Dodaj do ulubionych

komin z kawęczyna

13.10.04, 20:32
Apel do mieszkańców Ząbek
Może "u was" zamieszkam, ogólnie mi się podoba miasto (choć trochę sprawia
wrażenie industrialnego i brudnawego..). Ale:
- Jaki wpływ na powietrze i oddychanie ma komin z Kawęczyna
- jak to jest z tą czystością wody
- czy da się na Powstanców nie mieć garażu, ale samochód tak? tzn. czy zdarza
się, że ktoś w wybudowanych już blokach swój dzierżawi (lub miejsce
postojowe) czy też kradzieże są na tyle sporadyczne, ze da się samochód
zostawić. dodam, że nie przekonują mnie argumenty typu "Ząbki miasto
dresiarzy i kradną tu tak często jak jedzą". W centrum Wawy z bezpieczeńśtwem
jest bardzo różnie też

będę wdzięczna za opinie

pozdr
Obserwuj wątek
    • monizo Re: komin z kawęczyna 13.10.04, 22:19
      Raczej powino tutaj paść pytanie:
      - Ile czasu zajmuje wyjechanie z Ząbek rano i powrót po pracy do domu?
      Odpowiedzi na twoje pytania:
      Sam komin nie ma żadnego wpływu na powietrze i oddychanie, może tylko psuje nam
      tutaj widok, ale to co się z niego wydobywa pewnie spada razem z deszczem.
      Więc nie radzę pić deszczówki, ale za to woda "z kranu" może stać kilka dni w
      naczyniu i nic się nie osadza (sprawdzałam). Natomiast kradzieże oczywiście
      zdarzają się jak wszędzie, ale to raczej zależy od marki samochodu niż od
      miejsca.
      Pozdr:)
      • woland1 Re: komin z kawęczyna 14.10.04, 10:07
        Wysokość, szerokość komina ma swoje znaczenie, stąd przy takich parametrach w
        ogóle nie ma mowy o jakimś skażeniu powietrza, poza tym to dość zautomatyzowana
        elektrociepłownia a nie jakaś otwarta huta. Ludzie wynajmują m-ca parkingowe
        itd. niestety nikt ci bezpieczeństwa poza osiedlem nie zagwarantuje - niestety
        przewidywalność takich zdarzeń jest poprostu losowa, zależy od zapotrzebowania,
        zamówienia etc. A tak poważnie nic nie słyszałem przez ostatnie 4 miesiące zeby
        była jakaś akcja, chociaż miesiąc temu wystraszyłem dziwnego jegomościa, który
        w nocy przyglądał się felgą pewnego autaciemną nocą. Poza tym zawsze mozna
        chyba z ochroniarzami jak blisko ich budki zaparkujesz się dogadać żeby
        zerkneli za płot. Co do wody to może z czwartorzędowego ujęcia ona nie jest -
        ale niektórzy twierdzą, że nadaje się do picia - osiedle Powstańców 15 ma swoje
        ujęcie. Różnica jest to prawda w Warszawie takiej wody nie uświadczysz z kranu,
        latem nieomieszkałem i piłem tą wodą, która dodadkowo jest odfiltrowywana -
        trzecia ręka mi nie wyrosła. Biorąc pod uwagę kilka zmiennych woda nie jest na
        pewno drugiej świeżości. Ząbki to tak naprawde sypialnia "Warszawy" tak, że
        niestety miasto wygląda jak wygląda - ludzie się nie meldują, kupują mieszkania
        a podatki płacą u siebie, bo tam są zameldowani. NIestety czasem jak się bieze
        na kredyt mieszkanie różnie może być po 5 latach wszystko moze się zmienić-
        niektórym cieżko to zrozumieć - taki mamy system w Polsce, że każdy przejaw
        przedsiębiorczości od razu się niszczy, a socjalne posadki etc. są dla elit. Są
        jeszcze etaty w dużych koncernach - ale tam trzeba wykorzystać moment "fali" i
        generalnie po 5 latach szukać innej pracy - i zaczyna sie problem bo inni wolę
        dwóch wyrobników po studiach za 2 tys niż zatrudnić dyrektora za 10 tys itd. I
        na zakończenie to miasto ma jednak coś w sobie - a co tego jeszcze nie wiem -
        zobaczymy.
        Pozdrawiam
        • agentcooper Re: komin z kawęczyna 14.10.04, 21:31
          woland1 napisał:

I
          > na zakończenie to miasto ma jednak coś w sobie - a co tego jeszcze nie wiem -
          > zobaczymy.
          >
          hmmm....ciekawa opinia.
          >
    • efbijaj Re: komin z kawęczyna 14.10.04, 12:34
      darty18 napisała:
      > - Jaki wpływ na powietrze i oddychanie ma komin z Kawęczyna

Nie ma wplywu poniewaz elektrocieplownie sa budowane ogolnie mowiac w miejcach
      gdzie sa "duze wiatry". Co znaczy ze wysokosc komina jego srednica i polozenie
      geograficzne powoduje za opad z tego komina rozpoczyna sie poza 10 km promienia
      od miejsca postanowienia komina. I opad ten jest juz wtedy tak rozdrobniony ze
      ci co mieszkaja za 10km od komina tez nie bardzo to poczuja.
      W przypadku elektrocieplowni sprawdza sie 100% przyslowie najciemniej pod
      latarnia czyli w naszej okolicy opad z komina = 0
      A problem moga miec ci ktorzy mieszkaja wiece niz 10km od "linii wiatru" a
      nawet o tym nie wiedza.

> - jak to jest z tą czystością wody

ma duzo za duzo zelaza !!!
      zeby ja pic potrzebne sa odzzelaziacze

> - czy da się na Powstanców nie mieć garażu, ale samochód tak? tzn. czy zdarza
      > się, że ktoś w wybudowanych już blokach swój dzierżawi (lub miejsce
      > postojowe)

jest to bardzo powszechne na osiedlu na powstancow 60 i 15

> czy też kradzieże są na tyle sporadyczne, ze da się samochód
      > zostawić.

podaj marke samochodu i rok produkcji
      • darty18 Re: komin z kawęczyna 15.10.04, 13:30
        Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi

- czas dojazdu do i z pracy każdy mierzy własną miarą - wszystko zależy w
        jakich godzinach i w którym miejscu Warszawy się pracuje...
        - ciekawa teoria o tym kominie, który generalnie nie ma wpływu na powietrze -
        mam nadzieję, ze te zasady obowiazywały także w czasie budowy tej elektrowni:))
        - samochód na razie wirtualny, ale jak będę chciała ubezpieczycielowi zrobić
        psikusa, to z tobą się skontatktuję, i podzielimy się odszkodowaniem:))
        - ja zamierzam płacić podatki dla Ząbek, i może to sprawi, że droga (na którą
        dużo ludzi tu na forum narzeka) zostanie zbudowana:))
        - pytanie - czy te odzzielaziacze wody to coś, co sie instaluje w kuchni, czy w
        bloku? czy smak wody jest obrzydliwy czy po prostu "mazowiecki standard"?
        - przyszło mi do głowy jeszcze pytanie nt. dróg - czy nie wiecie nic o jakiejś
        trasie przelotowej pod oknem? coś widziałam w urzędzie gminy, ale pomieszały mi
        się nazwy ulic. to coś ma być kiedyś, w przyszłości, bo długo nie będzie kasy
        (żeby odciążyć Skorupki)
        - mam nadzieję znaleźć "to coś"

ps. jak na "zwykłe" miasteczko Ząbki zbyt super się nazywają!!!
        pozdr
        • agentcooper Re: komin z kawęczyna 15.10.04, 17:22
          co do wody to polecam studnie oligocenska 100 metrow za stacja kolejowa.
          A co do trasy przelotowej to Zolnierska i jej przedluzenie w kierunku Nieporetu
          od dawna planowana jest jako obwodnica Warszawy - po dociagnieciu Trasy
          Siekierkowskiej do Plowieckiej ma byc poszerzana Marsa do Zolnierskiej ktora z
          kolei ma sie laczyc (ale jakos przez MArki) z Trasa Torunska.
    • pryczard Re: komin z kawęczyna 15.10.04, 13:51
      Moje miasto świadczy o mnie :)
    • dundy123 Re: komin z kawęczyna 16.10.04, 11:38
      A może ktoś wie jaką ten komin ma wysokość?
      • wiecko Re: komin z kawęczyna 19.10.04, 20:15
        300 m, w środku są tak naprawdę trzy kominy (to wiadać jak się się koładnie
        obejrzy wysatjącą część na samej górze) i klataka schodowa. Do wysokości 200 m
        można dojechać windą.
        • marcin.be Re: komin z kawęczyna 19.10.04, 22:08
          wiecko napisał:
          (...)
          > Do wysokości 200 m
          > można dojechać windą.

Nieźle winda w kominie :)
          Marcin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka