Dodaj do ulubionych

Strona www.e-zabki.pl

21.12.07, 12:57
Witam,

Takie pytanie. Co dzieje się ze stroną www.e-zabki.pl Od kilku dni
nic się tam nie dzieje.
Obserwuj wątek
    • betty-226 Re: Strona www.e-zabki.pl 21.12.07, 12:59
      No i sam sobie odpowiedziałeś.
      Nic się nie dzieje :D:D:D
      • robert8882 Re: Strona www.e-zabki.pl 21.12.07, 13:32
        Powstanie tej strony było w mojej opinii rewelacyjnym pomysłem, i do tej pory
        nie mogę pojąć, czemu urząd nie jest w stanie dofinansować jej tworzenia.
        Co najważniejsze - była niezależna.
        Wystarczyło zapewnić warunki w celu rozbudowy serwisu i włączenia w działania
        innych ludzi i ośrodków, i mieli byśmy PROFESJONALNĄ lokalną stronę.
        • pszab Re: Strona www.e-zabki.pl 25.12.07, 18:47
          Jeżeli urząd ją dofinansuje to przestanie być niezależna.
          • robert8882 Re: Strona www.e-zabki.pl 30.12.07, 12:43
            Jeśli urząd jej nie dofinansuje, to całkiem przestanie być.
            Żyjemy w podłym kapitalizmie, i jakiekolwiek działanie, nawet głęboki altruizm,
            musi mieć podbudowę finansową. Jeśli nie na zakup nowego mercedesa - to choćby
            na domenę, komputer i parę groszy na bieżące wydatki.
            Niezależność zależy wyłącznie od autora. To on stworzył stronę, i nad nią czuwa.
            Strona nie jest więc własnością urzędu, i urząd nie może nakazać zmiany właściciela.
            A bardzo mógłby ją wzbogacić doprowadzając do włączenia się w jej tworzenie
            innych instytucji jak choćby szkół (nowości i ogłoszenia), biblioteki miejskiej
            (nowe książki), a nawet kościoła.
            Pomoc władz miasta i radnych może okazać się bezcenna.
            • tomkrt Re: Strona www.e-zabki.pl 30.12.07, 13:42
              Myśle że problemem nie są finase a czas jaki może poświęcić redatkor.
              e-zabki.pl miły jednosobową redakcję. Widać sytuacja życiowa lub zawodowa Rafała zmieniła się na tyle że nie może inwestować kilku godzin dziennie w jej redagowanie.

Co do kosztów - autor strony nigdy nie zastrzegał, że pozostanie ona no-profit i z czasem zaczęły by się na nniej pojawiać płatne reklamy.
              • krzysztof.murawski Re: Strona www.e-zabki.pl 30.12.07, 15:37
                Dobrze by było gdyby ta strona nadal istniała i się rozwijała, ale
                dofinansowanie z urzędu, jeśli w ogóle możliwe, wymagałoby
                przestrzegania odpowiednich procedur i złożenia odpowiednich
                wniosków. Za publiczne pieniądze nie można finansować ot tak sobie
                różnych komercyjnych przedsięwzięć.

Domyślałbym się, że autor ma problem z czasem i pieniędzmi, a z
                reklam nie zarobi wiele bo oglądalność wbrew pozorom nie jest
                nadmiernie wysoka.

Ilość pracy natomiast, której wymaga prowadzenie takiego serwisu
                jest bardzo duża.

Rozwiązaniem byłaby raczej jego dalsza komercjalizacja i objęcie
                poza Ząbkami szrszego terenu. Być może autor mógłby stworzyć taki
                biznesplan i znaleźć inwestora finansowego. Przy szerszym obszarze
                działania wpływy z reklam mogłby prawdopodobnie utrzymać taki
                serwis.
                • robert8882 Re: Strona www.e-zabki.pl 30.12.07, 19:52
                  Czyli współfinansowanie ze strony urzędu jest prawnie niemożliwe?
                  Szkoda
                  Przedsięwzięcie póki co raczej ma charakter społeczny, a nie komercyjny. Poza
                  tym nie jest to takie tam sobie różne przedsięwzięcie, lecz nasza strona naszego
                  miasta i to z prawdziwego zdarzenia.
                  Biorąc pod uwagę, że do Ząbek napływa coraz więcej młodych ludzi - strona taka
                  wypełnia pewną dość istotną lukę informacyjną i tworzy więzi wśród społeczności
                  miasta.
                  Dyskutujemy o 130 000 zł na maszynkę do głosowania, a tu otrzymujemy za realną
                  kwotę wymierny efekt ludzkiej pracy.
                  Czy na prawdę nic się nie da zrobić?
                  Panie Krzysztofie. Może warto porozmawiać z odpowiednimi osobami.
                  • krzysztof.murawski Re: Strona www.e-zabki.pl 31.12.07, 14:39
                    Nie sądzę, że jest niemożliwe, ale jako żywo przypomina mi dyskusje
                    sprzed bodaj 12 lat na temat Co Słychać. Mówiłem wtedy, że jeśli
                    samorząd chce mieć w Ząbkach gazetę, to powinien zostawić jej
                    samodzielność. Ale nie, stanęło na tym, żeby to była gazeta urzędu
                    no i jest - dzisiaj widać jaka - rodzaj biuletynu wewnętrznego.
                    Takie gazety mają zerową wiarygodność i będę się przeciwstawiał
                    przejęciu portalu przez urząd miasta.

Są bodaj 4 tytuły prasowe, które "obsługują" nasz teren i jeśli
                    portal nie potrafi się utrzymać, to jego problem. Każdy może założyć
                    portal.

Sądzę, że właściciel się przeliczył co do oglądalności. Niewielka
                    oglądalność nie daje szans na zyski z reklam, a nie jest wielka, bo
                    małą w gruncie rzeczy osób czyta e-zabki.
                    • tedglen Re: Strona www.e-zabki.pl 31.12.07, 14:46
                      krzysztof.murawski napisał:

> Sądzę, że właściciel się przeliczył co do oglądalności. Niewielka
                      > oglądalność nie daje szans na zyski z reklam, a nie jest wielka,
                      > bo małą w gruncie rzeczy osób czyta e-zabki.

Nie sądzę, żeby autor nastawiał się na działalność zarobkową dzięki
                      portalowi. Samo kupno bazy danych do zastosowań komercyjnych jest
                      kosztowne, a gdzie silnik portalu? Portal musiałby generować
                      naprawdę spore zyski z reklam aby się to opłacało kupić.
                      • robert8882 Re: Strona www.e-zabki.pl 02.01.08, 11:11
                        Ciekawe co o tym sądzi autor strony :)
                        • tedglen Re: Strona www.e-zabki.pl 02.01.08, 18:56
                          robert8882 napisał:

> Ciekawe co o tym sądzi autor strony :)

Od dłuższego czasu go nie ma. Mam nadzieję, że wkrótce się odezwie.
              • tedglen Re: Strona www.e-zabki.pl 31.12.07, 10:43
                tomkrt napisał:

> Myśle że problemem nie są finase a czas jaki może poświęcić
                > redatkor.

Też tak myślę, najbardziej znaczący koszt jaki ponosi autor to czas
                na redagowanie. Pieniądze są raczej niewielkie, koszt domeny, prądu
                zużywanego przez komputer... Engine do portalu jest zaś chyba
                darmowy.

Jednak skoro serwis się sprawdził i się nam podoba, co stoi na
                przeszkodzie aby dorzucić do tych kosztów? Kwoty rzędu 0,50-1,00 zł
                wpłacone przez kilkudziesięciu "prywatnych sponsorów" w całości
                pokryłyby techniczne koszty utrzymania serwisu.
    • zanecin Re: Strona www.e-zabki.pl 21.12.07, 14:53
      Podziwiam twórcę bo włożył w to mnóstwo pracy i zdaje się była to
      praca społeczna. Efekt był znakomity.
      Podziwiam takich aktywistów bo ja jestem za leniwy :))
    • tedglen Re: Strona www.e-zabki.pl 21.12.07, 18:57
      wierny_1 napisał:

> Takie pytanie. Co dzieje się ze stroną www.e-zabki.pl Od kilku dni
      > nic się tam nie dzieje.

Raczej od kilku tygodni. Podejrzewam, że chodzi o urlop, wyjazd
      autora, tego typu przyczyny. Mam nadzieję, że wkrótce portal znowu
      będzie publikował ciekawe informacje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka