16.02.12, 10:56
Wymyśliłam sobie, że pod moimi leszczynami mogłabym posadzić trochę żurawek.
Znalazłam nasiona ogrodniczy.eu/product/id/2834,zurawka-ogrodowa
I tak się zastanawiam czy jest szansa, że wyjdą mi różne czy w żurawkach odmiany są ustalone i wszystkie będą takie same? Ktoś wie?
Obserwuj wątek
    • bakali Re: Żurawki 16.02.12, 11:23
      Nie jestem specjalistą w sprawie żurawki, choć znam i miałam na działce, ale dlaczego miałyby wyjśc rózne? Mnie zawsze rosną takie jak na obrazku, tylko ze może trochę bardziej różowe.
      • lellapolella Re: Żurawki 16.02.12, 14:41
        żurawka ogrodowa czyli Heuchera sanguinea (ż. krwista)jest, o ile się nie mylę, odmianą botaniczną i powinna powtarzać z nasion. Oprócz czerwonej są jeszcze
        odm Alba: o kwiatach czysto białych.
        odm Splendens: kwiaty karminowe z jaśniejszym dnem.
        odm Ring of Fire: ma bordowe liscie
        Większość żurawek odmianowych to mieszańce żurawki drżączkowatej (H.brizoides) i H.micrantha i wydaje mi się, że jeśli już mają wystąpić kłopoty z powtarzaniem cech, to w tej grupie, bo, sądząc po ilości odmian, łatwo ulega mutacjom.
        Bakali, możesz mieć botaniczną H. bryzoides, ona ma różowe kwiaty, też taką mam. Też powinna powtarzać.

• bakali Re: Żurawki 16.02.12, 14:45
          O patrz, lella, człowiek się całe zycie uczy :)
          • dorkasz1 Re: Żurawki 16.02.12, 19:42
            No i nie kupiłam tych nasion. Bo tak sobie właśnie pomyślałam, że ta nie będzie miała kłopotu z powtarzaniem cech. A ja właśnie bym chciała taką z kłopotami. Bo wtedy bym miała dużo różnych, a nie dużo takich samych. Lella znasz kogoś godnego zaufania na Forum Ogrodniczym kto sprzedaje żurawki. Najlepiej za psi piniondz, bo pożądam ich duże mnóstwo.
            • lellapolella Re: Żurawki 16.02.12, 19:59
              a chcesz jakieś konkretne, czy po prostu różne? Potem Ci znajdę dziewczynę, od której kupowałam i, wiesz, co? Tak mi po łbie chodzi, że ona koło Ciebie mieszka:) Chyba brałam odmianowe(ale małe) po piątaku. Ja sama z pewnością będę miała na wiosnę H.bryzoides, taką jak Bakali pisze, bo dzieliłam ogromniastą kępę jesienią i jeszcze jednego mieszańca- purpurowe liście i białe kwiatki- ta się sieje na piwnicy bez opamiętania. Sprzedałam nadwyżki ale niewątpliwie już są nowe;)
              • dorkasz1 Re: Żurawki 17.02.12, 08:03
                Różne jak najbardziej. Czerwone, żółte i zielone.
                Zobaczymy co Adam Świerk ma w swojej ofercie. U niego kupuje taki jeden punkt sprzedaży we Wrocku. Obadam sobie. A jakbyś miała czas znaleźć tę dziewczynę, to fajowo by było.
                • kocia_noga Re: Żurawki 18.02.12, 17:25
                  Znalazłam coś takiego
                  www.hyzop.pl/zurawka-barwna-mieszanka-heuchera-p-20.html
                  • horpyna4 Re: Żurawki 18.02.12, 19:44
                    Kocia, jak dla mnie to nie jest poważny sprzedawca. Nie jest napisane, jakiego gatunku są to odmiany, a zdjęcie ozdobnych liści sugeruje, że to żurawka drobnokwiatowa. Tymczasem opis kwiatów odpowiada raczej odmianom żurawki drżączkowej. Bo u żurawek z grubsza jest tak, że albo są ozdobne kwiaty, albo ozdobne liście. Te o ozdobnych, barwnych liściach mają niepozorne kwiaty.

Zresztą w przypadku mieszańców lepiej jest kupować sadzonki, bo przynajmniej wiadomo, co się kupuje. A odmian jest tyle, że przyprawiają o zawrót głowy.

Aha, żurawki bardzo łatwo rozmnaża się przez podział. Korzenią się dość płytko i łatwo się przyjmują.
                    • bakali Re: Żurawki 18.02.12, 19:49
                      horpyna zawsze wie wszystko :) nasze ogrodnicze guru :)
                    • kocia_noga Re: Żurawki 18.02.12, 20:23
                      horpyna4 napisała:

> Kocia, jak dla mnie to nie jest poważny sprzedawca.
                      No wiem, nie podaje podstawowych informacji o produkcie, np wielkośc sadzonki. Ale kij mu w oko, chodziło mi o to, że on tam p[isze o jednej odmianie, że wysiana daje różne wariacje.
                      Ja sobie właśnie pzreglądam sklepiki w zakładkach i wywalam co się tylko da. U tego jest jedna roślina na którą się jednak chyba skuszę, bo nie widziałam jej nigdzie indziej.
                      Wy kupujecie na allegro, więc zadam wam pytanie - czy jest szansa, że oferta tamtejsza się wzbogaci, bo może warto poczekać i tam kupić.
                      • horpyna4 Re: Żurawki 18.02.12, 21:49
                        No właśnie ja nie kupuję na allegro, bo muszę roślinę dokładnie obejrzeć przed kupnem. Zarówno co do gatunku/odmiany, jak i kondycji.

A co do tego sprzedawcy, to on moim zdaniem coś kręci właśnie o tych odmianach. Ja już się spotkałam z takimi, co wciskali ciemnotę klientom, pokazując zdjęcia innych kwiatów, niż mogły wydać sadzonki lub cebulki sprzedawane przez nich.
                        • lellapolella Re: Żurawki 18.02.12, 22:00
                          na all. był jakiś czas temu sprzedawca o nazwie hyzop coś tam i to był straszny przekręciarz, nigdy nic nie kupowałam od niego ale rzucił mi się w oczy, bo miał róże, beznadziejnie opisane. Na FO, póki jeszcze był wątek oceniający sprzedawców, też miał fatalne noty. Nie jestem pewna ale chyba miał kilka nicków, też podobnej konduity.
                          • lellapolella Re: Żurawki 18.02.12, 22:04
                            o, jest, konto zawieszone
                            allegro.pl/show_user.php?uid=12834704&type=fb_all&feedback_type=fb_recvd_neg
                            to, oczywiście, może być kto inny ale ja bym nie ryzykowała.
                            Kocia, a o jaką roślinę Ci chodzi konkretnie?
                            • horpyna4 Re: Żurawki 18.02.12, 22:34
                              Podejrzewam, że to ten sam. Nie podoba mi się to, co pisze o oferowanych przez siebie roślinach i od razu zrobił na mnie wrażenie przekręciarza.
                              • leloop Re: Żurawki 18.02.12, 22:45
                                przekreciarz ? niekoniecznie, wystarczy, ze są to amatorzy, którzy sprzedają nadwyżki ze swego ogrodu.
                              • kocia_noga Re: Żurawki 19.02.12, 10:40
                                horpyna4 napisała:

> Podejrzewam, że to ten sam. Nie podoba mi się to, co pisze o oferowanych przez
                                > siebie roślinach i od razu zrobił na mnie wrażenie przekręciarza.

Zdjęcia fatalne, ale zawsze można wrzucić zapytanie w sieć i poszperać, jak dana odmiana naprawdę wygląda. Zaciekawiło mnie to co napisał o tej jednej konkretnej odmianie żurawki i wrzuciłam w gugiel, faktyvcznie rozrzut cech jest dośc szeroki.
                            • kocia_noga Re: Żurawki 19.02.12, 10:31
                              lellapolella napisała:

> Kocia, a o jaką roślinę Ci chodzi konkretnie?

O mazusia - Mazus reptans (właśnie po nim znalazłam ten sklep)
                              Melittis Royal 'Velvet distinction'
                              i ewentualnie ta różowa trawka Muhlenbergia capillari.
                              Mazusia to b. chciałabym pasuje mi pod drzewko jedno.
                              • horpyna4 Re: Żurawki 19.02.12, 11:56
                                Pamiętaj tylko, że mazus zimuje bez przykrywania w Himalajach, gdzie rośnie dziko, ale tam ma gwarantowany śnieg w silne mrozy. U nas wymaga lekkiego okrywania, np. jedliną.
                              • lellapolella Re: Żurawki 19.02.12, 13:09
                                Kocia, myślę, że mazusa dopadniesz też gdzie indziej, gorzej z tą trawką, z tego, co mi się rzuciło, z poważnych sklepów ma ją tylko STARKL. Obejrzałam ten sklep i muszę powiedzieć, że nie podoba mi się, ani regulamin, ani podrasowane zdjęcia ani określenia od czapy np. storczykowiec katalpa;)
                                Dorkasz, dostałaś, mam nadzieję, pw na temat zurawek?
                                • lellapolella Re: Żurawki 19.02.12, 13:49
                                  Kocia, pw
                                • dorkasz1 Re: Żurawki 19.02.12, 15:09
                                  Dobrze, że napisałaś, bo mi wpadł do Spamu. Nie wiem dlaczego???
                                  Dzięki bardzo.
                                • kocia_noga Re: Żurawki 19.02.12, 15:55
                                  lellapolella napisała:

> Kocia, myślę, że mazusa dopadniesz też gdzie indziej, gorzej z tą trawką, z te
                                  > go, co mi się rzuciło, z poważnych sklepów ma ją tylko STARKL. Obejrzałam ten s
                                  > klep i muszę powiedzieć, że nie podoba mi się, ani regulamin, ani podrasowane z
                                  > djęcia ani określenia od czapy np. storczykowiec katalpa;)

Trawka jest na ostatnim miejscu. A mazusia mają tylko w tym całym hyzopie. No cóż, zastanowię się.
                                  Strakl owszem, wrzuca koszmary fotoszopowe, ale nie wyróżnia się specjalnie p[od tym względem, a w porównaniu z allegro nie daje kretyńskich opisów.
                                  Ja tam zamówiłam parę rzeczy, przede wszystkim skusiłam się na te lilie-olbrzymy, bo mają je za zaskakująco niską cenę. No wiem, że mogę się srodze naciąć, ale na coś muszę emeryturę wydać i chce mi się zaryzykować. Poza liliami wzięłam ziółka cudowne przeciw chorobom i na nieśmiertelność.
                                  Zobaczymy co będzie, jak mi przyślą.
                                  Reklamują się jako ogrodnik z Austrii i to wszystko wyjaśnia.
                                  • lellapolella Re: Żurawki 19.02.12, 17:35
                                    chyba niejasno napisałam- Austriak jest ok. Ludzie go chwalą, ponoć nawet dosyła nieudane rośliny;) Moja krytyka dotyczyła hyzopa.
    • leloop Re: Żurawki 18.02.12, 22:33
      jest tez sklep ŻURAWKA, gdzie można kupić rośliny do upiękrzenia ogrodu, w ofercie 71 odmian. www.heuchera-byliny.pl/index.php
      u mnie ceny podobne ino w euro :/
      • lellapolella Re: Żurawki 18.02.12, 23:34
        to nie były nadwyżki, chyba, że ma 10 ha. Poza tym, ludzie z nadwyżkami pokazują zdjęcia SWOICH roślin;)
        osobiście bardzo cenię tych, którzy sprzedają nadwyżki, zawsze można się z nimi skontaktować i dowiedzieć wielu rzeczy, takie przynajmniej jest moje doświadczenie. I zazwyczaj wiedzą, co sprzedają, a jeśli nie są pewni, przyznają się do tego.
        Jeśli chodzi o sklep, do którego linka wrzuciłaś, to takie są oficjalne ceny żurawek w Polsce, te nowe odmiany są przecież licencjonowane. Ten akurat sklep, o ile dobrze kojarzę, jest godny zaufania:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka