Dodaj do ulubionych

Newsy z placu budowy

07.06.06, 01:43
Zaczne jeden z pierwszych wątków na tym forum
Chciałbym aby w tym wątku pojawiały się informacje i Wasze spostrzeżenia jakie
macie po wizycie na placu budowy i rozmowach z developerem.

Z tego co codziennie widze - moge powiedzieć że elewacja budynku B3 od północno wschodniej strony jest już mocno zaawansowana - jest już ocieplenie i zaczeli kłaść już tynk - w najbliższych dniach cała ściana się zazieleni - kolor nadzieii :)

yapkovitz założył foto bloga z fotkami osiedla
blog jest dostępny pod adresem bajkowe.blox.pl/html
tutaj link do orginalnego postu yapkovitza z forum Ząbki
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=97&w=36763461&a=42894779

I pare pytań na rozkręcenie dyskusji na forum:

Czy wiecie coś o opóźnieniach na budowie, o jakich terminach oddania poszczególnych budynków słyszeliście, jakie terminy macie w umowach ??
Czy wiecie jak będzie rozwiązana kwestia wjazdu na osiedle od ul Stefczyka ?
Czy nastąpi połączenie z osiedlem Bajkowym (1) czy oba osiedla będą docelowao rozgrodzone płotem, czy będzie furtka ??

Pozdrawiam

Sdarp

Obserwuj wątek
    • yapkovitz Re: Newsy z placu budowy 07.06.06, 16:26
      W blogu dam linka do forum, a na forum mozna w opcjach ustawic linka do bloga.
    • sdarp Bajkowe 2 ogląd powierzchowny 15VI06 15.06.06, 14:50
      Witam

Prechodziłem dzisiaj kolo Bajkowego 2 dokonałem powierzchownego oglądu postępów prac.
      Budynek B2 - ten krótki - z wierzchu wygląda na wykończowy, ładny łososiowy kolorek, barierki na balkonach zamontowane i tynk położony
      Budynek B3 - Strona dłuższa bez balkonów otynkowana - troche w ostrych kolorach
      (żywa zieleń i ostra czerwień), trwaja prace elewacyjne na krótszych ścianach - (zotał kolor do położenia) i od strony balkonu (kładziony jest styropian).
      Budynek B4 - ten od zachodu - ściana dłuższa bez balkonów ma ułożony styropian i zaczęte kładzenie kolorowego tynku (w kolorach brudna żółc i jasny brąz)
      pozostałe ściany jeszcze w lesie - na etapie układaniu styropianu i montowania barierek na balkonach. Ten budynek ma jeszcze dach niedokonczony w jenym miescu - trwa budowa komina.
      Z powierzchwonego wyglądu B4 wydaje się najbardzij opóźniony tych 3
      ale nie wiem jak wygląda stan prac wykonczneiowych w środku (windy, klatki itp)

Na koniec budynek B1 - ten który kolo lutego zaczynał byc budowany
      prace są na różnym etapie w zależnosci która to klatka
      klatka 1 (najblizej drogi W-wa Wołomin).
      Zakończono budowe ścian 3 piętra - jest zaszalowany i zazbrojony strop pewnie będzie wylewany w najbliższych dniach
      klatka 2 - ściany 3 piętra w czasie budowy
      klatka 3 - zakończono budowe 2 piętra - wylany strop
      klatka 4 - rozpoczęto budowe 2 piętra
      klatka 5 - zakończono budowe 1 piętra.
      To by było na tyle
      jak ktoś ma wiecje informacji to niech napisze

Pozdrawiam
      Sdarp

• sdarp Re: Bajkowe 2 ogląd powierzchowny 15VI06 16.06.06, 11:03
        sdarp napisał:

> Na koniec budynek B1 - ten który kolo lutego zaczynał byc budowany
        > prace są na różnym etapie w zależnosci która to klatka
        > klatka 1 (najblizej drogi W-wa Wołomin).
        > Zakończono budowe ścian 3 piętra - jest zaszalowany i zazbrojony strop pewnie
        > będzie wylewany w najbliższych dniach
        w ramach eraty:
        W dniu dzisiejszym (16VI) strop nad 3 piętrem 1 szej kaltki został wylany :-)
        • gebik1 Re: Bajkowe 2 ogląd powierzchowny 15VI06 25.07.06, 16:16
          Mam pytanie dot. terminu odbioru budynku B-3, bo chyba troszkę się przesunie i
          jestem ciekawy, jakie informacje udało wam sie uzyskać?
          Mi powiedziano o drugiej połowie sierpnia.
          Mam też pytanie czy odbierać mieszkanie będziecie sami, czy będziecie korzystać
          z pomocy inspektora budowlanego?

• cenjar Re: Bajkowe 2 ogląd powierzchowny 15VI06 30.07.06, 22:22
            Witam!

Mi wspominali dokładnie w ostatnią srodę, ze trzeba szykowac sie na koniec
            sierpnia.

A co do odbioru to ja korzystam z uprzejmości mojego znajomego pracujacego w
            firmie budujacej min. mieszkania ( odbieral cale osiedle na bemowie)
    • sdarp Re: Newsy z placu budowy 02.08.06, 11:36
      Może pare faktów z ostaniego powierzchownego oglądu osiedla.

Od wczoraj trwają prace nad podciągnięciem docelowego zasilania do bloków.
      wkopano kabel między bajkowym 2 a stacją transformatorowa na rogu Stefczyka i Sikorksiego.

Blok B4 jest w trakcie tynkowania ostaniej ściany ( tej z balkonami)
      1/3 jest już z tynkiem akrylowaym, 1/3 w styropianie, a 1/3 goła cegła.

Blok B3 - widziałem, że malują już barierki na zielono.
      Znaczy się ostatnie szlify.

Blok B1 - na oko połowa ma już docelową wysokość 4 piętra plus parter
      na drugiej połowie rozpoczyna się budowa 4 piętra.
      Pewnie w połowie sierpnia zaczną się prace przy dachu.
    • wienna Re: Newsy z placu budowy 14.08.06, 13:26
      Dzwoniłam dziś do biura, pani powiedziała że jest szansa że klatki B i C w
      Budynku B-3 będą oddane jednak przed 31.08 (zmiana kolejności wykończenia
      klatek), kazała zadzwonić po 21.08.
      Pozdrawiam
      • zebrowski.pawel Re: Newsy z placu budowy 15.08.06, 10:10
        jupi :)
    • sdarp Pierwsze okna w B1 17.08.06, 11:43
      Dzisiaj pojawiły się pierwsze okna w ostatnim z budowanych bloków
      bloku B1.

Zaczęto je wstawiać od najwyższej kondygnacji 2 klatki.

Jak wygląda stan prac w B1.
      Klatka 1 - zakończona budowa wszystkich kondygnacji, wylany strop, trwają prace nad murowanymi zwieńczeniami dachu (nad szczytami).
      Klatka 2,3 - zakończona budowa wszystkich kondygnacji, wylany ostatni strop.
      w klatce 2 pojawiają się pierwsze okna.
      Klatka 4 - w tej chwili najbardziej opóźniona - trwa murowanie ścian ostaniej kondygnacji.
      Klatka 5 - ściany ostatniej kondygnacji są zbudowane, trwa zbrojenie ostatniego stropu - wylewany będzie jutro lub w sobote.
      Za kilka dni na B1 powinna zawisnąć wiecha.
      JEszcze w sierpniu powinna zacząć powstawać konstrukcja dachu.
      Z dachem jest troche zabawy. np. budowa kominów, obróbek balacharskich, pokrycie gątem bitumicznycznym - to musi troche potrwać.

Ale z moich obserwacji budów wcześniejszych bloków wnioskuje ze na koniec września B1 będzie w stanie surowym zamkniętym (kompletny dach i okna)

Budynek B4 trwa ocieplanie i tynkowanie strony zachodniej ( z balkonami)

Na terenie osiedla trwają prace instalacyjno infratrukturalne
      do budynków podłączana jest kanalizacja, elektryczność, woda, będzie budowane odwadnienie uliczek.
      • sdarp Re: Pierwsze okna w B1 23.08.06, 21:42
        Dalsze postępy w budynku B1:

Zalano strop ostaniej kondygnacji w klatce 5.
        Klatka 4 - bez zmian - połowa ścian ostatniej kondygnacji jest zbudowana.
        mieszkania z klatek 1 i 2 mają już okna !!!
        Rozpoczęło się ocieplanie i tynkowanie od północnej ściany i narożników
        na dachu 1 i 2 klatki trwają prace murarskie przy wznoszeniu trójkątnych szczytów
        Gromadzony jest też materiał na górze na konstrukcje nośną dachu.
        Jeszcze nie rozpoczeły sie prace przy wznoszeniu kominów.

• qiubert Re: Newsy z placu budowy 28.08.06, 15:37
      Witam
      w B3 montują właśnie windy, pewnie będą chyba jeździć w tym tygodniu.
      robią też progi w drzwiach wejściowych - sosnowe z dębową okleiną:)
      liczników jeszcze nie ma, więc nie ma też prądu. ma być w przeciągu 2 tygodni.
      w klatce C pomalowano poręcze na zielono. czyli kosmetyka:)
      pozdrawiam
      • tanp Re: Newsy z placu budowy 29.08.06, 08:11
        A czy ktoś może podzielić się informacjami z postępu prac w bloku B1? Pozdrawiam
        • qiubert Re: Newsy z placu budowy 29.08.06, 09:01
          Witam
          Na B1 okna już poważnie zaawansowane, część budynku jest już ocieplana, powoli
          wznosi się ożebrowanie dachu:)
      • gebik1 Re: Newsy z placu budowy 30.08.06, 08:18
        Witam,

Mi powiedziano, że windy uruchomią dopiero jakiś czas po odbiorach, żeby nie
        zostały zniszczone przy przewozie materiałów budowlanych.
        Kiedy zamierzacie odbierać mieszkania? Czy waszym zdaniem warto się śpieszyć i
        odbierać mieszkanie bez prądu, czy lepiej poczekać?
        Czy ktoś może wie, czy woda jest już podłączona?

Pozdrawiam
        • mika.bajkowe1 Re: Newsy z placu budowy 30.08.06, 08:46
          Nie ma szans na odbiór mieszkania z prądem po:
          1 żeby mieć prąd w lokalu musisz mieć odebrany lokal zeby podpisać umowę na prąd
          2 zeby podpisac umowe na wodę sytuacja j.w.
          3 wszystkie lokale przed przekazaniem są (powinny) byc sprawdzane przez
          dewelopera czy instalacja wodno kanalizacyjna jest sprawna, z prądem tak samo.
          przed odbiorem mozesz zglosic deweloperowi żeby przedstawili Ci dokumentację
          dotyczącą sprawdzenia Twojego lokalu pod wzgledem wody i prądu. Moim zdaniem
          umówić się jak najszybciej na odbiór, na protokole spisać listę usterek (jeżeli
          są) odczekać na ich usunięcie (zgodnie z umową) i wchodzić jak najszybciej do
          lokalu, żeby wrazie jakiś usterk których nie wykryłeś przy odbiorze zgłosic jak
          najszybciej deweloperowi. Im szybciej tym lepeiej bo ekipa do ich usuwania nie
          ma na poczatku dużo zgłoszeń.
          A z windami mają racje, ludzie niestety nie szanują swojego przybytku bo myślą
          że jak zniszczą to mktoś to za nich naprawi.
          Pozdrawiam przyszłego sąsiada
          Monika
          Jeśli ktos ma jakieś pytania służę radą.
          • bajeczny81 Re: Newsy z placu budowy 30.08.06, 09:55
            mika.bajkowe1 napisała:

> A z windami mają racje, ludzie niestety nie szanują swojego przybytku bo
            myślą
            > że jak zniszczą to mktoś to za nich naprawi.

Idąc tym tropem to może lepiej w ogóle zrezygnować z wind. Moim zdaniem to
            właśnie teraz windy byłyby najbardziej potrzebne. Z pomidorkiem i chlebem to
            dla własnego zdrowia będę chodził po schodach.
            • mika.bajkowe1 Re: Newsy z placu budowy 31.08.06, 09:20
              Idąc tym tropem to może lepiej w ogóle zrezygnować z wind. Moim zdaniem to
              > właśnie teraz windy byłyby najbardziej potrzebne. Z pomidorkiem i chlebem to
              > dla własnego zdrowia będę chodził po schodach.

Tak tylko, że u większości osób meble itp.. bedą nosili robotnicy, którzy nijak
              nie zwracja uwagi na to czy coś się przewróci, obetrze, zaczepi, obije itp...
              Nie wiem jakiej firmy macie zamontowane windy ale np. firma Otis na życzenie
              dewelopera obudowuje windy dyktą wewnątrz po to żeby właściciele przy
              wprowadzaniu sie mogli bezpiecznie z nich korzystać, ot cała filozofia.
              A wyobraź sobie jak każdy z lokatorów na jednej z klatech schodowych wyburza
              sobie jakąś ściankę i musi zwieść to windą to jak sobie to wyobrażasz bez
              zabezpieczenia? Po dwóch miesiącach winda by była zdewastowana.
              Pozdrawiam
              P.S.
              Chlebek i pomidorek też by się czasami przejechał windą....
              • bajeczny81 Re: Newsy z placu budowy 31.08.06, 09:38
                Zabezpieczenie wind - taką "filozofię" rozumiem - ale argumentowanie, że lepiej
                niech winda nie jeździ bo lokatorzy - nie szanujący swojego przybytku -
                zniszczą ją przy wprowadzaniu...

Poza tym proszę myśleć również o tych, którzy nie będą korzystać z pomocy
                robotników...
                • mika.bajkowe1 Re: Newsy z placu budowy 31.08.06, 16:24
                  mysle, że nie ma takiej mozliwości, wątpie żeby ktos meble sam lub z żoną,
                  narzeczoną, dziewczyną, "przyjacielem" itp... wnosił . No chyba że z kolegami
                  to rozumiem. :)
                  Pozdrawiam przyszłego sąsiada
                  • pit1024 Re: Newsy z placu budowy 03.09.06, 18:51
                    Witam wszystkich na forum.
                    Całkowicie się zgadzam z tym, aby windy zostały włączone po wprowadzeniu się lokatorów. Sam będę mieszkał wysoko i jakoś dam radę. W końcu to nie taki problem wnieść kilka sprzętów i trochę materiałów. Co prawda bedzie więcej pracy ale windy pozostaną nie zniszczone. Zresztą nie taki diabel starszny jak go piszą.
                    • athum Re: Newsy z placu budowy 05.09.06, 14:24
                      Będą windy - zniszczą się windy.
                      Nie będzie wind - zniszczą się klatki :-)

Mi tam wsio ryba....
          • gebik1 Re: Newsy z placu budowy 31.08.06, 08:40
            Dzięki za wyczerpujacą informację,
            Czy ty już odebrałaś mieszkanie?
            Wracając do prądu, to czy jeśli podpiszę teraz odbiór mieszkania bez możliwosci
            sprawdzenia instalacji elektrycznej, to nie będę miał potem problemów z
            ewentualną naprawą?
            Wydaje mi się że jest tu pewne ryzyko.
            Co o tym myślicie?
            Pozdr.
        • qiubert Re: Newsy z placu budowy 30.08.06, 10:20
          witam
          wodę i gaz już podłączono. nie ma jeszcze liczników, ale na potrzeby remontowe
          można sobie kranik w mieszkaniu podłączyć i szafa gra.
          prąd trzeba jednak podciągnąć z budowy za pomocą przedłużacza. nie ma z tym
          żadnego problemu.
          pozdrawiam
          • gebik1 Re: Newsy z placu budowy 31.08.06, 08:43
            Widzę, że niektórzy mają już za sobą odbiór mieszkania, byłbym więc wdzieczny
            za udzielenie kilku wskazówek na co szczególnie zwracać uwage.
            • qiubert Re: Newsy z placu budowy 31.08.06, 09:45
              wielu rzeczy nie da się niestety od razy sprawdzić.
              najistotniesze jest to
              1. czy ściany trzymają piony, a podłoga poziom. można to samemu sprawdzić
              kupując odpowiednio długą poziomicę (2metry i będzie ok).
              u mnie nie było z tym problemu, podłoga równa jak stół, ściany pionowe, jedyne
              czego się dopatrzyłem to neiwielkie rozbieżności w kątach (ściany powinny
              łączyć się ze soba pod kątem prostym). były to jednak wahania w granicach 1 mm,
              więc to zignorowałem.
              2. czy okna sa dobrze obsadzone, czy dobrze się domykają.
              3. czy puszki na gniazdka są zamontowane w równej lini obok siebie (jeśli nie,
              to brzydko to wygląda - elektryk zamontuje wtyczki pod lekkim skosem).
              4. drzwi wejściowe - czy dobrze się domykają i szpara pod nimi nie jest krzywa -
              może to oznaczać że glazura na klatce jest źle położona.

i ... pewnie jeszcze wiele rzeczy na które nie zwróciłem uwagi. plus jest taki
              że z naprawą nie ma żadnych problemów ekipa przychodzi w ciągu tygodnia. nawet
              jeśli wyjdzie coś w trakcie użytkowania i trzeba to naprawić, nie ma z tym
              problemu. więc nie trzeba się przejmować że czegoś "zapomnimy" w protokole
              odbioru:)
              pozdrawiam i czekam na sąsiadów z klatki C w B3 :)
              • zuza_az1 Re: Newsy z placu budowy 01.09.06, 09:44
                Witam, jestem z zielonego bloczku i dzwoniłam dziś do Max&Arta i dowiedziałam
                się, iż dopiero planują rozpocząć odbiory i pewnie pod koniec września (mam
                nadzieję,że przed 15 października się wyrobią) dojdą do mojego mieszkanka
                (powiedzieli, iż żadnych odbiorów jeszcze nie było) co bardzo mnie zdziwiło
                (myślałam, że odbiory już się rozpoczęły), opóźnienie mają delikatnie
                mówiąc "ogromne" dla nas przyszłych mieszkańców czekających z utęsknieniem na
                swoje wymarzone mieszkanka to jest zbyt duże opóźnienie, każdego dnia jeżdżąc
                tamtędy mam nadzieję, że jutro zadzwonią i podadzą termin odbioru no i mam taką
                cichą nadzieję - może święta Bożego Narodzenia spędzimy już w nowych
                mieszkankach.
                Pozdrawiam i czekam na "nowe, dobre dla nas wieści"
                • pit1024 Re: Newsy z placu budowy 03.09.06, 19:11
                  ciekawe kiedy będą akty notarialne. Ma ktoś jakąś ostateczną datę podpisania aktu notarialnego w umowie?
              • pit1024 Re: Newsy z placu budowy 03.09.06, 19:07
                czy rzeczywiście nie ma problemu jeśli usterki wyjdą później ? Mój niepokój wzbudza art. 19 pkt. 4:
                "Kupujący ma obowiązek zbadać starannie przedmiot umowy i nie później niż w terminie 7 dni od daty jego odbioru i wydania zawiadomić Sprzedającego o wykrytych wadach w terminie 3 kolejnych dni, pod rygorem utraty uprawnień z tytułu rękojmi i gwarancji".
                ...nie skomentuję tego zapisu...

Rękojmia trwa zdaje się rok a wiecie ile Max&Art daje gwarancji na bloki bo nie zapytałem a nie ma o tym u umowie przedwstępnej.
                • qiubert Re: Newsy z placu budowy 04.09.06, 09:05
                  witam
                  na mury mamy 2 lata gwarancji, a na wszelakie instalacje rok.
                  oddzielnie będziemy mieli gwarancje na piece i drzwi (chyba..).
                  pozdrawiam
    • tanp Re: Newsy z placu budowy 05.09.06, 10:09
      Witam,

A czy ktoś może zna przewidywany termin odbioru budynku B1? Z moich obserwacji
      wynika, że prace nie są zbyt zaawansowane...w związku z tym wstępna data, czyli
      grudzień, raczej odpada...
      Pozdrawiam
      • qsqa Re: Newsy z placu budowy 05.09.06, 14:38
        Witam przyszłych sąsiadów :-)

Podczas sobotniej wizyty na budowie pan Łyś mówił, że odbiór B1 przewidują na
        koniec lutego :-(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka