28.03.11, 12:53
takie biedne krzaczki na grządce;) Te uschnięte liście trzeba usunąć? Jesienią usuwałam, ale widzę, że po zimie znów są. Za wcześnie chyba jeszcze, ale pogoda obiecująco się zapowiada.
Obserwuj wątek
    • leloop Re: Truskawki 28.03.11, 13:15
      myślę, ze spokojnie możesz je oczyścić i podrzucić sporo jedzonka. Truskawki zaczynają sezon dość wcześnie :)
      • se_nka0 Re: Truskawki 28.03.11, 13:17
        Czyli w środę na tapecie truskawki :)
        • yoma Re: Truskawki 28.03.11, 14:48
          A ja mam wszędzie Maksia poziomki. Wczoraj mu pokazuję, patrz Maks, twoje poziomki, o to z trzema liśćmi. Maks: A z czterema też są?

Zgłupiałam :) Są?
          • horpyna4 Re: Truskawki 28.03.11, 15:04
            Ty lepiej sprawdź, czy ci się nie zaplątała poziomkówka indyjska. Chwast straszliwy, walczę od lat i bez skutku.
            • yoma Re: Truskawki 28.03.11, 15:08
              Osobiście wątpię. Maksio siał własnoręcznie i wyrosło mu, a ja sama tymi ręcami rozsadzałam. Poziomki i poziomkówka w jednym miejscu to by był za duży zbieg okoliczności, zresztą widać, skąd rozłogi idą :)
              • doratos Re: Truskawki 28.03.11, 15:19
                Truskawki i poziomki trzeba oczyścić ze starych liści,chwastów(te rosną choć pod śniegiem),podsypać kompostem,lub obornikiem w granulkach,i wyściółkować,a jak ktoś chce mieć zbiory szybciej to przykryć,a w słoneczne dni odkrywać.
                A w rzędach pomiędzy posadzić czosnek,odstrasza szkodniki!:):)
              • horpyna4 Re: Truskawki 28.03.11, 15:47
                Na wszelki wypadek zwracaj uwagę, czy nie pojawią się gdzieś kwiatki o żółtych płatkach, a nie białych. Wtedy starannie wypruwaj całą roślinę ze wszystkimi rozłogami.
                • yoma Re: Truskawki 28.03.11, 15:50
                  Przesadzę na łyse :) Dzięki :)
                  • lellapolella Re: Truskawki 28.03.11, 16:02
                    Yoma, nie chcę cię straszyć ale od lat nie widziałam poziomek z rozłogami, chyba je wycofali, co oznacza, że, czuj duch! Horpyna może mieć rację...
                    Senka, z truskawkami się robi jak najwcześniej się da, bo potem robią się kruche i skore do uszkodzeń:)
                    • yoma Re: Truskawki 28.03.11, 16:03
                      Duch mogę czuć, co mi zależy :) Może te z nasion mają rozłogi?
                      • horpyna4 Re: Truskawki 28.03.11, 16:14
                        Czas pokaże, na razie nie ma co się przejmować.
                        • yoma Re: Truskawki 28.03.11, 16:14
                          Otóż. Jak będą niesmaczne, znaczy poziomkówka :)
                          • hesperia1 Re: Truskawki 28.03.11, 16:35
                            A ta poziomkówka niejadalna,trująca,czy co?Kurcze,ja w zeszłym roku pod płotem poziomko podobne znalazłam i na grządce sobie posadziłam.Kwiatów jeszcze nie widziałam,więc nie wiem czy białe.
                            • yoma Re: Truskawki 28.03.11, 16:40
                              Niesmaczna po prostu, mówią, twarda, łykowata i kwaśna :)
                              • horpyna4 Re: Truskawki 28.03.11, 17:49
                                Niesmaczna, ale nie trująca. Chociaż podobno można dostać sraczki.

W okresie owocowania też różni się od poziomki, bo ma owoce do góry, a nie na dół. Są przez to zresztą dużo bardziej efektowne. Ale ja radzę usuwać ją na etapie kwiatów, bo jeszcze się wtedy nie rozsiewa, tylko rozłogi trzeba wypruwać. Jak się zacznie rozsiewać, to trudno ją wytępić.
                                • hesperia1 Re: Truskawki 28.03.11, 17:57
                                  Będę czujna.
                    • leloop Re: Truskawki 28.03.11, 22:01
                      ja mam poziomki z rozłogami, białe kwiatki, słodkie owoce rosnące w dol, poziomki jak skurczybyk :) rosną wszędzie (posadziłam 10lat temu dwa krzaczki), właściwie chwast ale pożyteczny :)
                      • yoma Re: Truskawki 28.03.11, 22:42
                        No to ufam, że moje też z tego miotu :)

JAkby co, to mam też truskawki z rozłogami i to są na pewno truskawki.
                        • dorkasz1 Re: Truskawki 29.03.11, 08:12
                          Ja też mam poziomki z rozłogami. Reszta opisu taka, jak u Leloop. Tworzą fajowy "parter" pod morwą. Włażą już na wrzosowisko i dobrze im tak :) Nie wymagają ode mnie żadnej pracy. I za to je kocham. I za smak i zapach też. Bo w przeciwieństwie do tych bezrozłogowych, pachną cudnie. Mój Tatko mówił, że one są leśne i to on mi posadził kilka pierwszych krzaczków.
                          • yoma Re: Truskawki 29.03.11, 10:56
                            Znaczy, Maksio górą, wie chłopiec, co dobre :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka