citrocar 13.08.04, 16:02 jak tam nasi listonosze ? sprawdzaja juz kto placi abonament czy nie ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agentcooper Re: ABONAMENT RTV 13.08.04, 16:36 citrocar napisał: > jak tam nasi listonosze ? > sprawdzaja juz kto placi abonament czy nie ? na razie chyba nie...a swoja droga placicie abonament ? Odpowiedz Link Zgłoś
woland1 Re: ABONAMENT RTV 13.08.04, 17:18 Nic nie mogą zrobić - bo nie mają prawa bez nakazu wejśc do mieszkania. Ogólnie zasada nie znam - nie wpuszczam - załatwiam w progu sprawę. Poza tym taki casus, o którym już niejeden się rozpisywał. Przychodzi kontrol z policją z nakazem bo przy okazji jak był wczesniej zapuścił Żurawia i zobaczył że coś tam chodzi w tle - wpuszczamy tylko Policję bo kontrolerzy nie mają prawa wejść - nakaz otrzymała Policja od Prokuratora ( śmieszna sprawa ale..) Rozmowa przebiega tak: - No i co ma Pan TV - mówi Policja. - No mam a o co chodzi? No bo nie rozumiem po co to zamieszanie? - A abonamentu Pan nie płaci? - No nie? - Dlaczego? - Dlatego proszę Pana że kupiłem wczoraj od znajomego odbiornik i mam według ustawy 14 dni na zarejestrowanie TV i wniesienie opłaty. Dowidzenia. Zyczę miłego dnia. Po 14 dniach znowu nakaz znowu wizyta - Kontroler żurawia zapuszcza i sytuacja ta sama sprzedałem i kupiłem i mam 14 dni. Oczywiście opowieść rodem z Monty Pythona - ale możliwości jest wiele - przeciw absurdom aparatu administracyjno-grabieżczego. Równie dobrze nie mając TV itd - powinniśmy płacić za radia w samochodach, monitory i radyjka od "Przyjaciółki" jako dodatek w gazecie. W GB restryktywnie działa prawo windykacji i kontrolerzy mają duże uprawnienia. Ale ten problem już przerabiały i nas pokolenia - Jedni płacą drudzy nie. VAT też jest formą lichwy i tez płacimy - zapytajcie finansistę - co to jest VAT i w imię czego sie go płaci zakupując towar skoro podatek dochodowy płacimy i tak. Ano tak to już jest skonstruwoane jak nasz super ZUS - przy okazji znacie jakiegoś prywatnego stomatologa w Ząbkach :) hahaha Odpowiedz Link Zgłoś
neuron8 Re: ABONAMENT RTV 18.08.04, 13:14 A tak realnie – to jakiemu prokuratorowi będzie się chciało wystawiać nakaz przeszukania mieszkania pod zarzutem niepłacenie abonamentu. A po drugie rozwinięciem opisanej historyjki może być to, że nawet jeśli jakiemuś policjantowi będzie się chciało występować do prokuratora o nakaz i jeżeli taki nakaz otrzyma i podchodzi pod drzwi i puka a ty mu nie otwierasz, bo mówisz ze ci się np. zgubiłeś klucze. No to ambitny policjant w wersji soft wzywa ślusarza (hard brygadę AT) co żeby wyłamał, otworzył po przez zniszczenie zamaka drzwi. Dalej sytuacja wg opisu: - kupiłem od kolegi ma 14 dni…. - a cha to do widzenia – mówi wesoły policjant - chwileczkę – wtrącam od niechcenia - a kto mi teraz zapłaci za drzwi, zamek i szkody moralne poniesione przeze mnie i moja rodzinę. Sąsiedzi na osiedlu teraz myślą ze tu mieszka kryminalista i mnie wytykają palcami i dzieci nie mogą iść do szkoły bo ich szykanują nauczyciele i musiałem zmienić pracę, a panie w mięsnym nie chce mi sprzedać nawet wołowego nie mówiąc o polędwicy…. I wszystko przez to ze chciałem sobie oglądać za darmo 40-latka – 12 raz lub „Modę na sukces” odcinek 1265. A na Polsacie to maj chociaż różową landrynkę :) i Kubę Wojewódzkiego za darmo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rawi_pozn Re: ABONAMENT RTV 16.08.04, 13:00 U nas w Markach przymierzaja sie do takiej wiekszej akcji ciekaw jak to bedzie wygladalo ?! Rawi Odpowiedz Link Zgłoś
woland1 Re: ABONAMENT RTV 16.08.04, 14:29 Pójdą z nakazem od Prokuratora do Administratora Nieruchomości i przejdą po wszystkich mieszkaniach gdzie nie płaci się abonamentu bo wyciągneli od "kablówki" kto ma u nich abonament a nie płaci od odbiornika. No a wtedy to już akcja nie ma przebacz - wyważą drzwi, zrewidują dom, zapędzą wszystkich przed budynek - zrewidują osobiście i wywiozą na Pawiak.. Odpowiedz Link Zgłoś
agentcooper Re: ABONAMENT RTV 16.08.04, 14:37 woland1 napisał: > Pójdą z nakazem od Prokuratora do Administratora Nieruchomości i przejdą po > wszystkich mieszkaniach gdzie nie płaci się abonamentu bo wyciągneli > od "kablówki" kto ma u nich abonament a nie płaci od odbiornika. No a wtedy to > już akcja nie ma przebacz - wyważą drzwi, zrewidują dom, zapędzą wszystkich > przed budynek - zrewidują osobiście i wywiozą na Pawiak.. no to nie ma wyjscia - trzbea zejsc do podziemia i zorganizowac sie w jakies grypy oporu. Moj dziadek zakopal bron jak ruscy wchodzili w 45r - dowiem sie gdzie jest - zywcem nas nie wezma ! Odpowiedz Link Zgłoś
rawi_pozn Re: ABONAMENT RTV 17.08.04, 23:37 agentcooper napisał: > no to nie ma wyjscia - trzbea zejsc do podziemia i zorganizowac sie w jakies > grypy oporu. Moj dziadek zakopal bron jak ruscy wchodzili w 45r - dowiem sie > gdzie jest - zywcem nas nie wezma ! A propo Żywca to dobry pomysl ! Trzeba zrobic zapasy w butelckach :) Rawi Odpowiedz Link Zgłoś
arek_k Re: ABONAMENT RTV 19.08.04, 09:51 Lecę spać po nocce więc dajcie znać gdyby jakiśnasz listonosz chciał dzisiaj zrobić akcję z namierzaniem tv :) Arek Odpowiedz Link Zgłoś