yoma 08.06.11, 22:19 ale chyba nigdy nie miałam surfinii, a w necie, nie uwierzycie, nie ma. Jednoroczne to? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leloop Re: Głupie pytanie 08.06.11, 23:03 jak nie ma jak jest ;) www.swiatkwiatow.pl/surfinia-surfinie-id561.html Zimowanie: Można schować w miarę możliwości do pomieszczeń, chroniących przed zimnem. Nie mogą być jednak zacienione, bo może zginąć. naszekwiatki.pl/component/content/article/1-surfinia-czyli-wszystko-co-powinnismy-wiedziec-o-uprawie-surfinii.html ja nie mam bo a) nie podoba mi się; b) jej wygląd zależy od systematycznej pielęgnacji a ja, gdy rozdawali systematyczność, silna wole, motywacje, konsekwencje w działaniu etc., stałam w kolejce po lenistwo i czekoladę ;) Odpowiedz Link
asta6265 Re: Głupie pytanie 08.06.11, 23:28 Yomuś, jednoroczne, jednoroczne, ale piękne. Mnie się bardzo podobają i mam je co roku Nie wierzę, że surfinie można przezimować - jest to a wykonalne!!! Teoria co innego, a praktyka swoje. To prawda trza je systematycznie podlewać, le potrafią się odwdzięczyć pięknym kwitnieniem. W galerii ogrodnika dodałam zdjęcia moich surfini różne odmiany i kolory. Odpowiedz Link
andziaos Re: Głupie pytanie 09.06.11, 00:53 Jak dziewczyny piszą - jest ale u nas raczej jednoroczna. I na każdym bazarku kupisz sadzonki. Ja nie mam - jakoś nie wzbudza we mnie żądzy posiadania;) Chociaż u wszystkich sąsiadów pięknie zwisa z podwieszonych doniczek. Jej - ale deszczysko leje :) na wschód od W-wki:) Odpowiedz Link
bakali Re: Głupie pytanie 09.06.11, 09:22 Surfinie są bardzo efektowne, szybko rosną i sa piękne, ale dla mnie mają jedną podstawową wadę: żeby roslina ładnie wyglądała, codziennie trzeba obrywac przekwitłe kwiaty, a latem oznacza to codzienne dłubanie w coraz większej ilości zieleniny. Lubię zieleń, ale w połowie sierpnia, kiedy kwiat jest już spory, jest to uciążliwe. Niektóre gatunki surfinii mają do tego lepkie liście, doznania nie są więc zbyt przyjemne :P Wielka zaleta: do surfinii przylatują zawisaki - wielkie piękne ćmy. Mój balkon odwiedziły kilka razy, hałasując jak mały helikopter :) Odpowiedz Link
asta6265 Re: Głupie pytanie 09.06.11, 10:20 Bakali dzięki za info o tych fajnych ćmach. Właśnie się zastanawiałam co to takiego, bo wieczorem jak podlewam surfinie to zauważyłam, że się kręcą:) Są naprawdę piękne i do tego kolorowe. Odpowiedz Link
bakali Re: Głupie pytanie 09.06.11, 15:16 asta6265 napisała: > Bakali dzięki za info o tych fajnych ćmach. Właśnie się zastanawiałam co to tak > iego, bo wieczorem jak podlewam surfinie to zauważyłam, że się kręcą:) Są napra > wdę piękne i do tego kolorowe. asta, to jesteś wybrańcem, bo one nie przylatuja do wszystkich :) musisz mieć wyjątkowe rośliny, gratulacje. Odpowiedz Link
doratos Re: Głupie pytanie 09.06.11, 15:27 Za to ja mam coś takiego co roku,tuż przy wyjściu,i przechodząc skubię przekwitłe kwiaty,i wystarcza,tylko mam jeden dylemat,nigdy nie wiem czy to surfinia,czy też petunia. Na rynku przy zakupie mówię:poproszę tę zwisającą różową roślinkę!:) Odpowiedz Link
asta6265 Re: Głupie pytanie 09.06.11, 22:10 To na pewno surfinia. Petunie sterczą, że tak powiem, a surfinie zwisają:) Oj jak mi miło z tymi ćmami:) Odpowiedz Link
dorkasz1 Re: Głupie pytanie 09.06.11, 22:13 Petuniuf poza tym jest mało, a surfiniuf jak naćpał. Odpowiedz Link
leloop Re: Głupie pytanie 09.06.11, 22:36 [i]To na pewno surfinia. Petunie sterczą, że tak powiem, a surfinie zwisają:) surfinia jest zwisającą odmiana petunii Odpowiedz Link
yoma Re: Głupie pytanie 10.06.11, 11:03 Dzięki wszystkim, pytam, bo chłop znowu zadziałał. Jest brązowa w żółte paski, bardzo ładna. I jednoroczna! stanowczo jednoroczna! :) Zawisaki powiadacie? Odpowiedz Link