yoma 01.04.11, 16:32 co kiedyś mówiłam, że by mi się przydał, to sobie kupiłam i wygląda tak img222.imageshack.us/i/p1060782wc.jpg/ Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bei Re: A ten narząd 01.04.11, 17:00 Masz łądne dłonie- a ta łapa pomaranczowa do czego?- bo ja o narzadzie prze"ł"oczyłam:( Odpowiedz Link
yoma Re: A ten narząd 01.04.11, 17:14 Dziękuję :) Łapa, czyli narząd, jest do wygrabiania suchego spod nasadzeń. Pisałam, że przydałoby mi się jakieś takie jak grabie wachlarzowe, ale małe, do jednej ręki i przykucu. Pazurki nie nadają się, bo są za twarde i wygrabiają mi mech. Bodaj Senka proponowała, żebym sobie kupiła grabki dziecięce do piasku. No i proszę, jest :) Odpowiedz Link
horpyna4 Re: A ten narząd 01.04.11, 18:24 O, to ja mam coś podobnego, tylko z króciutką rączką. Też plastikowe i pomarańczowe, taki szeroki widelec. Służyło to do układania fryzur bardzo dawno temu, takim widelcem unosiło się fryzurę, żeby nie była przyklapnięta. Muszę poszukać i przełożyć do narzędzi ogrodniczych. Odpowiedz Link
yoma Re: A ten narząd 01.04.11, 18:30 parsk :) a to mi do głowy nie przyszło, a zawsze narzekam na przyklapnięte włosy :) Jakby co, to sterczało w Leroyu koło grabi i szpadli, więc chyba im też nie przyszło... Odpowiedz Link
se_nka0 Re: A ten narząd 01.04.11, 18:31 :):) Tylko jakiejś starej golarki nie zastosuj do trawy:) Chociaż... wszystko się przyda :) Odpowiedz Link
yoma Re: A ten narząd 01.04.11, 18:38 Hm, a właściwie dlaczego by nie? Tylko jakaś taka szersza musialaby być. Trzy golarki, złączone szeregowo... Odpowiedz Link
leloop Re: A ten narząd 01.04.11, 18:41 bardzo ładny narząd :) jakby co to i podrapać się można tam gdzie palce nie sięgają ;) Odpowiedz Link
yoma Re: A ten narząd 01.04.11, 18:58 Tak, jak mi narząd zginie, to będę widziała, kto rabnął :) Odpowiedz Link
horpyna4 Re: A ten narząd 01.04.11, 19:23 Znalazłam! Ma toto 6 cm szerokości i aż 10 zębów długości również 6 cm. Długość całości razem z rączką to 13,5 cm. Z jednej strony jest wytłoczony napis "BAMBO" (pewnie z założenia służyło do modelowania fryzur afro), a z drugiej ZZG BIAŁY DUNAJEC. Odpowiedz Link
yoma Re: A ten narząd 01.04.11, 20:12 UAU! Ciekawe, co to ZZG. Zjednoczenie Zakładów Gumowych. Ale mówisz, że plastik... Odpowiedz Link
horpyna4 Re: A ten narząd 01.04.11, 20:29 Tak, pomarańczowy plastik, odrobinę uginający się. Z identycznego robiono grzebienie. Być może nazwa firmy była znacznie starsza, niż ten asortyment. Odpowiedz Link
leloop Re: A ten narząd 01.04.11, 22:22 może być jeszcze Związek Zawodowy Górników. wyczytałam, ze w Białym Dunajcu w 1915 otwarto fabrykę tektury ale to chyba nie to ;) Odpowiedz Link
leloop Re: A ten narząd 01.04.11, 23:39 po 1980 to ew. Wolny ZZG. związki zawodowe były wcześniej tyz Odpowiedz Link
yoma Re: A ten narząd 01.04.11, 22:29 Zaraz.. Biały Dunajec... Zemieślnice Zakłady Góralskie! Odpowiedz Link
bei "wytłaczanki" do jajek 02.04.11, 00:28 Zbierałam przez zime, teraz, gdy bedą nowe nasadzenia planuję tak: rozcinac do srodka taką kwadratową duża, wycinac kołko w srodku, składac po dwie i po posadzeniu drzewka lub krzakorka nałozyc to u podstawy, przysypac korą. Kory nie wywieje tak od razu, powstrzyma zawieruszoną trawkę i wilgoc przytrzyma.....a jak bedzie naprawdę okaze się poźniej:) Odpowiedz Link
bei to ja jeszcez o dłoniach 02.04.11, 00:32 Nie ryłam pieląc, obcinałam tylko wrzosy, a przy okazji cos tam tylko skubnełam przy berberysach Efekt- maksymalny- (efekt zniszen moich rąk:( Suche te wrzosy, zaraz skorki pozadzierane, krew kapała az myslałam, ze sekatorem gdzies dziabnełam mocniej (sekator o skutecznosci dojrzałego banana, wiec zaciecia były niekrwawe. ) Kolce berberysów dodały juz tylko pikanterii. Rękawiczki- no nie- nie mam czucia i wtedy naprawde mocno podcinam rękawice nieraz i z palcem w srodku:) Odpowiedz Link
doratos Re: to ja jeszcez o dłoniach 02.04.11, 11:17 Też rękawiczek nie używam,chyba że wyjątkowo tych cienkich chirurgicznych! No przeca w ogrodzie to praca precyzyjna jest!W rękawicach się nie da wydłubać małe chwaściki ze skalniaka,a nasionka maleńkie np.lobelii jak posiać w tych wielkich rękawicach? Mam sąsiadkę,która tylko w rękawiczkach potrafi,ja nie. Ona jest pielęgniarką więc niestety musi! Odpowiedz Link
horpyna4 Re: A ten narząd 02.04.11, 10:00 Nooo... tyle, że u górali rz jest rz. Tylko ż zmieniają na z. Może "zajebiste"? Odpowiedz Link
yoma Re: A ten narząd 05.04.11, 20:43 Melduję, że narząd jest debeściak. Co trzeba wygrabia, co trzeba zostawia i do czesania traw też dobry. Jestem bardzo zadowolona z narządu. Odpowiedz Link