Dodaj do ulubionych

BeSafe IZI Combi X2 ISOFIX + VW Golf VI

04.01.11, 10:48
Witam,

Nie bardzo mam możliwość przymiarki, a nie wolałbym nie jechać do sklepu w ciemno, czy w VW Golfie VI (2009r.) uda się bezproblemowo zamontować X3 na ISOFIX tyłem? Całkowicie stracimy przednie miejsce pasażera (czy trzeba będzie tak mocno dosunąć fotel)?

Gdzie na mazowszu (może być nawet w Warszawie) można taki fotelik poprawnie zamontować?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ilhenny Re: BeSafe IZI Combi X2 ISOFIX + VW Golf VI 04.01.11, 11:23
      z tym samochodem jest wiele problemów jeśli chodzi o fotelik tyłem, jest kilka typów tylnych kanap więc nie jestem w stanie odpowiedzieć bez oglądania i montowania, dodatkowo ten samochód może mieć poduszkę w nadkolu i do tej pory nie jest potwierdzone czy można tam zamontować taki fotelik
      • abwgdzl Re: BeSafe IZI Combi X2 ISOFIX + VW Golf VI 04.01.11, 11:28
        ilhenny napisał:

> z tym samochodem jest wiele problemów jeśli chodzi o fotelik tyłem, jest kilka
        > typów tylnych kanap więc nie jestem w stanie odpowiedzieć bez oglądania i monto
        > wania, dodatkowo ten samochód może mieć poduszkę w nadkolu i do tej pory nie je
        > st potwierdzone czy można tam zamontować taki fotelik

Hm, jaką poduszkę w nadkolu?

Kilka typów kanap - jak mam to rozumieć? Chodzi o tapicerkę czy kształt? Wszystkie kanapy jakie widziałem w VW Golfach VI wyglądały identycznie jeśli chodzi o kształt. Ja akurat mam bazowy model Trendline.

Jakie problemy ma Pan na myśli? Przestrzeń między fotelami na fotelik z bazą? Nachylenie kanapy?

Może Pan polecić jakieś miejsce na mazowszu w którym taki fotelik można przymierzyć?

Pozdrawiam,
        KR
        • ilhenny Re: BeSafe IZI Combi X2 ISOFIX + VW Golf VI 04.01.11, 12:03
          chodzi o nachylenie kanapy i możliwe wybrzuszenia, od Golfa V w niektórych egzemplarzach montowano kurtynę powietrzną w tylnym nadkolu, chyba jedyny samochód w którym można znaleźć takie rozwiązanie
          mam namiary na dobry sklep w wawie i jeśli potrzebny to dam na maila
    • ilhenny Re: BeSafe IZI Combi X2 ISOFIX + VW Golf VI 04.01.11, 12:29
      to powinno być OK za chwilkę wyślę namiary
    • abwgdzl Re: BeSafe IZI Combi X2 ISOFIX + VW Golf VI 19.01.11, 10:23
      IZI okazał się zbyt duży.

Kupiłem Akta Graco BeLogic i jestem póki co bardzo zadowolony. Bardzo fajny kawałek fotela.

Pozdrawiam
      • ilhenny Re: BeSafe IZI Combi X2 ISOFIX + VW Golf VI 19.01.11, 10:47
        to masz farta że udało się go kupić
        fotelik.info/pl/galeria/nowe_foteliki_na_targach_w_kolonii,141,1863.html
        • abwgdzl Re: BeSafe IZI Combi X2 ISOFIX + VW Golf VI 19.01.11, 13:49
          Dobrze rozumiem, że był to dobry wybór?

Pozdrawiam
          • mrukumaster Re: BeSafe IZI Combi X2 ISOFIX + VW Golf VI 19.01.11, 15:08
            Czy będzie miał dobry wynik to się dopiero okaże gdyż jest to świeży model ale wygląda ciekawie smile
            • abwgdzl Re: BeSafe IZI Combi X2 ISOFIX + VW Golf VI 19.01.11, 15:23
              mrukumaster napisał:

> Czy będzie miał dobry wynik to się dopiero okaże gdyż jest to świeży model ale
              > wygląda ciekawie smile

No wynik już ma dobry. Jedyny fotelik, który otrzymał ocenę Plus Test Gold (najwyższą w teście T-Plus), a jak wiadomo nordyki mają najbardziej rygorystyczne testy jeśli chodzi o foteliki RF. Mnie między innymi to przekonało do zakupu.

Pozdrawiam
              • mrukumaster Re: BeSafe IZI Combi X2 ISOFIX + VW Golf VI 19.01.11, 15:46
                Ja niestety w nordyckich testach nie jestem najlepszy bo ich strony po angielasku są najczęściej okrojone. Ale jak w nordycki teście tam gdzie Besafe też wypadł bardzo dobre to musi być bardzo dobrze wink
      • dor.ata Re: BeSafe IZI Combi X2 ISOFIX + VW Golf VI 19.01.11, 17:32
        Wygląda rzeczywiście interesująco. A mogę się dowiedzieć, gdzie kupiłeś ten fotelik i za ile?
        • ilhenny Re: BeSafe IZI Combi X2 ISOFIX + VW Golf VI 19.01.11, 17:48
          zakładam że informacje pochodzą z tej strony www.sikkerautostol.dk/
          • abwgdzl Re: BeSafe IZI Combi X2 ISOFIX + VW Golf VI 19.01.11, 19:55
            ilhenny napisał:

> zakładam że informacje pochodzą z tej strony www.sikkerautostol.dk/

Które informacje? O wynikach testu? Te pochodzą ze strony internetowej organizacji, która te testy przeprowadza - www.ntf.se/, a dokładnie www.ntf.se/konsument/bilbarnstolar.asp

Fotelik zamówiłem u Håkana Svenssona w sklepie carseat.se - zapłaciłem tyle ile widnieje na stronie + 30 euro przesyłka. Fotelik przyszedł do mnie po 4 dniach roboczych.

Dzisiaj go zamontowałem, wybrałem póki co środkowe siedzenie tylne, bardzo ładnie dodatkowo się usztywnił siedzeniami przednimi (musiałem siedzenie pasażera nawet trochę cofnąć do tyłu, co tylko świadczy o naprawdę zgrabnych wymiarach). Zastanawiałem się długo nad tym, które pociągnąć pas tether (w VW Golfie jest niestety tylko wsparcie dla top-tether przy fotelikach montowanych przodem do kierunku jazdy). Finalnie pociągnąłem go dookoła siedzenia pasażera, ale spróbuję jeszcze pod montażu pod szynami tego siedzenia, przy podłodze (tylko nie wiem czy pas się tam zmieści). Tak czy inaczej finalnie fotelik nawet nie drgnie, więc przyjmuję, że montaż poszedł sprawnie.

Pozdrawiam
            • ilhenny Re: BeSafe IZI Combi X2 ISOFIX + VW Golf VI 19.01.11, 20:12
              dzięki za link przyda się do kolekcji dobrych stron, sam korzystam najchętniej z Skandynawskich, bo są bardziej obiektywne testy,
              Samo mocowanie TT, no cóż w europejskich samochodach jest tylko przodem, Volvo jest tak wspaniałomyślne że zrobiło mocowania na odwrócone, ja najczęściej montuję pod szynami bo i tak nigdy siedzenie nie odsunie się do końca, a i środkowe miejsce to też dobry wybór, niestety nie w każdym samochodzie można tak zamontować fotelik
            • agnesew Re: BeSafe IZI Combi X2 ISOFIX + VW Golf VI 28.01.11, 12:58
              Witaj

i jak tam sprawuje sie wasz fotelik? Dojrzewam do jego kupna i chętnie usłyszę dokładniejszą opinię użytkownika smile
              • abwgdzl Re: BeSafe IZI Combi X2 ISOFIX + VW Golf VI 27.02.11, 12:25
                agnesew napisała:

> Witaj
                >
                > i jak tam sprawuje sie wasz fotelik? Dojrzewam do jego kupna i chętnie usłyszę
                > dokładniejszą opinię użytkownika smile

Sprawuje się wyśmienicie. Golf nie należy do samochodów dużych, a po montażu fotelika na środku tylnej kanapy miejsca zarówno od strony kierowcy jak i pasażera było pod dostatkiem - mając na myśli pod dostatkiem, naprawdę mam na myśli wygodne podróżowanie. Ja mierzę 202 cm wzrostu i bez żadnych problemów zajmowałem miejsce kierowcy. Jako pasażer również mogłem komfortowo podróżować, chociaż z uwagi na schowek po stronie pasażera wolę miejsce kierowcy wink

Jedynym minusem montażu na środku było dosyć kłopotliwe wkładanie i wyjmowanie dziecka z fotelika. Możliwe, że w większych samochodach byłoby wygodniej, jednak w Golfie musiałem wejść do środka z dzieckiem, usiąść na tylnej kanapie (a z uwagi na mój wzrost, i mocno przesunięty fotel kierowcy do tyłu) było mi średnio wygodnie, i siedząc usadzić dziecko w foteliku. Plusem tego rozwiązania jest to, że dziecko układam w foteliku na spokojnie, dokładnie.

Wielkim plusem BeLogic jest to, że można zmieniać pochylenie fotelika wraz z siedzącym dzieckiem oraz łatwość ściągnięcia pasów. Wcześniej woziliśmy małego w foteliku Maxi Cosi i tam było to rozwiązane dużo gorzej. Tutaj wystarczy spiąć pasy i pociągnąć do oporu wystającą część pasa aby ściągnąć pasy tak aby utrzymywały dokładnie dziecko.

W takim ustawieniu wybraliśmy się z małym w trasę (2 x 500 km) i nie było żadnych problemów. Dziecko bez żadnych problemów zasypiało (nawet w pozycji fotelika nie przeznaczonej do spania), gdy nie spało miało wystarczającą widoczność aby w spokoju podróżować - co w poprzednim foteliku od pewnego czasu już się nie zdarzało.

Tapicerka łatwo się czyści, sam fotelik tak jak pisałem wcześniej udało mi się zamontować tak, że nawet nie drgnął - na pewno to po części zasługa tego, że delikatnie zapierał się od przednie fotele, które go dodatkowo stabilizowały.

W zeszłym tygodniu przeniosłem fotelik za siedzenie pasażera, dodatkowo zamontowałem klin Sit Rite, gdyż wozimy ostatnio dziecko na krótkich dystansach i najczęściej podróżuje w kurtce zimowej - powodowało to, że w pozycji siedzącej czasami głowa leciała mu za bardzo w przód (wpływ lekko pochylonej tylnej kanapy w Golfie). Po użyciu klinu, pozycja wygląda dużo lepiej, dziecku jest moim zdaniem wygodniej, tak więc takie rozwiązanie polecam.

Plusem montażu za fotelem pasażera, jest dużo wygodniejsze wkładanie i wyciąganie dziecka z fotelika, w takim ustawieniu zajmuje to naprawdę chwilę. Tylny pas udało mi się bez problemów przełożyć pod szynami fotela pasażera i też delikatnie zaparłem go o ten fotel, co powoduje, że również w tym położeniu fotelik trzyma się jak głaz i nawet nie drgnie. Sam montaż po kilku próbach okazuje się bardzo prosty i szybki.
                Minusem montażu za siedzeniem pasażera jest konieczność mniejszego położenia fotela pasażera, słowem jest mniej komfortowo niż w przypadku montażu na środku kanapy. Miejsca na nogi jest też troszkę mniej, wciąż wystarczająco dla mojej żony, mi jest trochę niewygodnie (ale mam jednak > 2m wzrostu).

Po kilku intensywnych tygodniach użytkowania mogę z czystym sumieniem polecić zakup tego fotelika, łatwy w montażu, bardzo wygodny dla dziecka, stabilny, bezpieczny (opinia na podstawie testów, nie testowałem w praktyce wink, solidna tapicerka, którą łatwo się czyści.

Na pewno zajmuje mniej miejsca w samochodzie niż BeSafe i biorąc pod uwagę możliwość przewożenia tyłem dziecka do 25kg z całą pewnością polecę go każdemu, tymbardziej tym, którzy mają mniejsze samochody.

Pozdrawiam
                • ilhenny Re: BeSafe IZI Combi X2 ISOFIX + VW Golf VI 27.02.11, 17:48
                  tylko jedno małe ale, polskie przepisy nie zezwalają na montaż fotelika tyłem na przednim siedzeniu, nawet po wyłączeniu poduszki, policja zaczęła egzekwować ten przepis i trzeba przełożyć znowu na tył, ja akurat lubię mieć fotelik z tyłu po środku, bo tak jak piszesz, siadam spokojnie w samochodzie i dokładnie zapinam dziecko, nie muszę się schylać przed samochodem
                  • abwgdzl Re: BeSafe IZI Combi X2 ISOFIX + VW Golf VI 27.02.11, 19:33
                    ilhenny napisał:

> tylko jedno małe ale, polskie przepisy nie zezwalają na montaż fotelika tyłem n
                    > a przednim siedzeniu, nawet po wyłączeniu poduszki

Ale przecież ja napisałem za siedzeniem pasażera, nie na siedzeniu. wink

Pozdrawiam
                    • ilhenny Re: BeSafe IZI Combi X2 ISOFIX + VW Golf VI 27.02.11, 19:36
                      przepraszam czytanie i pisanie nie jest moją mocną stronąsmile analfabetyzm a amerykańskim stylu mi się udzielił smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka