Dodaj do ulubionych

czynsz na lesnej polanie

18.03.06, 19:46
Witam!
Zastanawiam się nad zakupem mieszkania z tej inwestycji, osiedle bardzo mi
się podoba, czy ktoś może mi powiedzieć ile wynosi czynsz i ile wynoszą
opłaty za prąd, przy korzystaniu z kuchni elektrycznej a nie gazowej
(poinformowano mnie że będzie możliwość podłączenia tylko kuchenki
elektrycznej a nie gazowej)
Obserwuj wątek
    • sebos82 Re: czynsz na lesnej polanie 18.03.06, 20:04
      niestety jeszcze nie mieszkamy, liczników nie mamy :) wiec niestety - niewiemy
    • mowika Re: czynsz na lesnej polanie 19.03.06, 00:26
      Czynsz ma wynosić ok. 5 zł - tak słyszałam.

Jeśli chodzi o kuchenię, to mam z takimi do czynienia od 10 lat. I nigdy bym na
      gaz nie zamieniła (a miałam porównanie). Przede wszystkim nie osadza się na
      meblach obrzydliwy tłusty osad, nie śmierdzi gazem, łatwiej ją umyć (bo płaska
      powierzchnia) no i żeby coś przypalić, trzeba się postarać. Wystarczy nauczyć
      się na niej gotować i powinno być dobrze. Jeśli chodzi o rachunki to niestety
      nie wiem, ile kosztuje gazowa, żeby się jakoś do tego odnieść.
      • jerson71 Re: czynsz na lesnej polanie 19.03.06, 10:14
        Mowika,
        A udało Ci się już coś przypalić :P
        • gosiaczekbi Re: czynsz na lesnej polanie 19.03.06, 13:10
          a mi powiedziano że czynsz w II etapie bedzie wynosił w granicach 7-8zł/m - coś
          szybko idzie do góry
          • piotrlen Re: czynsz na lesnej polanie 19.03.06, 14:08
            7-8 zł, to chyba lekkie przegięcie.5 to max jak na Ząbki.
            • rafradol1 Re: czynsz na lesnej polanie 20.03.06, 07:59
              Niestety, również usłyszałem że przewidywany czynsz to 8 zł/m z zaliczką na gaz.
              (Info z soboty; I etap). Z tego co wiem takie stawki występują w centrum
              Warszawy (a my nawet do centrum Ząbek mamy kawałek:). Jak to się Wam podoba
              drodzy Sąsiedzi? Zaczynam doszukiwać się teorii spiskowej:)
              M&R
              • mowika Re: czynsz na lesnej polanie 20.03.06, 08:53
                No kurcze, to zamiast się jej doszukiwać ;-] może się sprężymy i będziemy przeć
                do jak najszybszego założenia wspólnoty mieszkaniowej?
                • rafradol1 Re: czynsz na lesnej polanie 20.03.06, 12:00
                  jak najbardziej ZA. Może wysokość czynszu jest "przygotowana do negocjacji".
                  Chociaż i tak uważam że ustalający tą kwotę nie popisał się wyobraźnią
                  • mowika Re: czynsz na lesnej polanie 20.03.06, 12:16
                    "Przygotowana do negocjacji"? Tzn? Od kogo masz te informacje? Czyżby od
                    naszego nówka-sztuka administratora?
                    • rafradol1 Re: czynsz na lesnej polanie 20.03.06, 14:06
                      Nie od aministratora i nie mogę powiedzieć że jest to pewna informacja.
                      Usłyszałem ją od przedstawiciela developera i nie wiem czy traktować to możemy
                      jako oficjalne info
                      • skokson Re: czynsz na lesnej polanie 20.03.06, 22:29
                        Ja osobiście słyszałem jak rezerwowałem mieszkanie w II etapie, że ma być ok 5
                        zł/metr i nie było mowy o zaliczkach...
                        To jakieś chore urojenia!
                        • gosiaczekbi Re: czynsz na lesnej polanie 21.03.06, 08:22
                          to nie są moje urojenia, a najwyżej tych pań z biura sprzedaży, może same nie
                          są do końca poinformowne jaka ma być w końcu wysokość czynszu, jeżeli co druga
                          osoba otrzymuje inne informacje!!! Ja i mój mąż otrzymaliśmy dokkladnie taką
                          jak napisałam wcześniej.
                          • jerson71 Re: czynsz na lesnej polanie 22.03.06, 13:06
                            Słuchajcie,
                            Nie wściekajcie na panie z biura sprzedaży.
                            One niekiedy te informacje, które my już mamy dostają w późniejszym czasie lub
                            wogóle ich nie dostają.
                            One zazwyczaj mają tylko informacje nt sprzedaży tych mieszkań.
                            Trochę wyrozumiałości.
                            Wiem bo sam kiedyś się na nie wściekałem, dopóki sam się nie dowiedziałem o
                            tych zależnościach. Ich deweloper nie informuje o niektórych rzeczach.
                            • jerson71 Czynsz???? a co w nim jest 24.03.06, 19:37
                              Witam.
                              Czynsz 7 -8 zł???? A co się na niego składa. Skoro ochrona ma być dodatkowo
                              płatna 75 zł od lokalu. Może założą nam skrzynki na listy.
                              BTW - właśnie co ze skrzynkami? czy też musimy podpisać umowę z pocztą i
                              zapłacić im za skrzynki?
                              Nic tylko daj, daj, daj.....
                              No i niech ten administrator się odezwie
              • moniqqq Re: czynsz na lesnej polanie 20.03.06, 11:10
                TAAAAAAAAAAAAA
                JASNE
                Oni chyba sobie żarty robią...!!!
                Trzeba było im kazać napisać pismo z wysokością czynszu i podpisać jak było 5
                zeta... ;)
                Zaczynam się powoli wkurzać ...
                I jeszcze nam grożą odłączeniem tego i owego...
                Jak wpadnę w szał to nie ręczę za siebie i ich tam .... (cenzura) ;))

• k.marzenka1 Re: czynsz na lesnej polanie 20.03.06, 14:56
                  Zgadzam się z Waszym sprzeciwem w całej rozciągłości. Nagłemu windowaniu cen
                  mówimy zdecydowane NIE! Coś tak czułam, że jak nie dostaniemy tych 5 zeta na
                  piśmie to jakimś przedziwnym sposobem ta kwota urośnie. W przypadku buntu na
                  pokładzie, możecie na nas liczyć:-)
                  • gosiaczekbi Re: czynsz na lesnej polanie 20.03.06, 17:15
                    Ja taka informacje otrzymałam od Pani w biurze sprzedaży i cena czynszu ma niby
                    wynosić w granicach od 7zł. do 8zł za metr (tylko ja zamierzeam kupić
                    mieszkanie z drugiego etapu), w czynsz ma być wliczony zadatek na wodę i
                    ogrzewanie, To cena czynszu w kazdy etapie bedzie drożeć??? Wydje mi sie jako
                    mieszkańcy jednogo osiedla powinnismy mieć taki sam czynsz a stawaka wydaje mi
                    się bardzo mocno przesadzona jak na Ząbki.
                    • lwrobel Re: czynsz na lesnej polanie 21.03.06, 09:45
                      Pewnie, że zawyżona. Ale na tym polega biznes niestety. Dopóki nie
                      zorganizujemy Wspólnoty Mieszkaniowej (a zajmuje to ok 1-2 lat) dopóty będziemy
                      mieć tak wysoki czynsz (w końcu Pan Administrator i jego firma muszą z czegoś
                      żyć).
                      • mowika Re: czynsz na lesnej polanie 21.03.06, 12:21
                        Uważasz, że nasza wspólnota powinna sama prowadzić administrację i robić
                        wszystko z tym związane? Moim zdaniem taki pomysł ma wady i wydaje mi się, że
                        firma zewnętrzna, która ma do tego odpowiednie kompetencje zrobi to lepiej.
                        • lwrobel Re: czynsz na lesnej polanie 21.03.06, 13:25
                          Czy lepiej? Tego nie możemy być pewni, jeśli nie spróbujemy, ale na pewno
                          TANIEJ. O swoje inaczej się dba. Przykład: umowa na serwisowanie czegoś tam -
                          admin z zewnątrz będzie optował za zawarciem takiej umowy nie kierując się
                          zbytnio względami ekonomicznymi a np znajomościami. Wspólnota zaś będzie dbać o
                          względy ekonomiczne, bo to de facto jej (czyli nasze) pieniądze i każdą
                          złotówkę obejrzy dwa razy zanim ją wyda. No i to Wspólnota ustali WYSOKOŚĆ
                          CZYNSZU i sama będzie kontrolować wszelkie wydatki.

8 zł za metr w Ząbkach to delikatnie mówiąc przegięcie. Za co ten czynsz? Za
                          widok za oknami dookoła (pomijam teren naszej inwestycji), który mógłby
                          posłużyć za zdjęcia do filmu o bitwie o Stalingrad?

Na Kabatach jest taniej (budynek 300m od metra, strzeżony, windy, z
                          nieporównywalnie bardziej "uporządkowanym" otoczeniem) - 6,50 złocisza... :/
                          • mowika Re: czynsz na lesnej polanie 21.03.06, 16:13
                            Rozumiem, że osoby, które będą się tym zajmować, dostaną odpowiednie
                            wynagrodzenie za swoją pracę na rzecz wspólnoty?

Wiem, że z moich wypowiedzi zionie sceptycyzmem - wolę raczej określenie:
                            adwokat diabła. Spieszę się wytłumaczyć: otóż moja mama była w zarządzie
                            wspólnoty (ok. 50 mieszkań) i też wszyscy wszystko załatawiali sami. I wierz
                            mi - ile to ludzi czasu i nerwów kosztowało to nie wspomnę. Dlaczego zarząd
                            wspólnoty nie miałby kontrolować podpisywanych w naszym imieniu przez
                            administratora umów? Jeśli niektórzy członkowie wspólnoty chcą się tym zająć,
                            to nie ma sprawy, ale nie wyobrażam sobie, żeby ktokolwiek miał ochotę robić to
                            w ramach czynu społecznego.

Poza tym podobno administrator ma do nas dzwonić siakoś w czwartek, bo chce się
                            spotkać.
                            • lwrobel Re: czynsz na lesnej polanie 21.03.06, 16:45
                              Mowika, chyba się nie dogadaliśmy :D

Zgadzam się, że ten ktoś będzie się tym zajmował będzie za to dostawał kasę.
                              Nie ma znaczenia, czy będzie to ktoś z zewnątrz czy ktoś z mieszkańców - bo
                              będzie kontrolowany przez wspólnotę. A że Wspolnoty przez najbliższe miesiące
                              nie będzie...to i ceny czynszu będą "manhattańskie" ;)
    • moniqqq Re: czynsz na lesnej polanie 21.03.06, 14:42
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=97&w=38855456&a=38855456
      Nie ma tego dużo ale daje zarys na NASZ CZYNSZ...
      Pozostawiam to bez komentarza...
    • rafradol1 Re: czynsz na lesnej polanie 27.03.06, 12:47
      Cennik. Nawet licząc po max. cenach jakoś nie wychodzi mi 8 PLN/m2:)Chyba że
      tak bardzo podrożała woda i gaz...
      www.budner.com.pl./xll/03n.php
      • h_aracz Re: czynsz na lesnej polanie 27.03.06, 15:41
        Witam wszystkich,
        Czy ta firma będzie zajmowała się administrowaniem naszego osiedla?
        Trochę wysokie te ceny. W Ząbkch w okolicach Księdza Skorupki znajduje się
        osiedle Bajkowe tam za administrację osiedlem płacą 40gr/m2. Postaram się
        znaleźć kontakt do ich administratora. Sprawdzę również ile płacą nasi sąsiedzi
        zza miedzy w JW Destruction.
    • tuch1 Re: czynsz na lesnej polanie 27.03.06, 15:35
      Witam,
      właśnie remontujemy mieszkanie stary numer 203 nowy 3. Postaram się informować
      o jakiś nowościach z budowy, jak tylko coś bede wiedział. I tak:
      Dzwoniłem do administatora w sprawie ceny czynszu za metr i rzeczywiście będzie
      7 zł, z tym że w tym jest woda ciepła i zimna + ogrzewanie. Powiedzieli, że jak
      za rok będą rozliczenia i będzie nadpłata, to nam zwrócą. Więc spokojnie.
      Ale jestem wkurzony na inną rzecz: nie mam listwy pod drzwiami i od 3 tygodni
      pan Leszek ją zapewnia. W du.. mam takie zapewnienia.
      • tuch1 Re: czynsz na lesnej polanie 27.03.06, 15:40
        Nie wiem jak u was ale od 3 tygodni donoszą i donieść nie mogą mi domofonu.
        Jakieś chore klimaty.
        Mam pytanie w sprawie aktu notarialnego. Odbióe techniczny mieliśmy 28 lutego,
        czy wszyscy którzy mieli odbiór tego dnia, to akty not. będą mieli pod koniec
        maja??
        Czekam na odpowiedź.
      • lwrobel Re: czynsz na lesnej polanie 27.03.06, 15:46
        A ja jeszcze raz w takim razie powiem, że 7zł za metr w Ząbkach (nawet z
        ogrzewaniem i wodą) to jakiś żart. Administratorowi przy najbliższej okazji
        przypomnę, że primaaprilis jest 1 kwietnia.

Obecnie mieszkam na Kabatach - za 57 metrowe mieszkanie na strzeżonym osiedlu,
        z windami i garażami podziemnymi, z odległością 400m od metra płacę czynsz 370
        PLNów (wliczona jest także ciepła i zimna woda, ogrzewanie oraz OCHRONA I
        SPRZĄTANIE!!!).

Ludzie, wychodzi na to, że Ząbki to najdroższa lokalizacja
        Warszawy :))...szkoda tylko, że otoczenie naszego osiedla Manhattanu raczej nie
        przypomina.
      • h_aracz Re: czynsz na lesnej polanie 27.03.06, 16:01
        Czy możesz uzyskać od naszego administratora informację na temat składowych
        czynszu? (koszt administrowania, sprzątania, służby technicznej, funduszu
        remontowego itd) Informacja 7zł za m2 w przypadku gdy wliczona jest w niego
        woda jest mało miarodajna. Już wyjaśniam dlaczego, jeśli 3 osoby mieszkają w
        45m2 będą płaciły zaliczki na wodę za 3 osoby a nie z metra posiadanego
        mieszkania, jeśli ktoś mieszka sam w 70m2 zaliczkę zapłaci tylko za 1 osobę.
        Może okazać się zatem że w pierwszym przypadku za m2 mieszkania delikwent
        zapłaci 9pln a w drugim 5pln (Skrajne przypadki)
        • tuch1 Re: czynsz na lesnej polanie 27.03.06, 17:10
          Podobno w przyszłym tygodniu ma być jakieś zebranie i administrator ma wyjaśnić
          wszystko podać dokładne wyliczenie: dlaczego? za ile? i po co??. Powtórze co
          powiedział administrator, że jak przez rok wyjdzie mniej niż 7 zł, to nam
          zwrócą, powiedział że średnio powinno WYJŚĆ 5,50 i ta różnica ma być zwrócona.
          A jest więcej bi niby przez pierwszy rok zawsze się bierze trochę więcej,ale
          myśle że na zebraniu go trochę przyciśniemy.
          • mowika Re: czynsz na lesnej polanie 27.03.06, 19:25
            Rozumiem, że różnicę w czynszu zwrócą nam oprocentowaną po cenach rynkowych?

Heh...
    • mowika Re: czynsz na lesnej polanie 27.03.06, 22:23
      Troszeczkę się "wywiedziałam" w temacie. Otóż całą imprezę ze wspólnotami
      reguluje ustawa z dnia 24 czerwca 1994 r. o własności lokali. W szczególności
      art. 14-15 tej ustawy mówi o tym, co składa się na koszty zarządu własności
      wspólnej itp.

Czynsz w wys. 7 zł/m2 jest SKANDALICZNIE WYSOKI i zakichanym obowiązkiem osoby,
      która nam taki czynsz próbuje narzucić, jest DOKŁADNE wyliczenie, na co idzie
      każdy grosz z tego. I nie może być tak, "że jak po roku się okaże, że wychodzi
      5,5zł/m2, to się zwróci"! Przecież w ten sposób przekażemy zarządcy lekką ręką
      ze 100 tys. zł w ciągu roku w nadpłatach! Dodatkowo są normy określające, jakie
      powinno się zakładać zużycie np. wody przy prognozach i takie rzeczy też muszą
      być uwzględnione w obliczeniach. Że nie wspomnę, że w końcu po coś te liczniki
      mamy do ciężkiej anielki!

Dodatkowa informacja to to, że WYNAGRODZENIE ZARZĄDCY USTALA WSPÓLNOTA NA ZEBRANIU.

Chciałabym również nadmienić, że wystarczy JEDEN akt notarialny wyodrębniający
      lokal do powstania wspólnoty - ona powstaje AUTOMATYCZNIE na mocy wspomnianej
      ustawy.

I ostrzeżenie - sposób sprawowania zarządu ustala się aktem notarialnym, może to
      być właśnie w akcie notarialnym sprzedaży - takie jak teraz podpisujemy. Potem
      jest już nieco trudniej - żeby zmienić zarządcę potrzeba WSZYSTKICH członków
      wspólnoty i notariusza protokuującego zebranie, na którym uchwała o zmianie
      zarządcy zostaje podjęta! Nie wiem, czy wszyscy są tego świadomi.

No, tyle się dowiedziałam. Chyba zacznę czytać ustawę i jakieś fora dot.
      wspólnot. Eeeehhhh...
      • yapkovitz Re: czynsz na lesnej polanie 28.03.06, 08:40
        Jestem sasiadem za plotu:) mam pytanie czy Wasze mieszkania sa spoldzielcze?
        poniewaz caly czas piszecie o czynszu? sadze jednak ze jestescie wlascicielami
        nieruchomosci i wowczas placicie oplaty za adminstrowanie. Jestem wlascicielem
        mieszkania o pow. 40 m2 i place 280 zł oplaty adminstracyjnej, ktora zawiera w
        sobie m.in ochrone, sprzatanie, zaliczke za wode, wyngrodzenie dla
        admiinstracji, oprocz tego oddzielnie place za zuzycie gazu i pradu
        elektrycznego. Aby Wam troche ulatwic droge przez tzw. męke, daje linka do
        materiałow dotyczących mojej wspolnoty:
        www.zabki.net.pl/modules.php?name=Sections&op=listarticles&secid=1
        • lwrobel Re: czynsz na lesnej polanie 28.03.06, 09:43
          No pewnie, że nasze mieszkania nie są spółdzielcze. Piszemy "czynsz" w
          potocznym tego słowa znaczeniu. Możemy oczywiście przejść na "nowomowę
          prawniczą" ;) i łapać się za każde słówko, ale to nie chyba w tym wszystkim
          chodzi.

Pozdr.
          • yapkovitz Re: czynsz na lesnej polanie 28.03.06, 09:54
            Nie ma czegos takiego jak "nowomowa prawnicza", istnieje natomiast jezyk
            prawiczy:) Czynsz i oplata administracyjna sa odrebnymi instytucjami. Polecam
            wycieczke na forach dotyczące inwestycji Zacisze Elsnerow i przeczytanie w
            jakiej wysokosci czynsz placa tam ludzie do spoldzielni. 6 lat temu, przez rok
            placilem dla JWC oplate w wysokosci 450 zł.
            • lwrobel Re: czynsz na lesnej polanie 28.03.06, 10:14
              Ba, to nie nowość, że inwestor do czasu wykrystalizowania się wspólnoty odziera
              ludzi z grosza. :(

A z tą nowomową to był żart...sam jestem po studiach prawniczych :)
              • mowika Re: czynsz na lesnej polanie 28.03.06, 10:24
                Wspólnota "krystalizuje się" w momencie podpisania pierwszego aktu notarialnego
                wyodrębniającego lokal :-)
                • tuch1 Re: czynsz na lesnej polanie 28.03.06, 10:48
                  Witam Wszystkich,

Słuchajcie nie ma co tej ceny przeżywać na razie, będzie zebranie w przyszłym
                  tygodniu, to sobie pogadamy z administratorem. A jak się nie dogadamy to trzeba
                  szybko założyć wspólnotę i poszukać jakiegoś nowego administratora. Ważne żeby
                  na zebraniu było jak najwięcej osób.
                • lwrobel Re: czynsz na lesnej polanie 28.03.06, 10:51
                  Mowika...wiem, bo sam o tym pisałem w wrześniu ubiegłego roku na naszym forum:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32925&w=29615856&v=2&s=0
                  • tuch1 Re: czynsz na lesnej polanie 28.03.06, 11:23
                    Nie wiem czy już wiecie ale zebranie jest jutro o 20:30 w garażu podziemnym
                    • matlenka Re: czynsz na lesnej polanie 28.03.06, 16:56
                      dzieki za informacje- postaram sie byc- im nas wiecej tym lepiej!
                      Niech widza ze jestesmy zorganizowani!!
                      gdziez tam pofatygowaliby sie nas informowac, phi! Martw sie lokatorze sam:-)

pzdr/J
    • prezres JUTRO O 20.30 SPOTKANIE W GARAŻU!!!! 28.03.06, 11:12
      w sprawie czynszu.
      • lwrobel Re: JUTRO O 20.30 SPOTKANIE W GARAŻU!!!! 28.03.06, 11:23
        Jak coś, to my będziemy.

PS: wygląda to tak, jakbyśmy "zeszli do podziemia" :)))
        • prezres Re: JUTRO O 20.30 SPOTKANIE W GARAŻU!!!! 28.03.06, 11:43
          generalnie mają jeszcze wszystkich powiadomić.Ja zadzwoniłem tak z ciekawości,
          bo trochę mnie martwi to co wypisujecie i przez przypadek się dowiedziałem
          • rafradol1 Re: JUTRO O 20.30 SPOTKANIE W GARAŻU!!!! 28.03.06, 12:06
            Ciekawe kiedy raczą oficjalnie poinformować. My się pewnie jutro dowiemy na
            odbiorze (3-cim):)
            M&R
            • yapkovitz Koszty zarządu nieruchomością wspólną 28.03.06, 12:32
              Ustawa z dnia 24 czerwca 1994 r. o własności lokali (Dz.U. z 2000 r. Nr 80,
              poz. 903 z poźn. zm.)

Art. 14. Na koszty zarządu nieruchomością wspólną składają się w szczególności:
              1)wydatki na remonty i bieżącą konserwację,
              2)opłaty za dostawę energii elektrycznej i cieplnej, gazu i wody, w części
              dotyczącej nieruchomości wspólnej, oraz opłaty za antenę zbiorczą i windę,
              3)ubezpieczenia, podatki i inne opłaty publicznoprawne, chyba że są pokrywane
              bezpośrednio przez właścicieli poszczególnych lokali,
              4)wydatki na utrzymanie porządku i czystości,
              5)wynagrodzenie członków zarządu lub zarządcy.

Art. 15. 1. Na pokrycie kosztów zarządu właściciele lokali uiszczają zaliczki w
              formie bieżących opłat, płatne z góry do dnia 10 każdego miesiąca.
              2. Należności z tytułu kosztów zarządu mogą być dochodzone w postępowaniu
              upominawczym, bez względu na ich wysokość.
            • olup Re: JUTRO O 20.30 SPOTKANIE W GARAŻU!!!! 28.03.06, 13:02
              Właśnie dzwoniła do nas Pani w firmy BUDNER, która ma być naszym
              administratorem, z informacją, że na jutro - czyli środę 29.03.06 - na godz.
              20.30 planowane jest w naszym garażu spotkanie z nami i tymże administratorem
              właśnie.
              Mowa ma być o różnych kwestiach, także PROBL:EMACH (?), stawkach itp.
              Miejmy nadzieję, że nasze wątpliwości dot. ochrony, czynszu i innych się wyjaśnią :)
          • prezres Re: JUTRO O 20.30 SPOTKANIE W GARAŻU!!!! 28.03.06, 14:06
            I jeszcze jedna ciekawostka(chyba)dla osób które w zeszłem roku wzięły
            kredyt.Nie możemy odliczyć sobie odsetek od niego za zeszły rok ponieważ nie
            mamy aktów notarialnych:(.Dowiedziałem się tego dzisiaj w momencie składania
            oświadczenia.
            • marado Re: JUTRO O 20.30 SPOTKANIE W GARAŻU!!!! 28.03.06, 14:57
              Ale można całość odsetek odliczyć w picie za 2006 r. zreszta nie trzeba mieć
              aktów notarialnych wystarczy protokół odbioru mieszkania.
              Magda
              • mowika Re: JUTRO O 20.30 SPOTKANIE W GARAŻU!!!! 28.03.06, 18:39
                Nununununu, odbiór mieszkania -> ulga remontowa, akt notarialny -> ulga
                odsetkowa.

Na przykład w rozliczeniu za 2006 odliczasz odsetki zapłacone w 2005 i 2006,
                jeśli w 2006 dostałaś do ręki akt, a w 2005 wzięłaś kredyt.
      • iza.piecinska Re: JUTRO O 20.30 SPOTKANIE W GARAŻU!!!! 28.03.06, 14:54
        no!!!
        w końcu konkrety!
        • matlenka za co taki czynsz?? 03.04.06, 16:01
          drodzy Sasiedzi,

im czesciej zjawiam sie na Lesnej Polanie tym wiecej zaczynam miec im do
          zarzucenia. Po tym jak ostatnio na dzien dobry uraczyli nas tak wysokim
          czynszem mysle sobie - za co?? za odpadajace tynki? niepomalowane barierki?
          zimne kaloryfery, zapadniete chodniki?? Swiezo polozona kostka przed budynkiem
          by nie brodzic w błocie po kolana i to tez okazalo sie dla nich za trudne? to
          co bedzie po roku uzytkowania, az strach sie bac:-)

pzdr/J
    • h_aracz Re: czynsz na lesnej polanie 10.04.06, 10:06
      Dzięki uprzejmości znajomego otrzymałem plan gospodarczy i rozliczenie jego
      mieszkania na osiedlu DOLCANII w Ząbkach. Jak wiadomo osiedle to nie należy
      do "najtańszych w utrzymaniu" a sposób rozliczania budzi wiele do życzenia.
      Został narzucony przez administratora i wykonawcę budynku w jednej "osobie"
      firmę dolcan.

Zarząd nieruchomością wspólną

Energia elektryczna 0,27zł/m2
      Woda zimna i odprowadzanie ścieków 0,09zł/m2
      Ubezpieczenie nieruchomości 0,05zł/m2
      Konserwacja i przeglądy 0,62zł/m2
      Usługi poczowe i bankowe 0,04zł/m2
      Materiały i środki utrzymania czystości 0,09zł/m2
      Ogrzewanie części wspólnej 0,08zł/m2
      Wynagrodzenie osób dozorujących (3 osoby) i sprzątających (1 osoba) 0,97zł/m2
      Wynagrodzenie administratora firmy (DOLCANII) 0,60zł/m2

Zaliczki na media dostarczone do lokalu.

woda i kanalizacja 5m3 6,60zł/m3
      podgrzewanie wody 2m3 8zł/m3
      Centralne ogrzewanie 2,50zł/m2

My nie mamy trzech panów z ochrony zatem zamiast 0,97zł/m2 będziemy płacili
      0,24zł/m2 za sprzątanie ponad to nie mamy wind kolejne +/-0,24gr/m2 mniej zatem
      nasze koszty zarządu nieruchomością wspólną powinny być niższe od ich o około
      1zł do 1,2zł/m2.
      Z wyliczeń wynika, że koszt utrzymania mieszkania na naszym osiedlu to:

2zł/m2 za utrzymanie części wspólnej + zaliczki na media. Przy mieszkaniu 60m2
      powinny one wynosić 319zł. Według planu naszego administratora jest to kwota
      506,4zł.

Firma dolcan narzuciła mieszkańcom podobny styl zarządzania, jaki zaproponował
      nam nasz administrator.
      • qvo83 Re: czynsz na lesnej polanie 12.04.06, 07:03
        Jeśli by Państwa interesowało moge pomóc w tej kwestii. Pytania prosze kierować
        na e-maila

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka