Dodaj do ulubionych

Nowa strona internetowa Urzędu

15.09.06, 21:56
Tyle tygodni nie był strony internetowej Urzędu, ale jest....
Jestem mocno rozczarowany.
Jest link do gazety "Co słychać?", a nie ma tam żadnej gazety. Ciekawe czy
kolekcja będzie zbierana od nowa, czy będą archiwalne numery do poczytania?
Przydałaby się taka lektura przed wyborami. W spacerze po Ząbkach są
wymienione lasy ząbkowskie - zapewne łosi i jeleni nie brakuje.
Życie miasta i informator miejski nic nie prezentują. Mam wrażenie, że strona
służy prezentacji wymienionych na niej osób.
Obserwuj wątek
    • bogo22 Re: Nowa strona internetowa Urzędu 17.09.06, 08:50
      Witam.
      Jakoś mam wrażenie, że co bym nie zrobił, to i tak Ci się nie spodoba.
      Daj mi trochę czasu - jestem tu dopiero od miesiąca i nie tylko stronę mam na
      głowie. Tworzenie portalu trochę trwa...
      Zamiast bezmyślnie krytykować, zrób coś dla miasta - prześlij mi jakiś swój
      pomysł. Nie podobają się zdjęcia - prześlij lepsze, chcesz mieć fotkę na stronie
      urzędu - prześlij mi swoją, spróbujemy ją gdzieś wrzucić... ;)

A jakieś plusy strony? są? nie ma?

W każdym razie dzięki za komentarze.

pzdr
      • k0liberek Re: Nowa strona internetowa Urzędu 17.09.06, 11:31
        Rozkład autobusu A3 jest w wątku:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=97&w=48407277
        Do wykorzystania, bardzo proszę. Produkcja moja więc mogę go rozdawać :-)
        Pozostałe rozkłady jazdy - chętnie przygotuję jeśli dostanę materiały. Podobnie
        z innymi dokumentami - z OpenOffice'a szybko i ładnie robi się pdfy :-)
        Chętnie pomogę przy budowie portalu, będzie szybciej. Kontakt - na skrzynkę,
        która jest loginem do tego forum.

Z uwag: tło może bym nieco bardziej pastelowe - to daje po oczach (albo mam źle
        monitor ustawiony), a plan miasta jest mało funkcjonalny dla przeciętnego
        zjadacza Internetu. Można przygotować mapkę na miejsce.info/, oznaczając
        co ciekawsze punkty - będzie bardziej czytelnie i przyjaźnie.
        To propozycje, a nie krytyka, nie bierz tego do siebie :-)
        • bogo22 Re: Nowa strona internetowa Urzędu 18.09.06, 09:24
          dzięks za rozkład.
          Próbowałem to ściągnąć w weekend, ale strona była wyłączona?
          Pozwolisz, że dostosuję układ tabelek do moich potrzeb.
          Na marginesie - pracuję tylko na Linuksie, więc OpenOffice jest jak najbardziej
          na miejscu :)

Co do tła - nigdy nikomu się nie dogodzi do końca.
          Jedni wolą blondynki, drudzy brunetki.
          Obiecuję jednak, że strona graficzna też będzie ulegać aktualizacji (w domu też
          czasem trzeba poprzestawiać meble :)

Nad planem miasta będę pracował - zgadzam się, że ten co jest, jest bardziej
          techniczny niż funkcjonalny, ale taki też jest potrzebny.
          Może ktoś ma jakiś ładny plan w formie elektronicznej, który możnaby pociąć, bo
          inaczej pozostaje mi tylko skanowanie mapki Ząbek...:)

dzięki za pomoc i dobre słowo - swoje pomysly możecie zawsze wysłać na
          webmaster@zabki.pl
          • katmandu4 Re: Nowa strona internetowa Urzędu 18.09.06, 11:08
            wysyłam Ci mapkę na konto admina. Może się przyda.
          • ttjj1 Re: Nowa strona internetowa Urzędu 18.09.06, 13:59
            Zgadzam się ze stwierdzeniem że "plan techniczny" jest bardzo potrzebny.
      • stek22 Re: Nowa strona internetowa Urzędu 17.09.06, 14:06
        Nie chodziło mi o stronę techniczną strony. Tu już jest plus - układ strony.
        Chodziło mi o treść merytoryczną. Wydaje mi się, że jak coś startuje to w każdym
        dziale coś już powinno być, a nie tylko zdjęcia najwyższych urzędników miasta.
        Nie chodzi o to, że nie podobają mi się same zdjęcia, są całkiem, całkiem.
        To tylko w jednej Twojej osobie skupia się praca tworzenia portalu? To na
        razie mogę jedno zaproponować. Na razie nie szukaj nowych pomysłów, skup się na
        tym co jest do uzupełnienia na stronie. To jest mój pomysł, na wymyślanie innych
        nie mam czasu.

• tijufit Re: Nowa strona internetowa Urzędu 18.09.06, 08:34
          stek22 napisał:

> Wydaje mi się, że jak coś startuje to w każdymm
          > dziale coś już powinno być

Nie.

> Na razie nie szukaj nowych pomysłów, skup się na
          > tym co jest do uzupełnienia na stronie.

Znowu się nie zgodzę, przede wszystkim nowe pomysły...
          • k0liberek Re: Nowa strona internetowa Urzędu 18.09.06, 09:33
            Nie do końca tak.
            Jeśli piszesz, że to jest NOWA STRONA to powinna być wypełniona treścią. Jeśli
            napiszesz, że to wersja testowa - proszę bardzo, niech sobie będą markery. Ale
            tytuł postu jest "Nowa strona internetowa Urzędu" a nie "wersja testowa". Nie
            dziw się więc, że ludzie spodziewali się czegoś gotowego. Może dobrze byłoby
            toto powiesić gdzieś "na boku", pod innym adresem i poddać pod dyskusję, a potem
            gotowe elementy umieszczać na docelowym serwerze.
            Z rozmów z sąsiadami wynika, że najczęściej odwiedzanym miejscem serwisu są
            rozkłady jazdy - sugestia, żeby je właśnie umieścić już na stronie.
            • bogo22 Re: Nowa strona internetowa Urzędu 18.09.06, 09:48
              Myśląc w ten sposób - strona nie ukazałaby się do nowego roku :)
              Strona przez kilkanaście dni wisiała "na boku" - do czasu, aż doprowadziliśmy
              układ strony do stanu na tyle zadowalającego, aby można ją było pokazać innym.
              A materiały?
              I tak wciąż się będą zmieniać, będzie ich przybywać - nie bądź taki niecierpliwy :)

Rozkłady jazdy - to mój priorytet na dziś :)

Wybaczcie, że nie będę odpisywał na pozostałe posty, ale nie mam czasu w
              godzinach pracy siedzieć na forum.
              W razie jakichś pilnych sugestii, proszę o maila:
              webmaster@zabki.pl
              do roboty ! :)
        • bogo22 Re: Nowa strona internetowa Urzędu 18.09.06, 09:39
          Nie zgodzę się z Tobą, że wszystko od razu powinno być.
          Tak długo narzekaliście na brak strony, że lepiej powiesić tyle co jest i
          dokładać sukcesywnie.
          Ja preferuję pracę w kolektywie - to ma być strona urzędowa, ale dla całych
          Ząbek - jak każdy coś znajdzie dla siebie i da od siebie, to będzie chyba lepiej.
          Nie tylko ja tworzę tę stronę, ja robię tylko mechanikę, grafikę dostaję,
          materiały będą przygotowywać inni koledzy, którzy tak jak Wy chcieliby pomagać w
          tworzeniu tej - bądź co bądź - naszej wspólnej strony ząbkowskiej.
          Myślę o stworzeniu forum na stronie, ale to duża praca bo chcę to wydziergać
          sam, więc to trochę potrwa.
          Na razie - możesz już poczytać gazetę samorządową - wrzuciłem wszystkie numery
          które znalazłem.

dzięki za komentarze i zapraszam do współpracy
          webmaster@zabki.pl
          • zabki_be Re: Nowa strona internetowa Urzędu 19.09.06, 11:49
            Oglądałem nową stronę internetową Ząbek i jestem załamany. Wizualnie jest dużo
            ciekawsza niż poprzednia ale funkcjonalnie jest do kitu.

W dobie wypełniania elektornicznych formularzy, śledzenia swoich spraw w necie,
            EDI, podpisu elektronicznego - ta strona wygląda archaicznie. Dopytywanie się na
            forum co by w niej jeszcze zrobić to amatorszczyzna.... skoro jesteście firmą
            która za to bierze pieniądze.

Osoba, która pracuje w urzędzie, powiedziała mi, że podobno strona poprzednia
            została specjalnie "sabotowana" by pojawił się pretekst do natychmiastowego
            wynajęcia firmy, która ją naprawi. Podobno potajemnie wykonuje to syn chyba
            zastępcy burmistrza. Wiedząc, że kadencja się kończy to trzeba komuś jeszcze
            zrobć jakiś przelew?!

• piotruscinski Re: Nowa strona internetowa Urzędu 19.09.06, 16:59
              zabki_be napisał:
              > Osoba, która pracuje w urzędzie, powiedziała mi, że podobno strona poprzednia
              > została specjalnie "sabotowana" by pojawił się pretekst do natychmiastowego
              > wynajęcia firmy, która ją naprawi. Podobno potajemnie wykonuje to syn chyba
              > zastępcy burmistrza. Wiedząc, że kadencja się kończy to trzeba komuś jeszcze
              > zrobć jakiś przelew?!

Czy możemy poznać prawdę w tej sprawie? I tak informacje tego typu są dostępne
              dla mieszkańców, więc w razie czego mogę zwrócić się o informacje oficjalnie do
              burmistrza!

Szanowni Panowie autorzy strony! Faktycznie wizualnie strona sie zmieniła i
              jest zrobiona w innym guście. Ale w stronie informacyjnej UM nie o to chodzi.
              Dziwne wydaje mi się, że UM nie zdecydował się na profesjonalna firmę, która
              taki serwis przygotowałaby szybko i fachowo. Wydaje mi się, że tą storne robią
              raczej jacyś młodzi ludzie od Sekretarza i spodziewam się, że jest to praca
              charytatywna.

Proszę o informację kto tworzy tą stronę i na jakich warunkach?
              • tijufit Re: Nowa strona internetowa Urzędu 06.10.06, 17:48
                piotruscinski napisał:

> Szanowni Panowie autorzy strony! Faktycznie wizualnie strona sie zmieniła i
                > jest zrobiona w innym guście. Ale w stronie informacyjnej UM nie o to chodzi.
                > Dziwne wydaje mi się, że UM nie zdecydował się na profesjonalna firmę, która
                > taki serwis przygotowałaby szybko i fachowo. Wydaje mi się, że tą storne
                robią
                > raczej jacyś młodzi ludzie od Sekretarza i spodziewam się, że jest to praca
                > charytatywna.
                >
                > Proszę o informację kto tworzy tą stronę i na jakich warunkach?

Czy wiadomo już coś na temat warunków tworzenia tej strony?
                • piotruscinski Re: Nowa strona internetowa Urzędu 09.10.06, 15:08
                  tijufit napisał:

> Czy wiadomo już coś na temat warunków tworzenia tej strony?

Szkoda gadać, jak widać Panowie, autorzy strony nie chcą odpowiedzieć na proste
                  pytanie, więc sam zapytałem Sekretarza, Pana Sylwestra Marzocha. Zapytałem
                  ustnie i ustną odpowiedź dostałem, więc papieru na to nie mam. A o to co się
                  dowiedziałem od Sekretarza:
                  Stronę tworzyło 3 osoby:
                  -etatowy informatyk UM zajmował się wkestią techniczną, dostał za to 500zł na
                  dodatkową umowę,
                  -kolega syna Pana Marzocha opracował materiał (teksty) na stronę, tak jak
                  powyżej 500zł
                  -syn Pana Marzocha opracował grafikę za darmo.

Strona jaka jest każdy widzi, czy była warta 1000zł to ciężko powiedzieć. Jedno
                  jest pewne: Zarządzający tym miastem nie potrafią sobie dać rady z tym tematem
                  od 3 miesięcy, a wcześniej też strona była nieaktualna więc można powiedzieć,
                  że wogóle sobie nie radzą
      • husky_ Re: Nowa strona internetowa Urzędu 20.09.06, 08:08
        bogo22 napisał: Zamiast bezmyślnie krytykować, zrób coś dla miasta - prześlij
        mi jakiś swój pomysł

Proponuję aby zrobić dział o znanych i ciekawych ludziach mieszkających w
        Ząbkach.
    • ttjj1 Re: Nowa strona internetowa Urzędu 03.10.06, 23:23
      Jest nowa mapka miasta, trochę mało czytelne są nazwy ulic. Przydałoby sie
      powiększenie i indeks. Ale dlaczego zlikwidowano tę poprzednią, można było
      zostawić link - zakres informacyjny tamtej mapy był nieporównywalny z obecną.
      • tijufit Re: Nowa strona internetowa Urzędu 06.10.06, 17:49
        ttjj1 napisała:

> zostawić link - zakres informacyjny tamtej mapy był nieporównywalny z obecną.

Ale wiele informacji było nieaktualnych albo niekompletnych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka