kerajm 18.04.18, 09:20 Witam, Plany lini tramwajowej do Zabek znalazły się na szarym końcu, tramwaj pojawi się około 2040 roku :-). wawalove.wp.pl/tramwajem-dojdziemy-do-piaseczna-janek-i-sochaczewa-oto-plan-na-kolejne-lata-6241834852243585a Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
seba-sch Re: Tramwaj Ząbki-2040 rok 18.04.18, 09:46 wg mnie bardziej prawdopodobna data to okolice roku 2140 Odpowiedz Link Zgłoś
tk-1 Re: Tramwaj Ząbki-2040 rok 21.04.18, 15:27 Jak powszechnie wiadomo Ząbki podobnie jak cały powiat wołomiński głosują głównie na Prawych i Sprawiedliwych, natomiast tym w jakim kierunku i na jakich zasadach ma się rozwijać komunikacja aglomeracji decyduje Warszawa, a w niej rządzi Hanka, czyli PO. A ona jest zdania, że jak chcecie głosować na dobrą zmianę, to zafundujcie też se sami zmianę na lepiej w komunikacji. Widać to najlepiej po tym jak jest z przywróceniem pierwszej strefy na KM w Ząbkach. Perkowski wypiął się dupą, tłumacząc że to się gminie nie opłaci. Niech lepiej mieszkańcy dopłacają sami (i nie zaponą też zameldować się w Ząbkach) - wtedy gminie się opłaca. W Markach jakoś zrobili pierwszą strefę. Nie wiem i nie chce mi się szukać informacji, ale może tam już nie rządzą Prawi i Sprawiedliwi i to dlatego. Odpowiedz Link Zgłoś
awawawaw Re: Tramwaj Ząbki-2040 rok 21.04.18, 18:18 > W Markach jakoś zrobili pierwszą strefę. W Ząbkach pierwsza strefa jest od niepamiętnych czasów. A co do wcześniejszych rozważań o KM, w Markach nie ma stacji kolejowej. Odpowiedz Link Zgłoś
tk-1 Re: Tramwaj Ząbki-2040 rok 23.04.18, 08:05 A w Ząbkach jest stacja KM i pamiętam czasy kiedy była w pierwszej strefie. Nie ma żadnego uzasadnienia ekonomicznego do tego aby dojazd z/do Ząbek kosztował więcej niż w pierwszej strefie w samej Warszawie, bo co najmniej 1/3 powierzchni Warszawy leży dalej od centrum tego miasta, niż Ząbki. Chodzi wyłącznie tylko o to, że to inny administracyjnie, a przede wszystkim politycznie obszar (inny reżim tam rządzi). I tylko z tego powodu bilet kosztuje prawie dwa razy tyle - tyle samo z Ząbek i np. z Zagościńca za Wołominem. Tam gdzie jest kolej to abutobusy w pierwszej strefie są raczej wątpliwą pociechą. Autobusów nie mogą zrobić w II strefie, bo wtedy byłby tranzyt w Zabki. Na to, to chyba nawet i Hanka by się nie pisała, bo za dużo zamieszania. Gdyby nie ta kwestia, to bez wątpienia autobusy już też "od niepamiętnych czasów" byłyby w drugiej strefie, bo gminie to też się bardziej opłacałoby - podobnie jak np. opróżnianie koszty na śmieci na ulicach raz, a nie dwa razy w tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś
netgater Re: Tramwaj Ząbki-2040 rok 23.04.18, 22:56 PKP Ząbki była w I strefie może z 1 rok. Potem bywało tylko gorzej. Problem był na tym forum opisywany wiele razy (jak ktoś ma czas to niech poszuka, sam o tym pisałem wiele razy) - ZTM dyktuje warunki jako monopolista i zmiana tego podejścia byłaby możliwa tylko po wprowadzeniu jakiejś ustawy metropolitalnej, która by regulowała stosunki metropolii z okolicznymi gminami. Ale ustawa została spalona medialnie i długo się nie odrodzi ta koncepcja, mimo że jeszcze niedawno była popierana przez obie strony wojny polsko-polskiej. Odpowiedz Link Zgłoś