Dodaj do ulubionych

ul. Kolejowa - cytat

04.04.07, 15:29
Dla tych, którzy są w stanie pominąć temat ul. Kolejowej - zamieszczam
wypowiedź (prawdopodobnie) pracownika SISKOM-u

"Na 90% ulica kolejowa zostnanie zasklepiona przed przejazdem (łacznie z
likwidacją przejazdu kolejowego.
Chyba, że miasto lub powiat podjęły działania w celu przedłużenia tej drogi
powiatowej do drogi 631 po prostej (można przedłużyc
troche wiadukt WOW nad torami i pod spodem oprócz torów zmieści się i ta
droga.
Oczywiscie sprawa jest dosyć skomplikowana - dużo uzgodnień i chodzenia za
tymi sprawami. Generalnie to jest droga powiatowa więc
w interesie powiatu powinno być zachowanie jej drożności.
Z drugiej strony korzystają z tej drogi mieszkańcy Zabek północnych brak
takiego połączenia to będzie dla nich duże utrudnienie.
Przejazd w Ząbkach zostanie dodatkowo dociążony. Cały ruch który obecznie
jeżdzi Kolejową będzie musiał się obbywać albo przez
przejazd i do ks. Skrupki albo ul. Wolności/Bystrą do węzła Marki i dalej już
WOW - ką. Więc interes mieszkańców jest ewidentnie
zagrożony.
dodatkowo można by wynegocjować od GDDKiA przebudowanie tego na ich koszt -
przynajmniej częsciowe pokrycie kosztów. Obecnie
GDDKiA przebudowuje uliczki w ususie które zostaną zaślepione przez
poprowadzenie tam trasy S8 Konotopa - Powązkowska. Sprawa jest
jeszcze bardziej zawiła - bo włączenie nowo-kolejowej do 631 trzeba by
uzgonić z MZDW. i zmiene projektu wiaduktu nad torami z
GDDKiA - ale jak to mówimy w SISKOMie "kto chce szuka sposobu, kto nie chce
szuka powodu" A jest to już naprawde ostani dzwonek.
Wszelkie tego typu manipulacje przy projekcie już po wydaniu decyzji OUŚ mogą
skutkować koniecznością powtórzenia całej procedury
oceny odziaływania inwestycji na środowisko..."
Autor: tomkr
PS
Nikt nie zainteresował się tą drogą
Obserwuj wątek
    • tomkrt Re: ul. Kolejowa - cytat 04.04.07, 15:40
      robert8882 napisał:

> Dla tych, którzy są w stanie pominąć temat ul. Kolejowej - zamieszczam
      > wypowiedź (prawdopodobnie) pracownika SISKOM-u
      >
      Małe sprostowanie SISKOM jest stowarzyszeniem - organzacją no-profit nie zatrudnia pracowników tylko ma członków, w tym jednego z Ząbek - w mojej skromnej osobie. Ponieważ nie jestem w zarządzie stowarzyszenia, to nie moge go reprezentować i moje wypowiedzi są tylko moimi prywatnymi wypowiedziami, a nie stanowiskiem stowarzyszenia. No chyba że do pewnych wystąpień i dzialań zostane upoważniony przez zarząd - ale wtedy to wyraźnie to zaznaczam.
      To tyle tytułem sprostowania - wyjaśnienia.
      • robert8882 Re: ul. Kolejowa - cytat 04.04.07, 16:07
        Ale nie działacie w stylu Przyjazne Miasto?
        • tomkrt Re: ul. Kolejowa - cytat 04.04.07, 16:26
          robert8882 napisał:

> Ale nie działacie w stylu Przyjazne Miasto?

Nie, nie działamy. Nie wiem nawet skąd takie przypuszczenie?
          Dzięki działaności uświadamiającej i udostępnianiu publicznemu dokumentacji projektowej. Udało się działaność wielu tego typu organizacji blokujących inwestycje drogowe mocno ograniczyć. Teraz bardziej przerzuciły się na centra handlowe i wieżowce.
          siskom jest za rozwijaniem dobrych połączeń komunikcyjnych i szybkim ich budowaniu, oczywiście inwestycje muszą być przygotowane rozsądnie, w zgodzie ze sztuką projektową, przy minimalizacji ich uciążliwości dla otoczenia oraz z minimalizacją ich ingerencji środowisko naturalne.
          Wymieniona przez Ciebie organizacja próbowała zarabiać na oprotestowywaniu różnych inwestycji. Więc nie wiem skąd u Ciebie takie skojarzenie ?
          • robert8882 Re: ul. Kolejowa - cytat 04.04.07, 16:47
            Z niewiedzy.
            Nie miałem pojęcia, że powodem istnienia organizacji jest publikacja na stronie
            internetowej planów dróg.
            Porównanie do przyjaznego miasta - rzeczywiście niestosowne za co przepraszam.
            • tomkrt Re: ul. Kolejowa - cytat 04.04.07, 17:06
              robert8882 napisał:

> Z niewiedzy.
              > Nie miałem pojęcia, że powodem istnienia organizacji jest publikacja na stronie
              >
              > internetowej planów dróg.
              > Porównanie do przyjaznego miasta - rzeczywiście niestosowne za co przepraszam.

publikacja dokumentacji to tylko jedna z form działaności - acz dosyć istotna - ponieważ znacznie zmnieszyła się ilość ludzi którzy w nieświadomości kupowali swoje mieszkania przy rezerwach pod cele komunikacyjne - bo developer im nic nie powiedział, cena była atrakcyjna, a na wizualizacji otoczenie stanowiał wokoło była łąka i drzewka.

Niestety z prawie z każdego takiego osiedla potem wyrasta jakaś organizacja protestująca przeciwko danej inwesycji. Znane jest to jak syndrom NIMB (not i my backyard) - i to niestety jest głowny powód opóźnień w budowie warszawskiego węzła drogowego.

Jeśli bardziej jest Pan zainteresowany działalnością stowarzyszenia to polecam rodział drugi statutu
              www.siskom.waw.pl/siskom-statut.htm
    • tomkrt Prośba do Robert8882 04.04.07, 16:08
      Mam prośbe, jak wyciągasz moje wypowiedzi z innych wątków i robisz z nich samodzielne wątki to podawaj prosze link do miejsca (wątku), gdzie dana wypowiedź znajduje się w orginale. Bo czasem czytającym może być ciężko się zorientować o co chodzi.

Tutaj orgianlny post dot. ul. Kolejowej
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=97&w=60197785&wv.x=2&a=60250758
      • robert8882 Re: OK 04.04.07, 17:05
        będę o tym pamiętał
        Co można zrobić, aby droga jednak dochosziła do węzła komunikacyjnego?
        I czy SISKOM jest w stanie doprowadzić do dialogu pomiędzy osobami
        kompetentnymi do podejmowania tego typu decyzji?
        • tomkrt Re: OK 05.04.07, 01:23
          robert8882 napisał:

> będę o tym pamiętał
          > Co można zrobić, aby droga jednak dochosziła do węzła komunikacyjnego?

Bezpośrednio do węzła - wg mnie nie ma takiej możliwości. Nie można też jej włączyć bezpośrednio do WOW.
          Można tylko próbować włączyć ją do drogi 631 i dopiero z z tamtąt będzie dostęp do węzła z 631/WOW.

> I czy SISKOM jest w stanie doprowadzić do dialogu pomiędzy osobami
          > kompetentnymi do podejmowania tego typu decyzji?

Niestety SISKOM nie jest w stnaie zajmować się wszystkimi drogami w aglomeracji Warszawskiej. Absolutnym priorytetem są obdwodnice i pozostałe drogi wysokich klas "S" "GP" a także część wylotówek z Warszawy. Mamy ograniczone moce przrobowe - (praca społeczna kosztem czasu wolnego lub w czasie urlopów) ledwo starcza na monitorowanie sytucji i interwencje w tych sprawach. Niestety drogi powiatowe są już poza naszymi zainteresowaniami.

Pozatym nie jesteśmy w żadnym razie stroną tej sprawy. To droga powiatowa i powiat powinien dbać o swoje interesy i wykazać się inicjatywą w tej sprawie.

Dodatkowo powinny podnieść raban władze miasta - bo zagrozony jest interes mieszkańców. Może już to zrobiły ? bo miały okazję. W marcu rosesłaliśmy po okolicznych samorządach pismo z informacją (przypomnieniem) o toczącej się rozprawie administracyjnej w sprawie DOUŚ dla WOW-ki gdzie prosiliśmy władze miast i powiatu o zgłaszanie swoich wniosków do projektu i raportu o WOW, ponieważ termin ich składania się zbliżał.
          Głównie chodziło nam o stanowisko w sprawie wariantów WOW - szczególnie nie korzystnego waraniantu W3. Ale liczyliśmy również, że przy okazji każde z miast lub powiat spojrzy w plany i będzie chciał zgłaszać swoje wnioski i uwagi do projektów. np. odnoszące się do ekranowania trasy. Czy jak ma to w tym przypadku - do przebiegu ulic loklanych. Z tego co wiem, to Ząbki nie zajęły stanowiska w sprawie wariantu WOW, zrobiiły unik - zanczy się zakceptowano wszystkie warianty przebiegu łącznie z W3.
          Nie wiem czy do Wojewody wysłane były jakieś dodatkowe wnioski dotyczące ul. Kolejowej, lub budowy kładki pieszo-rowerowej nad WOW w ciągu ulicy Bankowej. Nawet jeśli wnioski zgłaszane podczas takiej rozprawy nie tyczą się spraw środowiskowych - to i tak kopia korespondecji trafia do GDDKiA która przesyła ją do projektanta jeśli wnioskowane korekty planu są sensowne i gdy prosi o nie ktoś poważny - w tym przypadku władze miasta - z reguły są uwzględniane.

Miasto ma gospodarza, są radni, wicestarosta jest również z Ząbek - sprawa ul. Kolejowej to duże pole do popisu dla nich. Co najwyżej SISKOM może wspomóc ich działania w tej sprawi w miare możliwości, ale na pewno nie do nas należy inicjatywa w tej sprawie.
          • robert8882 Re: Apel 05.04.07, 08:50
            Jak rozumiem, potrzebna jest osoba będąca w stanie dotrzeć do władz miasta i w
            miarę precyzyjnie naświetlić sytuację.
            I do tego powinna być to osoba, która zostanie nie tylko wysłuchana, ale też
            zrozumiana.
            Pozostaje tylko mieć nadzieję, że ktokolwiek z UM Ząbki przegląda forum, i
            będzie w stanie wyciągnąć wnioski patrząc szerzej, niż tylko na swoją ulicę.
            Dziękuję za informacje
            • tijufit Re: Apel 05.04.07, 09:00
              robert8882 napisał:

> Jak rozumiem, potrzebna jest osoba będąca w stanie dotrzeć do władz miasta i
              w
              > miarę precyzyjnie naświetlić sytuację.
              > I do tego powinna być to osoba, która zostanie nie tylko wysłuchana, ale też
              > zrozumiana.
              > Pozostaje tylko mieć nadzieję, że ktokolwiek z UM Ząbki przegląda forum, i
              > będzie w stanie wyciągnąć wnioski patrząc szerzej, niż tylko na swoją ulicę.

Proponuję wysłać e-mail/pismo do Burmistrza/Rady/Starosty w tej sprawie wraz z
              naświetleniem sytuacji.
              • robert8882 Re: Apel 05.04.07, 09:37
                Problem, że wyłącznie tomkr jest w stanie bronić swoich argumentów. Ja mogę
                przepisać jego wypowiedź i udawać, że jestem na tyle zaznajomoiny z tematem, że
                wiem o czym mówię. Nie powołam sie przecież na tajemniczego tomkra z forum,
                który podkreślił, że jego opinia nie jest oficjalnym zdaniem SISKOM-u. W
                przypadku dodatkowych pytań - nie będę w stanie udzielić żadnych odpowiedzi ani
                wyjaśnień.
                Dłędne koło.
                Niemniej postaram się naświetlić ten temat najlepiej jak potrafię.
          • kubicki.m Sprawa WOW i Rada Miasta Ząbki 05.04.07, 11:00
            Z przykrością stwierdzam, iż dokumenty z organizacji SISKOM trafiły do Radnych
            w piątek, a do wtorku upływał wskazany w nich termin składania uwag. Sprawa WOW
            została poruszona kilkakrotnie na Komisji Społecznej i Gospodarczej. Wysłałem
            mailem zapytanie do SISKOM o informacje dotyczące ulicy Kolejowej. Odpowiedź
            dostałem 15 marca. Sprawa tej ulicy nie jest zakończona i Radni sukcesywnie
            zdobywaja różne materiały na ten temat. Niestety materiały ze strony
            internetowej SISKOM wprowadzają dużo zamieszania i nie są spójne.
            Mieszkańcy Ząbek mogą być spokojni - ulica Kolejowa nie będzie ślepa. Ani
            Powiat ani Miasto Ząbki na to nie pozwolą.
            • robert8882 Re: Sprawa WOW i Rada Miasta Ząbki 05.04.07, 14:21
              Materiały ze strony internetowej może i wprowadzają dużo zamieszania, ale ja
              odbieram to jako zaletę - wolę takie rozwiązanie niż nagle zobaczyć znak "ślepa
              ulica".
              Nie jestem biegły w wyszukiwaniu informacji, i może to spowodowało że na
              stronie UM Ząbki nie znalazłem nic o węzłach i połączeniach miasta z obwodnicą.

Natomiast jestem bardzo wdzięczny, że jednak rada miasta bierze czynny udział w
              pracach planistycznych i jest w stanie w porę opiniować kolejne etapy.
            • tomkrt Re: Sprawa WOW i Rada Miasta Ząbki 05.04.07, 16:18
              kubicki.m napisał:

> Z przykrością stwierdzam, iż dokumenty z organizacji SISKOM trafiły do Radnych
              > w piątek, a do wtorku upływał wskazany w nich termin składania uwag. Sprawa WOW
              >
              > została poruszona kilkakrotnie na Komisji Społecznej i Gospodarczej.

dokument dotarły do kacelarii 13 marca we wtorek.
              Ale nic straconego Rada nadal może podjąć stosowne stanowisko kierując się troską o funkcjonalny układ drogowy aglomeracji warszawskiej, i dbając o interesy mieszkańców.
              Rada miasta Zielonka - przegłosowała stosowne stanowisko po wskazanym terminie (26 marca) www.siskom.waw.pl/materialy/s17wow/zielonka_uchwala.pdf.
              Stanowisko Rady Miasta nie jest typowym wnioskiem do toczącej się rozprawy administracyjnej - tylko jest opinią reprezentantów całej społeczności.
              Mimo upływu terminu - Wojewoda powinien także takie stanowisko wziąć pod uwagę przy podejmowaniu decyzji o uwarunkowaniach środowiskowych - czyli defakto ostatecznie decydując, który z wariantów będzie realizaowany.

> Wysłałem
              > mailem zapytanie do SISKOM o informacje dotyczące ulicy Kolejowej. Odpowiedź
              > dostałem 15 marca. Sprawa tej ulicy nie jest zakończona i Radni sukcesywnie
              > zdobywaja różne materiały na ten temat.

Jeśli jest Pan w posiadaniu jakiś nowych informacji - bardzo proszę żeby się Pan nimi podzielił.

>Niestety materiały ze strony internetowej SISKOM wprowadzają dużo zamieszania >i nie są spójne.

Moge prosic o rozwinięcie tej myśli - co nie jest spójne i co wprowadza zamiesznie ?

www.siskom.waw.pl/s17.htm
              Prezentowane na stronie mapy pochodzą z końca 2005 roku i są tymi samymi materiałami, które są złożone u wojewody - część dokumentacji o wydanie decyzji i o uwarunkowanich środowiskowych. Z mojej wiedzy raczej nic się do tej pory nie zmieniło.
              Można mieć troche zastrzerzeń co dojakości dużych map.
              Bo są dosyć mocno skompresowane. Ale okolice węzłów są dobrej jakości.

Na rysunku
              www.siskom.waw.pl/mapy/s17wow/wow-zielonka.jpg
              wrysowane jest zamknięcie ul. Kolejowej (grubsza linia).

> Mieszkańcy Ząbek mogą być spokojni - ulica Kolejowa nie będzie ślepa. Ani
              > Powiat ani Miasto Ząbki na to nie pozwolą.
              Tobrze wiedzieć, że Radni trzymają ręke na pulsie.
              Prosiłbym o informacje o wynikach Państwa działań.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka