wid6 08.10.06, 17:26 Czy ktoś sie orientuje czy na terenie Ząbek lub okolicach budowane są lub będa mieszkania bezczynszowe najlepiej w segmentach czterorodzinnych , jeśli tak prosze o info z namiarami . Z góry dziękuję . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sloggi Re: Mieszkania bezczynszowe w segmentach 08.10.06, 18:46 Czy są one też bezopłatowe w kwestii prądu i mediów? Odpowiedz Link Zgłoś
luzka13 Re: Mieszkania bezczynszowe w segmentach 08.10.06, 19:47 Nie ma z czego się smiać. Mieszkania bezczynszowe naprawdę istnieją. Są to lokale w małych kamienicach lub segmentach, nie przekraczajacych czterech lokali, gdzie istnieje współwłasność nieruchomości. Lokatorzy-właściciele sami administrują budynkiem, ponosząc tylko koszty utrzymania. Jest to bardzo podobne do wspólnot mieszkanoiwych ale bez zarządu i administratora. Oczywiście można zatrudnić administaratora jesli jest taka wola właścicieli. Z tego co mi wiadomo w Ząbkach jest cala ulica cztero-mieszkanowych domków, koło osiedla Doz-Budu przy Powstanców. Odpowiedz Link Zgłoś
lidka_66 Re: Mieszkania bezczynszowe w segmentach 09.10.06, 08:10 Nie ma z czego się smiać. > Mieszkania bezczynszowe naprawdę istnieją. > Są to lokale w małych kamienicach lub segmentach, nie przekraczajacych czterech > lokali, gdzie istnieje współwłasność nieruchomości. > Lokatorzy-właściciele sami administrują budynkiem, ponosząc tylko koszty > utrzymania. Jest to bardzo podobne do wspólnot mieszkanoiwych ale bez zarządu i > administratora. > Oczywiście można zatrudnić administaratora jesli jest taka wola właścicieli. > Z tego co mi wiadomo w Ząbkach jest cala ulica cztero-mieszkanowych domków, koł > o > osiedla Doz-Budu przy Powstanców Tak, prawie wszystko się zgadza. Mieszkania bezczynszowe to budynki przy Powstańców. Domki są ośmiolokalowe. Mają wspólnoty które są zarządzane przez samych mieszkańców lub administratora. Decyzje o wyborze administracji zależała od mieszkańców. Chciałam też zauważyć, że "bezczynszowość" mieszkań nie zależy od tego ile jest ich w budynku tylko od tego jak są zarządzane. Może być ich w budynku nawet 20. Jest też kilka innych czynników które wpływają na "bezczynszowość" mieszkań. Odpowiedz Link Zgłoś
gapciams Re: Mieszkania bezczynszowe w segmentach 09.10.06, 09:12 ja mieszkam właśnie w takim mieszkaniu i musze powiedziec ze mam mieszane uczucia co do zasadnosci tworzenia takich wspolnot . generalnie czynsz jest faktycznie maly , warunki mieszkaniowe sa super , ale komunikacja i wzajemne zrozumienie sie przez sasiadow jest zadne !!! jesli cos jest wspolne to jest niczyje oto motto moich milych wspolnotowcow w zwiazku z tym nie sprzataja podworka nie odsniezaja w zime terenu lampka jak sie przepalila to sie nie pali i juz , trawa niech sobie sama rosnie podlewa sie i kosi :) tak oto jesli chcesz posiadac mieszkanie na osiedlu gdzie dziala wsponota przygotuj sie na taki wlasnie scenariusz chyba ze taki stan rzeczy ci odpowiada lub tez w co watpie akurat w twojej okolicy znajdziesz sasiadow ktorym bedzie chociaz troche zalezalo by to co wspolne bylo ladne zadbane i cieszylo oczy pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lidka_66 Re: Mieszkania bezczynszowe w segmentach 09.10.06, 09:52 Oczywiście w wielu przypadkach masz rację ale: zawsze można się dogadac, umówić kto co robi. Zastępować się wzajemnie lub.... wynając kogoś kto się tym zajmie. W jednym z budyneczków na "Osiedlu Na Skraju" właśnie tak to się odbywa. Jest administrator i to on wymienia np. spalone żarówki. Byc może mieszkancy nie maja na sprawy konserwacyjno-administracyjne czasu i ochoty i zatrudniają osobe do tego typu spraw. Uważam że wszystko można rozwiązać, każdy konflikt i problem tylko trzeba rozmawiac i czasem ustąpic.. Odpowiedz Link Zgłoś