Dodaj do ulubionych

Msze na Powstancow

04.10.04, 11:05
witam forumiarzy ;)
nie wiem czy tak jest zawsze ale w ta niedziele poszlismy do kaplicy na
powstancow na wpoldodwunsatej i sie zalamalismy
czy nie sadzicie ze msze w kaplicy na Powstancow mogybybyc krotsze ?
czy ksiadz chce oasiagnac jakis rekord w odprawianiu mszy ?
tam skad pochodze jezeli msza trwa dluzej niz 40 minut to jest rekord
wiem ze na wioskach jest inaczej niz w miescie ale tutaj to mi sie wydaje ze
msze po godzine i 10 minut to lekka przesada ?
czy to jest sposob zeby dzieci zachecic do mszy ?
GODZINA I DZIESIEC MINUT
JAK DOBRZE POJDZIE Z TEGO CO SLYSZALEM OD INNYCH
RODZICOW ????????????????????????????
u nas msza dla dzieci byla w niedziele o 9:00 i trwala ok 30 minut i zawseze
na mszy bylo PELNO dzieci
ksiadz rozdawal jakies slodycze i ogolnie szybko odprawial msze w taki sposob
zeby dzieci go zrozumialy
a tutaj mam wrazenie ze to msza dla doroslych z akcentem dla dzieci
no ale moze sie niepotrzebnie tu dyskutujei to byl jakis jed3en przypadek
zaznaczam ze jestem chrzescijaninem i nie chce nikogo urazic ale po prostu
sie bardzo zdziwilem dlaczego msza dla dzieci trwa tak strasznie dlugo
Obserwuj wątek
    • martinika2 Re: Msze na Powstancow 04.10.04, 12:28
      Już kiedyś na samej górze hierarchii kościelnej zastanawiano się czy głosić
      kazania czy ograniczyć sie do krótkiego i treściwego podsumowania Ewangelii.
      Swoją drogą śmieszna jest dla mnie hierarchiczność Kościoła i ten podział że
      biskup je na obiad bażanta a zwykły ks schabowego, ten pierwszy ma ochronę i
      świtę drugi jeździ volvo itd. i kłania sie przed pierwszym. Rozumiem
      zarządzanie w administracji, rozumiem papież - ale to co mamy przypomina mi
      organizacje w jakiejś firmie a nie służbę Bogu. Co do tych kazań chcieli je
      wycofać, bo: ludzi to po 1. zniechęcało, po 2. nie było takiej potrzeby, po 3.
      degustowało często. Powód - frywolnoiść w głoszeniu kazań, polityczność, często
      treści niezgodne z nauką J. CH. Ale jak widac nic z tym nie zrobiono. Skoro
      taki don ks. Jankowski moze pomiatać biskupem (to tak jakby minister powiedział
      premierowi, który go odwołuje - kiss my ass), czy O. Rydzyk swojemu Generałowi
      w zgromadzeniu Redemptoris Mater to czemu się tu dziwić. Na szczęscie póki co
      osobiście nie mam takich problemów jak ty :) Bo w niedzielę staram się
      wypoczywać a nie denerwować, pocić i marszczyć. Tak świętuję dzień swięty.
      Pozdrawiam
    • hit2 Re: Msze na Powstancow 04.10.04, 15:50
      to prawda z tymi mszami, sa długie i nudne, śpiewanie po 15 zwrotek piosenki,
      szczególnie na mszy dla dzieci, to lekka przesada. Zamiast zachęcać to wrecz
      zniechęca do chodzenia do kościoła, i to nie tylko dzieci ale i dorosłych.
    • citrocar Re: Msze na Powstancow 04.10.04, 16:51
      msze dla dzieci mszami ale "te zwykle" tez zaczynaja podchodzic pod godzine 10
      minut a to juz uwazam ze lekka przesada,
      czasy sa jakie sa ludzie sie odwracaja od wiary i o wiernych trzeba walczyc a
      wedlug mnie rozciaganie mszy nawet do godziny to juz przesada.
      ja bym zrobil tak:
      8:00 (dla osob starszych ktore maja duzo czasu w zyciu) msza 1,5 godzinna nawet
      9:00 msza 40 minutowa
      11:00 dla dzieci MAXIMUM POWTORZE TO JESZCZE RAZ MAXIMUM 30 minut !!!!!!!!
      i po poludniu znowu jakas cos 40-45 minut
      oczywiscie godziny sa przykladowe ale chodzi o to ze jak ktos bedzie chcial
      przyjsc na msze 1,5 godzinna to niech bedzie taka msza zobaczy ksiadz ile osob
      na to bedzie przychodzilo na taka msze i najwyzej wprowadzi inne dluzsze

ktos zaraz tu powie ze w takim razie moze zrobic msze 15 minutowa a potem to
      juz przez telewizor tylko ... nie nie nie nie o to chodzi
      jestem jaknajbardziej za mszami w kosciele ale po prostu nie takieeeeeee
      przeciaganie jak teraz po godzine albo i lepiej
    • egry Re: Msze na Powstancow 05.10.04, 08:08
      Ta dyskusja wydaje mi się dziwna. Nie w długości, ale w jakości i umiejętności
      przekazania treści tkwi problem - długość mszy jest pochodną.
      B. lubię księdza Sylwestra, ale on ma chyba problem z werbalizacją swoich
      przemyśleń. Ponadto dużo do życzenia pozostawia oprawa muzyczna. Tempa w
      których śpiewane są pieśni pozostawiaja dużo do życzenia - akompaniament
      szczególnie na mszy o 11.30 amatorski w związku z tym "naturalna" u nas
      rozwlekłość śpiewu.
      No i niestety - Milena Kindziuk czyli zbyt długie ogłoszenia parafialne.
      • yapkoo Re: Msze na Powstancow 05.10.04, 09:03
        egry napisała:
        > Ta dyskusja wydaje mi się dziwna. Nie w długości, ale w jakości i
        umiejętności
        > przekazania treści tkwi problem - długość mszy jest pochodną.
        MYSLE ZE WLASNIE WSZYSTKIM O TO CHODZI TUTAJ !

> B. lubię księdza Sylwestra, ale on ma chyba problem z werbalizacją swoich
        > przemyśleń.
        TO TEZ PODKRESLAJA WSZYSCY TUTAJ

> No i niestety - Milena Kindziuk czyli zbyt długie ogłoszenia parafialne.
    • panbert Re: Msze na Powstancow 05.10.04, 10:22
      A tak przy okazji to może wiecie o której sa msze w kosciele przy skrzyzowaniu.
      pozdrawiam
    • rawi_pozn Re: Msze na Powstancow 06.10.04, 09:26
      a gdzie wlasciwie jest ten kosciol na Powstancow bo nie bardzo kojarze ?
      Rawi
    • 1975sylwek Re: Msze na Powstancow 06.10.04, 09:55
      Dobrze ze ktos wreszcie poruszyl ten temat.
      Nie wiem ile trwaja msze na 11:30 ale pozostale dla doroslych tez sa za bardzo
      przeciagane.
      Jestem pelen podziwu dla naszego proboszcza i bardzo go lubimy ale dlugosc mszy
      pozostawia wiele do zyczenia.
      Trzebaby jakos delikatnie zwrocic mu uwage ze msze sa stanowczo za dlugie a
      ogloszenia hm nie wiem jak to wyrazic zeby nie wyszlo niedelikatnie.
      Ogloszenia sa raczej nieciekawe.
      A skoro nie ma ciekawych ogloszen to nie trzeba powtarzac w kolko ze jest
      tygodnik Niedziela w ktorym sa nastepujace artykuly.
      Jeszcze raz podkresle ze nasi ksieza sa wspaniali ale prosimy nie
      przekraczajcie 50 minut na msze.
      Dlaczego nawet na studiach godzina lekcyjna ma 45 minut ?
      Poniewaz czlowiek nie potrafi z pelnym skupieniem wytrzymac wiecej niz 45 minut.
      Pozdrawiam wszystkich bardzo cieplo
      Slawek
    • megi_r Re: Msze na Powstancow 07.10.04, 09:27
      Msze ponad godzine ?
      To ja dziekuję !
      Megi
    • kristoff2 Długa Msza 08.10.04, 14:03
      Nie wypowiadalem sie wczesniej ale teraz powiem ze podoba mi sie to ze rozmowa
      na ten temat jest delikatna i kulturalna szkoda tylko ze nic z niej nie
      wyniknie bo nie sadze zeby ksiadz czytal internet a ja mu nie powiem bo nie
      chce go urazic.

• clara2 Re: Długa Msza 08.10.04, 15:14
        Ja natomiast dopowiem, ze zgadzam się z przedmówcą i podpowiem, że podobno są
        bardzo fajne msze dla dzieci w kościele p.w.Miłosierdzia Bożego, które trwają
        35 min, z jednym czytaniem i są w pełni dostosowane właśnie dla naszych
        pociech, więc jeśli komuś zależy i ma czym dojechać to polecam. Niestety nie
        orientuję się o której.
        • hit2 Re: Długa Msza 08.10.04, 16:35
          clara2 napisała:

> Ja natomiast dopowiem, ze zgadzam się z przedmówcą i podpowiem, że podobno są
          > bardzo fajne msze dla dzieci w kościele p.w.Miłosierdzia Bożego, które trwają
          > 35 min, z jednym czytaniem i są w pełni dostosowane właśnie dla naszych
          > pociech, więc jeśli komuś zależy i ma czym dojechać to polecam. Niestety nie
          > orientuję się o której.

TO NASZ KSIĄDZ POWINIEN SIĘ TAM WYBRAĆ, I PODPATRZEĆ JAK TO POWINNO WYGLADAĆ.
          TYLKO KTO MU TO POWIE?????
      • zdich Re: Długa Msza 08.10.04, 22:32
        Tak naprawde każdy moze mu to delikatnie powiedzec albo pokazac. Podczas
        kolendy mozna pokazac ten dialog i opinie uzytkownikow na kompie.
    • pryczard Re: Msze na Powstancow 08.10.04, 16:48
      Jak chcecie ja to mogę zrobić :)ponoć wszyscy u nas młodzi i inteligentni na
      Powstańców jak stwierdziła Clara no chyba że wasze dzieciaki sie wygadają w
      szkole na religi że za długo itd. - i bedzie wiadomo gdzie to usłyszały - w
      domu :)
      • clara2 Re: Msze na Powstancow 08.10.04, 17:41
        Czyżby Wielki PRYCZARD zniżał się do złośliwości?
    • arek_k Re: Msze na Powstancow 11.10.04, 10:05
      no jak tam po Niedzieli :)
      idziemy na jakiś rekord ?
      Arek
      • husky_ Re: Msze na Powstancow 11.10.04, 11:14
        Polecam msze w niedzielę o godzinie 19,30 w kościele śW.Jacka na ul. Freta .
        Msza trwa około 90 minut. Pomim0 tego świątynia pełna jest do samego końca. Po
        mszy odbywają się pokazy zdjęć z wakacji.
        Polecam .www.da.freta.dominikanie.pl/
        • arek_k Re: Msze na Powstancow 11.10.04, 11:33
          husky_ napisał:
          > Polecam msze w niedzielę o godzinie 19,30 w kościele śW.Jacka na ul. Freta .
          > Msza trwa około 90 minut. Pomim0 tego świątynia pełna jest do samego końca.
          Po
          > mszy odbywają się pokazy zdjęć z wakacji.
          > Polecam .

Czesto tam jezdzisz ?
          Arek
          • husky_ Re: Msze na Powstancow 11.10.04, 12:49
            Jeżdżę do tego kościoła od niedawna ale będę się starać aby w każdą niedzielę
            być tam o 19,30. Nawet mojej córce spodobała atmosfera panująca w w tym
            kościele.
            • maggy Re: Msze na Powstancow 11.10.04, 16:28
              no ja jednak wolę krótsze [choć co do atmosfery na Freta się akurat nie
              wypowiadam];
              generalnie optuję za kazaniem PRZED albo PO całej mszy [jak u rozmaitych
              protestantow], wtedy ci co chcą posłuchac przemyśleń księdza mogą siedzieć
              dłużej, a innym nikt nie wytyka „niedopełnienia obowiązku mszy niedzielnej”
              [hehe];
              z łezką w oku wspominam msze z moich czasów studenckich - z kazaniem trwaly 35
              minut [jak widac mozna], i na pewno bez uszczerbku dla powagi.
              pozdrawiam ”katolikow-niecierpliwych” ;-)
              m.
        • sewcik Re: Msze na Powstancow 12.10.04, 11:19
          Tak!
          Ja też polecam msze u św. Jacka.
          Sama kiedyś chodziłam tam codziennie na poranne msze na 7.00 rano. Polecam, są
          super. I trwają ok. 25 min. (łącznie z kazaniem!!). Toteż widać jak się chce to
          można wszystko zrobić. Ktoś powie, że w tygodniu jest tylko jedno czytanie,
          owszem, ale przecież drugie czytanie jest krótsze od pierwszegi, więc nie
          zajmuje dużo czasu. A jeśli nawet msza trwałaby 30 min., to i tak jest do
          zniesienia.
          Ale prawda jest, że dużozależy od "klimatu" panującym w Kościele. A na Freta on
          jest idealny dla ludzi młodych, czego niestety nie odnajdziesz w naszym
          kościółku zdominowanym przez osoby starsze. A dziwne to jest z kolei, skoro na
          osiedlach mieszka sporo młodych ludzi.
    • 1975sylwek Re: Msze na Powstancow 18.10.04, 08:51
      Powiedzcie mi bo nie wytrzymam jak powiedziec delikatnie naszemu ksiedzu zeby
      przyspieszyli te msze.
      Jezeli nie da sie ciekawiej to niech chociaz bedzie szybciej.
      • husky_ Re: Msze na Powstancow 18.10.04, 14:57
        Wyślij maila z linkiem do tej dyskysji.
      • megi_r Re: Msze na Powstancow 18.10.04, 17:07
        Podrzucmy mu anonim pod drzwi :)
        Megi
        • dundy123 Re: Msze na Powstancow 18.10.04, 18:12
          Myślałem, że w mojej rodzinnej parafii były długie msze, ale to co się tutaj
          wyprawia to już przesada, tak długich pieśni jescze nigdzie nie słyszałem. A
          poza tym proboszcz tak jakoś woooolno mówi...
          A szczytem wszystkiego są ogłoszenia parafialne.
      • zdich Re: Msze na Powstancow 18.10.04, 21:41
        To proste, podczas corocznej kolędy zasugeruj ksiedzu ze zetknales sie z opinia
        o zbyt dlugich mszach. Na potwierdzenie odpal kompa i pokaz mu ten link.
    • eugenius2 Msze na Powstancow 19.10.04, 09:11
      Bardzo lubie naszych ksiezy ale rzeczywiscie pora cos z tym zrobic bo to jest
      na prawde przesada z tym rozciaganiem spiewania a jesli chodzi o ogloszenia to
      nie jest nigdzie powiedziane ze jak nie ma sie nic konkretnego do powiedzenia
      to trzeba przypominac ze jest niedziela ze sa wolne intencje i w kolko to samo
      ale na koniec podkresle jeszcze raz ze bardzo ich lubie i widac ze sie staraja
      ale jakos im to nie wychodzi !
      • sekfensor Re: Msze na Powstancow 19.10.04, 09:37
        dobra dorosli to dorosli wytrzymamy ale tu chodzi o dzieci jak moj dzieciak byl
        szkrabem i dreptal sobie w okolo kosciola to jakos to mijalo ale teraz ciezko
        jest mu wystac godzine i skonczy sie na tym ze po prostu bedziemy wychodzic w
        polowie mszy bo w zimie jak wszyscy wejda do tej kaplicy zamkna szczelnie okna
        i zaczna kichac i kaszlec i zrobi sie goraco to juz na pewno nie mam zamiaru
        sprawdzac kiedy skonczy sie czyste powietrze i zaczniemy wymieniac sie zarazkami
        ktos tu madrze napisal czemu zajecia w szkole i na studiach trwaja niedluzej
        niz 45 minut i potem przerwa Po prostu nie ma sie co ludzic nikt z tych
        wszystkich wiernych nie jest w stanie skupic sie calkowicie przez godzine a
        czasmi dluzej a co mowic o naszych maluchach
        ale co z tym zrobic to ja nie wiem ja nie powiem ksiedzu na koledzie o tym na
        pewno :/
        pozdrawiam inne mamy ganiajace teraz za swoimi pociechami
        • pryczard Re: Msze na Powstancow 19.10.04, 11:24
          A tak fajnie się narzekało - no i nie będzie o czym pisać na tym forum jak
          załatwisz sprawę - nie rób nam tego ponarzekamy jeszcze - czyż życie nie jest
          wtedy ciekawsze?
        • dundy123 Re: Msze na Powstancow 19.10.04, 13:38
          U mnie na studiach zajęcia trwały 1,5h, a czasami nawet 2,15h. I też się nie
          dało wytrzymać.
    • moni13 Re: Msze na Powstancow 19.10.04, 11:11
      Witajcie od samego początku sledzę wszystkie wypowiedzi i zgadzam się Wami.
      Chba wydrukuję je wszystkie i prześlę Ksiedzu niech sam to poczyta i może
      problem bedzie załatwiony. Co ?
      • hit2 Re: Msze na Powstancow 19.10.04, 15:04
        moni13 napisała:

> Witajcie od samego początku sledzę wszystkie wypowiedzi i zgadzam się Wami.
        > Chba wydrukuję je wszystkie i prześlę Ksiedzu niech sam to poczyta i może
        > problem bedzie załatwiony. C

SWIETNY POMYSL. TEZ O TYM MYSLALEM ALE NIE MAM DRUKARKI. OGROMNA PROSBA - ZROB
        TO. MOZE POSKUTKUJE.
        • moni13 Re: Msze na Powstancow 20.10.04, 09:26
          czy ktoś zna dokłady adres naszego Koscioła?
          • hit2 Re: Msze na Powstancow 20.10.04, 12:50
            moni13 napisała:

> czy ktoś zna dokłady adres naszego Koscioła?

CHYBA POWSTAŃCÓW 34, ALE NIE MAM PEWNOSCCI, JEŚLI DOPISZESZ KAPLICA CZY COS
            TAKIEGO TO PEWNIE DOJDZIE
          • citrocar Re: Msze na Powstancow 20.10.04, 17:11
            moni13 napisała:

> czy ktoś zna dokłady adres naszego Koscioła?

czyzbys byla taka odwazna ze cos napiszesz ???
            • moni13 Re: Msze na Powstancow 21.10.04, 09:11
              Nie bedę nic pisała poprostu wyśle nasze uwagi , które poruszalismy na forum.
              Przecież te msze są dla Nas i naszych dzieci i też mozemy na ten temat wyraziść
              swoje zdanie . Dziś wysyłam i czekam na zmiany.
              • yapkoo Re: Msze na Powstancow 21.10.04, 09:30
                moni13 napisała:
                > Nie bedę nic pisała poprostu wyśle nasze uwagi , które poruszalismy na forum.
                > Przecież te msze są dla Nas i naszych dzieci i też mozemy na ten temat
                wyraziść
                >
                > swoje zdanie . Dziś wysyłam i czekam na zmiany.

cos mi sie nie chce wierzyc ze znalazl sie ktos odwazny !
                • moni13 Re: Msze na Powstancow 21.10.04, 14:38
                  Teraz to tylo pozostało nam chodzić na msze i czekać na zmiany a może coś
                  bedzie w ogłoszeniach. Zyczę tego nam wszystkim. Jeszcze coś trzeba wymysleć z
                  tymi pędzącymi samochodami po Powstańców
                  • hit2 Re: Msze na Powstancow 21.10.04, 15:37
                    moni13 napisała:

> Teraz to tylo pozostało nam chodzić na msze i czekać na zmiany a może coś
                    > bedzie w ogłoszeniach. Zyczę tego nam wszystkim. Jeszcze coś trzeba wymysleć
                    z
                    > tymi pędzącymi samochodami po Powstańców

Dzieki za szybką akcję. Zobaczymy czy to coś zmieni.Oby!!!!
                  • noinicsieniezmienilo Re: Msze na Powstancow 16.11.04, 10:16
                    moni13 napisała:

z

chyba list nie doszedl :(
                    • megagaraz Re: Msze na Powstancow 16.11.04, 11:57
                      noinicsieniezmienilo napisała:

> moni13 napisała:
                      >
                      > > Teraz to tylo pozostało nam chodzić na msze i czekać na zmiany a może coś
                      >
                      > > bedzie w ogłoszeniach. Zyczę tego nam wszystkim. Jeszcze coś trzeba wymys
                      > leć
                      > z
                      > > tymi pędzącymi samochodami po Powstańców
                      >
                      > chyba list nie doszedl :(

poszedl ale widocznie nie zostal zrozumiany !
                      • pryczard BASTA 16.11.04, 14:08
                        Ludzie a wy problemów większych nie macie? Robicie z tego dramat ze hej. Weźta
                        jedźta do innego kościoła albo dajta sobie spokój z tym narzekactwem -
                        niedzielni katolicy. Nie rozumiecie eucharystii czy jak? Może ze stoperami
                        bedziecie chodzić? Msza św. to nie emisja filmu w kinie ludze!!! Po co wy tam w
                        ogóle łazicie skoro jedyna myśl jaka wypełnia wasze główki to kiedy się to
                        skończy i czemu tak długo. NIe mozecie Bogu nawet 1 pełnej godziny w tygodniu
                        poświęcić?? Co z was za katolicy chyba z nudy albo obowiązku odklepać i do
                        domu - umartwcie sie trochę i ofiarujcie za takich jak ja którzy zgubili drogę
                        I nie zwalajcie na dzieci.
                        wasz sir Pryczard
                        • arek_k Re: BASTA 16.11.04, 15:50
                          pryczard napisał:

> Ludzie a wy problemów większych nie macie? Robicie z tego dramat ze hej.
                          Weźta
                          > jedźta do innego kościoła albo dajta sobie spokój z tym narzekactwem -
                          > niedzielni katolicy. Nie rozumiecie eucharystii czy jak? Może ze stoperami
                          > bedziecie chodzić? Msza św. to nie emisja filmu w kinie ludze!!! Po co wy tam
                          w
                          >
                          > ogóle łazicie skoro jedyna myśl jaka wypełnia wasze główki to kiedy się to
                          > skończy i czemu tak długo. NIe mozecie Bogu nawet 1 pełnej godziny w tygodniu
                          > poświęcić?? Co z was za katolicy chyba z nudy albo obowiązku odklepać i do
                          > domu - umartwcie sie trochę i ofiarujcie za takich jak ja którzy zgubili
                          drogę
                          > I nie zwalajcie na dzieci.
                          > wasz sir Pryczard

Nie unos sie tak kolego ! Nikt tu nikogo nie obraza a jedynie wypowiada sie co
                          do jakosci i dlugosci mszy. Wolisz zeby z roku na rok coraz mniej osob chodzilo
                          do kosciola ? A jest to wedlug mnie taki powod. Jezeli ja siedzac w kosciele
                          musze sie powstrzymywac od ziewania i rozgladam sie wkolo a ziewa co 3 osoba to
                          znaczy ze cos jest nie tak. I to ma byc zacheta dla dzieci ktore widza i slysza
                          w domach jak rodzice narzekaja na nudne i dlugie msze to przepraszam bardzo ale
                          lepiej juz ponarzekac i moze sie cos zmieni niz siedziec jak mysz pod miotla.
                          Jezeli dalej msze tak beda wygladac to po prostu pojde do ksiedza i mu to
                          powiem w oczy bo on sam nie widzi co sie dzieje. Pozniej slysze wszedzie ze
                          ludzie odchodza od Kosciola a mlodzi ludzie nie maja wartosci chrzescijanskich.
                          A jak maja miec skoro wszystkie msze sa takie same prowadzone w tym samym
                          powolnym tempie z tymi samymi powolnymi piesniami w dusznej kaplicy w ktorej
                          ludzie boja sie nawet otworzyc okna a co dopiero powiedziec ksiedzu ze musi sie
                          zastanowic nad "jakoscia" mszy. Te msze sa bardzo dobre ale dla ludzi w wieku
                          emerytalnym ktorzy juz inaczej patrza na swiat, a nie dla dzieci i mlodych
                          malzenstw a tego jest tu najwiecej dwa ogromne nowe osiedla i pelno mlodych
                          ludzi ! Dobrze koncze bo sie srogo rozpisalem
                          Pozdrawiam
                          Arek
                        • woland1 Re: BASTA 17.11.04, 10:01
                          pryczard napisał:

> Ludzie a wy problemów większych nie macie? Robicie z tego dramat ze hej.
                          Weźta
                          > jedźta do innego kościoła albo dajta sobie spokój z tym narzekactwem -
                          > niedzielni katolicy. Nie rozumiecie eucharystii czy jak? Może ze stoperami
                          > bedziecie chodzić? Msza św. to nie emisja filmu w kinie ludze!!! Po co wy tam
                          w
                          >
                          > ogóle łazicie skoro jedyna myśl jaka wypełnia wasze główki to kiedy się to
                          > skończy i czemu tak długo. NIe mozecie Bogu nawet 1 pełnej godziny w tygodniu
                          > poświęcić?? Co z was za katolicy chyba z nudy albo obowiązku odklepać i do
                          > domu - umartwcie sie trochę i ofiarujcie za takich jak ja którzy zgubili
                          drogę
                          > I nie zwalajcie na dzieci.
                          > wasz sir Pryczard

Sir Pryczardzie!

Zaiste głęboki i nadto dosadny wywód. Nie wnikam w jego formalną zasadność.
                          Niemniej przedstwie Ci jak brzmi to oddźwiękowo. Teraz ja napiszę do Ciebie.
                          Sir Pryczardzie zrezygnuj z swojej Ząbkowskiej rezydencji, rozdaj swój majątek
                          i poczuj się wolny. Uszczęśliw innych ludzi. Oto twoja misja. To tylko ci
                          przeszkadza i ogranicza twoją twórczość. Bycie majętnym i sławnym jest bardzo
                          trudne - te męczące rauty, nic niebóbstwo, objazdy bryczką posiadłości, wyścigi
                          konne nudne wycieczki do ciepłych krajów itd. Zbacz ile radości dałoby ci
                          uszczesliwienie bliźniego swego, nakarmienie głodnego, napojenie spragnionego,
                          przyodzianie nagiego? Czyż tak trudno ci poświęcić 1/1000 swojego majątku raz w
                          miesiącu na najbardziej potrzebujących? Po co ci kika rezydencji skoro
                          zabraknie ci życi, aby z każdej z nich pomieszkać dłużej niż rok. Umartw się
                          trochę i ofiaruj to za tobie podobnych, którzy zgubili drogę i nie zwalaj na
                          innych odkupienie twojego życia.
                          I widzisz o ile to tylko instruktaż tego jak piszesz - bo nie należy tego
                          traktować osobiście do siebie - to zauważyłeś ile razy w tym tekście dokonano
                          nadużyć, ingerencji w czyjeś życie, poglądy, doświadczenia. Może przyjedziesz
                          kiedyś swoją bryczką do kościoła i zobaczysz co i jak. Póki co się pewnie nie
                          spotkamy z pewnych względów - ale przynajmniej - należy kierować się zasadą, że
                          jeśli sam nie spróbowałeś koziego mleka nie każ go pić innym dla zdrowia.
                        • czek_adka Re: BASTA 17.11.04, 14:55
                          pryczard prosba przestan tutaj zasmucac tymi swoimi tekstami bo oczy wiedna od
                          czytania
                          na poczatku to bylo nawet zabawne jak pisales ale teraz juz sie znudzilo zmien
                          ton albo nicka !
                          • pryczard Re: BASTA 23.11.04, 08:30
                            czek_adka napisała:

> pryczard prosba przestan tutaj zasmucac tymi swoimi tekstami bo oczy wiedna
                            od
                            > czytania
                            > na poczatku to bylo nawet zabawne jak pisales ale teraz juz sie znudzilo
                            zmien
                            > ton albo nicka !

Sir pryczard odpisał:
                            No i jasne: "Polska pawiem narodów" pisał wieszcz Słowacki. Widze, że prawda w
                            oczy kole? Jeśli ktoś ma inne zdanie niż wy znaczy, że trzeba go zaszczuć i
                            zniszczyć. A ja już myślałem ze socjalizm przeżyłem a widze ze mentalność ta
                            jest silnie zakorzeniona w co poniektórych. Może mnie jeszcze jak Zomo
                            spałujecie za to ze nie zmienię tonu i nicka? A potem dziwicie się, ze to chory
                            kraj, tworzą go tacy ludzie jak czek_adka i jej podobni. Ciekawa technika. Cóż
                            współczuję waszym bliskim i wszystkim którzy was otaczają, tym czasem udaje się
                            na ranny objazd posiadłości.
                            Zadumany Sir Pryczard
                            Sir Pryczard
                            • 1975sylwek Re: BASTA 23.11.04, 13:01
                              i znowu te Twoje wywody nie wiadomo do czego nawiazujace ...
                              ja sie dolaczam do prosby
                              skoncz
                              prosze ....
                              Slawek
                            • rafalboro7 PRYYYYYYY BASTA 23.11.04, 13:12
                              pryczard nie szkoda ci cennego w zyciu czasu na pisanie takich bredni bo mnie
                              zaczyna byc szkoda czasu na czytanie tych twoich tekstow i gdyby byla tu taka
                              mozliwosc to bym zrobil ci plong'a i nie tracil czasu na sciaganie twoich
                              tekstow.
                              niezpodrawiam
                              Rafał
                        • rafalboro7 Re: BASTA 17.11.04, 17:38
                          pryczard sorki ale naprawde skoncz juz z ta megalomania bylo milo ale sie
                          skonczylo :<
                          Rafał
                  • arek_k Re: M s z e n a P o w s t a n c o w 30.11.04, 08:20
                    moni13 napisała:
                    z

Oj chyba wyslalas na zly adres :)
                    Arek
                    • moni13 Re: M s z e n a P o w s t a n c o w 30.11.04, 10:42
                      napisałam na Parafia Zesłania Ducha Świętego Ząbki ul. Powstańców 34 tak jak
                      ktoś podał na forum. Myślę że doszło ale nie ma żadnej poprawy. Moze teraz ktoś
                      inny coś wyśle. Po jednym liscie anonimie nic się nie bedzie działo.
    • aalfabet Re: Msze na Powstancow 25.10.04, 22:19
      Witam wszystkich sasiadow z ulicy Powstancow w Zabkach.
      Nie jestem juz najmlodsza ale chodze na msze na 11:30 z dziecmi a teraz
      dowiedzialam sie ze jest taka dyskusja w internecie i udalo mi sie znalezc
      Jestem reprezentantka jak juz pisalam nie najmlodszych osob.
      W naszej kaplicy widze przewage mlodych osob i dziwi mnie dlaczego nasz
      Proboszcz nie chce sie dostosowac wlasnie dla mlodych malzenstw
      Zamiast msze dla dzieci zrobic bardzo krotka a w srodku jakies pytania ale
      proste pytania a nie kim byli Faryzeusze jak ostatnio slyszalam
      Dolaczam sie do Waszych opinii i mam nadzieje ze uda nam sie przekonac naszego
      Proboszcza do skrocenia mszy przynajmniej dla dzieci.
      Mszą godzinną i pytaniami kim byli Faryzeusze to Proboszcz nie zachęci gawiedzi
      do chodzenia do kościoła.
      Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie dziekujac za udosteponienie komputera
      Alicja
    • pryczard Re: Msze na Powstancow 26.11.04, 13:51
      CZEPCIE SIĘ TRAMWAJA !!!
      Jak sie nie podoba - nie czytać. I wara ode mnie. Zachowujecie sie jak stado
      ujadających psów. Innym jakos nie przeszkadza. Ale uderz w stół a nożyce sie
      odezwą.
      • yapkoo Re: Msze na Powstancow 26.11.04, 14:43
        pryczard napisała:
        > CZEPCIE SIĘ TRAMWAJA !!!
        > Jak sie nie podoba - nie czytać. I wara ode mnie. Zachowujecie sie jak stado
        > ujadających psów. Innym jakos nie przeszkadza. Ale uderz w stół a nożyce sie
        > odezwą.

no wreszcie sir pryczyyyczard pokazal prawdziwa twarz :)
    • czek_adka Re: Msze na Powstancow 09.12.04, 16:32
      widze ze list chyba nie dotarl albo nie odniosl skutku trzeba pomyslec o
      jakiejs innej formie ... moze sms'y :)
    • woland1 Re: Msze na Powstancow 09.12.04, 22:38
      Jeśli mogę coś zasugerować - poczekałbym do kolędy ze sprawą - wtedy będzie
      najlepsza okazja żeby każdy zainteresowany napomknął delikatnie - o ewentualnej
      możliwości "uatrakcyjnienia" liturgi przynajmniej dla dzieciaczków. Ksiądz też
      człowiek zrozumie - mam wielu znajomych duchownych i gwarantuje, że tak
      postawiona sprawa - przynamniej nie zaszkodzi. Anonimy moge być nieopatrznie
      odebrane.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka