Dodaj do ulubionych

pytanie do mieszkancow osiedli przy Powstancow

08.03.07, 22:34
Ogladalam dzisiaj pierwsze mieszkania w Zabkach przy ulicy Powstancow.
Oczywiscie to co mi sie rzucilo od razu w oczy to... komin elektrocieplowni.
bardzo prosze o szczera odpowiedz, czy takie sasiedztwo daje sie we znaki? Czy
to prawda, ze zalozyli niedawno jakies nowoczesne filtry? bede baaardzo
wdzieczna za info
Obserwuj wątek
    • widoczek2 Re: pytanie do mieszkancow osiedli przy Powstanco 08.03.07, 22:40
      My tam niedawno kupiliśmy mieszkanie, też nas ten komin przerażał, ale
      dowiedzieliśmy się, że po pierwsze ma filtry, a poza tym jest na tyle wysoki,
      że to co się z niego wydostaje spada w promilu 5 km. cZYLI JESTEŚMY POD
      TZW. ,,BOCIANIM GNIAZDEM"
    • qwerty888 Re: pytanie do mieszkancow osiedli przy Powstanco 08.03.07, 22:54
      Spokojnie.
      Jeśli chodzi o elektrociepłownie to pozatym,ze widzimy komin nie da się w żaden sposób odczuć jej obecności.
      No może pozatym, że od czasu do czasu potrafia wylewać jakiś syf do pobliskiego lasu .
      Ale dzieje się to tylko w jednym miejscu i myślę, że ktoś im się kiedyś do tyłków dobierze.
    • ponponka1 Kominy 09.03.07, 06:51
      Komin jest wysoki...wiatr wieje na gorze zawsze....im wyzszy komin tym dalej
      wywiewa....Pod latarnia .... najlepiej ;)
      Tego mnie uczono w szkole podstawowej
      Zatem komin mnie nie przeraza. Bardziej slupy trakcji elektrycznej
      • yapkovitz Re: Kominy 09.03.07, 07:41
        Sadze ze w tym miejscu mozna zadac pytanie mieszkancom osiedla Kopernika przy
        Powstancow:
        www.zabki.net.pl/modules.php?name=XForum&file=forumdisplay&fid=7
    • tijufit Re: pytanie do mieszkancow osiedli przy Powstanco 09.03.07, 08:27
      carolinecat napisała:

> Ogladalam dzisiaj pierwsze mieszkania w Zabkach przy ulicy Powstancow.
      > Oczywiscie to co mi sie rzucilo od razu w oczy to... komin elektrocieplowni.
      > bardzo prosze o szczera odpowiedz, czy takie sasiedztwo daje sie we znaki? Czy
      > to prawda, ze zalozyli niedawno jakies nowoczesne filtry? bede baaardzo
      > wdzieczna za info

Raczej się nie daje we znaki, no poza tym, że psuje wygląd, ale można się
      przyzwyczaić :)

Jeśli chodzi o zanieczyszczenia powietrza to bardziej uciążliwe są:
      - smród ze zlewni ścieków (ale ostatnio się poprawiło, była modernizacja zlewni
      i chyba nic już nie czuć),
      - w zimie dym z kominów domów opalanych węglem,
      - spaliny samochodów stojących w korkach.

No i poszukaj w archiwum tematu o składowaniu zanieczyszczeń w lesie koło
      elektrociepłowni w Kawęczynie, było o tym głośno jakiś czas temu. Nie wiem czy
      ta sprawa jest już rozwiązana, ale dla Ząbek jest to problem.

Większość informacji znajdziesz w archiwum forum, ale jak masz jeszcze jakieś
      pytania to śmiało :)
    • rossjac Re: pytanie do mieszkancow osiedli przy Powstanco 09.03.07, 14:30
      Komin to mały pikuś.Proszę zwrócić uwagę na dzwony kościelne. Najbardziej
      dokuczliwe jest dzwonienie o godz.6:30 i 7:30 w soboty i święta.Dżwięk dzwonów
      ostro się niesie i daleko.Nie wiem dla czego muszą dzwonić wszystkie trzy
      -wystarczyło by przynajmniej rano dzwonił jeden-(najmniejszy).Radzę sprawdzić
      przed zakupem mieszkania.
      • gonzoxx1 Re: pytanie do mieszkancow osiedli przy Powstanco 09.03.07, 14:44
        też nie jestem w stanie pojąć tego dzwonienia, ale cóż widocznie tak musi być
      • sz0rstki Re: pytanie do mieszkancow osiedli przy Powstanco 09.03.07, 14:49
        Myślę, że od Powstańców 60-62 w stronę Żołnierskie, te dzwony nie są już tak
        uciążliwe.

Natomiast co do komina. Jeszcze na etapie podejmowania decyzji
        o zakupie mieszkania, dowiadywałem się jak to jest z ew. emisją spalin z
        Kawęczyna.
        Okazało się, że na owe czasy (ok. 7 lat temu) Kawęczyn miał najnowocześniejsze
        w Polsce elektrofiltry a jakikolwiek opad z komina tej wysokości zaczyna się w
        odległości ok. 10 km. Dodatkowo kierunek wiatrów najczęściej wiejących w tym
        regionie jest taki, że obawiać się mogą mieszkańcy Ursynowa i okolic a nie my.
        Od niedawna, Kawęczyn przejęła f-ma Vattenfal, która chwali się, że jej
        priorytetem jest dbałość o środowisko.
        Tak więc jest to problem raczej estetyczny.

Z uwagi na bezpieczeństwo, na osiedlu Kopernika robiliśmy kilkakrotnie analizy
        wody (mamy własne ujęcie) które dowiodły brak wpływu sąsiedztwa elektrowni na
        wody gruntowe (wszystkie badane wskaźniki mieściły się w granicach norm).
        W moim odczuciu, największym problemem w naszej okolicy jest wypalanie śmieci
        na posesjach. Zarówno tych z gospodarstw domowych, jak i po budowlanych.
        Na szczęście okolica się "cywilizuje" i proceder ten jest coraz rzadszy.
        pzdr
        • malindazabki Re: pytanie do mieszkancow osiedli przy Powstanco 10.03.07, 12:16
          Ludzie nie namawiajcie nikogo wiecej zeby mieszkal w Zabkach. Mam dosc tych
          ilosci ludzi jakie juz tu sa a jeszcze kolejne osiedle to chyba przesada.
          Powiedzmy sobie prawde:
          - jest komin elektrocieplowni (smrod i rak)
          - sa przewody super wysokiego napiecia (rak)
          - jest dzwonnica i bedzie mega kosciol i mega dzwony (mega halas)
          - fatalne drogi (niebezpieczenstwo smierci),
          - coraz wiecej osiedli niedlugo bedzie jak w centrum warszawy (napady, rozboje,
          gwalty)
          - brak policji, przestepstwa nawet w lesie zabkowskim (j.w.)

jest tu bardzo niezdrowo i niebezpoiecznie, na kazdym kroku moze zginac
          samochod albo zostac obrabowanym kto moze niech stad ucieka !!!

Nie kupujcie tu mieszkan jest strasznie i tylko Ci co chca cos tu sprzedac to
          zachwalaja
          ale jest tu strasznie i niebezpiecznie
          i wszystkim rzadzi mafia.

Sciagaja haracze od wszystkich,
          kradna samochody,
          wlamuja sie do mieszkan non strop
          - uciekajcie stad wszyscy i to szybko !!!!

Nie kupujcie tu mieszkan jesli wam zycie mile
          ratujcie sie gdzies daleko z tego strasznego miejsca !

Malina
          • kabanoseczek Re: pytanie do mieszkancow osiedli przy Powstanco 10.03.07, 22:26
            Jest nawet jeszcze gorzej... kto by tu chciał mieszkać? Niech nawet nikt o tym
            nie myśli.
          • sz0rstki Re: pytanie do mieszkancow osiedli przy Powstanco 12.03.07, 11:52
            Taaa.... A co na to lekarze ? ;))))

BTW:
            Fajna prowokacja ;)

pzdr
    • piokow6 Re: pytanie do mieszkancow osiedli przy Powstanco 10.03.07, 22:58
      Komin pozostał tylko bo elektrocieplownia jest wylaczona przez prawie caly rok.
      W zeszlym roku na przyklad dzialala przez 2 tygodnie. Maja ja zamiar zamknac bo
      jest niepotrzebna.
      • wizard75 Re: pytanie do mieszkancow osiedli przy Powstanco 16.04.07, 09:09
        Chyba trochę przesadziłeś. Ciepłownia może nie działa, ale elektrownia na 100 %
        działa.
        • ledzeppelin3 Re: pytanie do mieszkancow osiedli przy Powstanco 16.04.07, 10:56
          Mieszkałam na osiedlu przy powstańców 2,5 roku. Niestety, Ząbki południowe to
          slumsy i zaplecze bazaru Różyckiego. Walące się rudery, smieci walające się po
          niezagospodarowanych działkach, nie mówiąc o pobliskim lesie. Zero zieleni,
          drzew. I wszędzie powstające bloki na ugorach- kolejna betonowa pustynia w
          miejsce łąk, które były tu jeszcze 7 lat temu. Drogi są w fatalnym stanie. W
          porównaniu z innymi podwarszawskimi miejscowościami, Ząbki wyróżniaja się
          brzydotą i rabunkowa gospodarką gminy, która sprzedaje grunty deweloperom bez
          żadnego plany, ładu i składu. Kiedy wieje wiatr z południa, przynosi smród
          składowanych w lesie odpadków z elektrociepłowni Czajka, mieszanych z popiołami
          elektrociepłowni Kawęczyn. No i samo miasteczko....Nie ma rynku, knajpek, a
          domy mieszkających tu ludzi wyróżnaiją się brzydotą- no cóż, elyta
          intelektualno-finansowa tu raczej nie mieszka:P Ogólnie rzecz biorąc, mam o
          Ząbkach jak najgorsze zdanie. Odradzam każdemu mieszkanie tutaj.
          • dundy123 Re: pytanie do mieszkancow osiedli przy Powstanco 16.04.07, 12:13
            Masz trochę racji, ale chyba dawno tutaj nie byłeś bo wiele z tego co piszesz
            jest już nieaktualne. Nic już nie śmierdzi, drogi się trochę poprawiły.
            Ja nie narzekam, mieszka mi się tutaj całkiem dobrze.
            • tijufit Re: pytanie do mieszkancow osiedli przy Powstanco 16.04.07, 16:32
              dundy123 napisał:

> Masz trochę racji, ale chyba dawno tutaj nie byłeś bo wiele z tego co piszesz
              > jest już nieaktualne. Nic już nie śmierdzi, drogi się trochę poprawiły.
              > Ja nie narzekam, mieszka mi się tutaj całkiem dobrze.

Racja, nie jest najgorzej. Wiele jest rzeczy do których można się przyczepić,
              ale generalnie idzie raczej ku dobremu. A za kilka lat mam nadzieję będzie
              jeszcze lepiej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka