20.08.11, 23:43
rosło w Karpaczu jako przydrożny chwast, zebrałam nasiona, myślicie, ze mi wyrośnie ?

https://lh6.googleusercontent.com/-nEqTFIG3q6E/TlApdU0cqMI/AAAAAAAAMpo/N2vLZFkpc6g/s512/FxCam_1313497732039.jpg

spacerowe tempo pociągu do Jeleniej miało swoje dobre strony, naoglądałam się roślin, które porastały nasyp kolejowy, kilka było bardzo pięknych :)
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: co to ? 21.08.11, 07:03
      Ciekawe. Wygląda jak smotrawa (telekia), a smotrawa podobno rośnie dziko raczej w Bieszczadach, niż w Sudetach.
      • leloop Re: co to ? 21.08.11, 08:22
        a może po prostu uciekła z ogrodu, bo w jednym dziczejącym ogrodzie rosła w dużych ilościach. opis by się zgadzał :)
        • horpyna4 Re: co to ? 21.08.11, 09:35
          To na pewno ona. Fajna bylina, może rosnąć w półcieniu. Nadaje się do założeń naturalistycznych, czyli bardziej do parków, niż wymuskanych ogródków. Dobrze wygląda w towarzystwie innych dużych bylin parkowych, jak np. rodgersja.
          • lellapolella Re: co to ? 21.08.11, 12:32
            to ja skorzystam z okazji:) mam to, rzeczywiście jest świetne, kiedyś chyba nawet Radzido pokazywała owocostany do identyfikacji... Ale ciągle się waham, czy to smotrawa czy oman? Wiem, że to debilne pytanie, ale czym one się różnią na tyle, żeby można było wykluczyć pomyłkę?
            To moje:
            http://img689.imageshack.us/img689/4047/lipiec2088.jpg

• yoma Re: co to ? 22.08.11, 18:43
              Powiedziałabym, że oman ma jednak mniejsze liście
              • horpyna4 Re: co to ? 22.08.11, 19:13
                I chyba sztywniejsze, poza tym bardziej szorstkie. Jest jeszcze różnica w kształcie liści i osadzeniu ich na łodydze - wydaje mi się, że smotrawa ma wyraźniejsze ogonki liściowe.
                • lellapolella Re: co to ? 22.08.11, 20:32
                  No to pięknie, dziewczynki, bom go dostała jako oman i jako taki dziś sprzedałam :-O
                  Szszaaa...
                  Nie trza było wcześniej przemówić?!
                  • yoma Re: co to ? 22.08.11, 21:59
                    Nie pytałaś...
                  • leloop Re: co to ? 22.08.11, 22:06
                    gdyby mnie nie poniosło do Karpacza, żyłybyśmy w błogiej nieświadomości ;)
                    • lellapolella Re: co to ? 22.08.11, 22:45
                      Jak nie pytałam?
                      p. wyżej:
                      Ale ciągle się waham, czy to smotrawa czy oman? Wiem, że to debilne pytanie, ale czym one się różnią na tyle, żeby można było wykluczyć pomyłkę?
                      no i co?
                      po prostu zostałam olana i już:P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka