Dodaj do ulubionych

A w Ząbkach do 2050....:P

02.10.13, 13:57
Ruda Śląska będzie spłacać kredyt za aquapark do 2036, my jak nic dłużej, tym bardziej, że co tam Ząbki do Rudy, skądinąd o wiele większej niż nasza wieś :P
wyborcza.biz/biznes/1,100896,14706747,Miasto_bedzie_splacac_park_wodny_do_2036_roku__Ludziom.html?biznes=bialystok#BoxBizTxt
no ale nic, grunt, że będzie kolejny basen - pomijam otwarte baseny :P:>
Obserwuj wątek
    • e-olenka Re: A w Ząbkach do 2050....:P 02.10.13, 15:12
      Nie wiem skąd to czarnowidztwo. Budowa parku wodnego w Rudzie śląskiej kosztowała 119 mln zł
      w Ząbkach 21mln zł, różnica porażająca z czego 2/3 podobno ma być dofinansowane z UE czyli koszt miasta to 7mln - info ze strony UM
      • attiya Re: A w Ząbkach do 2050....:P 02.10.13, 17:27
        tylko, że w Rudzie jest zameldowanych ze 150 tysięcy ludzi plus niezameldowani, w Ząbkach zameldowanych jest 28 tysięcy
        koszt mniejszy ale tak czy siak kredyt trzeba spłacić - skoro mniej ludzi tu żyje, to mniejsze wpływy
        Ruda to aglomeracje miast i miasteczek, na basen przyjadą z sąsiednich gmin, tu raczej warszawiak z Targówka czy Grochowa nie przyjedzie, bo tam baseny są, z Wołomina takoż czy z Kobyłki, bo basen w Wołominie jest a dla mieszkańców Kobyłki bliżej do Wołomina
        poza tym skoro już bierze się kredyty aby spłacać poprzednie kredyty - zapewne powiesz, że na stronie Ząbek tego nie ma, no bo i pewnie że nie, nikt przy zdrowych zmysłach nie poinformuje oficjalnie mieszkańców, że Ząbki są tak zadłużone, że są na granicy przepaści - to z czego mamy na bieżąco utrzymywać ów basen? Pracowników, woda, energia - woda tak na marginesie droższa niż w W-wie. Jeszcze ów basen nam bokiem wyjdzie :-/
        • bleble2012 Re: A w Ząbkach do 2050....:P 02.10.13, 18:44
          Co za mądrość! i jaka precyzja!
          a mieszkanko to za gotówkę kupione? czy też na kredyt 40-to letni!
          Po co takie narzekania?Zbudują,uruchomią,zobaczymy.
          Narzekający na basen,tunel,nowe ulice i chodniki może niech sobie od razu wyrobią karty z zakazem poruszania się po wyżej wymienionych obiektach
          • nazir_brooklyn Re: A w Ząbkach do 2050....:P 03.10.13, 07:54
            Po co to narzekać, że Ząbki to wieś, lepiej wrócić na swoją wioskę skoro tam jest lepiej. Czemu tylko mieszkańcy Warszawy, Kobyłki i Wołomina są przytaczani. A czy dla mieszkańców Rembertowa (w sumie też Wawa), Zielonki czy Marek, nie jest znacznie bliżej do ul. Skorupki w Ząbkach? Jak nic nie budują -, źle, jak coś powstaje - jeszcze gorzej. Czy będziemy dopłacać z podatków, czy też nie, okaże się w trakcie funkcjonowania. Mam nadzieję, że będzie to rentowne przedsięwzięcie, któe nie zostanie zamknięte za kilka lat, strasząc odrapanymi ścianami, itd.
            • attiya Re: A w Ząbkach do 2050....:P 03.10.13, 08:00
              moje dziecko - nie pochodze ze wsi :D
              • all4one Re: A w Ząbkach do 2050....:P 07.10.13, 11:18
                to przestań się tak zachowywać...
          • attiya Re: A w Ząbkach do 2050....:P 03.10.13, 08:04
            nie mieszkanko a dom i za gotówkę, nie na kredyt :D
            naprawdę, naprawdę, nie każdy ma w dzisiejszych czasach kredyt :D
            wiedząc jak miasto jest zadłużone, zapierałabym się nogami i rękoma przed czymś, co nie będzie od pierwszego roku przynosić zysków. Po to się ma sztab ludzi wokół siebie, żeby dobrze doradzali a nie wmawiali głupoty, jak to fajnie będzie jak bedzie basen.
            I nie przypominam sobie, abym narzekała na ulice czy chodniki ale dla mnie to norma a nie coś, co sprawia, że skaczę z radości do góry
            Tzn, to norma w cywilizowanych miejscach, bo w Zabkach nadal niektórzy są dumni, że przed ich domem zrobiono chodnik :>
            • bela113 Re: A w Ząbkach do 2050....:P 03.10.13, 23:14
              a jakie jest to zadłużenie jeśli można wiedzieć? bo na przykład wg rankingu pisma samorządowego "Wspólnota" Ząbki w swojej kategorii miast za rok 2012 są na 304 miejscu (licząc od najbardziej zadłużonych) z zadłużeniem w stosunku do dochodów wynoszącym 33,57 procent. Dla porównania: Kobyłka 17 miejsce z zadłużeniem 67,57 proc., Marki 30 m-ce i 59,82 proc., Zielonka 59 m-ce i 54,45 proc. zadłużenia w stosunku do dochodów. Wydaje mi się, że Ząbki wypadają całkiem przyzwoicie biorąc pod uwagę co najmniej dwie drogie inwestycje - tunel i wspomniany basen.
              Dla zainteresowanych ranking: www.wspolnota.org.pl/index.php?id=600 na końcu są zestawienia (przypominam, że Ząbki są w kategorii małych miast a nie gmin wiejskich).

A wracając do wątku głównego - utrzymanie basenu na pewno kosztuje, ale nie demonizujmy tego. Ani nowych chodnik, ani droga też nie przynosi zysku od pierwszego roku, a nawet zaryzykuję tezę, że przynajmniej jeśli chodzi o chodnik, to nie przyniesie ani złotówki nigdy. A jednak nie godzimy się, by w imię oszczędności chodzić po błocie (jak sama mówisz - to norma. Czy w takim razie basen to aż taki wyjątkowy luksus?). A ile kosztuje szkoła! Od pierwszego roku tylko wydatki na wynagrodzenia dla nauczycieli, ogrzewanie itd. a zysk dopiero jak dzieciaki zaczną zarabiać i zapłacą podatki. Miasto już dawno może splajtować do tego czasu!
              • 0mike0 Re: A w Ząbkach do 2050....:P 04.10.13, 07:20
                W końcu jakiś konkretny post mało tu ludzi zdrowo i rozsądnie myślących jak bela113. Ja i wielu znajomych czeka z niecierpliwością na basen bo jest potrzebny, ludzie często korzystający doceniają to. Dojazd na najbliższy basen w godzinach szczytu mija się z celem więcej czasu w podroży niż korzystania. Nie zapominajmy jeszcze o kręgielni i squashu, który basen w okolicy posiada? Na squasha i kręgle jest dużo chętnych w okolicy. a tu wygrzebałem jakiś filmik z postępu prac www.youtube.com/watch?v=KnQ4U2-A-PI&feature=youtube_gdata_player
                • nazir_brooklyn Re: A w Ząbkach do 2050....:P 04.10.13, 08:25
                  Dodałbym jeszcze, że basen w dużej mierze jest jednak budowany ze środków unijnych, koszty nie są w całości, a nawet w połowie pokrywane przez Ząbki. Gdyby nie basen, przyznany fundusz przepadłby zwyczajnie i nie mielibyśmy nic.
                  Pozatym nie będzie to tylko basen, lecz również wiele innych potrzebnych rzeczy jak sauna, gabinet masażu, bar, squash i KRĘGIELNIA w zasięgu niedługiego spaceru.

Attiya robi postępy. BRAWO. Wreszcie Ząbki nazwała miastem.
                  • ek.0 Re: A w Ząbkach do 2050....:P 04.10.13, 10:57
                    nazir_brooklyn napisał(a):

> Pozatym nie będzie to tylko basen, lecz również wiele innych potrzebnych rzeczy
                    > jak sauna, gabinet masażu, bar, squash i KRĘGIELNIA w zasięgu niedługiego spac
                    > eru.

Piszesz tak jakby to były priorytetowe inwestycje bez których Ząbki się nie obejdą. Tymczasem brakuje ulic, chodników. Brak jest nawet parku z prawdziwego zdarzenia. Gdzie są publiczne place zabaw dla dzieci? Można je policzyć na palcach 1 ręki. Na ulicach jest pełno brudu a miasta nie stać na to żeby utrzymać w nim czystość i porządek. Co dzieje się z obiecywany ujęciem wody które z pewnością obniżyło by koszty życia?

Niestety w kampanii wyborczej lepiej wygląda wybudowanie basenu czy tunelu niż doprowadzenie miasta do porządku (co de facto jest obowiązkiem samorządu).

Burmistrz bardziej dba o swój wizerunek niż o miasto którym zarządza.
                    Mam szczera nadzieje, ze podczas najbliższych wyborów samorządowych pojawi się godny następca Perkowskiego który pokieruje Ząbkami tak, jak na to zasługujemy.
                  • attiya Re: A w Ząbkach do 2050....:P 04.10.13, 20:32
                    och tak, już widze owe tłumy ludzi stojące w kolejce do squasha i kręgielni, nie rozśmieszaj mnie
                    a co do tunelu to tak na marginesie - na ósemce oddano do użytku 25 km drogi ekspresowej z wiaduktami, tunelami (tak, tak, tunelami), obwodnicami, drogami użytku wewnętrznego
                    niecałe dwa lata ową ekspresówkę robiono
                    a tunel w ząbkach - jakieś max km - będą w sumie robić ponad dwa lata - jeden mały tunel, jeden pas w jedną, drugi w drugą - jakby tak w całym kraju w takim tempie robiono tunele i drogi.....jeden km drogi robią dwa lata - no po ząbkowsku, po ząbkowsku
                    no i byle komu wystarczy basenem przed oczyma zamachać i już ludzie sikają ze szczęścia
                    jak to niektórym mało do szczęścia brakuje
                    • rukwiak Re: A w Ząbkach do 2050....:P 05.10.13, 19:36
                      attiya mam rozumieć, że jako inżynier budowlany przeprowadziłaś dokładną analizę i porównałaś to co zrobili na "ósemce" do tunelu budowanego w Ząbkach i na tej podstawie jesteś w stanie stwierdzić, że u nas robią to źle/wolno...
                      Uwielbiam internetowych ekspertów od wszystkiego. Ty już wiesz, że basen to będzie klapa i nie będzie chętnych na kręgielnie i squash. Szkoda nawet czasu na polemikę z takimi ludźmi.
                      • attiya Re: A w Ząbkach do 2050....:P 06.10.13, 10:25
                        cóż, jeden tunelik pod torami w Ząbkach porównujesz to szeregu wiaduktów, obwodnic, mostów na rzekach, tuneli na ósemce?
                        25 km nowej drogi z całym zapleczem stawiasz na niższej pozycji niż 1 km drogi w ząbkach?
                        sory manitou, ten kawałek powinien być zrobiony max pół roku ale w ząbkach z zasady najprostsze sprawy trwają latami
                        nie trzeba być inżynierem, zeby wiedzieć, że 25 km w trudnym terenie powinno być robione dłużej niż jakiś jeden nędzny km - no ale jak widać wyżej niektórzy uważają, że to najtrudniejszy kawałek na świecie do zrobienia i nic dziwnego, że to będzie trwało latami
                        • rukwiak Re: A w Ząbkach do 2050....:P 07.10.13, 11:03
                          > no ale jak widać wyżej niektórzy uważają, że to najtrudniejszy kawałek na świecie do
                          > robienia i nic dziwnego, że to będzie trwało latami

Potwierdziłaś, tylko co czego się po kimś takim jak ty spodziewałem.
                          Ja w przeciwieństwie do ciebie nie mądrze się w temacie na który nie mam pełnych informacji a dodatkowo nie jestem specjalistą. Żeby coś porównać trzeba zrobić to dokładnie.
                          Czyli w tym konkretnym przypadku, trzeba by dokładny porównać zakres prac bo to, że coś ma 25km a to dugie mniej (oczywiste jest, że nie 1km tak jak piszesz) to nie znaczy, że jest jakoś znowu bardziej skomplikowane. Nawet na logike, robienie trasy w polu gdzie kopanie tunelu czy stawianie wiaduktu nie ma wpływu na istniejącą infrastrukturę miejską i PKP jest znacznie szybsze. Pewnie jakby przy budownie tunelu mogli wyłączyć zupełnie tory i zrobić to w pełni odkrywkowo to poszło by znacznie szybciej.
                          No i na koniec trzeba wziąć pod uwagę koszt takiej budowy.
                          I to wszystko dokładnie analizując można stwierdzić, że coś powinno trawać tyle a tyle.

Przykład takiego wspaniałego szacowania czasu w kwestiach o których nie ma się pojęcia przerabiałem już nie raz przy okazji tego co robie. Jak ktoś kto nie ma o tym pojęcia zaczyna porównywać bo jemu się tak wydaje ok.
                    • bela113 Re: A w Ząbkach do 2050....:P 06.10.13, 02:10
                      attiya, rozumiem, że musimy tu za wszelka cenę udowodnić, że Ząbki są do niczego i nie jest ważne o czym będziemy mówić. też bym wolała, by tunel powstał w dwa miesiące, bo mi komunikację utrudnia, ale będę miała pretensje dopiero wtedy, gdy będą nieuzasadnione opóźnienia w stosunku do zakładanego terminu. Mniej trochę pokory dla własnego braku wiedzy inżynierskiej i weź pod uwagę, że nieco inaczej realizuje się inwestycje poza miastem, inaczej w mieście, gdzie jest infrastruktura podziemna, przy ruchu pociągów i na dodatek w przypadku Ząbek - tak mi się wydaje - niełatwych warunkach gruntowych. Ale nie ma sensu - patrz pierwsze zdanie - ciągnąć tej dyskusji. Powiedz tylko, który odcinek S8 tak Cię zachwycił i jakie tam są tunele, bo ciekawa jestem?
                      • attiya Re: A w Ząbkach do 2050....:P 06.10.13, 10:32
                        nie moja droga - takie rzeczy w dzisiejszych czasach robi się miesiąc, dwa, trzy a nie ponad dwa lata
                        tak, ząbki są do niczego, jego włodarze takoż, jeśli dla kogoś jest to normalny termin, to cóż można więcej dodać
                        i wiedza inżynieryjna nie ma nic do rzeczy
                        wyobraź sobie, że nie pod takimi torami robiono wiadukty - więc bez przesady, tu towarowe pociągi czy też IC albo pospieszne nie jeżdżą, tym bardziej, że ruch puszczono jednym torem, więc tym bardziej powinno to szybciej trwać
                        strach pomyśleć ile to trwało jakby trzeba było zbudowac tunel pod 4 czy 6 torami idącymi na powierzchni i ruchem międzynarodowym :-/
                        rzuć okiem na odcinek Jeżewo - Porosły - policz ile mostów, wiaduktów, obwodnic i tuneli tam zrobiono
                        weź tez pod uwagę jak trudny był tam teren i którędy przechodzą drogi - podmokłe i chronione kawałki parku narwiańskiego - ale co tam, ząbki, to dopiero odważna inwestycja :>
                        • alidziubek Re: A w Ząbkach do 2050....:P 06.10.13, 15:50
                          attiya napisała:

> nie moja droga - takie rzeczy w dzisiejszych czasach robi się miesiąc, dwa, trz
                          > y a nie ponad dwa lata
                          > tak, ząbki są do niczego, jego włodarze takoż, jeśli dla kogoś jest to normalny
                          > termin, to cóż można więcej dodać
                          > i wiedza inżynieryjna nie ma nic do rzeczy
                          > wyobraź sobie, że nie pod takimi torami robiono wiadukty - więc bez przesady, t
                          > u towarowe pociągi czy też IC albo pospieszne nie jeżdżą, tym bardziej, że ruch
                          > puszczono jednym torem, więc tym bardziej powinno to szybciej trwać
                          > strach pomyśleć ile to trwało jakby trzeba było zbudowac tunel pod 4 czy 6 tora
                          > mi idącymi na powierzchni i ruchem międzynarodowym :-/
                          > rzuć okiem na odcinek Jeżewo - Porosły - policz ile mostów, wiaduktów, obwodnic
                          > i tuneli tam zrobiono
                          > weź tez pod uwagę jak trudny był tam teren i którędy przechodzą drogi - podmokł
                          > e i chronione kawałki parku narwiańskiego - ale co tam, ząbki, to dopiero odważ
                          > na inwestycja :>

A co tam tam słychać w mieście stołecznym białymstoku? Jeden wielki bełkot stancyjnego "fachowca" od budowy dróg i tuneli.
                        • bela113 Re: A w Ząbkach do 2050....:P 06.10.13, 23:31
                          Tak ja się spodziewałam, nie do końca wiesz, o czym piszesz:
                          > wyobraź sobie, że nie pod takimi torami robiono wiadukty

Otóż w Ząbkach powstaje TUNEL a nie wiadukt - to drobna różnica. Widzę, że dla Ciebie, to tożsame pojęcia, a to już luki w wiedzy szkolnej, a nie inżynierskiej.
                          Byłam ciekawa gdzie ta S8 przebiega tunelami, ale i tu trochę Ci się pomyliło. Otóż na wspomnianym przez Ciebie odcinku nie ma żadnych tuneli - nie wiem z czym tym razem Ci się pomyliło - obstawiam, że albo z wiaduktami, albo z przepustami dla zwierząt.
                          Nie można też mówić o obwodnicach - owszem na tym odcinku powstały w podobnym czasie obwodnice Zambrowa i Wiśniewa, ale były one realizowane jako oddzielny kontrakt, nie można ich więc sumować, bo to tak, jakbyś zsumowała wszystkie inwestycje realizowane na terenie kraju w tym samym okresie i powiedziała, że w dwa lata to można kilkaset kilometrów dróg wybudować, w tym autostrady.
                          Nie deprecjonuję tu wspomnianego fragmentu S8, bo on nie ma tu nic do rzeczy, ale przepraszam Cię - piszesz byle co, żeby tylko wyrzucić swoją frustrację spowodowaną chyba jakimiś kompleksami.

Attiya, jeśli masz ten komfort, że masz dom bez kredytu, to dziwię, się, że dusisz się w miejscu, którego nie znosisz. Bo Ty nie myślisz jak tu może być lepiej, tylko czerpiesz satysfakcję z szukania tego, co nie wyszło i siejesz ferment tam, gdzie jest on zupełnie niepotrzebny.
                          Ja chętnie czytam, co mają do powiedzenia o Ząbkach ludzie, którzy znają to miejsce lepiej niż ja i potrafią podejmować/sugerować dobre rozwiązania. Ale Ty akurat nie jesteś autorytetem, bo jak sama udowodniłaś - podejmujesz kiepskie decyzje - ulokowałaś kasę (w gotówce - jak sama piszesz) w nieruchomość w miejscu, które też jak sama piszesz - jest do niczego, a jak wiadomo w przypadku nieruchomości lokalizacja to rzecz kluczowa. A skoro już Ci nie wyszło, to nie szukasz konstruktywnej zmiany, lecz pogrążasz się w narzekaniu.
                          • 0mike0 Re: A w Ząbkach do 2050....:P 07.10.13, 07:27
                            Czytając te posty śmiało można powiedzieć, ze dzieci z podstawówki więcej wiedzą i lepiej znają życie nić attiya. Bela113 zbędne dyskusje z kimś kto wie wszystko i ma tytuł dr. inż. prof. itp w kierunku zostań mistrzem bezsensownych wypowiedzi. A co do tunelu zamieszkuje te okolice i widzę oraz słyszę jak się odbywają prace, zdarzało się że 24h robili a często o świcie już są na terenie budowy i wbrew pozorom nie podpierają łopat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka