Dodaj do ulubionych

szybkość łącza internetowego

30.08.06, 17:41
Znalazłem w sieci kilka programów do testowania szybkości połączenia
komputera z internetem. Oto wyniki testów mojego komputera:

omeganet - 243,40 kbps i 248,10 kbps (31.01 KB/s)
twojeip.wp.pl - 312,20 kbps
bussinesNet (Bank BPH) - 233 kbps i 254 kb/s
test.vline.pl - 230.90 kbps(28.86 KB/s)
test.4web.pl - 253,70 kbps
ostnet.pl - 255,20 kbps (31.90 KB/s)

pomiary wykonywałem kiedy padał drobny deszcz i niebo było zachmurzone.
Obserwuj wątek
    • znyx Re: szybkość łącza internetowego 31.08.06, 11:19
      download sie zgadza idzie w miare dobrze ale upload mamy 1/4 tego co w umowie :(
      • robert_swiatkiewicz Re: szybkość łącza internetowego 01.09.06, 19:12
        znyx napisał:

download sie zgadza idzie w miare dobrze ale upload mamy 1/4 tego co w umowie :

podaj mi namiary jak mogę przetestować ten upload.
        • znyx Re: szybkość łącza internetowego 01.09.06, 20:22
          www.speedmeter.nl/speedmeter.de/TestSuite/TestController.asp

i zaznacz sam upload i sprawdz w/g umowy powinno byc 256Kb/s
    • robert_swiatkiewicz Re: szybkość łącza internetowego 01.09.06, 21:54
      Rzeczywiście. Szybkość "upload" wynosi 52-54 kbps. W poniedziałek porozmawiam z
      przedstawicielem LocalNetwork.
      • znyx Re: szybkość łącza internetowego 04.09.06, 22:06
        jak do nich dzwonie to mi mowia ze to tylko u mnie tak jest a u wszystkich jest
        dobrze :)
      • znyx Re: szybkość łącza internetowego 06.09.06, 18:44
        czy wiadomo juz kiedy zajmna sie tym problemem ?
    • znyx Re: szybkość łącza internetowego 11.09.06, 12:47
      Panie Robercie czy kontaktowal sie juz pan z firma Localnetwork ?
      Bo bardzo jestem ciekaw ich odpowiedzi :)
      • michbarc Re: szybkość łącza internetowego 11.09.06, 16:59
        Witam
        Ja mam upload również 64kbps i to przy downloadzie 732kbps!!
        Coś tu jest nie tak, umowy na szybszy net dalej nie mam podpisanej, chociaż miał
        przyjść Pan z Localnetwork dzień po podłączeniu.
        Inna sprawa to sieci P2P, podejrzewam że sa nałożone ograniczenia na te łącza.
        Ze stron WWW download mam rzędu 80KB/s a w P2P jak jest powyżej 10KB/s to już
        jest sukces.....(Przy łączu z TAVALa 512kbps szło o wiele szybciej).
        Jaki jest zapis w umowie, czy firma Localnetwork ma prawo blokować te łącza?

pozdrawiam
        Michał

PS Zorientuję się w cenach domen i hostingu i poważnie pomyślę o stronie WWW dla
        osiedla. Wygląd i zawartość będę jednak musiał z Panem Robertem przedyskutować.
        • znyx Re: szybkość łącza internetowego 11.09.06, 22:52
          z p2p masz tak cienko pewnie dlatego ze nie ma portow przekierowanych :( ten
          internet to jedna wielka lipa :( prowadze na ochocie jedna siec na laczu aster
          city 4Mb/s mam 8 klijentow po 30zl i tam mam podzial lacza dynamiczny i
          minimalny transfer wychodzi 512 na osobe ale max 4Mb w zaleznosci od ilosci
          ludzi na necie w danym momencie. a tu za 28zl 256 i jeszcze oszukuja na
          transferze wychodzacym :( porazka aco do strony to moge postawic u siebie na
          serwerze i przypisac domene darmowa .kom.pl trzeba pomyslec
          • robert_swiatkiewicz Re: szybkość łącza internetowego 12.09.06, 07:47
            Z uwagi na nawał obowiązków służbowych, sprawą szybkości internetu będę mógł
            się zająć dopiero po 15 września.
            Nie jestem specem od informatyki i będę wdzięczny za pomoc, jakich argumentów
            mam używać podczas rozmowy z przedstawicielem LocalNetwork. Może ktoś chce
            wziąć udział w tych rozmowach. jak uzgodnię termin dam znać na forum.

W związku z brakiem realizacji całości umowy (brak monitoringu) i pomimo 30%
            rabatu w cenie, Zarząd Wspólnoty wstrzymał płatności na rzecz LN, aż do
            wyjaśnienia sprawy.
            • znyx Re: szybkość łącza internetowego 13.09.06, 17:37
              co do predkosci lacza to w umowie bylo 2 x 256kb/s czyli download 256kb/s i
              upload 256kb/s a po przetestowaniu lacza w roznych programach do tego celu
              sluzacych i o roznych porach dnia i nocy nigdy transfer upload nie przekroczyl
              64kb/s.
              Na monitoringu to sie nie znam ale jezeli firma LN bedzie te wszystkie sprawy
              przeciagac i byla by ze strony wspolnoty chec zbudowania wlasnej sieci to sluze
              pomoca wystarczy zorganizowac 1 komputer dosyc slaby aby na serwer wystarczyl
              oprogramowanie linux darmowe i najwazniejsze jakies lacze do internetu z uwagi
              ze nie ma u nas aster city (jest w tej chwili najtansze i najlepsze) polecal
              bym internet DSL z tpsa takie samo lacze jak posiada forma LN :) a transfer
              mozna rozdzielac dynamicznie tzn. szybkosc lacza byla by automatycznie przez
              serwer dzielona na ilosc aktywnych komputerow w sieci. co w rzeczywistosci
              moglo by wygladac tak ze gdy sa wszyscy to jest po rowno a gdy noca siecialo by
              np 2 osoby to ich transfer mogl by wynoscic nawet po 2-3Mb/s w zaleznosci od
              tego jakie lacze bysmy wykupili.

Oto moje wypociny hehe
              jak cos to moge pomoc
            • znyx Re: szybkość łącza internetowego 18.09.06, 19:36
              Panie Robercie czy wiadomo juz cos na temat szybkosci wychodzacej?
              I czy wiadomo jakie jest haslo do kamerek bo juz dzialaja
    • pawel_stryjek Re: szybkość łącza internetowego 18.09.06, 11:45
      KB Telkom (dawny Taval) oferuje 2/x 256 za 29 zł. Oferta jest w promocji i cena
      obowiązauje przez 18 miesięcy od podpisania umowy (standardowa cena to 49). Ale
      oferują że w przypadku większej ilości chętnych są gotowi do negocjacji.
      • znyx Re: szybkość łącza internetowego 18.09.06, 19:38
        Panie Robercie czy wiadomo juz cos na temat szybkosci wychodzacej?
        I czy wiadomo jakie jest haslo do kamerek bo juz dzialaja
    • pirania744 Re: szybkość łącza internetowego 19.09.06, 08:46
      Do testowania szybkości połączenia kompa z netem proponuję :
      www.dsl.cz/rychlost.php
      Internet do naszego lokalu dostarcza firma KB TELEKOM - www.kbt.pl/dla-
      domu/internet

Łącze stabilne, nie wiesza się, nie ma limitów ściągania danych no i przystępna
      cena - za 1024 kb/s - 89 zł miesięcznie - Polecam :)
      • pirania744 Re: szybkość łącza internetowego 19.09.06, 08:52
        p.s. moje pomiary za (www.dsl.cz)

Rychlost připojení k internetu: 989,58 kbit/s
        Rychlost stahování dat: 126,7 kByte/s
        Rychlost odezvy (ping): min 43,076 ms
        max 48,958 ms
        Ø 45,365 ms
        • znyx Re: szybkość łącza internetowego 19.09.06, 20:11
          To na ochocie mam 4Mb/s a w nocy 6Mb/s z aster city za 150zl :)
      • michbarc Re: szybkość łącza internetowego 22.09.06, 03:15
        Witam
        Sam miałem łącze TAVAL 512kbps (za 85zł)Na początku były z nim problemy, przerwy
        (nawet 2-3 dni), itp. Od czasu przejęcia przez KB Telekom wszystko się jakoś
        ustabilizowało i nie było powodów do narzekań z wyjątkiem dość wysokiej jak na
        dzisiejsze czasy opłaty.
        Po zawarciu umowy monitoringowej przez Wspólnotę z Localnetwork, zrezygnowałem z
        łącza KB Telekom bo miał być Internet 256 w ramach tego monitoringu.
        Pomyślałem sobie, dlaczego mam ponosić podwójne koszty, skoro miał być Internet
        w cenie monitoringu.
        Początki jak zwykle trudne, fala upałów spowodowała że net padał prawie
        codziennie (ciekawe co będzie jak spadnie śnieg?), ale w końcu jakoś zaczął
        działać bez przerw. Jako, że potrzebuję większej przepustowości zwiekszyłem
        transfer do 732kbps i zacząłem testować.
        Pierwsze problemy pojawiły się gdy chciałem zrobić upload'a na serwer FTP (jako
        webmaster potrzebuje czasem coś wrzucić). I pierwsze negatywne spostrzeżenie -
        wrzucenie kilkunastu MB trwało prawie 2 godziny!! Sprawdziłem na stronie
        www.numion.com i faktycznie download około 700 ale upload 64!
        Druga sprawa to sieci P2P. Nie wiem jak jest w umowie, ale max co można
        wyciągnąć (np z emule) to transfer rzędu 15kB co odpowiada 128kbps!! Chyba
        dlatego jeszcze nie mam podpisanej umowy czarno na białym, żebym nie mógł tego
        faktu reklamować.

I teraz prośba do Pana Roberta. Jeśli w umowie faktycznie jest upload 256 to
        proszę to wyegzekwować od localnetwork!! Dodatkowo jakim prawem ograniczają
        sieci P2P, jeśli to wina konfiguracji to niech się spytają KB Telekom jak to się
        robi, bo tam to działało prawidłowo.
        Jeśli się sytuacja nie poprawi, będę zmuszony do powrotu do KB Telekom i nie mam
        zamiaru płacić za monitoring (który jest mi obojętny i traktuję go jako
        ewentualny dodatek do netu). Zresztą jeśli jakość tego monitoringu ma być taka
        jak ich łącz internetowych to może faktycznie tej firmie podziękujemy.

pozdrawiam
        Michał

PS
        Dziwne, nawet "ping 10.10.200.1" nie działa
        • robert_swiatkiewicz Re: szybkość łącza internetowego 22.09.06, 08:11
          Państwa uwagi odnośnie szybkości upload i dostępu do sieci p2p zostały
          przekazane firmie LN. Czekam na odpowiedź.

Moim zdaniem jeżeli te problemy nie zostaną rozwiązane do końca br. to musimy
          się poważnie zastanowić nad kontynuowaniem współpracy z ta firmą.
    • pirania744 Re: szybkość łącza internetowego 22.09.06, 12:39
      Panie Robercie!W naszym lokalu dostawcą internetu jest KB Telekom - jesteśmy z
      tego zadowoleni. Jak wiemy, w ramach opłaty czynszowej jest pobierana stawka za
      internet + pogląd z kamer, którymi zarządza LocalNotwork - mam więc pytanie -
      można z tego zrezygnować? Nie zamierzamy płacić za coś, z czego nie korzystamy
      a w dodatku opinie o firmie LocalNetwork nie są pozytywne - wolny UPLOAD, brak
      poglądu z kamer itp. - firma owa dostarcza podobno net drogą radiową - kiepska
      sprawa - o ile wiem, w zimie lub podczas burzy czy ulewy net się wiesza - czy
      nie lepiej by było nawiązać współpracę z KB Telekom lub innymi operatorami
      (Aster - podobno świadczą swoje usługi tylko dla Warszawy?, którzy dostarczą
      net np. w ramach sieci LAN czy czegoś podobnego? Łączę pozdrowienia Lokator
      LEGIONÓW 10 B :)
      • robert_swiatkiewicz Re: szybkość łącza internetowego 22.09.06, 15:16
        Oczywiście jak każdą umowę i tą można rozwiązać. Z tego co pamietam jest to
        trzymiesięczy okres wypowiedzenia. "Wejście" w internet i monitoring świadczony
        przez LN był szeroko dyskutowany podczas zebrań WM. Firma LN zrobiła nawet
        krótką prezentację swoich usług. W chwili podpisywania umowy wyglądało to
        dobrze, niestety z realizacją znacznie gorzej.

Zgodnie z podjętą w tym celu uchwałą WM, koszty internetu sa wliczane w czynsz
        (28 zł/lokal/mies.) Aktualnie z uwagi na złąjakość usługi nie płacimy w ogóle i
        zwróciliśmy faktury LN. Zapewne otrzymamy jakiś rabat w cenie, ale to nie jest
        docelowe rozwiązanie na przyszłość.

W moim przypadku jedynie na początku, w lipcu miałem problemy z internetem.
        Aktualnie wszystko funkcjonuje prawidłowo nawet podczas deszczu.

Nie zamierzam się upierać przy tym dostawcy. Jeżeli znajdziecie Państwo innego
        dostawcę internetu, który również za darmo zainstaluje (lub ewentualnie odkupi
        od LN) monitoring, to z całą pewnością zarząd rozważy taką ofertę.
        • pirania744 Re: szybkość łącza internetowego 22.09.06, 17:04
          Dziękuję za odpowiedź na mój post - od momentu zamieszkania w bloku przy
          Legionów 10 B zacząłem poszukiwania dostawcy internetu - w Ząbkach jest z tym
          ciężko - trafiłem na TAVAL - łącze OK - tylko cena była zbyt wygórowana.
          Obecnie jestem klientem KB Telekom i jestem zadowolony - oferują całkiem
          przyzwoite stawki - za 512 kb/s - 59 zł, za 1024 kb/s 89 zł - bez limitów w
          ściąganiu danych itp. Myślę że warto by było spróbować rozmawiać z tą firmą i
          przekonać resztę lokatorów. Jak wcześniej pisałem - w Ząbkach jest mało
          dostawców internetu - w większości radiowy - ciekawą ofertę ma Aster, jednak
          jest poza naszym zasięgiem - jeśli nie ma innych ofert ( nie interesuje mnie
          net radiowy) dotyczących łącz sieciowych LAN - pozostaje nam KB Telekom lub
          LocalNetwork :/ Łącze pozdrowienia
        • pirania744 Re: szybkość łącza internetowego 22.09.06, 17:07
          P.S. polecam - www.kbt.pl/dla-domu/internet
          • michbarc Re: szybkość łącza internetowego 22.09.06, 21:40
            Dla sprostowania: KB Telekom przejęło Taval (3-4 miesiące temu) i od momentu
            przejęcia wszystko jest OK. Ja niestety zrezygnowałem z usług KB Telekom bo
            chciałem mieć tańszy i szybszy Internet. Niestety tańszy okazał się wolniejszy i
            z ograniczeniami. Do sprawdzenia poczty owszem się nadaje, ale przy przesyłaniu
            większych danych to już klops.....

pozdrawiam
            Michał
            • znyx Re: szybkość łącza internetowego 23.09.06, 21:06
              A ja wrazie podjecia decyzji o rozwiazaniu umowy z LN proponuje zrobic własna
              siec osiedlowa z mila checia zajme sie tym projektem. Zarzadzam juz jedna
              wlasna siecia w warszawie i mam doswiadczenie a lacze mogli bysmy zamowic z
              tpsa internet DSL 15MB/s za 600zl wyszlo by po 20zl na lokal i o wiele lepsze
              transfery bysmy osiagali a podzial zrobil bym dynamiczny czyli w zaleznosci od
              ilosci komputerow w sieci serwer by to dzielil. W praktyce to w sieci nie ma
              wiecej niz 15 komputerow naraz wlaczonych wiec sredni transfer download
              wychodzil by okolo 1MB/s. Mysle ze to najlepsze rozwiazanie.
              • robert_swiatkiewicz Re: szybkość łącza internetowego 24.09.06, 09:01
                Teraz muszę się zająć uchwałą w sprawie dodatkowych opłat, znaleźć lub
                zlecić "Zarządcy" znalezienie osoby która sporządzi kosztorys, pomaluje płot,
                zamontuje zasuwę burzową. Wreszcie samodzielnie będę musiał sporzadzić pozew
                przeciwko firmie Anłuk. Poza tym mam sporo pracy zawodowej.

Pomimo to myślę, że na początku października (np. poniedziałek 8.10) zrobimy
                spotkanie poświęcone wyłącznie internetowi, monitoringowi oraz stronie
                internetowej. Konkretny termin ustalimy w nadchodzącym tygodniu.
                Czekam na wasze propozycje tak aby na spotkaniu przedyskutować tematy i podjąć
                konkretne decyzje.
                • znyx Re: szybkość łącza internetowego 24.09.06, 11:54
                  Panie robercie a ile jest metrow tego plotu ? moj znajomy prowadzi firme
                  remontowo budowlana i moge pogadac moze jakis rabat by sie wywalczylo.
                  A co do internetu to najlepsze wyjscie to chyba wlasne lacze byli bysmy
                  niezalezni i wyszlo by najlepiej i najtaniej. No i strone mozna bylo by trzymac
                  na wlasnym serwerze.
                  • robert_swiatkiewicz Re: szybkość łącza internetowego 24.09.06, 18:34
                    Z płotem chyba jednak zrobimy inaczej. Kupimy farbę, szczotki druciane oraz
                    pędzle i pomalujemy ten płot sami. Będzie taniej i dokładniej. Bardzo dobrze i
                    sprawnie poszło nam sadzenie roślin. Kilku "chłopa" po kilku godzinach
                    załatwiło sprawę. Myślę, że równie dobrze pójdzie nam malowanie ogrodzenia.

Co do internetu ustalimy na zebraniu.
              • michbarc Re: szybkość łącza internetowego 25.09.06, 12:04
                I to by było chyba najlepsze rozwiązanie....
                Jestem za

znyx napisał:

> A ja wrazie podjecia decyzji o rozwiazaniu umowy z LN proponuje zrobic własna
                > siec osiedlowa z mila checia zajme sie tym projektem. Zarzadzam juz jedna
                > wlasna siecia w warszawie i mam doswiadczenie a lacze mogli bysmy zamowic z
                > tpsa internet DSL 15MB/s za 600zl wyszlo by po 20zl na lokal i o wiele lepsze
                > transfery bysmy osiagali a podzial zrobil bym dynamiczny czyli w zaleznosci od
                > ilosci komputerow w sieci serwer by to dzielil. W praktyce to w sieci nie ma
                > wiecej niz 15 komputerow naraz wlaczonych wiec sredni transfer download
                > wychodzil by okolo 1MB/s. Mysle ze to najlepsze rozwiazanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka