Dodaj do ulubionych

Mszyce - domowe sposoby

15.03.11, 11:53
No więc zwracam się do was z prośbą - o dobre sposoby (najlepiej metody domowe) na zwalczanie mszyc. W zeszłym roku pięknie kwitła mi nasturcja pnąca, ale pewnego dnia pojawiło się na nich mnóstwo mszyc. Również na jaśminie co roku krzaczek oblegają, aż czarno. W tym sezonie też chciałabym posiać nasturcję, ale boję się nieproszonych gości. Jakie znacie skuteczne sposoby na ich odstraszenie?
Obserwuj wątek
    • bakali Re: Mszyce - domowe sposoby 15.03.11, 13:18
      Witaj asta :)
      Przy sadzeniu zapobiegawczo wsadź do ziemi kilka ząbków czosnku, mszyce nie lubią jego zapachu.
      A kiedy się (tfu tfu!) pojawią, zamiast chemią zmyj je roztworem wody z płynem do naczyń (potem oczywiscie roslinkę spłucz).
    • leloop Re: Mszyce - domowe sposoby 15.03.11, 13:24
      Temat byl walkowany juz na PO (Poradniczek Ogrodniczek), wrzuc mszyce w wyszukiwarke, powinno cos wyskoczyc. sposobow jest duzo. od wywarow i naparow po larwy biedronek.
      nasturcje sadzi sie w poblizu delikatniejszych roz, zeby wlasnie odciagaly od nich mszyce.
      u Ewy w Nastrojowym Ogrodzie tez powinno byc sporo :)
      • lellapolella Re: Mszyce - domowe sposoby 15.03.11, 14:36
        Będzie Ci trudno, Asta, jako że nasturcje to rośliny pułapkowe na mszyce. Jakkolwiek ja, z ręką na sercu, nigdy nie miałam tego problemu i nawet mam teorię: mszyce pojawiają się masowo w czasie zimnych nocy, duża różnica temperatur pomiędzy porami dnia powoduje, że sok roślin zawiera dużo cukru i to je przyciąga. Sieję nasturcje trochę później i nie mam kłopotu.
        Co do jaśminu, faktycznie czasem jest obrzydliwie oblepiony... jako krzew piękny baaardzo ale krótko, mam go na uboczu więc aż tak mi to nie wadzi- kwiaty widzę en masse, robali już nie dostrzegam.
        W tym roku zakupiłam mydło potasowe i będę próbowała zmydlać małpy- opis eksperymentu latem.
        Można spróbować takiego oprysku: 1l.wody, pół łyżeczki sody i odrobinka mydła lub oleju dla przyczepności- na mszyce różaną działa dobrze:)
        • asta6265 Re: Mszyce - domowe sposoby 15.03.11, 15:42
          Dzięki za rady na pewno skorzystam. Z tym czosnkiem też słyszałam i chyba coś musi w tym być bo powiem wam szczerze, w zeszłym roku wlazły mi też mszyce na okno gdzie miałam surfinie i dwa razy posypałam kwiaty takim suszonym czosnkiem w proszku jak to się do potraw daje i faktycznie poszły sobie baboki. I właśnie tak sobie myślę teraz, że ten czosnek chyba pomógł.
    • bei Sezam:) 15.03.11, 16:18
      forum.gazeta.pl/forum/w,51422,108168299,108168299,do_nawozenia_i_opryskow.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka