Dodaj do ulubionych

Zamknięcie osiedla

29.05.06, 09:35
Szanowni Państwo,
Od soboty mamy pozwolenie na użytkowanie garaży, zamkniete zostały również
klatki schodowe, brama wjazdowa oraz furtka wejściowa. W związku z tym
zwracamy się do Państwa z prośbą o odbiór kluczy i pilotów do garaży.
Prosimy również o sprawdzenie prawidłowego działania domofonów w Państwa
mieszkanich. W razie problemów proszę o kontakt z naszą administratorką.
Drodzy sąsiedzi, coraz więcej osób mieszka na naszym osiedlu, pojawia się
coraz więcej pytań na temat parkowania pojazdów. Przypominamy, że zgodnie z
planem zagospodarowania naszego osiedla przewidziane zostały 103 miejsca
parkingowe pod budynkiem dla mieszkańców bloku. Osoby, które nie wykupiły
miejsca parkingowego proszone są o parkowanie samochodów poza osiedlem. W
najbliższym czasie na osiedlu postawione zostaną znaki zakazu parkowania w
miejscach do tego nie przeznaczonych.

W imieniu Zarządu
Obserwuj wątek
    • sewrybak Re: Zamknięcie osiedla 29.05.06, 22:09
      Czy jest możliwość uzyskania na pismie decyzji o zakazie parkowania?
      Do wglądu na dyżurce?

Każdy nowy lokator będzie miał pełen wgląd w sytuacje przynajmniej, a tak to
      raz administracja mówi że można parkowac pomiędzy budynkami, gdzie są wolne
      wyznaczone miejsca parkingowe (zgodnie z zasadą kto pierwszy ten lepszy..), a
      raz ochrona mówi że nic nie wie... No i się bujamy...
      Wykup miejsca postojowego nie był obowiązkiem. Wskazanie podstawy powyższego
      postępowania jest tutaj raczej wskazane..

Pozdrawiam

Pozdrawiam

• rafradol1 Re: Zamknięcie osiedla 30.05.06, 08:17
        Mozna było parkować gdy nie były oddane do użytku garaże. A decyzja o zakazie
        parkowania, i ile się nie mylę, jest decyzją zarządu.
        • h_aracz Re: Zamknięcie osiedla 30.05.06, 08:46
          Szanowni Państwo,
          Być może jeszcze dziś zostaną wywieszone tablice korkowe, na których znajdą się
          wszystkie najważniejsze informacje. W związku z tym, że miejsc postojowych jest
          tylko 8 zarząd zadecydował, że nie będą one służyły do parkowania samochodów
          mieszkańców. Decyzję taką uzasadniamy tym, że przy założeniu "kto pierwszy ten
          lepszy" będą kolejne pretensje i niedmówienia. Kto ma parkować? Czy ci którzy
          mają garaże mogą stawać na tych miejscach? Czy to jest sprawiedliwe że ja
          kończę pracę o 18 i jak wracam nie ma już miejsca? Dlaczego ktoś parkuje a jego
          miejsce w garażu jest puste? Dlaczego on tu stoi jak nikt nim nie jeździ? itd.
          Pracownicy biura sprzedaży ENGEL-a pozostawiają swoje samochody albo na
          miejscach parkingowych, których nie srzedali, albo na zewnątrz naszego osiedla,
          zakaz wiazdu na osiedle dotyczy również wszystkich klientów biura.
          Szanowni Państwo, pojawiło się kilka głosów krytykujących tą decyzję, lecz
          wykupionych miejsc w garażu jest około 50-60, mieszkań jest 80, daje nam to
          liczbę około 120 samochodów. Powstaje zatem pytanie Gdzie zaparkować pozostałe
          60-70 samochodów których właściciele nie posiadają miejsca postojowego?
          Czy chcemy przeciskać się pomiędzy samochodami aby dojść do klatki schodowej?
          To pytanie kieruję w szczególności do mieszkańców parterów i pierwszych pieter,
          czy chcecie wdychać spaliny z samochodów zaparkowanych i odpalanych tuż pod
          waszymi oknami?
          • moniqqq Re: Zamknięcie osiedla 30.05.06, 10:37
            h_aracz napisała:

>
            > To pytanie kieruję w szczególności do mieszkańców parterów i pierwszych
            pieter,
            >
            > czy chcecie wdychać spaliny z samochodów zaparkowanych i odpalanych tuż pod
            > waszymi oknami?

sorki, ale pytanie jest conajmiej nie na miejscu, choćby ze wzgledu na to, ze
            strona zachodnia ( o ile sie nie myle - ta od wjazdu na osedle) ma ulice pod
            oknami i nie ma znaczenia czy jest to pietro 1, 2 czy 3....

sadze, ze jest to zaden argument...

de facto nie było obowiazku wykupu miejsc pod budynkiem, wiec takie argumenty
            to zadne argumenty!!!!

mam pytanie - wiec po co i na co sa te miejsca???

bo z tego co rozumie to goscie tez maja parkowac na zewntrz???

a jak to widzicie odnosnie tych osób które sie jezcze nie wprowadziły??
            maja taszczyc meble sprzed bramy tak??

>
            • h_aracz Re: Zamknięcie osiedla 30.05.06, 12:04
              Owszem nie było obowiązku wykupienia miejsca postojowego. Czy lepiej by było
              gdyby deweloper kazał wykupić miejsce postojowe do mieszkania? W ten sposób dał
              wybór. Nie mam samochodu kupuję więc mieszkanie bez miejsca postojowego, mam
              auto kupię z miejscem bo na osiedlu nie ma wystarczającej liczby miejsc
              postojowych na zewnątrz i będę miał/miała problem. Równie dobrze może mi Pani
              zadać pytanie dlaczego ma pani parkować pod chmurką?
              Co do przejazdu przez osiedle do następnej budowy. Ja nic na to nie poradzę,
              przynajmniej w mojej umowie mam akapit o tym, że deweloper będzie prowadził
              dalsze inwestycje i nie będę mial o to pretensji. Może ktoś nie ma takiego
              zapisu w umowie, niech pokaże umowę naszemu administratorowi, który zajmie się
              sprawą.
              • h_aracz Re: Zamknięcie osiedla 30.05.06, 12:08
                Każdy kto ma potrzebę wiazdu na teren osiedla w celu rozładunku robi to bez
                problemu i w tej kwestii nic się nie zmieni. Prosze jeszcze o jedną odpowiedź,
                co Pani zrobi gdy wszystkie 8 miejsc postojowych będzie zajtych?
                • candace1 Re: Zamknięcie osiedla 30.05.06, 12:18
                  h_aracz napisała:

> Każdy kto ma potrzebę wiazdu na teren osiedla w celu rozładunku robi to bez
                  > problemu i w tej kwestii nic się nie zmieni. Prosze jeszcze o jedną
                  odpowiedź,
                  > co Pani zrobi gdy wszystkie 8 miejsc postojowych będzie zajtych?

Szczerze??

Tak na serio to nie interesuje mnie ten temat...
                  Ale wolałabym kupić malucha, który parkowałabym po drugiej stronie ulicy (koszt
                  to 300zł) i do miejsca gdzie zostawiam samochód dojechać, niż kupić miejsce
                  postojowe za takie pieniądze!!! I dodatkowo płacić tyle co za mieszkanie (
                  chodzi mi o koszt za m2) nie wiem czy coś się zmieniło w kwestii opłat - ale to
                  jest śmieszne!

Sadzę też że są inne miejsca i sposoby na parkowanie. Ponoć Polak potrafi :))

Pozdrawiam.
                  • candace1 Re: Zamknięcie osiedla 30.05.06, 12:21
                    wiem, że pytanie nie było do mnie, ale... tak sobie pomyślałam, że odpiszę :)
                    • h_aracz Re: Zamknięcie osiedla 30.05.06, 12:30
                      Z tego wniosek, że jest Pani zadowolona z braku konieczności wykupienia miejsca
                      postojowego?
                      haracz.
                      • candace1 Re: Zamknięcie osiedla 30.05.06, 14:32
                        Ja byłam zainteresowana kupnem mieszkania w bloku 2gim.
                        Tam jest już obowiązek zakupu miejsca postojowego :)
                        A w mieszkania te, które zostały w bloku 1wszym(jeśli jeszcze zostały, bo nie
                        wiem na 100%) czyli te 115m2 jest już wliczona cena miejsca postojowego :)

Ale jak już pisałam wcześniej mnie to nie dotyczy :)

Pozdrawiam.
                        • candace1 Pytanie 30.05.06, 14:57
                          A tak z ciekawości...
                          Co zamierzacie zrobić z pozostałymi miejscami pod 1wszym blokiem.
                          Bo z tego co się dowadywałam to mają być tam piwnice(???) ;))))
                          • h_aracz Re: Pytanie 30.05.06, 15:12
                            Deweloper przewiduje dwie możliwości, albo piwnice albo sprzedaż osobom
                            postronnym, nie posiadającym mieszkań w budynku 1. Z tego co nam wiadomo
                            oferowane są garaże w cenie "promocyjnej":)
                            • aligator1 do haracz 30.05.06, 17:17
                              prosze mi powiedziec jak Panstwo rozwiazuja postawienie znakow zakazu na
                              oseidlu?jak i gdzie to sie zalatwia??ja mieszam na slonecznym osiedlu w zabkach
                              i nuiestety u nas parkowanie osob ktore nie wykupily mieksca parkingowego jest
                              wielkim nieporozumieniem, prakuja wzdluz drogi dojazdowe(tlumacza ze maja takie
                              prawo) mieszkancy sie bulwersuja a zarzad umywa rece, prosze dac jakies
                              wskazowki
                              • h_aracz Re: do haracz 31.05.06, 08:43
                                Ze znakiami i my mamy problem. Na szczęście mamy administratora który musi
                                znaleźdź rozwiązanie tego problemu, jak nie będą mogli kupić to namalują sami.
                                Pozdrawiam
    • h_aracz Re: Zamknięcie osiedla 31.05.06, 15:17
      Szanowni Państwo od dnia 01.06.2006 roku, zmieni się firma ochroniarska. Od
      tego dnia osiedle zostanie zamknięte, Ochrona nie jest zobowiązana do
      wpuszczania i wypuszczania zarówno pieszych jak i samochodów do i z naszego
      osiedla. Ponownie prosimy o odbieranie pilotów do bramy,przepustek, kluczy do
      klatek schodowych i furtki wejściowej. W przypadku trudności przybycia na
      osiedle w godzinach dyżurowania naszego administratora zarówno klucze,
      przepustki, jak i piloty można odbierać w biurze administratora. Telefon
      kontaktoy i adres biura wywieszone są na drzwiach wejściowych do klatek
      schodowych.
      • moniqqq chyba zwątpię.... 31.05.06, 16:13
        a nie dałoby się takich ogłoszeń zamieszczać wcześniej???????????
        Przecież jutro jest 1.06.06 - i właśnie jutro mam zamiar odebrać klucze, więc
        wychodzi na to, że będę się "użerać" z ochroną, żeby wejść na osiedle, tak???
        • olup Re: chyba zwątpię.... 31.05.06, 17:56
          Halo, ale ogłoszenia o tym, że do odbioru są klucze do bramy, klatek, piloty do
          garazy i kody do domofonów wisi juz od dawna na klatkach na osiedlu, zostało
          wywieszone przez administratora juz kilo czasu temu. Dodam, że administrator
          podał tez swoje godziny urzędowania a i zdobycie nr tlefonu do administartora i
          jakieś indywidualne umówienie sie nie stanowi problemu...
          Odrobina dobrej woli...
          • moniqqq Re: chyba zwątpię.... 31.05.06, 18:08
            hallo, ale ja nie o tym, tylko o ochronie!!!!!!!!!!!!!!!
        • h_aracz Re: chyba zwątpię.... 01.06.06, 08:33
          moniqqq napisała:

> a nie dałoby się takich ogłoszeń zamieszczać wcześniej???????????
          > Przecież jutro jest 1.06.06 - i właśnie jutro mam zamiar odebrać klucze, więc
          > wychodzi na to, że będę się "użerać" z ochroną, żeby wejść na osiedle, tak???

Dlaczego ma się Pani "użerać" z ochroną? Przecież ochrona naszego osiedla jest
          po to aby zwiększyć bezpieczeństwo i komfort naszego życia, a nie po to aby z
          nami walczyć.
        • mabinkowski Re: chyba zwątpię.... 01.06.06, 10:55
          Może powinnaś bardziej się interesować sprawami zwiazanymi z osiedlem, a nie
          liczyc tylko na forum.
          • moniqqq Re: chyba zwątpię.... 01.06.06, 12:37
            może i powinnam :)))

szkoda bardzo, że nie będę codziennie jeździć żeby zobaczyć, czy coś nie
            zawisło na drzwiach do klatki schodowej :)))

ale już niedługo tam zamieszkam i będę codziennie zbiegać - już jak się obudzę,
            żeby niczego nie przegapić - na dół pod drzwi, żeby wiedzieć wszystko na
            bieżąco :)))

wtedy forum nie będzie mi do niczego potrzebne.

P.S. a jaką formę miało to forum spełniać?? o ile się nie mylę to informacyjną,
            no ale się pomyliłam - sorki i znikam :)

pędzę poczytać ogłoszenia na drzwiach.papa :)
            • jerson71 Re: chyba zwątpię.... 01.06.06, 17:25
              To może Szanowna Pani zostawi dla zarządu koperty ze znaczkami zaadresowane do
              siebie. Będziemy wszelkie informacje przesyłać pod wskazany adres ;).
              Trochę wyrozumiałości.
              Nie wszyscy dysponują nadmiarem wolnego czasu i niekiedy nie da się wszędzie
              umieścić informacji.
              Staramy się umieszczać informację na klatkach schodowych i w miarę możliwości
              na internecie.
              Spraw nowej ochrony ciągnęła się bardzo długo. Niestety nasz deweloper nam
              trochę wiązał ręce. Ale mamy już nową ochronę - Juwentus.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka