Dodaj do ulubionych

ANŁUK inwestycja ZĄBKI

24.07.06, 22:30
Witam, jestem potencjalnym nabywcą mieszkania od firmy ANŁUK w Ząbkach,
jednak nigdzie nie ma zbyt dużo informacji na temat tego inwestora. Proszę o
jakiekolwiek informacje dotyczące inwestycji zrealizowanych przez tę firmę.
Jednocześnie poszukuję lokatorów inwestycji przy ul. Wiosennej, czy jest ktoś
kto również zdecydował się na zakup tam mieszkania?
Obserwuj wątek
    • robert_swiatkiewicz Re: ANŁUK inwestycja ZĄBKI 27.07.06, 18:00
      Firma Anłuk dotychczas wybudowała jedynie dwa bloki. Legionów 10A i Legionów
      10B.
      Aktualnie buduje jeszcze jeden budynek przy ul. Orlej. W kolejnych latach
      zbuduje jeszcze dwa budynki przy ul. Wiosenna-Kołłątaja oraz jeden przy Orlej.

Robert Świątkiewicz
      Przewodniczący zarządu
      Wspólnoty Mieszkaniowej
      Legionów 10B
      tel. kom. 606-697-868
    • nordea29 Re: ANŁUK inwestycja ZĄBKI 31.07.06, 14:36
      Wpłaciłam z mężem zaliczkę na mieszkanie przy Wiosennej. Teraz niecierpliwie
      czekam kiedy zaczną budowę. Przypuszczam, że będą opóźnienia, tak jak pisali na
      ludzie na forum w tym temacie.My narazie wprowadziliśmy kilka zmian w
      ustawieniu ścian wewnętrznych u architekta i czekam na zgodę na nasz projekt.
      Pozdrawiam
      • lara47 Re: ANŁUK inwestycja ZĄBKI 18.08.06, 13:59
        Cześć
        Ja również wpłaciłam z mężem zaliczkę na mieszkanie w Ząbkach na ul.Wiosennej
        Wczoraj mój mąż był w firmie na Okrzei i dowiedział się że cena ma wzrosnąć do
        4 tyś za metr ale pani nie umieła mu odpowiedzieć czy nas to też będzie
        obowiązywało jeżeli mamy już umowę i określoną w niej cenę
        • nordea29 Re: ANŁUK inwestycja ZĄBKI 18.08.06, 17:16
          Przeraziła mnie trochę ta informacja o podwyżce ceny za metr. Ale z tego co
          pamiętam właścicielka mówiła, że w momencie podpisania umowy rezerwacyjnej
          gwarantujemy sobie , że cena zapisana w umowie się nie zmieni. Mam nadzieje, że
          to prawda. Chciałam się coś dowiedzieć jeszcze dziś ale już o 17 nikt tam nie
          odbierał telefonu.
          Jakby ktoś coś wiedział na ten temat to bardzo proszę o wiadomości.
          Pozdrawiam
        • robert_swiatkiewicz Re: ANŁUK inwestycja ZĄBKI - z życia wzięte 18.08.06, 18:35
          Jeżeli nie macie umów przedwstępnych w formie aktu notarialnego to raczej
          kiepsko widzę wasze szanse na utrzymanie tej ceny. No cóż - procesy sądowe są
          długie i kosztochłonne.
          W moim bloku lokatorka która miała umowę przewstępną w zwykłej formie pisemnej
          i nawet wpłaciła całą sumę, lecz domagała się od firmy Anłuk dokonania drobnych
          napraw (regulacja drzwi, wyrównanie ścian itp.)dostała wypowiedzenie umowy i
          zwrot całej kwoty. No cóż "pacta sum servanta".

Kontakty z firmą Anłuk to prawdziwa jazda bez trzymanki. My do tej pory nie
          mamy wykonanych wszystkich rzeczy wynikających z umów przedwstępnych (ławeczki,
          plac zabaw, ogrodzenie).

Życzę powodzenia.
          • dzordza1 Re: ANŁUK inwestycja ZĄBKI - z życia wzięte 21.08.06, 09:15
            Witam
            Czy to znaczy że jak nie mamy umowy w formie aktu notarialnego to mogą nam
            podnieść cenę i nic nie możemy z tym zrobić? Czyli tą umowę przedwstępną co
            mamy, która określa kwotę za metr jest w zasadzie mało ważna?
            Do końca sierpnia miało się coś tam ruszyć ale z tego co wiem nie ma na to szans
            • robert_swiatkiewicz Re: ANŁUK inwestycja ZĄBKI - z życia wzięte 21.08.06, 15:47
              W Państwa umowach powinien być paragraf, że wszelkie zmiany w umowie wymagają
              zawarcia określonego aneksu. Bez waszej zgody developer nie może wam podnieść
              ceny za m2, może natomiast wypowiedzieć umowę w ogóle, zwłaszcza jeżeli nie ma
              w niej kar umownych za zerwanie umowy. W takim przypadku pozostaje wam
              wyłącznie długa i kosztowna droga sądowa o zapłatę odszkodowania (na zasadach
              ogólnych) za zerwaną umowę. W przypadku, jeżeli będziecie zmuszeni kupić inne,
              droższe mieszkanie u innego developera kwotą odszkodowania będzie różnica w
              cenie pomiędzy pierwszym a drugim lokalem (wydaje się że w przeliczeniu na m2
              powierzchni).

Przedstawiony przeze mnie scenariusz jest tzw. czarnym scenariuszem, który
              wcale nie musi się sprawdzić.
              Po pierwsze z firmą Anłuk nie było problemów z podpisaniem aktów notarialnym co
              jest dużym plusem. W praktyce nie zdarzyło się aby została podniesiona cena po
              podpisaniu przez Anłuk umowy przedwstępnej sporządzonej nawet w zwykłej formie
              pisemnej. W jednym przypadku została przez developera wypowiedziana umowa
              przedwstępna.
              Ceny i umowy przedwstępne były negocjowalne.

Jakość i terminowość wykonanych prac to zupełnie inna sprawa. Zainteresowanych
              odsyłam na forum "Osiedle Legionów - Ząbki" na portalu gazeta.pl
              • bied1 Re: ANŁUK inwestycja ZĄBKI - z życia wzięte 22.08.06, 12:04
                Witam,

A co moze Pan powiedziec o firmie Emmerson albo Atlanco (budowa za kosciolem).
                Powaznie mysle o zakupie mieszkania w Zabkach i wolalaby uniknac problemow.
                Bede wdzieczna za wszelkie porady i uwagi.
                Pozdrawiam

• mara70 Re: ANŁUK inwestycja ZĄBKI 21.08.06, 13:51
      Witam,
      My również zarezerwowaliśmy mieszkanie przy ul.Wiosennej. O Anłuk jest trochę w
      internecie. Wybudowli już jedno osiedle w Ząbkach i pojechaliśmy tam dowiedzieć
      się od mieszkańców czy nie było problemu przy odbieraniu mieszkania. Pani z
      którą rozmawiałam powiedziała że wszystko jest ok tzn: żadnych podwyżek za
      metraż w trakcie budowy i po.Tylko było 2-3 mce opóżnienia z budową.
      Myślę że firma jest w porządku.

Pozdrawiam
      • dzordza1 Re: ANŁUK inwestycja ZĄBKI 21.08.06, 14:32
        No my również byliśmy na osiedlu które zbudował Anłuk i ludzie mówili, że
        żadnych problemów nie było z oddaniem mieszkania ale były problemy typu
        niezamknięta od roku brama wjazdowa-Troszkę narzekali na tandente wykończenie i
        że złodziej są i dwa razy się włamywali do nich (mieszkają na parterze)
        Pozdrawiam
        • nana1975 Re: ANŁUK inwestycja ZĄBKI 21.08.06, 14:52
          No wlaśnie. A w Ząbkach mozna kupić mieszkania na osiedlach gdzie jest i system
          nawodnienia automatyczny, kwasowe barierki, okna w kolorze rozsuwane i balkony
          bezpłatne. Trzeba poszukać. Są firmy nastawione tylko na zysk, sa i takie
          rodzinne firmy które robia osiedla by mieć swoją wizytówke, reklame- oczywiście
          zarobić ale nie za wszelka cenę, nie żyłują na wszystkim.
          • mara70 Re: ANŁUK inwestycja ZĄBKI 21.08.06, 20:23
            Oczywiście że są takie osiedla w ząbkach i mają nawet niższe ceny. Tylko jest
            jeden problem daaaleko do komunikacji miejskiej. Jeżeli ktoś nie ma samochodu
            to nie polecam.
          • bied1 Re: ANŁUK inwestycja ZĄBKI 22.08.06, 11:55
            Witam.Poszukuje jakieks solidnej firmy deweloperskiej.
            Jesli mozesz mi cos polecic to bede wdzieczna.Pozdraewiam
            • nana1975 Są dobre firmy.. ale i tak brakuje mieszkan... 23.08.06, 08:34
              Przejedź się przez Ząbki, zobaczysz ilu już mamy deweloperów. Zajrzyj na
              poprzednie inwestycje, popytaj mieszkańców.
              GórPis, Mac Plast...
            • nana1975 deweloperzy 23.08.06, 08:36
              A najlepiej poszukaj na forum. Tu piszą o wszystkim zwłaszcza o problemach.
              Potem zobaczysz lokalizacje, rzuty mieszkan i ceny.
              • bied1 Re: deweloperzy 23.08.06, 15:06
                Dziekuje. A moze cos wiesz an temat firmy Emmerson?Pozdrawiam

• dzordza1 Re: deweloperzy 24.08.06, 11:13
                  Witam
                  Dotyczy "mieszkańców" Wiosennej
                  Tą umowę którą podpisaliśmy nie jest umową przedwstępną a jedynie umową
                  zobowiązującą do jej zawarcia.W przypadku zmiany ceny mieszkania dokonanej
                  przez dewelopera nie będziemy mieli żadnych faktycznych możliwości dochodzenia
                  zawarcia umowy sprzedaży mieszkania po cenie określonej w tejże umowie.
                  Czyli mogą podnieść cenę za metr i my nic na to nie poradzimy ale mam nadzieję
                  że nie będą takimi świniami i tego nie zrobią bo w poprzednich inwestycjach nie
                  robili takich numerów
                  Ja kupiłam mieszkanie po cenie niższej niż teraz bo jeszcze udało mi się
                  zapłapać na inną cene
          • nana1975 Re: ANŁUK inwestycja ZĄBKI 04.09.06, 12:57
            Proponuję z nimi nie podpisywać juz umowy. Naprawdę można kupić mieszkanie w
            Ząbkach w deweloperów gdzie gwarantują cenę a maja nawet wyzszy standard i
            nizszą cenę. Popatrzcie na Prodom, MAC PLAST, Gór PIS , DOZBUD. Tam nie
            podnosili cen, pytałam jak robiłam wywiad kiedy chciałam kupić mieszkania. W
            niektórych firmach nie licza nawet za balkony tak jak na waszym osiedlu.
            Poszukajcie i negocjujcie umowy.
            • nordea29 Re: ANŁUK inwestycja ZĄBKI 04.09.06, 13:48
              Tylko jest taki problem, że w tych inwestycjach nigdzie nie ma już wolnych
              mieszkań.
      • nordea29 Re: ANŁUK inwestycja ZĄBKI 29.08.06, 07:38
        Przykra wiadomość. Ceny za m mieszkania przy Wiosennej napewno wzrosną. Teraz
        jest 4400 zł, ale niewykluczone, że będzie jeszcze więcej. I nie jest ważne czy
        ktoś podpisał już umowę czy nie.
        pozdrawiam
        • mara70 Re: ANŁUK inwestycja ZĄBKI 29.08.06, 12:56
          Rozmawiając z Panią Prezes pytaliśmy o podwyżki cen za metr i powiadomiła nas
          że jeżeli ktoś podpisał umowę rezerwacyjną w starych cenach to tych osób
          podwyżki nie będą dotyczyć,więc mam ndzieję że dotrzyma słowa bo za 4400 to w
          Warszawie można kupić mieszkanie.
          • nordea29 Re: ANŁUK inwestycja ZĄBKI 29.08.06, 13:19
            A to ciekawa jestem kiedy rozmawiałaś, bo mnie wczoraj powiedziała, że umowy
            będą rozwiązane, a cena musi się zwiększyć i to jest pewne.
            • dzordza1 Re: ANŁUK inwestycja ZĄBKI 29.08.06, 15:20
              No ja przed chwilą dzwoniłam do "NASZEJ" firmy i pani nie umiała odpowiedzieć
              czy nas będzie dotyczyła podwyżka ceny za metr.Narazie się zastanawiają nad tym
              i powiedziała że będzie ludzi informowała
              No trochę nie ładnie postępują bo bardzo wysoko podnieśli cenę w moim przypadku
              jest to różnica na mieszkaniu 55 tyś
              • marand3 Re: ANŁUK inwestycja ZĄBKI 29.08.06, 16:53
                z moejgo doświadczenia: raczej nie liczyłbym, że pani z biura na okrzei
                zadzwoni sama z siebie, żeby poinformaować o czymkolwiek - radzę dzwonić
                możliwie najczęściej
                • nordea29 Re: ANŁUK inwestycja ZĄBKI 30.08.06, 20:25
                  Ja już dzwoniłam i tak jak przypuszczałam ceny wzrastają dla wszystkich,
                  obojętnie czy mieli umowy czy nie. Umowy będą zerwane i kto będzie chciał
                  podpisze na nowych warunkach. Przynajmniej mi tak powiedziała. Gdyby ktoś miał
                  inne informacje od pani "prezes" to bardzo proszę napisać. Podobno mają nam
                  przysłać jakieś pisma w sprawie tej podwyżki.
                  • dzordza1 Re: ANŁUK inwestycja ZĄBKI 31.08.06, 13:15
                    Witam "mieszkańców" Wiosennej
                    No ja też dziś się dowiedziałam, że nowe ceny będą obowiązywały wszystkich a
                    pisma już podobno rozsyłają i w przyszłym tygodniu mamy je dostać
                    Więc jak rezygnuję z mieszkania bo za te pieniądze (moje mieszkanie wyszło 275
                    tyś.) więc jak się dobrze poszuka na rynku wtórnym to można znaleźć mieszkanie
                    już urządzone a nie "gołe"
                    • sf79 Re: ANŁUK inwestycja ZĄBKI 06.09.06, 19:21
                      Witam "sąsiadów" również zostaliśmy postawieni przed faktem dokonania zmiany
                      ceny, po podpisaniu umowy rezerwacyjnej. Nikt nawet nie zadzwonił, ani w inny
                      sposób nie poinformował nas o tym fakcie. Podwyżka jest na tyle duża że
                      zastanawiamy się nad rezygnacją z zarezerwowanego mieszkanka, czy ktoś już to
                      zrobił? Zastanawiamy się czy będzie jakiś problem z odbiorem wpłaconych 10
                      000 ?????

Pozdrawiam
                      • nordea29 Re: ANŁUK inwestycja ZĄBKI 07.09.06, 08:08
                        Witam,my z mężem też się zastanawiamy czy zrezygnować. Myślę, że pieniądze
                        odzyskamy bez problemu, tylko pytanie czy rezygnować wogóle czy znajdzie się
                        coś jeszcze po niższej cenie w dobrej lokalizacji.
                        • dzordza1 Re: ANŁUK inwestycja ZĄBKI 07.09.06, 11:12
                          Ja już zrezygnowałam z mieszkania które podrożało o 55 tyś. Jak już pisałąm
                          wcześniej moje mieszkanie warte byłoby 275 tyś i nie wiadomo czy w trakcie
                          budowy nie podnieśliby znów ceny.
                          Wczoraj kupiłam na rynku wtórnym mieszkanie w Pruszkowie bardzo łądnie
                          urządzone i wchodzę i mieszkam bez robienia remontów więc warto jest poszukać
                          mieszkania na rynku wtórnym a nie czekać rok i się stresować czy skończą budowę
                          i czy cen nie podniosą POZDRAWIAM
                          • gonzoxx1 Re: ANŁUK inwestycja ZĄBKI 07.09.06, 18:46
                            witam, zaczyna to wszystko cyrk przypominac.. ja zastanawiam sie nad rezerwacja
                            przy cenie 4400 za m, ale widze ze moga mi podniesc cene do np. 5000 tys...

mam pytanie czy nie obawialiscie sie wplacic 10% wartosci mieszkania przy umowie
                            rezerwacyjnej - sa w niej jakies zapisy co sie dzieje z tymi pieniedzmi w
                            przypadku rezygnacji lub gdy nie dostana pozwolenia na budowe (obecnie czekaja
                            na nie)?

W jednym z zabkowskich deweloperow mila pani mi oznajmila, ze na dziendobry chca
                            20% wartosci mieszkania !!! (a nie maja nawet pozwolenia na budowe)... a na moje
                            stwierdzenie, ze wplace im 50 tys a oni nie dostana pozwolenia na budowe i bede
                            musial "ciagac" ich po sadach oznajmila "to pana decyzja"...

• dzordza1 Re: ANŁUK inwestycja ZĄBKI 08.09.06, 10:40
                              Jeżeli chodzi o zaliczkę to ona prawnie podlega zwrotowi tj informacja od
                              mojego kolegi prawnika jeżeli chodzi o zaliczki i zadatki
                              ..... zapłaciłaś zaliczkę a nie zadatek (zadatek bowiem posiada funkcje
                              gwarancyjne polegające na obowiązku zwrotu jego podwójnej wysokości w przypadku
                              nie wywiązania się z umowy z przyczyn leżących po stronie podmiotu, który
                              zadatek otrzymał. Tymczasem zaliczka podlega zwrotowi w wysokości w jakiej
                              została wydana)............ ale ja byłam we wtorek w ANŁUKU i podałam im konto
                              żeby kaskę zwrócili to bardzo się nie spieszą bo wczoraj jeszcze jej nie miałam
                        • pierre81 Re: ANŁUK inwestycja ZĄBKI 09.09.06, 09:57
                          Spróbuj na "Garden Plazie" w Macplaście, w czwartek podpisałem umowę cena 3500 za m2
                          • nordea29 Re: ANŁUK inwestycja ZĄBKI 09.09.06, 12:23
                            Tylko, że jest podstawowa różnica między Garden plazą a inwestycją Anłuka, a
                            mianowicie lokalizacja. Garden plaza jest na uboczu, a anłuk w centrum, blisko
                            do wszelkiej komunikacji, szkoły.
                            • robert_swiatkiewicz Re: ANŁUK - WM Legionów 10B - informacja 09.09.06, 13:37
                              Szanowni Państwo !

Uprzejmie informuję, iż w związku z brakiem realizacji przez firmę "Anłuk"
                              niektórych elementów umów przedwstępnych zawartych przed tą firmę z
                              właścicielami lokali w budynku Legionów 10B (ławki, plac zabaw) oraz nie
                              reagowaniem na wezwania Wspólnoty do wykonania określonych prac budowlanych w
                              ramach gwarancji i rękojmi (przeciekające stropy w hali garażowej, pęknięcia w
                              elewacji, rdzewiejące po roku ogrodzenie itd.), Zarząd Wspólnoty Mieszkaniowej
                              zamierza skierować w powyższych sprawach pozew do sądu o zapłatę i
                              odszkodowanie. Treść wezwania (skierowanego listem poleconym) jest również
                              opublikowana na stronach forum.gazeta.pl. na forum "Osiedle Legionów - Ząbki".

Firmie "Anłuk" został wyznaczony termin wykonania tych prac do 30 WRZEŚNIA 2006
                              R. Po tym terminie zostanie opracowana wycena i określona wysokość przedmiotu
                              sporu (konieczna do sporzadzenia pozwu).
                              Ewentualne roszczenia Wspólnoty będą też mogły zostać sądownie zabezpieczone na
                              majątku firmy "Anłuk" czyli budowie przy ul. Orlej i gruntach przy ul.
                              Wiosennej (wpis do księgi wieczystej). W budżecie na rok 2006 nasza wspólnota
                              zabezpieczyła środki finansowe na tzw. wpis sądowy.

z poważaniem

mec. Robert Świątkiewicz
                              Przewodniczący Zarządu
                              Wspólnoty Mieszkaniowej
                              Legionów 10B w Ząbkach

• pierre81 Re: ANŁUK inwestycja ZĄBKI 09.09.06, 14:26
                              600 m do przystanku. Żłobek,przedszkole,szkoła podstawowa,sklepy,bank,fitnes na
                              osiedlu. Brak chałasu, korków na Skorupki.Zdecydowanie wolę mieszkać na uboczu.
                          • husky_ Re: ANŁUK inwestycja ZĄBKI 10.09.06, 16:34
                            Współczuję...
                            • dzordza1 Re: ANŁUK inwestycja ZĄBKI 13.09.06, 11:22
                              Witam
                              Wczoraj minął tydzień czasu jak Anłuk oddaje nam 11 tyś. oczywiście pani prezes
                              głupa udaje i mówi że nie wie czy my w ogóle wpłaciliśmy pieniądze.Jak do
                              wpłaty zaliczki to były tylko trzy dni a jak na oddanie to miesiąc pewnie
                              trzeba będzie czekać
                              co telefon to jest nowa wizja jeżeli chodzi o termin rozpoczęcia budowy
                              Ja właśnie zarezerwowałam w Piastowie mieszkanko też nowe i za metr jest
                              obecnie 3870 więc warto spróbować bo już jeden blok stoi a ten "MÓJ" już ma
                              fundamenty na garaże POLECAM "OGORDY PIASTOWSKIE"
                              pozdrawiam
    • 2l4 Re: ANŁUK inwestycja ZĄBKI 27.10.06, 15:34
      Witam wszystkich!
      Zakupiłem mieszkanie od Anłuka. Jestem zbulwersowany faktem, iż po zawarciu
      umowy przedwstępnej w formie aktu notarialnego i wpłaceniu przedostatniej
      transzy otrzymałem pismo od Pani Prezes o tym, że muszę wykupić miejsce
      garażowe w terminie 7 dni za cenę 25 tyś. W przeciwnym razie Anłuk odstępuje od
      umowy i wszelkie środki pieniężne które zostały uiszczone na poczet mieszkania
      zostaną mi zwrócone.Niektóre osoby które nawet wykupiły miejsce garażowe wraz z
      lokalem mieszkalnym są aktualnie zmuszone do dopłacenia ceny za garaż. Czekam
      na odzew od forumowiczów, którzy są w podobnych sytuacjach.
      • orla11 Re: ANŁUK inwestycja ZĄBKI 27.10.06, 16:06
        witam,
        polecam forum "orla 11 kto kupił tu mieszkanie?" tam sie wypowiadamy o tych
        nieszczęsnych dopłatach.
        ja jestem w sytuacji, gdzie mam dopłacić 9 ty za garaż na razie nic nie robie,
        nie wiem czy jak nawet to zapłącimy to dalej podwyżek nie będzie, moze
        ostatecznie zapłącić ale podisac to aktem notarilanym?
        na razie proponuje nie płacić, zwlekać, mamy umowy cywilno-prawne, ale dkl
        anich to nic, wiem, że ktos już zrezygnował z dopląty 25 tys i zrezygnował z
        mieszkania.
        ewentulanie proszeo kontakt na maila: orla11@gazeta.pl
        Pozdrawiam,
      • robert_swiatkiewicz Re: ANŁUK inwestycja ZĄBKI 27.10.06, 17:44
        I tak jest Pan w lepszej sytuacji niż osoby które podpisały umowy przedwstępne
        w zwykłej formie. Proszę udać się do notariusza który sporządzał akt notarialny
        umowy przedwstępnej.
        Na podstawie tego aktu notarialnego, może Pan dochodzić przed Sądem zawarcia
        umowy ostatecznej zarówno co do przedmiotu umowy jak i ceny zakupu.
        • dzordza1 Re: ANŁUK inwestycja ZĄBKI 30.10.06, 14:17
          Witam
          No Pani prezes Anłuka jest bardzo mądra i cwana-ja jak już kiedyś pisałam też
          miałam umowę ale to była umowa która zobowiązywała do podpisania aktu
          notarialnego i mogli mi wszystko zmieniać i robić co im się podoba-więc polecam
          żeby ktoś popatrzył na tą umowę kto sie na tym zna
          Jak ja się zapisywałam na mieszkanie na Wiosennej to mieli zacząć budowę do
          końca sierpnia ale niestety nic tam się nie dzieje-natomiast w piastowei gdzi
          jestem zapisana budowa idzie jak burza i coś widać a nie jak tam PUSTKI
          • orla11 Re: ANŁUK inwestycja ZĄBKI 30.10.06, 14:23
            w piastowie to u developera kupujesz? którego?
            • dzordza1 Re: ANŁUK inwestycja ZĄBKI 31.10.06, 19:53
              Witam
              Ja zakupiłam mieszkanko u developera-zapłaciłam za metr 3870-już są postawione
              garaże a nie jak w Anłuku NIC-Pani Prezes jest bardzo cwana więc należy na nią
              uważać, ciągle się coś zmienia to że podnieśli cenę za metr o 1000zł to lekka
              przesada bo ja jak zamawiałam mieszkanie to metr koszotwał 3400
              Pozostawiam to bez komentarza co zrobili

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka