Dodaj do ulubionych

Ogólny pierdolnik na ośiedlu

04.09.09, 12:43
Czy Spółka Mac-Plast ma zamiar dokończyć to osiedle czy taki stan
rzeczy już zostanie bo to co jest teraz to k@#%a jakaś CZECZENIA!!!
Obiecali najładniejsze osiedle w Ząbkach a mamy, pomijająć
niedokończony 2 etap:
1. NIEDZIAŁAJĄDCE DOMOFONY!
2. KILKA NIEDZIAŁAJĄCYCH LATARNI!
3. JAKIEŚ DESKI ZAMIAST BRAMY!
4. BUDKA OCHRONY CHYBA Z ODZYSKU!
5. ZAMIAST NORMALNYCH ŁĄWEK JAKIEŚ BAROWE PEWNIE KUPIONE PO
LIKWIDACJI BARU CZY CZEGOŚ PODOBNEGO!
6. BRAK ŚMIETNIKÓW POD KLATKAMI!
7. I WIELE USTEREK I NIEDORÓBEK O KTÓRYCH JUŻ SIĘ NAWET PISAĆ NIE
CHCE!
Może nasz super developer by się wypowiedział na forum lub w jakiś
inny sposób czy ma zamiar jeszcze coś robić aby to osiedle wyglądało
co najmniej ładnie bo o najładniejszym w Ząbkach to już nawet nie ma
co marzyć.

Tyle w tym temacie!
Obserwuj wątek
    • bimbaliona Re: Ogólny pierdolnik na ośiedlu 04.09.09, 12:59
      Witam,

A zgłosiłeś powyższe uwagi deweloperowi ?
      Telefonicznie się nie liczy :).

Pozdrawiam
      Bimbaliona
      • kkrasz Re: Ogólny pierdolnik na ośiedlu 04.09.09, 13:05
        Bimbaliona nie odbierz tego pretensjonalnie ale czy Ty zgłosiłaś,
        czy Tobie to nie przeszkadza?? Bo jak dla mnie osiedle to miało
        szanse być jednym z najładniejszych w Ząbkach a obecnie wygląda
        prawie jak slumsy. Oczywiście można je jeszcze "wyprowadzić", ale to
        wymaga chęci oraz pięniędzy której niestety ze strony Dewelopera nie
        widać.
        • bimbaliona Re: Ogólny pierdolnik na ośiedlu 04.09.09, 15:08
          Witam
          Skoro pytasz to tak się składa że część usterek zgłosiłam, a Ty ?
          Widzę ze się oglądasz na innych.

Ja odnoszę wrażenie że sami mieszkańcy mają stan osiedla w wiadomym miejscu.
          Przykład: Parkowanie na patio samochodów > 3.5 tony mimo zakazu wjazdu takich
          pojazdów nad płytę garażową.

Z tego co wiem jest powołana grupa ludzi, Rada Mieszkańców, która miała się tym
          zając ale chyba nic w tym temacie nie robi.

Bimbaliona
          • kkrasz Re: Ogólny pierdolnik na ośiedlu 04.09.09, 15:16
            Ja niestety jeszcze nie mogę zgłaszać ponieważ jestem z II etapu. I
            jeszcze raz prosze nie odbieraj tego pretensjonalnie ja się jedynie
            spytałem. Jeśli czujesz się urażony/na to przepraszam ale nie takie
            były moje intencje.
          • bialymuzyn69 Re: Ogólny pierdolnik na ośiedlu 04.09.09, 15:27
            Z tego co się orientuję to tzn Rada wyszła z inicjatywą zatrudnienia
            kancelarii aby doprowadzić sprawę aktów do końca a nie po to aby
            pilnować kto parkuje na patio.
            • bimbaliona Re: Ogólny pierdolnik na ośiedlu 04.09.09, 16:32
              Jakiś czas temu członek rady pisał że tym także się zajmą, tyle że po aktach.
              Nie wiem jak wygląda kwestia aktów ale od tej rozmowy minęło z pół roku.

Bimbaliona
              • attache1974 Ogólnie o bałaganie 04.09.09, 18:18
                Jakoś dziwnie się składa ale w hali garażowej parkuje może z 8
                samochodów - podczas gdy każdy miał obowiązek kupić miejsce
                parkingowe, pewnie jak znam życie to po pierwszych mrozach i opadach
                śniegu okaże się że wszyscy jakoś dziwnie przypommnieli sobie że
                odbierali piloty do garażu i zjadą do podziemia. Bo teraz to czasem
                i na patio przejechac nie można bi wszyscy parkują jak popadnie.
                Powiedzmy sobie szczerze mam wrażenie że ludzie mają w głębokim
                poważaniu to co się wokół nich dzieje. Słuchałem rozmów - młodzież
                mówi tak "nie mam aktu to za karę nie zapłacę czynszu i rachunków za
                zużycie mediów, tak im się odwdzięczę". No niestety tak to daleko
                nie zajedziemy.

• bimbaliona Re: Ogólnie o bałaganie 04.09.09, 19:33
                  Witam,

Poniższy tekst wyjaśni wątpliwości pana Attache

USTAWA
                  z dnia 24 czerwca 1994 r. o własności lokali.

Rozdział 3
                  Prawa i obowiązki właścicieli lokali

Art. 15. 1. Na pokrycie kosztów zarządu właściciele lokali uiszczają zaliczki w
                  formie bieżących opłat, płatne z góry do dnia 10 każdego miesiąca.
                  2. Należności z tytułu kosztów zarządu mogą być dochodzone w postępowaniu
                  upominawczym, bez względu na ich wysokość.

Art. 16. 1. Jeżeli właściciel lokalu zalega długotrwale z zapłatą należnych od
                  niego opłat lub wykracza w sposób rażący lub uporczywy przeciwko obowiązującemu
                  porządkowi domowemu albo przez swoje niewłaściwe zachowanie czyni korzystanie z
                  innych lokali lub nieruchomości wspólnej uciążliwym, wspólnota mieszkaniowa może
                  w trybie procesu żądać sprzedaży lokalu w drodze licytacji na podstawie
                  przepisów Kodeksu postępowania cywilnego o egzekucji z nieruchomości.
                  2. Właścicielowi, którego lokal został sprzedany, nie przysługuje prawo do
                  lokalu zamiennego.

Co to oznacza - ano że niepłacący przyszli właściciele którzy odebrali lokale a
                  tym samym zobowiązali się do ponoszenia kosztów utrzymania lokalu będą krótko
                  właścicielami. Lokale zostaną sprzedane w drodze licytacji na poczet spłaty długów.

Dotyczy to także uciążliwych sąsiadów i tych współmieszkańców którzy parkując
                  samochody o masie > 3.5 tony mogą zniszczyć płytę garażu.

W celach dokumentacyjnych proponuję robić zdjęcia samochodów - przyda się to
                  jako dowód sądowy. Na zdjęciach powinna być dobrze widoczna rejestracja
                  samochodu oraz o ile to możliwe data i czas wykonania zdjęcia.

Pozdrawiam
                  Bimbaliona
                  • attache1974 Joł 04.09.09, 20:13
                    Ale ja nie mam żadnych wątpliwości - ja to słyszałem na własne uszy.
                  • makplast Re: Ogólnie o bałaganie 11.09.09, 20:48
                    > Art. 16. 1. Jeżeli właściciel lokalu zalega długotrwale z zapłatą należnych od
                    > niego opłat lub wykracza w sposób rażący lub uporczywy przeciwko obowiązującemu
                    > porządkowi domowemu albo przez swoje niewłaściwe zachowanie czyni korzystanie z
                    > innych lokali lub nieruchomości wspólnej uciążliwym, wspólnota mieszkaniowa moż
                    > e
                    > w trybie procesu żądać sprzedaży lokalu w drodze licytacji na podstawie
                    > przepisów Kodeksu postępowania cywilnego o egzekucji z nieruchomości.
                    > 2. Właścicielowi, którego lokal został sprzedany, nie przysługuje prawo do
                    > lokalu zamiennego.
                    >
                    > Co to oznacza - ano że niepłacący przyszli właściciele którzy odebrali lokale a
                    > tym samym zobowiązali się do ponoszenia kosztów utrzymania lokalu będą krótko
                    > właścicielami. Lokale zostaną sprzedane w drodze licytacji na poczet spłaty dłu
                    > gów.
                    >
                    WLASNIE.MAM PYTANKO.USTAWA MÓWI O WŁAŚCICIELU LOKALU,NA DZIEŃ DZISIEJSZY JEST
                    NIM MAKPLAST,A NIC O TEORETYCZNYCH WŁAŚCICIELACH BO JAK DEVELOPER ZBANKRUTUJE TO
                    PRZECIEŻ NIE BĘDĄ TO NASZE MIESZKANIA.
                    JA W UMOWIE MAM ZAPISANE ŻE PŁACĘ 3 ZŁ ZA METR.CZY JAKO OSOBA NIE BĘDĄCA
                    WŁAŚCICIELEM MIESZKANIA MAM POKRYWAĆ KOSZTY WYNIKAJĄCE Z UMOWY MIĘDZY MNĄ A
                    DEVELOPEREM, CZY TEŻ DODATKOWE WYMYŚLONE KOSZTY WSPÓLNOTY DO KTÓREJ NIE NALEŻĘ
                    BO NIE MAM PODPISANEGO AKTU,KTO JEST TU WAŻNIEJSZY I KOMU MAM SIĘ PODPORZĄDKOWAĆ?
                    • bimbaliona Re: Ogólnie o bałaganie 11.09.09, 22:23
                      Witam,

A czy odbierając mieszkanie lub w umowie która podpisałem nie miałeś aby zapisu
                      że odbierając lokal zobowiązujesz się go do utrzymywania go tj łożenia na czynsz
                      itp ?

Pozdrawiam
                      Bimbaliona
                      • makplast Re: Ogólnie o bałaganie 11.09.09, 22:53
                        mam taki zapis,ze bede uczestniczył w utrzymaniu nieruchomości płacąc czynsz w
                        wysokości 3 zł za metr kwadratowy.Niedawno odebrałem mieszkanie- mój błąd gdyż
                        miałem zapewnienie że już wszystko jest ok a nie jest, i dostałem pierwsze
                        rozliczenie na którym jest dużo dodatkowych dopłat i opłat a pan addom twierdzi
                        że dopłaty zostały ustalone z makplastem i powinienem o nich wiedzieć podpisując
                        umowę.Nie wiedziałem bo nie było ich przynajmniej w mojej umowie.Jestem w kropce
                        czy egzekwować to co mam w umowie czy to co przesyła mi addom twierdząc żę umowa
                        nie jest dla mnie wiążąca tylko to co administrator przysyła.Bez aktu nie jestem
                        nawet we wspólnocie wiec nie moge o niczym decydować ale mam się jej
                        podporządkować a nie umowie którą podpisałem z makplastem.Moim zdaniem coś tu
                        jest nie tak
                        • bimbaliona Re: Ogólnie o bałaganie 12.09.09, 07:29
                          Witam,

Jeżeli masz rozliczenie to zajrzyj proszę do pozycji
                          jednostka ilość cena brutto wartość
                          Koszty zarządu nieruchomością wspólną m2 X 3,00 zł Y zł

X * 3 = Y i to jest to własnie 3 zł.
                          Pozostałe pozycje to media, ochrona, garaż itp. Więc czynsz jest zgodny z umową.

Niezależnie od tego co robi firma MP i sformułowań umowy uważam że czynsz należy
                          płacić. Firma AD po prostu nie będzie sprzątać, utrzymywać zieleni, wyrzucać
                          śmieci, mogą odciąć media, pozbawić nas ochrony bo nikt nie będzie przecież
                          dokładał ze swojego.

Zauważ także ze MP też MUSI płacić czynsz od nieoddanych mieszkań firmie AD.
                          Jeżeli nie płaci - to ich mieszkania będzie również można zlicytować za długi.
                          Pod tym względem jest równe traktowanie mieszkańców i właścicieli.

Pozdrawiam
                          Bimbaliona
                          • makplast Re: Ogólnie o bałaganie 12.09.09, 21:32
                            rozumie co masz na mysli.zrozum mnie tez.mialem zapewnienia developera ze oplata
                            3 zl. za metr ma pokryc wszystkie koszty utrzymania posesji,tak tez jest i w
                            umowie.jednak ja dostaje od addom dodatkowe koszty o ktorych nie bylo
                            mowy.ochrona,garaz media ,itp. a co bedzie jezeli wymysla oplate za wode do
                            podlewania trawnikow,koszty konserwacji bram,koszty monitoringu,itp.nie jestem
                            wlascicielem bo nie mam aktu,nie moge sie wypowiedziec nic na temat zarzadzania
                            osiedlem bo nie jestem czlonkiem wspolnoty a mam placic tak jak decyduje
                            wspolnota.to mnie wkurza.
                            zgodnie z wyrokiem sady sygn. akt XVII Ama 334/09),developer nie moze zadac
                            oplat gdy osiedle nie jest do konca wykonczone,a smiem twierdzic ze nasze nie
                            jest.juz od 2 miesiecy nie moge sie doprosic o dokonczenie trawnika i barierek
                            przed budynkiem c,nie mowiac o pozostalych rzeczach.
                            • bimbaliona Re: Ogólnie o bałaganie 13.09.09, 09:05
                              Witam,

No a postaw się w sytuacji dewelopera - on powie że żadnego telefonu nie było.
                              Jedyna słuszna droga informowania to list polecony za potwierdzeniem odbioru i
                              oficjalny list który mówi jakie są usterki - jak już się staniesz członkiem
                              wspólnoty - będzie można dochodzić wykończenia osiedla i wywiązywania się z
                              rękojmi/gwarancji.

Jeśli chodzi o wpólnotę to jest - ale większość z tego co wiem to ma Pan K i on
                              decyduje.

Pozdrawiam
                              Bimbaliona
                              • makplast Re: Ogólnie o bałaganie 13.09.09, 21:31
                                taktyka pan developera polega na tym ze cos obiecuje przez telefon a potem
                                twierdzi ze tego nie mowil.za porada mojego dzialu prawnego nagrywam wszystkie
                                rozmowy z nim aby potem mu je przedstawic.cyrki z aktami beda trwaly do momentu
                                bankructwa developera lub przeciagania sie z podpisywaniem aktow notarialnych do
                                momentu az minie okres gwarancji/rekojmi.na dzien dzisiejszy to najlepsze
                                rozwiazanie z punktu widzenia developera.potem koszty dokonczenia i wykonczenia
                                osiedla spadaja na wspolnote czyli dodatkowe koszty dla nas.sama stwierdzilas ze
                                wiekszos wspolnoty tworzy Pan K.sama sobie odpowiedzialas ze wspolnota na 10000
                                % nie jest zainteresowana wyegzekwowaniem od developera wykonczenia osiedla.czy
                                ty sama sobie wytoczylabys proces?nie sadze.Pan K. z decydujacym glosem we
                                wspolnocie tez tego nie zrobi.uwierz mi.jezeli nie spotamy sie za 3 lata i
                                przyznasz mi racje.
                                • bimbaliona Re: Ogólnie o bałaganie 13.09.09, 23:19
                                  Witam,

Myśle że akty MP musi podpisać, inaczej ryzykuje rozwiązanie umów przez
                                  klientów. A jak podpisze to juz nie musi mieć większośći

B.
    • viaga Re: Ogólny pierdolnik na ośiedlu 04.09.09, 23:08
      I tyle w tym temacie deweloper się nie wypowiedział i pewnie nie
      wypowie szkoda zachodu ma nas w.... pozdro ;-)
      • viaga Re: Ogólny pierdolnik na ośiedlu 04.09.09, 23:13
        A jeszcze jedno specjalność mac plastu, włoska kuchnia- nawijanie
        makaronu na uszy he he he

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka