Dodaj do ulubionych

SKANDAL !!!

30.09.04, 07:41
Czytałem sobie ostatnio naszego lokalnego szmatławca ( co słychac to sie
chyba nazywa ) i wyczytałem że nasz kochany burmajster wykupił od prywatnych
właścicieli działki na których stoi kaplica przy Powstańców i oddał za darmo
pod budowę kościoła. To jest qrva przesada. Nie ma kasy na normalna ulicę,
przydała by sie szkoła albo przychodnia dla naszej części Ząbek a oni
marnotrawią kasę na wybieg dla batmana. To się powinno zgłosić do prokuratora
albo do NIKu z komentarzem jak to władze samorządowe marnotrawią pieniądze
publiczne.

A teraz pytanie konkursowe - który to będzie już kościół w Ząbkach???

Pozdro dla realistów.

Bishop
Obserwuj wątek
    • neuron8 Re: SKANDAL !!! 30.09.04, 08:21
      z tego co wiem to w zbakach sa 2 koscioly i niueliczac tej kaplicy na
      powstancow jest jeszcze jedna niealeko makro

Co wygralem?
    • pryczard Re: SKANDAL !!! 04.10.04, 13:34
      Bezbożnicy - piekło już na was czeka - to ważna inwestycja dla miasta naszego i
      chwalić za to burmistrza trzeba - sam na msze za niego bede łożył. i
      społeczeństwo wybrało dobrą drogę a nue jak wy wywrotowcy nie rozumiejący
      priorytetów miasta. Przecz z Ząbek jak się nie podoba.
    • hit2 Re: SKANDAL !!! 04.10.04, 15:55
      tez uwazam że to przesada, kaplica jest na ten moment wystarczajaca. Brak
      szkoły, dzieci chodza na dwie zmiany, brak drogi i chodnika - strach wysłac
      dziecko samo do szkoły, przychodnia - daleko, a tu nagle kosciół. PO CO???????
    • yapkoo Re: SKANDAL !!! 05.10.04, 09:16
      bishopandroid napisał:
      > Czytałem sobie ostatnio naszego lokalnego szmatławca ( co słychac to sie
      > chyba nazywa )
      SKORO TO TAKI SZMATLAWIEC TO PO CO TO CZYTASZ ?

i wyczytałem że nasz kochany burmajster wykupił od prywatnych
      > właścicieli działki na których stoi kaplica przy Powstańców i oddał za darmo
      > pod budowę kościoła.
      TY CHYBA CZYTALES ALE NIE ZROZUMIALES !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

> A teraz pytanie konkursowe - który to będzie już kościół w Ząbkach???
      A TERAZ PYTANIE DO CIEBIE
      CZY WOLE JEZDZIC SAMOCHODEM KILKA KILOMETROW DO NAJBLIZSZEGO KOSCIOLA PRZY
      SWIATLACH CZY WOLE SOBIE PRZEJSC SPACERKIEM KILOMETR DO TEGO ?
    • clara2 Re: SKANDAL !!! 08.10.04, 08:22
      bishopandroid napisał:

> Czytałem sobie ostatnio naszego lokalnego szmatławca ( co słychac to sie
      > chyba nazywa ) i wyczytałem że nasz kochany burmajster wykupił od prywatnych
      > właścicieli działki na których stoi kaplica przy Powstańców i oddał za darmo
      > pod budowę kościoła. To jest qrva przesada. Nie ma kasy na normalna ulicę,
      > przydała by sie szkoła albo przychodnia dla naszej części Ząbek a oni
      > marnotrawią kasę na wybieg dla batmana. To się powinno zgłosić do prokuratora
      > albo do NIKu z komentarzem jak to władze samorządowe marnotrawią pieniądze
      > publiczne.
      >
      > CZEPIASZ SIĘ. NA DZIŚ KAPLICA WYSTARCZA, ALE OSIEDLA PRZY POWSTAŃCÓW I W
      OKOLICACH ROSNĄ JAK NA DROŻDŻACH, A GMINA ODDAŁA PLAC NIE KSIĘDZU TYLKO
      LUDZIOM, BO KOŚCIÓŁ TO DOBRO PUBLICZNE
      • bishopandroid Re: SKANDAL !!! 08.10.04, 10:43
        dobro publiczne ?

marnowanie dobra publicznego jakim jest bez wątpienia defraudacja takich
        środków. Dobrem publicznym była by szkoła, nowa droga albo przychodnia ale nie
        kolejny kościół.

Bishop
        • hit2 Re: SKANDAL !!! 08.10.04, 12:45
          ZGADZAM SIE W 100%. JEST TYLE POTRZEB: DROGA, CHODNIK, SZKOŁA, PRZYCHODNIA A
          MODLIC SIE JEST GDZIE.
    • rawi_pozn Re: SKANDAL !!! 08.10.04, 13:40
      sytuacja w Polsce jest taka:
      brakuje srodkow na drogi, jezdzac samochodem mozna sobie urwac zawieszenie
      na "najlepszych polskich drogach"
      policja jest niedofinansowana
      zlodzieji w najnowszym samochodach ganiaja starymi polonezami
      sluzba zdrowia dogorywa
      nie powstaja zadne nowe przychodnie czy szpitale
      leczenie nowotworow czy prostych zlaman jest zacofane na lata
      ale co sie w polsce caly czas buduje ?
      koscioly !
      Rawi
      • clara2 Re: SKANDAL !!! 08.10.04, 15:09
        Przecież nie gmina kościół buduje. Z drogą wreszcie coś zaczęli robić. Pewnie
        będzie i szkoła tylko jeszcze trzy lata temu były na Powstańców tylko osiedla
        JW więc filia jedynki wystarczała, tym bardziej, że dzieci są tu głównie małe.
        My Polacy lubimy sobie ponarzekać, nie?
        • pryczard Re: SKANDAL !!! 08.10.04, 15:20
          Tak szczerze jesli man napisać prosto z mostu - to powiem tak: Stawiajcie sobie
          cielce ze złota, kłaniajcie sie im i im śpiewajcie, budujcie im świątynie i
          oddajcie im hołd - a co w waszych sercach swąd. Zamiast coś pożytecznego
          zorganizować dla niedożywionych, samotnych, młodzieży bezideowej, kalekich to
          se stawiamy domy Boże do których łazimy bo tak wypada, tudzież na rewie mody,
          tudziez z przyzwyczajenia kupczyc z Bogiem. Oczywiście i to jest potrzebne - co
          Boskie Bogu, ale myślicie ze im większego Molocha wybudujecie to zamieszka tam
          wielki Bóg czy jak? Bóg nie chce kamieni kwiatów itd. chce by w końcu ludzie
          zrozumieli ze obok nich jest drugi czlowwiek potrzebujący kościół miał byc
          wspólnotą serc wsparcia wzajemnego a nie straganem do kupczenia etc. Jezus sie
          urodził w stajence i co nie był Bogiem z tego powodu. W tej kapliczce też
          mieszka Bóg i o wiele lepiej sie czuje jak jest ona pełna żarliwości i
          zyczliwości niz w zimnych murach wielkiego molochu w osamotnieniu pośród
          zbytków swiata tego złota, srebra itd.
          • clara2 Re: SKANDAL !!! 08.10.04, 15:57
            Może najmiesz się u x Sylwestra na zlecenia i powiesz jeszcze kilka kazań do
            ludu? Uważam, w Ząbkach jest takie środowisko (większość to ludzie młodzi,
            wykształceni a więc myślący), które nie musi chodzić do kościoła, aby udowodnić
            coś sąsiadom. To nie jest wieś na której się ludzi klasyfikuje zależnie od tego
            czy byli widziani na mszy św czy nie. Nie widzę też w kaplicy rewii mody. Poza
            tym deklarowanie się jako praktykujący katolik wcale nie jest "na topie".
            Bardziej popularne jest narzekanie jaki kościół jest be. Dlatego myślę, że Ci,
            którzy chodzą tu do kościoła robią to z potrzeby serca (pewnie poza jakimiś
            wyjątkami, które potwierdzają regułę), bo wcale tu przychodzić nie muszą. A Ty
            organizujesz coś pożytecznego dla bliźnich? Bo ja tak.
            • pryczard Re: SKANDAL !!! 08.10.04, 16:28
              Pytasz czy organizuję? Odpowiedź prosta - całe życie - i nie są są dla mnie
              nagrodą czy karą sankcje metafizyczne po śmierci. Ja nie głosze kazań to
              subtelna róznica wyrażam swój pogląd - bo każdy jest wokoło katolikiem - dopóki
              szczerze nie spojrzy w lustro. Deklaracje - nie czepiam sie czy chodzisz czy
              nie do Kościoła - nie czepiam sie że lud Boży coś stawia tylko - w moim
              mniemaniu Bóg by raczej z czegos innego się ucieszył jeśli sie cieszy niż z
              Kościoła w postaci monumentu - a czemu przy tej kapliczce nie wybudujemy
              przytułku, domu starców wzorcowego z humanitarnymi zasadami, domów pomocy? czy
              tam X. Sylwester nie miał by zajęcia i pracy a my razem z nim czy by to nas
              czegos nie uczyło czy nie wychodzilibyśmy spełnieni obcując i przydając się na
              cos potrzebującemu i stawiali światynię żywą z ludzkiej życzliwości i miłości.
              A kapliczka by wystarczyła dla wszuystkich. Bóg mieszka między najbardziej
              potrzebującymi tych sobie umiłował bo człowiek się od nich obraca? To oni go
              najbardziej potrzebują i nas - katolików czy jak sie tam zowiemy. Nie chce
              politycznych kazań, ani wskazówek jak żyć, nie uwierzę nigdy że używanie
              zabezpieczeń antykoncepcyjnych to grzech a grzechem nie jest płodzić dzieci bez
              opamiętannia i zaniedbywać ich wychowanie? NIe wierze ze jak nie zapłacę za
              pogrzeb i z tej przyczyny zgniję na powietrzu trafię do piekła, nie wierzę w
              zaklęcia i magię, nie wierze że można kupić sobie na ziemi zbawienie - to
              właśnie ja PRYCZARD - a ty claro żyj swoim życiem szanuję to ale uszanuj też
              moje sądy i innych. Czy naprawde ta kapliczka jest taka zła? A jeśli to był dar
              niech będzie - ale żeby powstał kosciół musza być fundamenty na skale nie
              piasku.
              • clara2 Re: SKANDAL !!! 09.10.04, 21:58
                pryczard napisał:

> Pytasz czy organizuję? Odpowiedź prosta - całe życie - i nie są są dla mnie
                > nagrodą czy karą sankcje metafizyczne po śmierci.
                SORRY ZA CAPS - TAK BĘDZIE BARDZIEJ CZYTELNIE:
                DLA MNIE TEŻ NIE, BO NIE MYŚLĘ W KATEGORIACH KAR I NAGRÓD PO ŚMIERCI
                Ja nie głosze kazań to
                > subtelna róznica wyrażam swój pogląd
                DLA MNIE BRZMIAŁO TO WSZYSTKO TROCHĘ KAZNODZIEJSKO, JAK PRZECZYTASZ JESZCZE RAZ
                TO MOŻE PRZYZNASZ MI RACJĘ
                - bo każdy jest wokoło katolikiem - dopóki
                >
                > szczerze nie spojrzy w lustro.
                CZY WG CIEBIE ZATEM JEŚLI SPOJRZĘ SZCZERZE W LUSTRO I ZOBACZĘ SWOJĄ
                NIEDOSKONAŁOŚĆ NIE MAM PRAWA BYĆ JUŻ KATOLIKIEM? WG MNIE TO DOPIERO WTEDY SIĘ
                ZACZYNA
                Deklaracje - nie czepiam sie czy chodzisz czy
                > nie do Kościoła - nie czepiam sie że lud Boży coś stawia tylko - w moim
                > mniemaniu Bóg by raczej z czegos innego się ucieszył jeśli sie cieszy niż z
                > Kościoła w postaci monumentu - a czemu przy tej kapliczce nie wybudujemy
                > przytułku, domu starców wzorcowego z humanitarnymi zasadami, domów pomocy?
                czy
                > tam X. Sylwester nie miał by zajęcia i pracy a my razem z nim czy by to nas
                > czegos nie uczyło czy nie wychodzilibyśmy spełnieni obcując i przydając się
                na
                > cos potrzebującemu i stawiali światynię żywą z ludzkiej życzliwości i
                miłości.
                PEWNIE TAK ALE JEDNO NIE WYKLUCZA DRUGIEGO
                > A kapliczka by wystarczyła dla wszuystkich.
                POWTÓRZĘ SIĘ: JUŻ NIEDŁUGO, BO POWSTAŃCÓW SIĘ BARDZO ROZRASTA
                Bóg mieszka między najbardziej
                > potrzebującymi tych sobie umiłował bo człowiek się od nich obraca? To oni go
                > najbardziej potrzebują i nas - katolików czy jak sie tam zowiemy. Nie chce
                > politycznych kazań, ani wskazówek jak żyć, nie uwierzę nigdy że używanie
                > zabezpieczeń antykoncepcyjnych to grzech a grzechem nie jest płodzić dzieci
                bez
                >
                > opamiętannia i zaniedbywać ich wychowanie? NIe wierze ze jak nie zapłacę za
                > pogrzeb i z tej przyczyny zgniję na powietrzu trafię do piekła, nie wierzę w
                > zaklęcia i magię, nie wierze że można kupić sobie na ziemi zbawienie - to
                > właśnie ja PRYCZARD - a ty claro żyj swoim życiem szanuję to ale uszanuj też
                > moje sądy i innych.
                CZY ODEBRAŁEŚ MOJĄ WYPOWIEDŹ JAKO BRAK SZACUNKU WOBEC TWOICH POGLĄDÓW? SORRY.
                MOŻE NIESŁUSZNIE, ALE POCZUŁAM SIĘ NIMI TROCHĘ OSKARŻONA, A NIE POCZUWAM SIĘ DO
                TYCH OSĄDÓW. MYŚLĘ TEŻ ŻE SĄ KRZYWDZACE DLA WIELU OSÓB JAKICH ZNAM, A KTÓRE
                DEKLARUJĄ SIĘ JAKO KATOLICY. NIE ZAPRZECZAM JEDNAK, ŻE LUDZIE Z TWOICH
                WYPOWIEDZI ISTNIEJĄ
                Czy naprawde ta kapliczka jest taka zła?
                TEGO NIE POWIEDZIAŁAM
                A jeśli to był dar
                >
                > niech będzie - ale żeby powstał kosciół musza być fundamenty na skale nie
                > piasku.
                I TU SIĘ ZGADZAM
    • citrocar Kaplica czy Kosciol ? 08.10.04, 16:27
      dla mnie to wszystko jedno czy bedzie tu kaplica czy kosciol
      mnie sie podoba ta kaplica i nie uwazam zebym byl lepszy jak bede chodzil do
      kosciola
      mam nadzieje ze ksiadz ma juz pieniadze na ten kosciol albo zdobedzie je od
      jakis firmy czy z Watykanu
      bo jezeli zacznie w jakis natarczywy sposob zbierac te pieniadze to moje
      podejscie sie zmieni i wtedy do wielkiego kosciola moze przychodzic o wiele
      mniej niz teraz do wcale nie malej kapliczki
      czy zauwazyliscie zeby kiedys byl taki tlok w kapliczce zeby trzeba podjac
      decyzje o budowie kosciola bo to chyba powinno byc powodem budowy kosciola ze
      ludzie nie mieszcza sie w kaplicy ?
      • maggy Re: Kaplica czy Kosciol ? 11.10.04, 16:23
        ditto! chadzam wyłącznie od wielkiego dzwonu i nawet na Pasterce wszyscy chętni
        się zmieścili w środku; ergo - ksiądz ma po prostu megalomańskie zapędy; a mówi
        się, że tylu biednych na świecie do wykarmienia, hyhy
        m.
    • pryczard Re: SKANDAL !!! 11.10.04, 14:47
      I widzisz jak religia różni ludzi :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka