Dodaj do ulubionych

tunel w ciagu ulic Orla - Wojska Polskiego .....

18.03.09, 22:01
Szanowni Państwo,

Miło mi jest Państwa poinformować, że w dniu 17.03.2009r. został
ogłoszony przetarg w ,,USŁUGI W ZAKRESIE OPRACOWANIA WIELOBRANŻOWEJ
DOKUMENTACJI PROJEKTOWO–KOSZTORYSOWEJ DLA POTRZEB BUDOWY TUNELU
DROGOWEGO POD TORAMI KOLEJOWYMI W CIĄGU ULIC WOJSKA POLSKIEGO – ORLA
W ZĄBKACH".

Podaję link:
umzabki.bip.org.pl/?tree=przetarg&id=229
Zapraszam do lektury.

Z poważaniem
Sławomir Ziemski
Radny Rady Miasta
Obserwuj wątek
    • annulisz Re: tunel w ciagu ulic Orla - Wojska Polskiego .. 21.03.09, 09:05
      To jeszcze o niczym nie świadczy dla miasta poza tym, że ktoś za to opracowanie
      zgarnie kasiorę
      • chudzini Re: tunel w ciagu ulic Orla - Wojska Polskiego .. 21.03.09, 12:01
        Dopiero wykonanie dokumentacji? Szkoda, że nie wykonanie samej budowy, ale dobre
        i to...
      • rifley Re: tunel w ciagu ulic Orla - Wojska Polskiego .. 22.04.09, 08:36
        Raczej nie przewidywałbym, że zrobi to za darmo. Jak dla mnie świadczy to o
        szybkiej reakcji na potencjalny przydział środków z UE :)
    • tv2000 kupił, nie kupił, dokumentację można zrobić. 21.03.09, 22:52
      Skończcie z tą żałosną demagogią. Tunel zrobicie? Żarty. Znowu
      będzie o czym pisać w gazetce przez kilka wydań. Niech się gawiedź
      cieszy. Żałosne są te wasze iluzoryczne sukcesy. Może metro i
      tramwaj powietrzny do Warszawy też wkrótce powstanie? Pisanie nic
      nie kosztuje. Dalej....
      • slawomir_ziemski trochę wiary ..... 21.03.09, 23:33
        Szanowny Panie,

Środki na opracowanie stosownej dokumentacji zostały przewidziane w
        budżecie Miasta Ząbki na 2009r.- 600 tys. zł

Nikt nie ukrywa, że szybka budowa tunelu uzależniona jest od
        pozyskania środków z UE. Wniosek w tym zakresie został już złożony.
        PLK SA podpisały deklarację o współfinansowaniu projektu.

Niestety z przykrością muszę poinformować, że pomimo ustnych
        deklaracji stosowne dokumenty nie zostały podpisane przez 3 stronę -
        Starostwo Powiatowe w Wołominie (budowa tunelu w ciągu ulicy
        powiatowej).

Wstępny szacunkowy koszt budowy tunelu wyniesie ponad 2o mln zł.

Z poważaniem
        Sławomir Ziemski
        Radny Rady Miasta

• monic18 Re: kupił, nie kupił, dokumentację można zrobić. 16.05.09, 17:58
        tv2000 napisał:

> Skończcie z tą żałosną demagogią. Tunel zrobicie? Żarty. Znowu
        > będzie o czym pisać w gazetce przez kilka wydań. Niech się gawiedź
        > cieszy. Żałosne są te wasze iluzoryczne sukcesy. Może metro i
        > tramwaj powietrzny do Warszawy też wkrótce powstanie? Pisanie nic
        > nie kosztuje. Dalej....

No proszę ale się gościu wstrzeliłeś. Kilka dni po twojej pełnej sarkarmu
        wypowiedzi okazało się że budowa tunelu nie jest już tylko i wyłącznie w sferze
        marzeń aktualnej władzy, lecz są na ten cel zarezerwowane przez marszałka
        województwa konkretne pieniądze.
        Ktoś z władz miasta popracował nad tym tematem i teraz ma wielkie szanse na
        pozytywne zakończenie.

Co do Ciebie tv2000 z jednym się z Tobą zgodzę "pisanie nic nie kosztuje",
        szczególnie w internecie.
        Ktoś 20 czy 30 lat temu rzucił temat budowy przez tory kolejowe tunelu i dopiero
        teraz doczekaliśmy się szansy na realizację tego tematu.
        Z rok temu Burmistrz rzucił pomysł budowy tramwaju na Dworzec Wschodni. Być
        może będziemy czekać na ten tramwaj 10, 20 czy 30 lat. Ale wiele lat temu, tak
        jak i teraz ktoś miał pomysł, ktoś odważył się podjąć ryzyko zaplanowania i
        budowy czegoś, co przez tego pokroju osoby jak Ty jest od razu z zasady
        wyśmiewane.
    • slawomir_ziemski dofinansowanie z UE ... 22.04.09, 08:05
      Szanowni Państwo,

Projekt Ząbek dotyczący budowy tunelu pod torami kolejowymi w ciągu
      ulic Wojska Polskiego - Orla został umieszczony na miejscu 7 listy
      rankingowej RPO WM z zakładanym dofinansowaniem z UE w kwocie 20,9
      mln zł (całkowita wartość projektu - 24,5mlnzł).

Składam gratulacje na ręce Pana Burmistrza za doprowadzenie do
      etapu, w którym możemy realnie już rozmawiać o takim rozwiązaniu
      komunikacyjnym w Naszym Mieście, pomimo wielu gorzkich słów ze
      strony oponentów podważajacych podejmowane działania (ale mam
      nadzieję, że była to mniejszość).

Z poważaniem
      Sławomir Ziemski
      Radny Rady Miasta
      • xris78 Re: dofinansowanie z UE ... 22.04.09, 08:11
        Jak widać odważne projekty zostały docenione przez dysponentów
        środków europejskich. W tym kontekscie to może i tramwaj do Ząbek
        przestanie być dla kilku osób temat do ironicznych komentarzy...
      • 0bi Re: dofinansowanie z UE ... 24.04.09, 00:00
        Tak szczerze mówiąc to czy nie ma w Ząbkach ważniejszych inwestycji niż
        tunel???Czyż pilniejszymi do rozwiązania problemami nie są: fatalny stan dróg w
        Ząbkach, brak dobrej komunikacji z Warszawą, brak parkingu przy stacji kolejowej
        (dzikie parkowanie przy Orlej), zanieczyszczony las i pewnie jeszcze wiele innych.
        Tunel pod torami przydałby się ale na skrzyżowaniu ze Strażacką, natomiast ruch
        pociągów w centrum Ząbek stanowi raczej znikomą uciążliwość dla ruchu.
        • chudzini Re: dofinansowanie z UE ... 24.04.09, 00:11
          Ponad 100 razy dziennie zamykany szlaban i korek we wszystkie strony na długość
          ponad 200m w godzinach szczytu to mało znikoma uciążliwość dla ruchu?

Na drogi też jest dofinansowanie... natomiast Strażacka (i jej okolica) nie jest
          w Ząbkach. Jeśli uważasz, że komunikacja z Warszawą nie istnieje to wsiądź może
          do tego pociągu i wypróbuj...
        • xris78 Re: dofinansowanie z UE ... 24.04.09, 07:26
          Kolejnosc realizacji inwestycji to zawsze dosc subiektywna sprawa.
          Moim zdaniem tunel w zaczacy sposob usprawni komunikacje w Zabkach.
          W godzinach szczytu jest bardzo duze zamieszanie w centrum miasta
          zwiazane z ciagle zamknietym przejazdem kolejowym. W kwestii
          komunikacji serdecznie zapraszam do pociagu, ktorym mozna podrozowac
          na Karte Miejska, do autobusu 199 oraz X... Jestem przekonany, ze
          jestesmy jedna z lepiej skomunikowanych miast w okolicach Warszawy.
          Co do parkingu w poblizu stacji PKP to jest to spore utrudnienie,
          ktore w najblizszym czasie bedzie prawdopodobnie rozwiazane. Z tego
          co wiem ma powstac parking w poblizu tzw. topoli. Jezeli tak duzo
          osob parkuje kolo stacji PKP to jednak ceni sobie szybki dojazd do
          Wa-wy pociagiem :-)
        • monic18 Re: dofinansowanie z UE ... 24.04.09, 08:22
          0bi napisał:

> Tunel pod torami przydałby się ale na skrzyżowaniu ze Strażacką, natomiast ruch
          > pociągów w centrum Ząbek stanowi raczej znikomą uciążliwość dla ruchu.

Ty Obi to jesteś z Ząbek? Strażacka jest w Warszawie a nie w Ząbkach. Ponadto
          poza tym tunelem są właśnie dwa projekty remontów dróg, więc budowa tunelu idzie
          obok budowy i modernizacji dróg a nie zamiast nich.
          • map33a Re: dofinansowanie z UE ... 24.04.09, 08:43
            Witam wszystkich. Monic18 ma rację,tunel jest najważniejszy.przejazd kolejowy
            zamykany jest kilkanaście lub kilkadziesiąt razy dziennie.Koszmar.Pisałem że
            zawsze znajdzie się jakiś negator i będzie wszystkie poczynania negował.W ślad
            za Panem Przewodniczący Rady dziękuje całej ekipie rządzącej w mieście na czele
            z Burmistrzem Perkowskim i Mickiewiczem wysiłek i doprowadzenia do finału
            wszystkich planowanych inwestycji.Widać pieniądze wydane na administrację nie
            idą w błoto. Urząd zatrudnia odpowiednich fachowców. Tak Trzymać!!!
            • arkadiuszpiech Re: dofinansowanie z UE ... 12.06.09, 01:20
              A jezyk juz fioletowy od lizania a fuj....
      • 0bi Re: dofinansowanie z UE ... 25.04.09, 23:14
        owszem jestem z Ząbek i jeżdżę przez przejazd 2 razy dziennie i tak jak powiedziałem nie jest to dla mnie tak uciążliwe aby wydawać 20 mln PLN (jeśli dobrze pamiętam). Moje subiektywne zdanie jest takie, że dużo bardziej:
        - irytują mnie dziury w ulicach na których nie raz myślałem już że stracę koła, z którymi nasze lokalne władze nie są w stanie się uporać już od wielu lat
        - irytuje mnie także brak chodników, lub nagle kończące się chodniki przy Szwoleżerów bo jakaś prywatna osoba postawiła sobie sklepik przy samej jezdni, a ekipa która układała nowy chodnik, zwyczajnie ominęła to miejsce
        - irytuje mnie wreszcie brak jakiegokolwiek pomysłu władz na osoby zanieczyszczające las ząbkowski, który pomimo tego że jest regularnie sprzątany już po tygodniu wraca do pierwotnego stanu, czyli jednego wielkiego wysypiska śmieci
        - irytuje mnie także podejście do zagospodarowania przestrzennego, czyli kompletny brak jakiegokolwiek standardu, raz blok, raz domek jednorodzinny... oraz wydawanie pozwoleń na budowy nowych bloków, podczas gdy infrastruktury drogowej kompletnie brakuje.
        - co do pociągu to owszem jest to dobre połączenie, ale kursy co 20 minut powodują duże obładowanie, a poza tym są wygodne tylko dla tych którzy mieszkają blisko stacji, czyli pewnie 1% mieszkańców, pozostali albo muszą dojechać rzadko kursującym autobusem, albo parkować w błocie przy ośrodku zdrowia...

Oczywiście nie mówię że wszystko jest źle, wiele zmienia się w naszym mieście również na lepsze, ale za 20 mln PLN myślę że można by rozwiązać więcej palących potrzeb niż jeden tunel. I wypowiadam się jako mieszkaniec wschodniej części Ząbek, być może tunel dla mieszkających w centrum jest ważny, dla mnie nie najważniejszy.
        Pozdrawiam.
        • monic18 Re: dofinansowanie z UE ... 26.04.09, 11:14
          0bi napisał:

> Oczywiście nie mówię że wszystko jest źle, wiele zmienia się
          > w naszym mieście również na lepsze, ale za 20 mln PLN myślę że > można by
          rozwiązać więcej palących potrzeb niż jeden tunel. > I wypowiadam się jako
          mieszkaniec wschodniej części Ząbek, być > może tunel dla mieszkających w
          centrum jest ważny, dla mnie > nie najważniejszy.
          > Pozdrawiam.

Tunel jest potrzebny bez dwóch zdań. Warto pamiętać, że z tych ponad 20 mln
          złotych które ma kosztować, aż 85% zostanie nam podarowanych. Czyli mieszkańcy
          Ząbek za 3 miliony własnych pieniędzy dostaną tunel który raz na zawsze rozwiąże
          problem z komunikacją północnej i południowej części miasta. To że korki znikną
          to jeden temat, ale drugi chyba nawet ważniejszy to przebieganie osób z peronu
          przez Batorego. Ludzie tam chodzą grupami, wręcz pchając się pod koła.

O tym tunelu mówi się w Ząbkach od chyba ze 30 lat. Pomysł ten był równie długo
          wyśmiewany jak pomysł Burmistrza budowy tramwaju. I co? Po wielu latach mamy
          szansę na realizację tego kiedyś tak ekscentrycznego pomysłu.
          • 0bi Re: dofinansowanie z UE ... 26.04.09, 20:29
            fakt, argument bezpieczeństwa jest bardzo ważny. nie zrozum mnie źle nie
            twierdzę, że nie jest to potrzebna inwestycja. uważam raczej że jeśli jakaś
            władza ma do przeprowadzenia reformę finansów publicznych, zdrowia i
            ubezpieczeń, a zamiast tego zdąży zrobić tylko reformę edukacji to nie świadczy
            to o jej skuteczności. być może władze Ząbek prowadzą liczne projekty
            równocześnie, ale jeśli już chwalą się tunelem na forum to pytam jako
            mieszkaniec co z pozostałymi problemami Ząbek, i tyle...
        • ojganek Re: dofinansowanie z UE ... 26.04.09, 13:38
          ale czy Ty w ogóle rozumiesz to co piszesz i czytasz? to nie Ząbki wykładają
          główną kasę...to przez przejazd chyba przejeżdżasz w godzinach wczesno
          porannych, lub wieczornych...w godzinach szczytu pociągi jeżdżą w jedną stronę
          co 10 minut...nie rzadko zdarza się, że przejazd jest zamykany co 5-6 minut. Co
          do dziur...od wielu lat nie widziałem takiego "booomu" na remontowanie i
          budowanie dróg...a Ząbki to nie jest jakiś Szejk arabski, którego stać na
          zrobienie wszystkiego w rok. A autobusem dojeżdżającym do pkp chyba nigdy nie
          jechałeś, na pewno to one powietrza nie wożą. Denerwują mnie właśnie ludzie
          takiego pokroju jak Ty, wszystko mu nie pasuje...jeszcze parę lat temu w Ząbkach
          za kadencji pana Boksznajdera nic się nie działo...teraz na prawdę aż się gęba
          cieszy jak widzę ile jest zrobione i ile rzeczy czeka na rozstrzygnięcie
          przetargów itp...to właśnie zaniedbania poprzednich władz doprowadziły do tego,
          że tyle rzeczy naraz wymaga działania...a naraz wszystkiego się nie zrobi...
          • 0bi Re: dofinansowanie z UE ... 26.04.09, 20:16
            nie denerwuj się tak, każdy ma prawo do wyrażania swojej opinii. nie wyjeżdżaj
            od razu z personalnymi inwektywami "ludzie pokroju jak ty", ponieważ mnie nie
            znasz. Dyskusja polega na wymianie argumentów. Co do boomu na drogi, to nie wiem
            o czym mówisz, ja jeżdżę codziennie Batorego jedną z głównym ulic w Ząbkach i
            jest ona od lat w tragicznym stanie i wolałbym aby pieniądze wydane zostały
            właśnie na jej remont w pierwszej kolejności.
            • anka.k76 Re: dofinansowanie z UE ... 26.04.09, 22:00
              nie denerwuj się tak, każdy ma prawo do wyrażania swojej opinii. nie wyjeżdżaj
              > od razu z personalnymi inwektywami "ludzie pokroju jak ty", ponieważ mnie nie
              > znasz.
              Każdy ma prawo do wyrażania swojej opinii.Ci którzy piszą bzdury są traktowani
              odpowiednio. Dyskusja polega na wymianie argumentów- trzeba mieć coś do
              powiedzenia.
              >Co do boomu na drogi, to nie wiem
              > o czym mówisz, No właśnie, szkoda, że nie wiesz o czym mowa, "
              Dyskusja polega na wymianie argumentów."
              Odnośnie ul. Batorego, jest drogą powiatową, ale rozumiem , że nie wiesz o czym
              mówisz. Żal...
              • 0bi Re: dofinansowanie z UE ... 26.04.09, 22:11
                :) ....
            • tomkrt Re: dofinansowanie z UE ... 26.04.09, 22:18
              0bi napisał:

> o czym mówisz, ja jeżdżę codziennie Batorego jedną z głównym ulic w Ząbkach i
              > jest ona od lat w tragicznym stanie i wolałbym aby pieniądze wydane zostały
              > właśnie na jej remont w pierwszej kolejności.
              Ul Batorego to droga powiatowa i jej stan mówi wszystko o zarządcy. Miasto formalnie nie może na nich niczego robić, no co najwyżej można się dołożyć o ile radni tak zdecydują. Z tego co pamiętam to Rada Miasta postanowiła przekazać 2 mln na projekt i wykupy gruntów pod przebudowę Batorego.
              Powiat ma śmieszny budżet na drogi biorąc pod uwagę iloma drogami zarządza i jakie są obecnie koszta.
              Koszt przebudowy Batorego to ok roczny budzet powiatu na budowe, remonty i utrzymanie dróg których jest oko 1000 km, część nadal gruntowa.

Ale przez lata drogi powiatowe na terenie Ząbek były niedoinwestowane, czy to za Rytla, czy to za Urmanowskiego.
              Ktoś zapomina że Ząbki są drugim po Wołominie płatniekiem netto do budżetu powiatu, a praktycznie nic z tych pieniędzy nie wraca.
              powiat odpowiada za szpitale - u nas takiego nie ma, a Wołomiński ledow zipie, powiat odpowiada za szkoły średnie - u nas nie ma publicznych szkół średnich więc kasa na szkolnictwo też nie wraca, np. w Zielonce powiat wybudował Orlika przy zespole szkół.
              Jedyne co mamy powiatowego to te nieszczęsne drogi, którymi nikt się nie przejmuje. A co ciekawe, samochody praktycznie z całego powiatu z nich korzystają.
              • 0bi Re: dofinansowanie z UE ... 26.04.09, 22:26
                @tomkrt, dzięki za wyjaśnienie tego nie wiedziałem. Ciekawe czy jest jakiś
                sposób aby wpłynąć na władze powiatowe. Czy miasto może też ubiegać się o
                przyznanie funduszy na drogę powiatową, to mogłoby rozwiązać problem.
              • slawomir_ziemski budowa dróg powiatowych w Ząbkach w 2009r. 26.04.09, 22:38
                Szanowni Państwo,

Zgodnie z pismem podpisanym przez Pana Macieja Urmanowskiego
                Starostę Powiatu Wołomińskiego, które otrzymała Komisja Gospodarcza
                Rady Miasta budowa ulicy Batorego w Ząbkach rozpocznie się w czerwcu
                br. i będzie obejmowała odcinek od Bystrej do Wolności. Pozostała
                część drogi będzie przebudowywana w 2010r. W br również ma być
                połozona nakładka asfaltowa w ulicy Piłsudskiego na odcinku od
                cmentarza do ronda oraz ułozony brakujący chodnik. Miasto Ząbki w
                budżecie na br. zaplanowało dofinansowanie przebudowy ul. Batorego w
                kwocie 1mlnzł oraz rezygnuje z odszkodowania za grunty pod ulicą
                Batorego w kwocie 3mlnzł.

Szkoda jednak, że Starostwo nie ubiegało się o dofinansowanie
                żadnych dróg w Ząbkach ze środków z UE. Wówczas wkład Ząbek można
                byłoby przeznaczyć na inne ważne inwestycje drogowe gminne w Naszym
                Mieście.

Z poważaniem
                Sławomir Ziemski
                • 0bi Re: budowa dróg powiatowych w Ząbkach w 2009r. 26.04.09, 22:43
                  Dziękuję za przekazane informacje
    • rotot Re: tunel w ciagu ulic Orla - Wojska Polskiego .. 28.04.09, 10:40
      Proszę o odpowiedź, czy były robione badania wpływu budowy tunelu na zwiększenie
      ruchu tranzytowego przez Ząbki? Jakie były wyniki. Czy nie powinno się przy
      okazji wspólnie z sąsiednimi gminami opracować projekt rozładowania ruchu
      generowanego poprzez wzmożony ruch aut.
      Wiadome jest bowiem, że Ząbki są miasteczkiem, przez które jeździ cały powiat i
      okolice do Warszawy, jak również warszawiacy skracają sobie drogę pomiędzy
      dzielnicami. Po wybudowaniu tunelu ruch może wzrosnąć, ponieważ inne inwestycje
      np. Warszawskie stoją w miejscu.
      • ojganek Re: tunel w ciagu ulic Orla - Wojska Polskiego .. 28.04.09, 12:37
        No jakoś nie wydaje mi się aby sąsiednie gminy starały się choć troszkę coś
        zrobić w tym kierunku...dla nich nie ma problemu bo to nie u nich...dobrze to
        było widać przy wspólnym bilecie na pociągi i autobusy gdzie na takowym można
        było tylko do Ząbek dojeżdżać, a mieszkańcy dalszych gmin przy trasie wileńskiej
        kupowały bilet do Ząbek i dalej na karcie miejskiej...nikt się wtedy nie przejął
        tym, że Ząbki płacą i za tych ludzi...nasze miasteczko z jednej strony ma
        świetne położenie...zaś z drugiej właśnie najgorsze... bo praktycznie cały ruch
        czy to kolejowy czy drogowy przechodzi przez nasze miasto. Więc to Ząbki muszą
        działać by się same nie zatkały i jak widać zostały pozostawione same sobie...
      • zulek3000 A może tunel powinien być płatny? 05.05.09, 08:35
        Nie wiem czy WE się na to zgodzi, ale gdyby to było finansowane tylko przez
        miasto to warto byłoby zrobić opłaty dla samochodów. Powiedzmy ze 100 złotych
        rocznie, wtedy ograniczyłby się ruch tranzytowy przez centrum Ząbek, a powiedzmy
        z 10tys samochodów, które miałyby winiety uzbierałoby 1mln na roczną amortyzację
        tunelu, ruch pieszy i rowerowy za darmo.
    • netgater Gdzie dojedziemy tunelem? 28.04.09, 16:07
      Czy ktoś może się orientuje, jak będzie przebiegać dalsza trasa po
      wyjechaniu z tunelu na ul.WP? Którędy będzie prowadzić główny ruch
      tranzytowy?
      Z mapki na stronie burmistrza można wnioskować, że być może ruch z
      Batorego przesunie się na 11-Listopada. A może z ronda na WP, dalej
      ulicą Leszyckiego (d.Zbożowa) w kierunku do SP2 aż do skrętu w
      Batorego?
      Oba warianty to jednak stosunkowo wąskie ulice, chociaż na
      Leszyckiego jest duży zapas na poszerzenie.

Czy ktoś się orientuje, czy są już decyzje w tej sprawie? Jak będzie
      wyglądać organizacja ruchu, gdzie będzie pierwszeństwo itp.?

--------------------------------------------------------------
      • szeszol Re: Gdzie dojedziemy tunelem? 05.05.09, 10:29
        Też się nad tym zastanawiałem i tak mnie naszło na wypowiedź

Zakładając, że tunel powstanie...
        Te wszystkie samochody wyjadą z tunelu na ul. Wojska Polskiego i jakie mają opcje..
        - dostać się do ul.Batorego i dalej do Radzymińskiej - Batorego nie dość, że chyba już dawno przestała spełniać wymogi drogi utwardzonej, to jeszcze jest droga powiatową i z tego co czytam możemy co najwyżej grzecznie poprosić o remont.

- no to jedźmy dalej Wojska Polskiego. Powiedzmy, że do wysokości Urzędu Miasta jest OK, ale dalej za tzw 'rondem' jest dramat - sugeruje się przejechać

- hipotetycznie dojeżdżamy do skrzyżowania ulic 11-Listopada, Rychlińskiego i Szpitalną. Jeśli Wojska Polskiego to dramat to stan nawierzchni 11-go Listopada można określić tragedią i horrorem. Poza tym co dalej - przez osiedle do Batorego (wąska droga, wysokie krawężniki, parkujące samochody zajmujące cały pas), może Budkiewicza do Narutowicza (zapadająca się droga), może też być Wigury (wystające studzienki mogą pozbawić zawieszenia), a no i Wolności (narazie piach i żwir, ale plany są...)

- w najlepszym stanie wydaje się właśnie ul Szpitalna (oprócz pozostałości 'śpiących policjantów') i potem dalej Narutowicza, Wolności i Radzymińska.

To tyle jeśli chodzi o kwestię - wyjeżdżam z tunelu i co dalej?

Gdybamy dalej - drogi o których mowa wyżej zostały wyremontowane - prawie autostrady...

Tunel przerzuci cześć ruchu samochodowego, który teraz przebija się przez Warszawską, Łodygową i Piłsudskiego a co za tym idzie ilość samochodów przejeżdżających przez te wyremontowane drogi zwiększy się znacznie. Efekt: drogi będą się szybciej niszczyć. Przy drogach powiatowych - to wiadomo, możemy poprosić ..., przy drogach gminnych - koszty ponosi miasto. Żadna z gmin sąsiadujących nie będzie skłonna dorzucić nawet grosza do takiego remontu i nie ma się co dziwić, w końcu nie ich cyrk, czasem tylko przychodzą na występy gratis.

No i na końcu, są 2 ulice łączące Ząbki z Radzymińską - czyli Bystra i Wolności - te auta które śmigną przez tunel i wyremontowane drogi niczym bolidy F1 zatrzymają się na światłach i tam sobie będą
        stać w korku (nawet teraz można czasami zaobserwować tego rodzaju zjawisko)

Tyle się mówi o korzystaniu z komunikacji miejskiej, zachęca do zostawienia samochodu, wspólny bilet a robi się mniej(jakoś sprawa parkingu P&R w moim odczuciu zdechła). Pewnie, że taki tunel to fajna sprawa, tylko czy nam się on czkawką nie odbije...

Dorzucę jeszcze, że metro będą budować więc Targowa i okolice Dworca Wileńskiego to nie będzie najfajniejsze miejsce na jazdę samochodem.

A i z kompletnie innej beczki- na słynna listę projektów dofinansowanych przez UE dostały się 3 projekty. Kto jest odpowiedzialny za ich prowadzenie, przebieg, realizację - bo obecnie mam wrażenie, że ojców jest wielu, a potem odpowiedzialność za ewentualne fiasko się rozmyje i nastąpi etap spychania winy na innych?

Pozdrawiam
        Tomek
        • netgater Re: Gdzie dojedziemy tunelem? 05.05.09, 17:19
          Ja zakładam że jednak wcześniej czy później drogi będą po remoncie,
          patrzę raczej pod kątem "którędy" a nie jakości poszczególnych tras.

Po wyjechaniu z tunelu będzie tak naprawdę kilka wariantów
          dojechania do Radzymińskiej, patrzę przez pryzmat komunikacji
          miejskiej i głównego ruchu tranzytowego. Większość wariantów
          podałeś, ale uporządkujmy to, bo chyba nie doceniasz planów budowy
          Wolności na odcinku Batorego-Makro, a to będzie bardzo ważny odcinek
          i prędzej powstanie niż ziści się remont Batorego, nie mówiąc o
          tunelu...

Wariant 1:
          rondo na WP i skręt w lewo w Leszyckiego i dojazd do Batorego.
          Wymaga przebudowy ronda, poszerzenia Leszyckiego i remontu Batorego.
          Tylko o remoncie Batorego jest mowa póki co, a wiadomo że jak to
          Powiat ma robić, to... Reszta moze nie jest duża i kosztowna, więc
          może ma to sens? Trzeba będzie chyba tylko zmienić pierwszeństwo na
          skrzyżowaniu Leszyckiego/Batorego.

Wariant 2:
          Rychlińskiego, 11-Listopada, potem skrzyżowanie z Wolności i wybór
          albo w lewo do Batorego, albo w prawo w stronę Makro.
          Na tym odcinku 11-Listopada jest w miarę szeroka, dopiero za
          Wolności robi się wężej. Zatem to też dobry wariant. Poza tym remont
          11 Listopada jest w planach I etapu modernizacji. Wada: parkujące
          samochody wokół Kościoła, Przedszkola i Szkoły Katolickiej.

Wariant 3:
          Rychlińskiego, potem w prawo w Szpitalną, Narutowicza i Wolności.
          Długi i zakręcony trochę za bardzo odcinek. Kłopot z lewoskrętem w
          Narutowicza, a potem włączeniem się w nowowybudowany odcinek
          Wolności.

To chyba tyle, reszta jest zbyt zakręcona.

Co do "ojców sukcesu" pozyskania środków UE, to nie wiem o ilu Ty
          słyszałeś, ale to chyba oczywiste kto się do tego przyczynił i kto
          odpowiada za ich ostateczne pozyskanie, nie wiem gdzie tu niejasność
          w razie - odpukać - niepowodzenia.

--------------------------------------------------------------
    • satchmo2 Re: tunel w ciagu ulic Orla - Wojska Polskiego .. 16.05.09, 21:20
      Gdzie prowadzi tunel ? W Maliny. Nie wierzę żeby marzeniem
      mieszkanców Ząbek południowych było zwiedzanie centrum
      Ząbek.Przedostać chcemy się do Warszawy lewobrzeżnej,do trasy
      Toruńskiej oraz do ul. Radzymińskiej ul. Łodygową.Aż prosi sie tu
      wiadukt nad ul.Łodygową , budowa ul. Nowoziemowita , budowa wiaduktu
      nad ul.Chełmżyńską i budowa ul. Strażackiej. Wiadukt w centrum Ząbek
      jest jedynie kwiatkiem do kożucha.
      • szeszol Re: tunel w ciagu ulic Orla - Wojska Polskiego .. 16.05.09, 21:33
        > Gdzie prowadzi tunel ? W Maliny. Nie wierzę żeby marzeniem
        > mieszkanców Ząbek południowych było zwiedzanie centrum
        > Ząbek

O nie wiesz co tracisz, będziesz miał okazję podziwiać zabytkowe tereny będące pozostałością 100-letniego planu miasta-ogrodu :)

Zresztą nie tylko mieszkańcy Ząbek będą mogli zwiedzać, również Zielonka, Kobyłka, Wołomin i inne gminy korzystające z tunelu dostąpią tego zaszczytu.

PS. Może trochę przynudzam z tym miastem-ogrodem, ale naprawdę mi ta uchwała zepsuła dosyć stabilny plan życiowy, więc wybaczcie.

Pozdrawiam
        Tomek
      • monic18 Re: tunel w ciagu ulic Orla - Wojska Polskiego .. 16.05.09, 23:17
        satchmo2 napisał:

> Przedostać chcemy się do Warszawy lewobrzeżnej,do trasy
        > Toruńskiej oraz do ul. Radzymińskiej ul. Łodygową.Aż prosi sie tu
        > wiadukt nad ul.Łodygową , budowa ul. Nowoziemowita , budowa > wiaduktu
        nad ul.Chełmżyńską i budowa ul. Strażackiej.

Większość inwestycji o których piszesz jest w Warszawie. Łodygowa i
        Nowoziemowita to droga wojewódzka, Chełmżyńska i Strażacka są w Warszawie a nie
        w Ząbkach. Jak Ci tak ciężko to się wyprowadź na Targówek lub do Rembertowa.
        Myślę że Burmistrz robi to, na co ma realny wpływ. Marszałka czy Bufetową,
        Burmistrz Perkowski może co najwyżej grzecznie prosić o zrobienie czegokolwiek w
        Ząbkach czy do Ząbek. A jaki mieliby w tym interes. Raczej żaden, bo ten
        wyborczy odpada.
        Uważam że budowa tunelu jest jednak dobrym pomysłem, szczególnie w połączeniu z
        remontami dróg. Nie raz stałam tam w korku który zaczynał się przy światłach na
        Orlej a z drugiej strony zaczynał się prawie przy Gimnazjum na Batorego.
        • arkadiuszpiech Re: tunel w ciagu ulic Orla - Wojska Polskiego .. 12.06.09, 01:29
          monic18 napisała:

> satchmo2 napisał:
          >
          > > Przedostać chcemy się do Warszawy lewobrzeżnej,do trasy
          > > Toruńskiej oraz do ul. Radzymińskiej ul. Łodygową.Aż prosi sie
          tu
          > > wiadukt nad ul.Łodygową , budowa ul. Nowoziemowita ,
          budowa > w
          > iaduktu
          > nad ul.Chełmżyńską i budowa ul. Strażackiej.
          >
          > Większość inwestycji o których piszesz jest w Warszawie. Łodygowa i
          > Nowoziemowita to droga wojewódzka, Chełmżyńska i Strażacka są w
          Warszawie a nie
          > w Ząbkach. Jak Ci tak ciężko to się wyprowadź na Targówek lub do
          Rembertowa.
          > Myślę że Burmistrz robi to, na co ma realny wpływ. Marszałka czy
          Bufetową,
          > Burmistrz Perkowski może co najwyżej grzecznie prosić o zrobienie
          czegokolwiek
          > w
          > Ząbkach czy do Ząbek. A jaki mieliby w tym interes. Raczej żaden,
          bo ten
          > wyborczy odpada.
          > Uważam że budowa tunelu jest jednak dobrym pomysłem, szczególnie w
          połączeniu z
          > remontami dróg. Nie raz stałam tam w korku który zaczynał się przy
          światłach na
          > Orlej a z drugiej strony zaczynał się prawie przy Gimnazjum na
          Batorego.

Tak, pod warunkiem że nie mieszka się w blokach wzdłuż tunelu.
          A jak stoisz w tych korkach Mości Panno "to się wyprowadź na
          Targówek lub do Rembertowa".Każdy ma w tym inny interes.

• zabki_be Re: tunel w ciagu ulic Orla - Wojska Polskiego .. 12.06.09, 09:04
            No ale tunel to podobno był planowany w tym miejscu od dziesięcioleci. Kupując
            mieszkanie trzeba było zdawać sobie sprawę, że w końcu wcześniej czy później
            ktoś go wybuduje. Z resztą może nie będzie tak źle, ilość samochodów może wcale
            się nie zmieni ale za to będą mniej uciążliwe. W końcu ci co jeżdżą przez
            przejazd kolejowy i tak jadą najczęściej Orlą obok bloków.
    • slawomir_ziemski bieżące informacje... 19.05.09, 23:03
      inf. nt. złożonych ofert na opracowanie dokumentacji projektowej
      tunelu znajduje się na stronie Pana Burmistrza Roberta Perkowskiego -
      www.perkowski.pl

Zapraszam do lektury.

Z poważaniem
      Sławomir Ziemski

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka