje na miejscu nr 10 ale na niesprzedanych miejscach nr 59 i 59A.
czasami jego samochód stoi na miejscach dla gości, czyżby ten pan nie miał pilota, a jak jest okazja to wjeżdza jak brama do garażu jest otwarta
każdy z nas płaci miesięczny czynsz na utrzymanie garażu, do tego roczny podatek na garaż.
dlaczego ktoś jest na tyle bezczelny i ma to w dupie ???!!
po co płacić jak można wynająć, mieć z tego kasę a samemu parkować na cudzych miejscach!!! przecież pod kauflandem jest tyle miejsca

chodzi o niebieskie PUNTO !!!
Obserwuj wątek
    • kerajm Re: prawdziwia bezczelość !!! 05.07.13, 08:36
      cóż mam dodać, zgadzam się z przedmówcą...cwaniaczki na każdym kroku.
    • duleb Re: prawdziwia bezczelość !!! 05.07.13, 10:46
      Ale on tylko na chwilkę parkuje, może coś musi przepakować...
      • logis_tics Re: prawdziwia bezczelość !!! 05.07.13, 13:08
        po pierwsze własciciel punta nie parkuje tylko na chwilkę, ostatnio parkował w garażu i miał wywieszoną kartkę ze ma pozwolenie na parkowanie na danym miejscu w garażu ( to miejsce nie jest jeszcze wykupione- domniemam ze kartka z informacją ze ma na to pozwolenie to kartka typu na ''odwal się'' żeby nikt się go nie czepiał) ponad to ten Pan ''przyjaźni'' się z ochroną więc mnie nie dziwi że wpuszczają go na osiedle i zapewne otwierają mu garaż...
        • smile53 Re: prawdziwia bezczelość !!! 05.07.13, 13:45
          Takich "mistrzów" mamy więcej na osiedlu...
          Czas mija, a oni w dalszym czasie parkują w miejscach dla gości, "pokazując" swoją bezszczelność, np. kierowcy:
          - żółtej MICRY;
          - czarnej INIGNY;
          - merc kl. A;
          - brąz nissan (od niedawna);
          - pojazdy dostawcze (te mniejsze i większe);
          itd...

• kerajm Re: prawdziwia bezczelość !!! 05.07.13, 16:20
            tak jak dawno temu pisałem, parkować dla gości zacznie 10% mieszkańców i prawdziwi goście zaczną parkować koło Kauflandu. Byłem przeciwnikiem blokad na miejscach parkingowych ale u nas na osiedlu i nie tylko wszystko musi być poogradzane, wszędzie barierki, głazy jak koło Kauflandu bo znajdzie się jeden z drugim ...który tylko na chwilę zaparkował.
        • ulazabki Re: prawdziwia bezczelość !!! 05.07.13, 13:48
          ale na naszym osiedlu wywiad dobrze działa.... ciekawe co o mnie Panowie wiedzą dodam od razu ze nie jestem właścicielka tego niebieskiego samochodu ;) Pozdrawiam i zazdroszczę czasu
          • kruq_1 Re: prawdziwia bezczelość !!! 05.07.13, 21:44
            Dokładnie :-)
            Poza tym skoro ten człowiek ma miejsce parkingowe to dostał też do niego pilota, zatem "przyjaźń" z ochroną nie jest mu do niczego potrzebna.
            • nowy_a26 Re: prawdziwia bezczelość !!! 05.07.13, 22:07
              Na miejsu tego pana ktoś stoi. Czyli to miejsce jest wynajmowane. Pilot tez pewnie został przekazany
              co do przyjazni z ochroną to śmiało moge potwierdzić.
              Bardzo czesto widziałem jak ochrona i ten pan wraz synem przesiadywali w garażu. dlatego bardzo czesto nie bylo nikgo z ochrony w tej budce

Czy ktos z zarządu moglby zabrac głos w tej sprawie ?
        • duleb Re: prawdziwia bezczelość !!! 05.07.13, 22:54
          Ja tylko cytowalam Pana Kruq'a
          • kruq_1 Re: prawdziwia bezczelość !!! 05.07.13, 23:13
            A nie lepiej pomyśleć (to naprawdę nie jest trudne) i powiedzieć coś od siebie?
            Sytuacja, w której pisałem o przepakowywaniu, dotyczyła samochodu zaparkowanego tak, że blokował inne, zatem może była jakaś inna przyczyna niż tylko "cwaniactwo". Przykładem, o którym oczywiście "aferzyści" i "tropiciele cwaniaków" nie pomyśleli było właśnie przepakowywanie się. Zresztą w tamtej sytuacji to właśnie miało miejsce i samochód stał tam kilka minut.
            No ale jak widać myślenie mocno kuleje.
            • duleb Re: prawdziwia bezczelość !!! 06.07.13, 13:31
              Wk... mnie Pana wszechbytnosc. Nawet jeśli ktos cos przepakowywal nie dalo mu uprawnien do blokowania innych. I nie stal tylko kilka minut. A jesli ma Pan tak szczegółową wiedze to znak tego ze to Panskie auto!
              Odpier...sie Pan od tropicieli Takich jak Pan Nowy..... Sa to ludzie ktorym nie jest obojetna sprawiedliwosc i uczciwość tzn normalne ludzkie odruchy. Jesli masz Pan wolne 70 kilka zeta to prosze płać rowniez za mnie.
              Zapewniam że porządek na tym osiedlu bedzie!
              • skitelsowa Re: prawdziwia bezczelość !!! 06.07.13, 13:48
                Po prostu umieram ze smiechu jak czytam te wszystkie posty. Mamy niewielka przyjemnosc wkroczyc w to "gowno" zwane wasza wspolnota bo zakupilismy mieszkanie w bloku B na 3 pietrze.I gwarantuje ze jesli ktokolwiek bedzie mi stal pdo oknem,czy nasluchiwal mojej pralki bede oskarzac kazdego wiesniaka o naruszenie prywatnosci,a na tym sie znam bo jestesmy z mezem prawnikami od 8 lat.
                • daleko-od-szosy Re: prawdziwia bezczelość !!! 06.07.13, 14:21
                  Droga Pani,

nie zawsze ten kto skończył studia jest mądry
                  nie zawsze ten kto skończył prawo jest prawnikiem, taka jest moja opinia,

wkroczyła Pani we wspólnotę naszego osiedla, gdzie powinniśmy szanować i tolerować się nawzajem, więc proszę wspólnoty nienazywać cytuję "gównem",
                  groźby o naruszenie prywatności proszę kierowac do tych którzy przekroczą próg pani mieszkania,

pozdrawiam
                  • kruq_1 Re: prawdziwia bezczelość !!! 06.07.13, 22:12
                    Podsłuchiwanie, podpatrywanie, robienie zdjęć to również jest naruszenie prywatności.

A do Pani duleb, znowu tylko jedna możliwość przyszła do głowy? A może po prostu był to ktoś kogo znam i stąd wiem? Dla Pani informacji to tak właśnie jest a auto nie stało dłużej jak 10 minut.
                • dlinci Re: prawdziwia bezczelość !!! 08.07.13, 09:55
                  Pani Skitelsowa, skoro jes pani prawnikiem, powinna pani zachować kulturę języka, tak ważną w naszym zawodzie.

Poza tym zapewne orientuje się Pani, że charakter prawny Wspólnoty jest o tyle specyficzny, że duży jego zakres opiera się na współwłasności i właśnie części wspólne są obszarem konfliktowym i budzącym spory na forum.

pozdrawiam serdecznie,
                  • nowy_a26 Re: prawdziwia bezczelość !!! 10.07.13, 16:41
                    no dobra,
                    wg informacji jaka znalazła się w skrzynkach to garaże mają być otwarte przez dłuższy czas.

czyli najbardziej bezczelni teraz nawet nie muszą czekać aż ktoś otworzy bramę,
                    teraz mogą wjechać i parkować na niesprzedanych miejscach

a tak w ogóle to coś dzieje się w sprawie największego CWANIAKA !!!! od niebieskiego PUNTO
                    swoje miejsce wynajął a sam parkuje na krzywy ryj na niesprzedanym miejscu. wcześniej parkował na sprzedanym miejscu ale został przegoniony,

pytam się uczciwie:
                    jak długo można to tolerować,przecież nie będziemy zakładali blokad na niesprzedanych miejscach. co można zrobić w tej sprawie. kiedy w końcu coś zostanie z tym zrobione.
                    !!!!!
                    • kruq_1 Re: prawdziwia bezczelość !!! 10.07.13, 18:15
                      Żebyś nie wiem jak chciał, to na tych miejscach ani Ty ani wspólnota, żadnych blokad nie pozakłada.
                      Pomińmy tu kwestie uczciwości itp ale wyjaśnij mi jedną rzecz, mianowicie rozumiałbym jeszcze gdybyś się tak pieklił, bo ktoś wynajął swoje i parkuje na górze ale co Cię obchodzi, że parkuje na czyimś (niesprzedanym) miejscu?
                      Przecież to ani Twoje miejsce, ani wspólnoty tylko ma swojego właściciela (spółkę), który na to pozwala.
                      • kruq_1 Re: prawdziwia bezczelość !!! 10.07.13, 18:45
                        I zanim pojawią się jakieś "mądre" wycieczki w moją stronę to proszę o chwilę zastanowienia. Nie mówimy o tym, że ktoś bierze sobie kasiorkę za swoje miejsce a sam zajmuje miejsca dla gości, tylko o sytuacji, że ktoś dogadał się z właścicielem innego miejsca (nie wspólnoty) i tam parkuje. To tak samo, jakby dogadał się np ze mną i parkował na moim miejscu. Mam prawo udostępnić komuś swoje miejsce czy nie mam? MAM i ta spółka też ma. Przecież nikomu nic do tego.
                        • vp_ordnung_muss_sein Re: prawdziwia bezczelość !!! 10.07.13, 21:44
                          kruq_1 napisał:

> I zanim pojawią się jakieś "mądre" wycieczki w moją stronę to proszę o chwilę z
                          > astanowienia. Nie mówimy o tym, że ktoś bierze sobie kasiorkę za swoje miejsce
                          > a sam zajmuje miejsca dla gości, tylko o sytuacji, że ktoś dogadał się z właści
                          > cielem innego miejsca (nie wspólnoty) i tam parkuje. To tak samo, jakby dogadał
                          > się np ze mną i parkował na moim miejscu. Mam prawo udostępnić komuś swoje mie
                          > jsce czy nie mam? MAM i ta spółka też ma. Przecież nikomu nic do tego.

Pan kruq_1 ma rację: prawo decydowania o swojej własności mają tylko właściciele (w tym wypadku współwłaściciele). Garaże podziemne są lokalami niemieszkalnymi z wyodrębnionymi księgami wieczystymi, gdzie zapisana jest własność udziałów w lokalu. Wspólnota nie może ingerować w stosunki między właścicielami miejsc postojowych podziemnych, tak jak nie może ingerować w życie w lokalach mieszkalnych.
                          Sam przypadek parkowania oczywiście naganny, ale zrobić z tym mogą cokolwiek tylko współwłaściciele garażu. Przychodzi mi do głowy proces cywilny, ale czy to ma sens w tym konkretnym przypadku???
                          • kruq_1 Re: prawdziwia bezczelość !!! 10.07.13, 21:56
                            No tak, tylko proszę powiedzieć kto komu miałby wytoczyć ten proces i na jakiej podstawie?
                            Wspólnota (współwłaściciele miejsc garażowych) - właścicielowi Punto? Ale za co?
                            1. Za to, że wynajął swoje miejsce? Ma do tego prawo.
                            2. Za to, że dogadał się z innym właścicielem (spółką) i za jego zgodą parkuje na miejscu tamtego? Również ma prawo.

Druga opcja to wspólnota wytacza proces spółce, będącej właścicielem tego udostępnionego miejsca, ale również za co?
                            1 Za udostępnienie tego miejsca właścicielowi Punto? Przecież mają prawo

Póki właściciel Punto parkuje na miejscu prywatnym i za zgodą jego właściciela to nie dzieje się nic złego ani nagannego i nikomu nic do tego.
                            • vp_ordnung_muss_sein Re: prawdziwia bezczelość !!! 10.07.13, 22:37
                              Niezrozumieliśmy się: Wspólnota nie mu tutaj niemal nic do powiedzenia, więc nie będzie stroną takiego sporu. Czysto hipotetycznie można by sobie wyobrazić, że inni właściciele procesują się ze współwłaścicielem, który łamie zasady poszanowania współwłasności. Inna kwestia, czy właściciel miejsca na którym parkuje niepowołana osoba, będzie chciał egzekwować swoje prawa. W tym przypadku chyba nie, bo spółeczki nie bardzo interesują się życiem na osiedlu.
                              • kruq_1 Re: prawdziwia bezczelość !!! 10.07.13, 22:56
                                Rozumiem. Na pewno spółka będąca właścicielem miejsca zajmowanego przez Punto, nie będzie dochodzić praw, bo przecież ktoś z tej spółki musiał wyrazić na to zgodę.

Moim zdaniem w tym przypadku nie ma chyba mowy o łamaniu zasad poszanowania współwłasności. Właściciel wynajmuje swoje miejsce, potem idzie do innego właściciela z prośbą o zgodę na postój na jego miejscu i taką zgodę otrzymuje. Wszystko jest w porządku.
                                • vp_ordnung_muss_sein Re: prawdziwia bezczelość !!! 10.07.13, 23:10
                                  Ze zgodą na parkowanie na innym miejscu przez niebieskie Punto to oczywiście żart, bo z góry można przyjąć że właściciel przyjął sobie taką zgodę przez domniemanie :) Prawdopodobnie nic za to nie grozi, poza ostracyzmem osiedlowym, bo przecież właściciel zajmowanego miejsce nie interesuje się nim...
                                  • kruq_1 Re: prawdziwia bezczelość !!! 10.07.13, 23:14
                                    Fakt jest taki, że nikt nie wie (poza zainteresowanymi) czy taka zgoda jest czy jej nie ma.
                                    • mieszkaniecvitalpark Re: prawdziwia bezczelość !!! 11.07.13, 08:01
                                      Podejrzewam, że właściciel niebieskiego punto, określany jako cwaniak, nie ma zgody od Spółki (właściciel miejsca) na parkowanie. Pozostaje tylko zgłosić właścicielowi, że osoba prywatna od dnia x parkuje na ich miejscu i wówczas może spółka zgłosi się do cwaniaka o zaległe opłaty za parkowanie na ich miejscu :-)

potrzebny tzw. donos do spółki właściciela. Spółka pewnie z wielką chęcią uzyska dodatkowe środki jako pazerny właściciel :-)
                                      • nowy_a26 Re: prawdziwia bezczelość !!! 11.07.13, 12:46
                                        nie wiem co się dzieje!!!
                                        sporo osób całkowicie odcina się od wszystkiego. mają gdzieś to co się dzieje dookoła !!!
                                        jednym słowem pozwoliliśmy wejść sobie na głowę, pozwoliliśmy żeby ktoś "SRAŁ" we wspólne gniazdo i nic z tym nie można zrobić. lepiej uważać że przecież nic wielkiego się nie dzieje i dalej tolerować tego typu zachowania!!!

jeśli dalej będziemy tolerować różne wybryki to powoli to będzie coraz gorzej.... ech szkoda słów. tu nie chodzi o nic innego niż o zachowanie pewnych zasad, trzymania się regulaminu itp. jeśli przestaniemy przestrzegać zasady lub zaczniemy tolerować nagminne łamanie regulaminu i pewnych zasad to nic dobrego z tego nie wyjdzie.

do czego to doszło, niedługo może znajdzie się ktoś kto wpadnie na kolejny pomysł, zacznie wynajmować nie swoje (nie sprzedane) miejsca, i nie będzie można nic z tym zrobić bo .. cyt p. "Krug_1" no bo przecież nic się takiego wielkiego nie dzieje.

z chamstwem trzeba walczyć !!!
                                        • kruq_1 Re: prawdziwia bezczelość !!! 11.07.13, 14:47
                                          Powiedz mi nowy, czy gdyby właściciel punto wynajął swoje miejsce a potem dogadał się ze mną i parkował sobie na moim to też by Ci to przeszkadzało? Może nam nie wolno?
                                          Upewniłeś się, że wspomniany właściciel nie dogadał się ze spółką będącą właścicielem tego miejsca i nie ma zgody na parkowanie tam? Stawiam, że nie więc po prostu coś sobie założyłeś, przyjąłeś, że na pewno masz rację i jedziesz po człowieku.

W jednym masz rację, z chamstwem trzeba walczyć.
                                          • gach13 Re: prawdziwia bezczelość !!! 11.07.13, 15:42
                                            Dodam tylko, że Czarna Insignia parkowała w garażu lub na zewnątrz w zależności od tego jak się kolesiowi udało wjechać do momentu kiedy ktoś kupił miejsce i zostawił Panu karteczkę za wycieraczką z prośbą o nie parkowanie. Takich cwaniaków jest nie mało. Moim zdaniem otwarcie garażu sprzyja tego typu zachowaniu. Bezczelność niektórych nie zna granic. Dodam tylko, że raz na moim miejscu ktoś zaparkował licząc, że chyba tam nikt nie parkuje.
                                            • mieszkaniecvitalpark Re: prawdziwia bezczelość !!! 11.07.13, 15:53
                                              Ja w takim przypadku wysypałbym pod koła sporo gwoździ. Moje miejsce parkingowe i moje gwoździe. A to, że ktoś wjechał na moje miejsce to nie moja wina że gwoździe opony poprzebijały.
                                              • dlinci Re: prawdziwia bezczelość !!! 11.07.13, 16:41
                                                Otwieranie drzwi wjazdowych ma swój cel - wietrzenie garaży (patrz: wątek a propos zawilgocenia) i ograniczenie poboru prądu (akurat to chyba jest drugorzędny aspekt).

Nie wydaje mi się, żeby otwarte drzwi były zachętą do korzystania z nieswoich miejsc parkingowych, skoro takie zachowania istniały wcześniej.

pozdr,

• gach13 Re: prawdziwia bezczelość !!! 12.07.13, 09:53
                                                  No to fajną mamy wentylację garaży skoro trzeba otwierać drzwi żeby wywietrzyć. Do domu dlinci tez masz otwarte drzwi żeby wywietrzyć :) Zimą też będziemy otwierać drzwi żeby wietrzyć ? Moim skromnym zdaniem należy problem wyeliminować u źródła czyli zabezpieczyć miejsca która ulegają zawilgoceniu. Grzyba niestety nie wywietrzysz jak wejdzie do garażu
                                                  • kruq_1 Re: prawdziwia bezczelość !!! 12.07.13, 10:23
                                                    Nie chodzi tylko o wietrzenie ale również o mniejszą eksploatację mechanizmu bram (są otwarte w godzinach szczytu) oraz zużycie prądu. Moim zdaniem to dobrze, że zarządca szuka wszelkich możliwości oszczędzania no ale jak to bywa, wszystkim się nie dogodzi.
                                                    A co do naprawy usterek i zabezpieczeniu przeciekających miejsc to za co, skoro nie mamy funduszu remontowego?

Ale grunt, że mamy osiedlowych tropicieli, specjalistów od "PORZĄDEK NA OSIEDLU BĘDZIE", którzy wiedzą na co przeznaczyć swoją prospołeczną energię.
                                                  • mieszkaniecvitalpark Re: prawdziwia bezczelość !!! 12.07.13, 11:15
                                                    ... a tak wracając do tematu właściciela niebieskiego punto, dzisiaj rano widzialem, ze wyjechal z garazu tym autem i ... i oczywiscie zaparkowal na miejscach dla gosci.

Nie jestem tropicielem, ale sledzac watki na forum i bywajac na terenie osiedla czesto nie da sie nie zauwazyc takich sytuacji. Ochrona tego powinna pilnowac, ale nie pilnuje, bo pewnie takich prykazow nie dostala.

Nie miałem możliwości rozmowy z tym Panem, ale nie wiem czy taka rozmowa cokolwiek by dała, skoro ma ten Pan w dupie wszystko co się o nim pisze czy mówi oficjalnie i nieoficjalnie.

Kolejne auto, ktore rzuca sie w oczy to Opel Insignia. Ciagle stoi na miejscach dla gosci i co? Ochrona nic z tym nie robi, gadanie o tym nic nie daje, czlowiek ma w dupie wszystko.

Ręce opadają.
                                                  • zarzad_wm_vp Re: prawdziwia bezczelość !!! 12.07.13, 16:25
                                                    mieszkaniecvitalpark napisał(a):

> ... a tak wracając do tematu właściciela niebieskiego punto, dzisiaj rano widzi
                                                    > alem, ze wyjechal z garazu tym autem i ... i oczywiscie zaparkowal na miejscach
                                                    > dla gosci.
                                                    >
                                                    > Nie jestem tropicielem, ale sledzac watki na forum i bywajac na terenie osiedla
                                                    > czesto nie da sie nie zauwazyc takich sytuacji. Ochrona tego powinna pilnowac,
                                                    > ale nie pilnuje, bo pewnie takich prykazow nie dostala.
                                                    >
                                                    > Nie miałem możliwości rozmowy z tym Panem, ale nie wiem czy taka rozmowa cokolw
                                                    > iek by dała, skoro ma ten Pan w dupie wszystko co się o nim pisze czy mówi ofic
                                                    > jalnie i nieoficjalnie.
                                                    >
                                                    > Kolejne auto, ktore rzuca sie w oczy to Opel Insignia. Ciagle stoi na miejscach
                                                    > dla gosci i co? Ochrona nic z tym nie robi, gadanie o tym nic nie daje, czlowi
                                                    > ek ma w dupie wszystko.
                                                    >
                                                    > Ręce opadają.

Ponieważ parking naziemny leży w gestii Wspólnoty, odniosę się do powyższego wpisu.
                                                    Sprawa parkowania na miejscach dla gości była już po wielokroć wyjaśniania za pośrednictwem forum, maili do mieszkańców oraz rozmów bezpośrednich, ale jeśli trzeba postaram się wyjaśnić ponownie.
                                                    Po pierwsze: ochrona nie ma tej sprawy w poważaniu, wprost przeciwnie. Pracownicy ochrony wielokrotnie zwracali uwagę właścicielom parkującym na miejscach dla gości, jednak nie przynosi to skutku (ignorują apele innych współwłaścicieli, ochrony, administracji). W jaki sposób Pańskim zdaniem ochrona ma zapobiec temu procederowi? Przypominam że nie można zabronić właścicielowi wjazdu na teren osiedla, nawet wiedząc o zamiarze nieprawidłowego zaparkowowania. Pracownicy ochrony mają zastawiać wjazd na miejsca dla gości własnym ciałem?
                                                    Po drugie: niezależnie od tego jak bardzo sprawa parkowania na miejscach dla gości wydaje się intuicyjnie bulwersująca, nie oznacza to jeszcze że są narzędzia aby z tym cokolwiek zrobić. Oburzenie właścicieli to za mało, ponieważ musimy się poruszać w obszarze przepisów prawa. Wspólnota na chwilę obecną nie ma instrumentów prawnych aby uniemożliwić właścicielom łamanie zobowiązania, które przyjęli podpisując akt notarialny (czyli wyłączenia parkingu naziemnego z użytkowania przez mieszkańców i przeznaczenia go dla gości).
                                                    Po trzecie: istnieją sprawdzone metody rozwiązywanie problemów z parkingami we wspolnotach, i takie też zostały przedstawione w ankiecie przed ostatnim zebraniem. Metodą dającą gwarancję zadziałania jest montaż blokad na miejscach parkingowych, ale na to właściciele nie wyrazili zgody. Ponieważ jednak nie zamierzamy pozostawić tak tej sprawy, realizujemy uchwałę Wspólnoty z 2011 r. o wprowadzeniu strefy ruchu na terenie osiedla. Da nam to mocne argumenty dla przywrócenia porządku na parkingu naziemnym.
                                                    Po czwarte: projekt organizacji ruchu, niezbędny do zaistnienia strefy ruchu, jest już na ukonczeniu. Niezbędne jest po jego otrzymania jeszcze zasięgnięcie opinii właściwych organów, jeśli wszystko pójdzie ok pod koniec wakacji zdobędziemy możliwość przeciwdziałania parkowaniu przez właścicieli na miejscach dla gości.
                                                    O dalszych działaniach w tym zakresie będziemy informowali.
                                                  • dlinci Re: prawdziwia bezczelość !!! 12.07.13, 11:26
                                                    Gach13, oczywiście, że mam w zwyczaju wietrzyć moje mieszkanie - na szczęście w tym celu wykorzystuje okna, bo kratki wentylacyjne nijak nie zapewniają świeżego powietrza, bo i nie taka jest ich rola...

W garażu okien nie ma jednakowoż, zatem idąc Twoim tokiem rozumowania - tak owszem, jakby w moim mieszkaniu nie było okien, to pozostałoby otwarcie drzwi :-)

Chyba, że proponujesz założenie klimatyzacji w garażach - coż za luksusowa perspektywa :-)

pozdrawiam,
                                                  • gach13 Re: prawdziwia bezczelość !!! 12.07.13, 12:02
                                                    Podobno w garażu jest wentylacja mechaniczna a nie grawitacyjna więc nie powinno być problemu z wyciągiem. Nie jest potrzebne wówczas otwieranie bramy. Ale nie będę się przecież sprzeczał niech będzie otwarta. Nie wiem tylko po co były akcje z pilotami. Może lepiej zamiast bramy poustawiać szlabany przed wjazdem do garażu i wtedy będziemy wietrzyć cały rok.
                                                  • dlinci Re: prawdziwia bezczelość !!! 12.07.13, 13:16
                                                    Nie popadajmy w skrajności - bramy garażowe nie są, nie muszą i nie mogą być cały czas otwarte.
                                                    Natomiast garaże mogą (a według mnie muszą) być dodatkowo,obok wentylowania, czasowo wietrzone i bardzo dobrze, że są :-)

Poza powyższym - w godzinach "szczytu" jaka jest różnica, między prawie nieprzerywanym otwieraniem i zamykaniem bram, a stałym ich otwarciem? Komfort użytkowania jest taki sam, a zmniejsza się eksploatacja i koszty.

pozdr,
                                                  • gach13 Re: prawdziwia bezczelość !!! 12.07.13, 12:11
                                                    Panie Kruq pisanie o mniejszym zużyciu mechanizmu bramy jest niedorzeczne. To tak jakby Pan napisał żeby ludzie mniej korzystali z windy bo się zużywa mechanizm i prąd. Zazwyczaj tego typu bramy do tego służą żeby je wielokrotnie zamykać i otwierać chyba że naszą można tylko raz na dzień. Rozumiem, że jest Pan osiedlowym mędrcem i wyrocznią, ale czasami i Pana wywody są mało przemyślane. Proszę się poprawić.

Pozdrawiam
                                                  • dlinci Re: prawdziwia bezczelość !!! 12.07.13, 13:32
                                                    A coż jest niedorzecznego w stwierdzeniu, że czasowe nieużytkowanie mechanizmu powoduje jego mniejszą ekspolatację i mniejsze zużycie prądu? To chyba podstawowa zasada oszczędzania...

A jaki Pan ponosi koszt czasowego otwarcia bram?

pozdr,
                                                  • rwpt Re: prawdziwia bezczelość !!! 12.07.13, 15:17
                                                    Jak mi ukradną auto z garażu, to kto weźmie na siebie odpowiedzialność za otwarte bramy garażowe? Miejsce parkingowe kupiłem, aby auto nie stało pod gołym niebem, a dwa, żeby mieć zapewnione min. bezpieczeństwa/komfortu psychicznego. Zapewne część kierowców trzyma piloty w autach (wygoda). Złodziej widząc otwartą bramę i znajdując pilota w samochodzie bez problemu wyjedzie poza osiedle, bo ochrona a) na 100% nie będzie go zatrzymywała, b) może jej nie być w budce.
                                                  • kruq_1 Re: prawdziwia bezczelość !!! 12.07.13, 15:33
                                                    Panie gach, czy otrzymał Pan biuletyn informacyjny naszej wspólnoty? Zacytuję fragment dotyczący otwartych bram:
                                                    "Otwarta brama garażowa w celu zmniejszenia eksploatacji bram oraz przewietrzenia hal garażowych....."
                                                    Rozumiem, że uważa Pan, że trzeba być mędrcem, żeby przeczytać jakąś informację ze zrozumieniem? Tak na przyszłość, to pisałem już kilka razy, że wypowiadam się na tematy, na które albo mam wyrobione zdanie (a chyba mam prawo je wypowiedzieć) albo kiedy jestem o czymś poinformowany. Proszę zatem nie powtarzać bezmyślnie bzdur po innych, którzy z braku sensownych argumentów zaczęli robić wycieczki osobiste.

Panie gach, czasem to mam wrażenie, że właśnie jestem jedną z niewielu, realnie myślących osób na tym osiedlu. Czy zatem poprawa ma polegać na tym, żebym zaczął wypisywać takie bzdury jak niektórzy?
                                                  • gach13 Re: prawdziwia bezczelość !!! 13.07.13, 00:25
                                                    Panie Kruq a co Pan powiesz na to jak komuś ukradna samochód czy wtedy tez będzie oszczędność. Niestety muszę przerwać nasze pogawedki dlatego ze jak czasami czytam te Pana mądrości to mnie krew zalewa i nie mam zamiaru z Panem prowadzić tej debaty. I tak wiadomo ze musi być po Pana myśli. Taki typ człowieka.
                                                  • kruq_1 Re: prawdziwia bezczelość !!! 13.07.13, 00:48
                                                    A czy to był mój pomysł z otwieraniem bram? Nie. Mnie jest absolutnie wszystko jedno czy są otwarte czy zamknięte.
                                                    Odpowiedziałem tylko czemu ma to służyć i to też nie według tego co mnie się WYDAJE tylko zgodnie z wyjaśnieniem udzielonym przez autora pomysłu czyli zarząd. Zatem nie bardzo rozumiem dlaczego się Pan mnie czepia szczególnie, że również inny użytkownik wyjaśniał też Panu, że otwarte bramy przyczyniają się do mniejszej eksploatacji mechanizmów.

Proszę swoje niezadowolenie z tego faktu i krytykę skierować do właściwych osób a nie do mnie. No chyba, że Pan również nic nie robi poza wylewaniem żali na forum. Taki typ człowieka.
                                                  • dlinci Re: prawdziwia bezczelość !!! 13.07.13, 12:41
                                                    Powodzenia w udowodnieniu, że jedyną i wyłączną przyczyną kradzieży będzie otwarta brama garażowa i w udowodnieniu, że gdyby nie decyzja o czasowym otwarciu bramy do kradzieży by nie dosżło :-)

pozdrawiam,
                                                  • kruq_1 Re: prawdziwia bezczelość !!! 13.07.13, 12:48
                                                    dlinci proszę nie pisać takich rzeczy, bo zaraz zostanie Pan/Pani okrzyknięta osiedlowym mędrcem i wszechwiedzącą wyrocznią :-)
                                                  • dlinci Re: prawdziwia bezczelość !!! 13.07.13, 12:57
                                                    Jakoś pogodzę się z faktem, że ktoś uzna mą osobę za mądrą i posiadającą szeroką wiedzę :-)

pozdrawiam serdecznie,
                                                  • sylwia-13135 Re: prawdziwia bezczelość !!! 14.07.13, 12:49
                                                    Dochodzę do wniosku jak czytam te wszystkie wpisy gdzie ja się znalazłam - to chyba jakiś cyrk. Przewiduję że następny gorący temat to będą śmieci. Ludzie co was to obchodzi szukacie wszędzie sensacji w oknach siedzicie czy co nie macie co robić. Boli was to że Pan z punto pewnie nie płaci za parkowanie i tyle a zasłaniacie się regulaminem i porządkiem. Odnośnie otwartych garaży to dla złodzieja nie stanowi problemu zamknięta brama garażowa, żyjemy w takich czasach gdzie taka brama to nie jest żadne zabezpieczenie.
                                                  • kruq_1 Re: prawdziwia bezczelość !!! 14.07.13, 15:25
                                                    Uffff.... jeszcze jedna, zdrowo myśląca osoba :-)
                                                  • porto_praga Re: prawdziwia bezczelość !!! 14.07.13, 15:56
                                                    Skoro szukamy w końcu normalnych na osiedlu, to sie podpisuje! Nie przeszkadza mi parkujacy samochód ani w garażu, ani na miejscach dla gości. Nie przeszkadza mi rownież otwieranie bram garażowych w godzinach szczytu, ani wyłączanie światła, ani krzyczące dzieci, tym bardziej nie przeszkadzała mi betoniarnia, ani kolorowe oslony na balkony, ani suszące sie pranie. Jestem człowiekiem dla siebie i innych... I na szczęście poznaję coraz wiecej sąsiadów i okazuje się, że wszyscy myślą tak samo... Dziwne czy normalne?!
                                                  • kruq_1 Re: prawdziwia bezczelość !!! 14.07.13, 16:20
                                                    Bo chyba większość jest rozsądna i myśli normalnie, podobnie było jeszcze dwa lata temu na tym forum. Uczestniczyła w nim masa ludzi, rozsądnych i rzeczowych. Niestety, kiedy kilku pieniaczy, zaczęło z każdej bzdury robić aferę, czepiać się wszystkich i wszystkiego zasłaniając się prawem i sprawiedliwością oraz hasłami typu "porządek na osiedlu będzie", to ci normalni ludzie przestali się tu wypowiadać, żeby nie wdawać się w durne dyskusje z krzykaczami, przeświadczonymi o tym, że tylko oni mają rację i misję do spełnienia.

Tak naprawde to jest tylko kilka osób ale robią taki szum wokół każdego g..., że jak ktoś wchodzi po raz pierwszy na to forum, nie znając realiów, to odnosi wrażenie, że to jest osiedle debili.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka