Dodaj do ulubionych

Pyt. do ekspertów -dwa foteliki 15-36kg, Golf IV

02.02.13, 17:47
Podpowiedzcie proszę wink
Przymierzam się do zakupu 2 fotelików 15-36kg do Golfa IV 98r.
Państwo zasiadający w w/w fotelikach to obywatelka - lat 4,5 (18kg i 110cm) i obywatel - lat 8,5 (32kg i 148cm).
Foteliki muszą być bezpieczne (inne mnie nie interesują). Nie muszą mieć 8 gwiazdek (nie będę nimi obklejać samochodu ani na FB wrzucać w ilu gwiazdkowych fotelach wożą się dzieci). Cena - wiadomo, im mniej tym lepiej wink ale zapłacę tyle ile trzeba będzie (zdrowie i życie bezcenne).
Kupować będziemy stacjonarnie a nie przez sieć, ale zanim pojadę do sklepu, chciałabym mieć już jakieś typy i wiedzieć na co zwrócić uwagę.
Zastanawiam się nad:
- BS Izi Up X3
- Casualplay Protector
- Roemer KidFix Sict
- Recaro Monza Nova
- Diono/Sunshine Kids Monterey2
(wszystkie na iso!)
Może zaproponujecie jeszcze coś innego?
Podpowiedzcie które będą ok do samochodu i które można trochę rozłożyć? Dlaczego BS nie można montować z przodu przy włączonej poduszce? (czasami jeździmy w 5 sztuk i wtedy fotel z przodu to raczej nieunikniony scenariusz). Jakoś tak ten brak prowadnic w BS mnie nie przekonuje, może niepotrzebnie? No i dlaczego Monterey taki tani? Licha tapicerka czy jak?
Czekam na wszelkie sugestie wink
Obserwuj wątek
    • agaciha Re: Pyt. do ekspertów -dwa foteliki 15-36kg, Golf 02.02.13, 19:25
      Mam golfa czworke i w nim dwa foteliki na isofix: Besafe izi up x3 fix. Pasuja idealnie. Jakos nie zauwazylam zeby pasy bez prowadnic zjezdzaly nie wiadomo gdzie. Zapinam dzieciaki dosc ciasno i pasy sa tam gdzie powinny bycsmile Martwi mnie tylko jedno. Jak moje dzieci beda starsze to nie dam rady podniesc fotelika zbyt wysoko bo przez isofix fotele sa dosc blisko drzwi, a co za tym idzie dach nas blokujesmile No ale do tego czasu pewnie zmienie juz auto. Wczesniej mialam Maxi Cosi Rodi XR. Pasowal ale do Besafe mu baaardzo daleko.
      • monna16 Re: Pyt. do ekspertów -dwa foteliki 15-36kg, Golf 02.02.13, 19:42
        agaciha napisała:

> e tylko jedno. Jak moje dzieci beda starsze to nie dam rady podniesc fotelika z
        > byt wysoko bo przez isofix fotele sa dosc blisko drzwi, a co za tym idzie dach
        > nas blokujesmile No ale do tego czasu pewnie zmienie juz auto. Wczesniej mialam Ma
        > xi Cosi Rodi XR. Pasowal ale do Besafe mu baaardzo daleko.

A ile wzrostu ma największe dziecko? My teraz właśnie mamy MC Rodi XP i dla małego dziecka jeszcze ok, ale dla dużego już nie jest taki dobry moim zdaniem (syn od jakiegoś czasu mówi że za ciasno i źle mu się w nim siedzi).
        Masz może jakąś fotkę z zamontowanymi 2 Izi Upami?
        • agaciha Re: Pyt. do ekspertów -dwa foteliki 15-36kg, Golf 02.02.13, 20:12
          Starszy syn ma 116 cm. wzrostu wiec jeszcze mamy sporo zapasu do sufitusmile Zdjecia z dwoma fotelami nie mam ale zrobie jutro lub najpozniej w poniedzialek i pokaze. Dzieciakom w fotelach bardzo wygodnie. Mieszkamy w UK i pokonujemy 3 razy w roku trase do Polski- ok 1400km i nawet nie pisna, ze niewygodnie.
          • monna16 Re: Pyt. do ekspertów -dwa foteliki 15-36kg, Golf 03.02.13, 15:03
            Ok to czekam na zdjęcia smile A mierzyłaś może jeszcze inne foteliki do samochodu?
            • agaciha Zdjecia 04.02.13, 09:32
              Wczoraj zrobilam kilka zdjec. Kiepskie sa bo ciezko zrobic zdjecia dwoch fotelikow z takiej malej odleglosci.

plus.google.com/photos/112526850177642433043/albums/5841010934284041937?authkey=COqpmI_8qOjWzgE
              Nie mierzylam zadnych innych fotelikow do Golfa ale z tego co wiem to golf jest kompatybilny z wieloma.
    • agaciha Re: Pyt. do ekspertów -dwa foteliki 15-36kg, Golf 04.02.13, 10:25
      Przepraszam za wprowadzenie w blad. Wpakowalam sie rano do auta i podwyzszylam fotelik na max. Zmiesci siesmile Jest na styk. Wydawalo mi sie, ze tam zostaje tak malutko miejsca, chyba przez to, ze rodzinne auto mamy wielkie i tam do sufitu jest duuuuuzooo miejsca i to mnie zmylilo. Mniej wcale nie musi oznaczac za malo smile
      • monna16 agaciha 05.02.13, 20:41
        Dziękuję Ci bardzo za zdjęcia. Widzę że mamy tak samo jasne wnętrza wink Powiedz mi jeszcze proszę, czy iso u Was też jest tak wciśnięte w kanapie między oparciem a siedzeniem że nie ma go widać na pierwszy rzut oka? Tak czy inaczej będę musiała przejechać się do sklepu żeby dzieciory przymierzyć do foteli.
        • agaciha Re: agaciha 05.02.13, 20:58
          Nie ma sprawysmile
          Isofix rzeczywiscie jest dosc wcisniety ale do fotelika dostajesz takie plastikowe nakladki, ktore zakladasz na isofixach na stale i sa one wtedy latwodostepne. Wygladaja tak:

i88.photobucket.com/albums/k174/boobles30/Latch_photo_1.jpg
          Mniej wiecej tak wygladaja po zalozeniu:

i280.photobucket.com/albums/kk187/quattrojames/Isofix005.jpg
          Za 1 razem umeczylam sie zeby zamontowac fotelik, za 2 bylo juz latwiej bo zalapalam o co chodzi, a teraz juz przeczepiam miedzy autami bez problemu. Kwestia wprawy smile Bardzo lubie te fotele. Siedzac z przodu z latwoscia sama je dzieciakom rozkladam jak zasna- oczywiscie wtedy nie ja jestem kierowca smile
          • monna16 Re: agaciha 06.02.13, 12:33
            Dziękuję Ci za info i zdjęcia tych nakładek. Nie wiedziałam nawet że takie coś dostaje się razem z fotelikiem. Myślałam że przy każdym montażu trzeba będzie ten iso wymacać big_grin
            Rozkładanie BS dla mnie też istotne bo młoda jeszcze dużo śpi w aucie.
    • monna16 Koledzy eksperci i jeszcze do Was 06.02.13, 12:38
      Dlaczego niektórych 15-36 nie można montować przy włączonych poduszkach z przodu? W kategoriach 0-13 wiem, 9-18 mogłoby dziecku nogi połamać ale w 15-36? I jeszcze dlaczego SK Monterey taki tani w porównaniu do innych z tej kategorii na iso z 4*?
      • mrukumaster Re: Koledzy eksperci i jeszcze do Was 06.02.13, 19:09
        SK jest bo amerykaański producent. Wejdź na strony amerykańskie i przelicz ile tamte fotele kosztują na złotówki to się zdzwisz. Są ździebko gorsze jeśli chodzi o tapicerki co się powoli zmienia. Kiedys przeliczałem sobie cenę radiana to wychodził jakbym w stanah mieszkał za max 800zł a i były też promocje. Tam ogólnie sprzedaz takich rzeczy jak fotele czy wózki oraz inne rzeczy dla dzieci są obłożone z tego co pamiętam nawet 0 podatkiem albo bardzo bardzo niskim.
        • monna16 Re: Koledzy eksperci i jeszcze do Was 06.02.13, 22:54
          Mrukumaster dziękuję za odpowiedź smile
          Tak się domyślałam, że chodzi o produkcję zza wielkiej wody i słabsze tapicerki. No nic, starszemu i tak pewnie nie posłuży dłużej niż rok czy góra dwa.
          Powiedzcie jeszcze o co chodzi z konfliktem między fotelikami 15-36 a poduszkami?
    • seru79 Re: Pyt. do ekspertów -dwa foteliki 15-36kg, Golf 13.12.14, 20:18
      Witam, proszę o informacje czy fotelik Romer Kid Plus SICT zmieści się w GOLFIE IV VARIANT ??? Chcę kupić w sklepie internetowym a nie mam możliwości przymierzyć, dzięki z góry za odpowiedź. Pozdrawiam,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka