Dodaj do ulubionych

RWF do VW Passat Combi

06.03.14, 21:43
Witajcie,
Juz najwyzsza pora abysmy zakupili nowy fotelik. Corka 14 miesiecy, 11 kg, 81cm - glowa jeszcze nie wystaje ale jest juz blisko.
Nasze typy:
Izi Combi X3 isofix
Izi Plus
Axkid Kidzofix
Axkid Minikid
Graco Belogic

W sumie od poczatku bylismy nastawieni na Izi Combi ale poczytalam sporo pozytywnych opinii o axkid i pojawil sie problem. Na plus ma dopuszczalna wage bo jest do 25 kg, podobnie jak Graco.
Co byscie wybrali, zwracajac uwage na:
- wygode dziecka - czy sa rozkladane
- bezpieczenstwo
- na jak dlugo wystarczy - ceny sa dosc spore a zalezy nam na foteliku, ktory bedziemy mogli uzywac jak najdluzej
- jezeli axkid to ktory z powyzszych wybrac? czy ropzmiary wewnetrzne sa takie same?
A co myslicie o tym Graco?

Odnosnie przewozu tylem, czy jest ogranicznik wagowy do rwf? kobieta w sklepie mi mowila, ze powyzej wagi 18kg to juz tylko przodem....

Obserwuj wątek
    • ciupaczzka Re: RWF do VW Passat Combi 06.03.14, 21:56
      i czy prawda jest ze dziecko przypina sie pasami fotelika tylko do 18kg bo przy wadze 25 juz bezpieczniej jest samochodowymi uncertain ?
    • gom1 Re: RWF do VW Passat Combi 06.03.14, 22:02
      Ja wybrałem Axkid Minikid. Przede wszystkim za przemyślaną konstrukcję i banalny montaż. Na plus przemawia również "ładowność" fotelika - do 25 kg. Sam fotelik jest bardzo kompaktowy i zajmuje naprawdę niewiele miejsca (jak na RWF), więc przy zmianie samochodu nie powinno być problemu z jego przełożeniem. No i z premedytacją chciałem fotel pozwalający jedynie na jazdę tyłem, żeby nie kusiło przekręcać na jazdę przodem wink

Ważna sprawa: nie kupuj RWF bez przymiarki w samochodzie. Albo przynajmniej poszukaj kogoś, kto ma upatrzony przez Ciebie fotelik i takie samo auto. W moim przypadku po zamontowaniu Minikida na skraju kanapy - za kierownicą (Focus MK3 2012) mogło usiąść jedynie moje półtoraroczne dziecko. Na szczęście Minikida można montować na całej długości siedziska. I to też przemówiło za wyborem tego modelu fotelika.

A kobieta ze sklepu się myli. Jest kilka modeli fotelików RWF, które pozwalają na przewożenie pasażera tyłem do 25 kg (m.in. wspomniany Minikid).
      • ciupaczzka Re: RWF do VW Passat Combi 06.03.14, 22:17
        dzieci osiagaja wage 25 w wieku ok 5-6 lat i wydaje mi sie, ze dziecko w tym wieky w minikid przy jezdzie tylem bedzie miec bardzo malo miejsca, wytrzyma przy krotkich podrozach ale przy kilkugodzinnych???

• gom1 Re: RWF do VW Passat Combi 06.03.14, 22:49
          Fotelik "do 25 kg" daje gwarancję, że dziecko pojeździ tyłem do (przynajmniej) czwartego roku życia. Przy foteliku "do 18 kg" przesiadka na większy fotelik może czekać już trzylatka.
          • ciupaczzka Re: RWF do VW Passat Combi 07.03.14, 00:36
            dzieki za porady, jednak po przewertowaniu internetu jakos nie mam zaufania do Axkid, dla mnie jak raz cos porzadnie skonocili to moga inne ciekawe rzeczy wyjsc po drodze a testowac na swoim dziecku nie bede.
            Bedzie combi - besafe firma sprawdzona z wieloletnia tradycja.
            • gom1 Re: RWF do VW Passat Combi 07.03.14, 08:10
              Wiesz, ja czytając internety doszedłem do wniosku, że mam raka. Dopiero potem żona przypomniała mi, że na obiad były buraczki wink

Każdy kij ma dwa końce i "knot" Axkida da się logicznie wyjaśnić:
              osiemgwiazdek.blogspot.com/2014/01/przeglad-foteli-rwf-czesc-6-axkid.html
              Nawet sama firma ma już dość prostowania "knota" i po prostu wycofali Kidzofiksa ze sprzedaży (zastępując fotelik nowym modelem).

A co do Besafe, to nadal aktualne pozostaje: przymiarka przed zakupem.
              • ciupaczzka Re: RWF do VW Passat Combi 07.03.14, 09:28
                no odnosnie tego raka, skoro slepe czytanie bez racjonalnego podejscia to moze i rak....

odnosnie fotelika, axkid jest mloda firma i dziwi mnie wypuszczenie na rynek fotelika, ktory byl takim felerem, ok niby naprawili, niby wszystko jest ok (sa nowe testy bo znalezc nie moge) ale czy znowu ludzie maja ufac producentowi i liczyc na to, ze isofix naprawiony i ze nie ma innych niedociagniec. Jak dla mnie, to co sie wydarzylo bylo niedopuszczalne i kto wie, co tam jeszcze skonocone w tym foteliku. Odnosnie tlumaczenia, ze niemcy w testach usuneli przednie siedzenie, o ktore moglby byc oparty axkid... glupie tlumaczenie, oj glupie...

Zreszta, przejzalam sporo wypowiedzi na forum, popatrzylam na wpisy osob zachwalajacych axkida no i coz, reklama.
                BeSafe moze i bedzie na krocej, moze i zajmuje wiecej miejsca ale bezpieczenstwo mojego dziecka jest najwazniejsze!
                • gom1 Re: RWF do VW Passat Combi 07.03.14, 09:49
                  Trzeba pamiętać, że Axkid ma w swojej ofercie kilka modeli fotelików RWF, a "knot" dotyczy(ł) tylko jednego z nich. Jednak moc internetów sprawia, że zła fama ciągnie się za całą firmą. Minikid jest na rynku dobre kilka lat i zbiera same pozytywne opinie. Może pochwalić się zaliczonym szwedzkim Testem Plus, który jest bardziej rygorystyczny jak niemieckie testy ADAC.

A test z poprawionymi zaczepami isofix masz tutaj:
                  www.youtube.com/watch?v=y6ehRZgDRY8
                • motylanoga71 Re: RWF do VW Passat Combi 07.03.14, 15:13
                  mam Izi Combi X3 mam tez Britax Max Way. MaxWay zajmuje nieco mniej miejsca i jest na pasy. Izi combi ma krotsze plecy (od poziomu siedziska dziecka do gornego max wysuniecia pasow) ale mozna go pochylic w tyl przed jazda i wlozeniem dziecka. Max Way trudniejszy nieco montaz i tak naprawde "na stale" ustawienie w max w tyl pozycji. Do tego Izi Combi ma przylegac do przedniego fotela, Max Way conajmniej 1 cm luzu. Tapicerke lepsza mam w Combim. Biorac pod uwage ze nie zamierzam i nie bede Combiego montowac przodem , mozna powiedziec ze obydwa fotele maja Test Plus.
                  Jesli nie chesz Axkida moze BeSafe Izi Plus?
                  Najpierw zdecyduj czy chcesz do 25 czy do 18.
                  Potem czy isofix, pasy, czy jedno i drugie (to chyba tylko axkid).
                  Popatrz na siebie i ojca dziecka, jesli dziecko ma wszelkie powody by byc "dlugie" zwroc uwage na dlugosc plecow, czyli od pupy do mocowania pasow przy ramionach, im dluzej tym lepiej.
                  Potem - przymiarka do auta wraz z osoba ktora bedzie siedziec np. przed fotelikiem, zeby oboje sie zmiescili.
                  A potem - ciesz sie dobrym fotelikiem przez 3-4 lata i przygotuj na dziwne pytania typu:
                  - przeciez dziecko nic nie widzi jak jedzie tylem
                  - a nie placze ze was nie widzi?
                  - a co jak auto wjedzie wam w tyl?
                  - po co tyle wydawac na fotelik, przeciez sa inne , bezpieczne, maja po 5 gwiazdek i sa tansze o polowe
                  - biedne dziecko, musi jezdzic tylem.
                  - co ono zrobi z nogami, przeciez tak sie niewygodnie siedzi?

itp, itd smile

P
                  • ciupaczzka Re: RWF do VW Passat Combi 07.03.14, 21:20
                    Axkida nie chcemy.

Na 90% zdecydowani jestesmy na Combi z isofixem. A combiego nie mozna montowac tak i tak tylem? Znaczy nie uzywac isofixa i zapinac na pasy w pozycji tylem? Bo na przod to wiem, ze tylko pasy.

Odnosnie Iziplusa, tez sie nad nim zastanawialam, ogladalismy oba i jezeli chodzi o rozmiar wewnetrzny to wydawal mi sie taki sam jak Combi, ogolnie mam wrazenie ze jest na tej samej skorupie, moze jedynie ma jakies lepsze wzmocnienie ze wzgledu na dopuszczalna wage? A moze sie myle. W combim podoba mi sie wlasnie ta uniwersalnosc a w izi plusie wieksza dopuszczalna waga, tylko z czego ona wynika jezeli nie z wielkosci siedzenia w porownaniu z combim?

Odnosnie pytan to juz czesc slyszalam od moich rodzicow, przeciez jej bedzie niewygodnie, nic nie bedzie widziec biedaczka... wink
                    • thea19 Re: RWF do VW Passat Combi 09.03.14, 12:46
                      mialam izi combi, teraz mam izi plus. pierwszy mozna kupic na izofix (ale tu trzeba sprawdzic klase isofixu w aucie bo nie wszystkie sie nadaja tylem powyzej 13kg), drugi tylko na pasy (chyba przez te klasy iso wlasnie). plus ma glebsze siedzisko, o niebo prostszy montaz od combi i na dluzej starcza. combi montowany przodem latal mi jak wsciekly pies.
                    • motylanoga71 Re: RWF do VW Passat Combi 09.03.14, 21:48
                      rada wujka dobra rada:
                      sprawdzcie jesli do 18 kg - romer maxfix
                      a jesli do 25 to Britax MaxWay.

test plus szwedzki zaliczny i foteliki z wiekszym siedziskiem w porownaniiu do
                      beSafe. Sprawdzone naocznie bo u mnie jedno jezdzi w Combi a drugie w Max Wayu
    • motylanoga71 Re: RWF do VW Passat Combi 07.03.14, 15:15
      kobieta w sklepie mowiaz ze powyzej 18 to tylko przodem sorry ale pie..li jak potluczona. Proponuje zmienic sklep albo osobe obslugujaca.
      • kar-ula Re: RWF do VW Passat Combi 07.03.14, 22:52
        Ciupaczzka, ma dokłądnie takie same dylematy odnosnie Axkida i BeSafe. Niby ok, Axkid polecany, jest 8 gwiazdek i...no właśnie, nic poza tym, bo trudno cokolwiek znaleźć nawet na zagranicznych stronach. Takie w sumie zobowiązanie dow iary na słowo. ja bardzo bym chciała tego Axkida, bo wydaje mi się bardziej wszechstronny, wygodny i dla dziecka, i w uzytkowaniu, ale...Jakoś nie do końca potrafię tak na 100% zaufać. Chyba jednak ADAC mnie onieśmielił swoim autorytetem i mimo jego utraty dalej gromi mnie jak ksiądz z ambony smile
        Ja się waham teraz między BeSafe Combi a Plus.
        • ciupaczzka Re: RWF do VW Passat Combi 08.03.14, 13:15
          dalej sie zastanawiamy smile pomiedzy combim a plusem
          o axkidzie szukalam, czytalam i pomysl jego zakupu poszedl w zapomnienie, moze i naprawili to co bylo ferelne ale to, ze wypuscili na rynek taki feler, do przewozu malych dzieci, to jest minus nawet nie dla fotelika ale dla firmy i z tego powodu nie kupie nic od nich. Co oni tego nie testowali przed wypuszczeniem na rynek?? jaja jakies i tyle

a wiesz jak wyglada dokladnie rozmiar plusa i combi? czy w plusie jest faktycznie wiecej miejsca?
          • kar-ula Re: RWF do VW Passat Combi 08.03.14, 21:55
            Nic nie wiem. Mierzyliśmy tylko do samochodu Kida i leżał idealnie. Musimy się znów przejechać do 3miasta i obejrzeć już dokładnie.
          • gom1 Re: RWF do VW Passat Combi 09.03.14, 20:12
            ciupaczzka napisała:
            > moze i naprawili to co bylo ferelne ale to, ze wypuscili na rynek taki feler,
            > do przewozu malych dzieci, to jest minus nawet nie dla fotelika ale dla firmy
            > i z tego powodu nie kupie nic od nich

Ale nie oni jedni. Podobną "wtopę" zaliczył Britax/Romer, kiedy "inżyniery" z ADAC wzięli na warsztat fotelik Xtensafix i po wszystkim wystawili jedną gwiazdkę za "potencjalną możliwość uduszenia dziecka pasem". Zamiast kopać się z koniem i zarzucić ADAC, że źle zamontowali fotelik do testów, B/R zrobił podobnie jak Axkid i wycofał Xtensafiksa z rynku. Dalsza sprzedaż fotelika "wycenionego" na jedną gwiazdkę mija(ła) się z celem. Wiara w magiczną moc gwiazdek jest przeolbrzymia.

Najważniejsze że producent przyznał się do błędu i wyeliminował usterkę. Przynajmniej nie brnęli dalej jak Chicco, którzy - po rozsypaniu się w drobny mak fotelika podczas testowego zderzenia - nie twierdzili, że wszystko jest OK i że fotelik jest przewidziany dla "uboższej części społeczeństwa".
    • fasol-inka Re: RWF do VW Passat Combi 09.03.14, 16:49
      Koniecznie przymierz do samochodu; my mamy passata b6 i niestety combi nie dał się solidnie zamontować (wersja isofix), musieliśmy ostatecznie zmienić fotelik
      • ciupaczzka Re: RWF do VW Passat Combi 09.03.14, 23:23
        zedycowane smile bedzie Izi Plus, starczy na dluzej, nowy model (nowy fotelik combi x4 ma byc okolo czerwca i bedzie nizej osadzony jak plus, konstrukcja bardzo podobna). Porownalismy i combi i plusa, plus ma bardziej wysuwany zaglowek, inna max wysokosc pasow, jest na pasach ale pasy sa tak samo bezpieczne przy foteliku montowanym tylem jak isofix (inaczej wyglada sprawa dla fotelikow montowanych przodem, tutaj tylko isofix).

Zreszta nie rozumiem (teraz po przestudiowaniu tematu) zachwytem nad combi - dlaczego jest tak popularny, skoro ludzie maja swiadomosc, ze najlepiej wozic tylem jak najdluzej, doplacaja za mozliwosc montowania go takze przodem zamiast wybrac tansza wersje iZi Kid X3 ISOfixem....
        Teraz jakbym miala sie zastanawiac nad fotelikiem to combi zamienilabym na izi kida smile
        aaa w naszym combim plus super wchodzi i jest miejsce dla mnie na przodzie - z tylu mamy jeszcze jedno dziecko i nawet 3 fotelik by sie zmiescil
        • ciupaczzka Re: RWF do VW Passat Combi 09.03.14, 23:24
          znacie jakies fajne promocje na plusa? widzialam i ceny 1800 a to chyba przesada...
          • thea19 Re: RWF do VW Passat Combi 10.03.14, 11:15
            kupilam za 1610 w kangurku w wawie ale ja kupilam stacjonarnie
        • fasol-inka Re: RWF do VW Passat Combi 10.03.14, 09:03
          nam akurat zależało na możliwości montażu w dwie strony, bo młody bywał u dziadków na parę dni a w ich samochodzie nie dało się zamontować tego fotelika tyłem; stąd zdecydowaną większość czasu jeździł w naszym samochodzie tyłem, a parę razy do roku u dziadków przodem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka